mąki 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml mleka skórka starta z jednej pomarańczy kilka łyżek soku z pomarańczy 70 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) polewa czekoladowa kandyzowana skórka pomarańczowa Masło ucieramy z cukrem na miękki puch. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko. Dodajemy(...)tłuszczem i wysypujemy mąką. Przelewamy do niej gotowe ciasto. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut (aż do suchego patyczka). Wystudzoną babkę smarujemy polewą i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową
My simple kitchennadrabiam! Lekki biszkopt pokryty fantastyczną, delikatną i orzeźwiającą, serową pianką jest świetnym pomysłem na każdą pogodę. Do tego soczyste truskawki ( po sezonie śmiało mogą być mrożone) i polewa czekoladowa ze słodkim, prażonym kokosem to taka kropka nad I , która sprawia, że ciężko skończyć na jednym kawałku. Ciasto jest łatwe i szybkie do zrobienia. Gwarantuję , że zrobi furorę , a każdy(...)biały 3x mielony ( może być wiaderkowy ) – 0,5 kg * galaretka cytrynowa – 2 op * śmietana 36% 500 ml * cukier puder – 4 łyżki * truskawki – ok. 300 g POLEWA: * masło – 2 łyżki * kakao – 2 łyżki * cukier puder – 4 łyżki * śmietana 50% – 5 łyżek * wiórki kokosowe – ok. 50 g * cukier – łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na SłodkoUwielbiam to ciasto! Dwukolorowe ciasto z zanurzonymi wiśniami, które tworzą fale, poza tym masa budyniowa, wiśniowa pianka oraz polewa czekoladowa. Kto nie próbował tej wersji to szczególnie polecam. Miłego pieczenia kochani! Składniki(blaszka 23/33): ciasto: mąka pszenna 2 szklanki, jajka 3 szt, cukier 150 g, mleko 150 ml, olej 150 ml, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, mleko(...)opakowania, cukier puder 4 łyżki, woda wrząca 1 szklanka, masa: mleko 400 ml, budyń 1 opakowanie (40 g), cukier 2 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, masło 200 g, polewa: czekolada mleczna 100 g, czekolada gorzka 100 g, mleko 4- 5 łyżek, Sposób przygotowania: Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier
kulinarne odsłony patimleka, dodajemy cukier, kawę, czekoladę oraz masło. Podgrzewamy doprowadzając do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie w innej miseczce łączymy resztę mleka z jajkiem i budyniem czekoladowym (proszkiem) dokładnie mieszając. Gdy mleko na gazie zaczyna wrzeć wlewamy do niego mieszankę budyniową i całość podgrzewamy, aż do zgęstnienia. 1/3 jeszcze ciepłego budyniu przekładamy na herbatniki. Przykrywamy ją kolejną(...)herbatników folią spożywczą i obciążamy je czymś delikatnie (dzięki temu się nie powyginają). Ja obciążyłam je metalową puszką po słodyczach. Po 3 godzinach w lodówce (lub dłużej) szykujemy polewę. Polewa czekoladowa: – 100 ml śmietanki kremówki 30% – 100 g czekolady (zdecydowałam się na deserową) Śmietankę podgrzewamy i do ciepłej (nie gorącej) wrzucamy czekoladę. Ciągle mieszając czekamy, aż czekolada
Relaxtimełyżki karobu lub 1,5 łyżki kakao – 3/4 szkl. wiórków kokosowych – 2 łyżki syropu klonowego lub miodu – 0,5 łyżeczki soli – 150 ml wody Polewa czekoladowa: – 70g gorzkiej czekolady (min. 70%) – 2 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną zalewamy dzień wcześniej zimną wodą ze szczyptą soli i zostawiamy na noc. 2. Odsączoną(...)mieszamy dokładnie łyżką. 5. Masę przelewamy do formy keksówki i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. Pieczemy ok. 40min do tzw. suchego patyczka. 6. Ciasto studzimy, a następnie polewamy wcześniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z olejem kokosowym
Podwójnaporcjałyżeczka proszku do pieczenia, 150 g miękkiego masła , 150 g cukru pudru , 2 jajka , 140 ml mleka , 1 łyżeczka esencji waniliowej >>klik . Dodatkowo: ulubiona polewa czekoladowa , garść rodzynek - użyłam rodzynek Kresto. Mąkę przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Wciąż ucierając dodawać po jednym jajku(...)pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 50-60 minut. Upieczoną babkę wystudzić i polać dość gruba warstwą polewy. Na jeszcze niezastygniętą polewę wysypać rodzynki. Jeśli rodzynki są zbyt suche, wtedy można namoczyć je w gorącej, mocnej herbacie i dobrze osuszyć. Rodzynki Kresto nie wymagają namaczania, są miękkie
Codzienna kuchnia niecodziennaczekolada się rozpuści i uzyskamy jednolitą masę. Zostawiamy do przestudzenia. W misce ubijamy na jasny puch jajka z cukrem (miksuj około 4-5 minut). Następnie cienkim strumieniem wlewamy czekoladową masę miksując całość na najniższych obrotach miksera lub mieszając ręczną trzepaczką. Na koniec dodajemy sypkie składniki. Mieszamy całość ręczną trzepaczką. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem(...)dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Czas może być różny w zależności od piekarnika (około 45-50 minut), stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem. Gdy ciasto wystygnie oprószamy je kakao lub polewamy polewą czekoladową. Smacznego P.s. Czy już planujecie wypieki wielkanocne
Słodkie okruszkikojarzył mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Uwielbiam ten zapach rozchodzący się po domu podczas pieczenia. Nie wyobrażam sobie świąt bez ciasteczek. Zrobiłam już próbę pysznych z mnóstwem cynamonu, polewy czekoladowej i kandyzowanej aronii, którą otrzymałam w ramach współpracy świątecznej od HELIO. Bardzo odpowiada mi smak tego produktu i idealnie komponuje się z czekoladą i kruchymi ciasteczkami. A ciasteczka wyszły(...)Słodkich wypieków :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 2 żółtka 20 dag masła lub margaryny 2 kopiaste łyżeczki mielonego cynamonu Dodatkowo: 10 dag polewy i dekoracji deserowej od HELIO 5 dag aronii kandyzowanej od HELIO mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek - lizaków: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę
Izabelawkuchnicukru 0,5 szklanki oleju rzepakowego 150 ml gęstego mleka kokosowego 3 małe jajka pół dojrzałego banana sok z cytryny olej i bułka do posmarowania i wysypania formy polewa czekoladowa i wiórki kokosowe do dekoracji Zmiksować mokre składniki: rozgnieciony banan, jajka, mleko, olej, sok z cytryny i cukier. Wiórki koksowe zmielić w młynku, żeby były drobniejsze. Wiórki, mąkę, proszek(...)piekarnika, piec 45-50 minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Upieczoną babkę studzić kilka minut w formie, następnie wyjąć i położyć na kratce przykrytą ściereczką. Po ostudzeniu polać polewą i posypać wiórkami. Smacznego! W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ w przedświątecznych przygotowaniach jest niezastąpiony. Można na nim smażyć i dusić warzywa i mięsa. Jest podstawą
Obiad gotowygarnuszku czekoladę, olej kokosowy oraz mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i w tak rozpuszczonej czekoladzie zanurzamy nasze batony (co najmniej dwukrotnie). Oblane czekoladą batoniki odkładamy do lodówki, aby czekoladowa polewa zrobiła się twarda. Przed zjedzeniem posypujemy batonik bounty wiórkami kokosowymi. Smacznego! Artykuł batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifejabłek, przełamane nutką cytryny. Polecam bo naprawdę pyszne. Składniki: 6 jajek 3/3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia litr dżemu jabłkowego 3 galaretki cytrynowe polewa czekoladowa różowy cukier na posypkę cynamon laska Skworcu.pl laska wanilii Skworcu.pl Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę, stopniowo dodajemy żółtka, ubijamy. Dodajemy pomału cukier, miksujemy cały czas, dodajemy(...)się rozpuściły.Dodajemy starkowany cynamon, ok 2-3 łyżeczek i środek z połowy laski wanilii. Dobrze mieszamy, wylewamy na ciasto , przykrywamy drugim plackiem, odstawiamy do ostygnięcia. Ostygnięte polewamy rozpuszczoną polewą, posypujemy różowym cukrem. Wanilia i cynamon pochodzą ze sklepu Skworcu.pl, zapraszam na zakupy: http://www.skworcu.com.pl
Z Majeczką w kuchniCiasto kokosowe bounty to bardzo smaczny deser, inspirowany każdemu dobrze znanym batonikiem bounty. Ciasto jest bardzo wilgotne, delikatne i mocno kokosowe. Wierzch udekorowany jest polewą czekoladową tak jak w przypadku batonika. Kokosowe bounty to wypiek, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Jest bardzo łatwe do zrobienia, a swoim smakiem zachwyci każdego(...)Masa kokosowa 500 ml mleka 150 g masła 250 g wiórków kokosowych 3 łyżki cukru wanilinowego 3 łyżki cukru 1 biała czekolada 250 ml mleka budyń śmietankowy bez cukru Polewa 70 g gorzkiej czekolady 70 g białej czekolady 3-4 łyżki masła 3-4 łyżki śmietanki 30% Wykonanie Białka jajek ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając
Alle Dobre!tygodni. Jest to takie ciasto piernikowe czy też jak to się teraz mówi - piernik last minute. Ciasto zrobiłam z dodatkiem jabłek, drylowanych wiśni i wyłuskanych orzechów włoskich. Całość polałam polewą czekoladową. Ciasto jest miękkie i wilgotne, a do tego bardzo aromatyczne za sprawą przyprawy piernikowej. Jest w sam raz słodkie. Słodycz czekolady fajnie balansuje z kwaskowatością wiśni i jabłek. Polecam(...)sztucznego 200g masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1 szklanka wydrylowanych wiśni 2 jabłka garść orzechów włoskich Polewa: 5 łyżek śmietany 30 % 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej 20g białej czekolady Sposób przygotowania: Składniki na ciasto wyjęłam wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej. Miękkie masło przełożyłam do miski miksera
Waniliowe Improwizacjeszklanki Majonez Kielecki -1 szklanka mąki pszennej -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -ulubiony aromat (śmietankowy, waniliowy) lub sok wyciśnięty z połowy cytryny Polewa czekoladowa: -80 g białej czekolady -30 ml śmietanki 30 % -dowolna posypka Przygotowanie --> Całe jajka i cukry ubijamy na wysokich obrotach miksera przez 5 minut (na puszystą masę). Dodajemy majonez (łyżka(...)składników. --> Masę przelewamy do formy na babkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). --> Upieczoną babkę odstawiamy do wystudzenia. Następnie polewamy polewą z białej czekolady i dowolnie dekorujemy. --> Polewa: --> Czekoladę rozpuszczamy w gorącej śmietance, mieszamy do połączenia. --> Smacznego Notatki Wpis sponsorowany Post Babka majonezowa pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje
Marta Gotujetruskawkowe KREM ORZECHOWY: 2 jajka 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 3,2 % 20 dag zmielonych orzechów włoskich 1 kostka masła 1 kieliszek wódki DODATKOWO: herbata do nasączenia polewa czekoladowa WYKONANIE CIASTO : z podanych składników zagniatamy kruche kruche ciasto, dzielimy na 3 części, każdą część pieczemy ok.20-25 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasta nasączamy herbatą. MASA JABŁKOWA: Jabłka(...)mleko, następnie orzechy, mieszamy, zagotowujemy na małym ogniu, uważając aby masa się nie przypaliła. Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy po trochu masę orzechową oraz alkohol. Krem wykładamy na wystudzone ciasto, polewamy polewą
słodki bratek