Święta Bożego Narodzenia. Wypróbowałam już wiele przepisów na makowce i ten z jabłkami smakuje mi najlepiej. Składa się z prostych składników, jest idealnie słodki, wilgotny w środku. Dodatek polewy czekoladowej jeszcze bardziej podkręca jego cudowny smak. Ten przepis na makowiec japoński jest naprawdę bardzo prosty. Może i wygląda nieco skomplikowanie, ale przygotowałam dla Was również filmik, na którym zobaczycie dokładnie(...)szklanki mleka 400 g maku 200 g masła 250 g cukru pudru 200 g kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka olejek migdałowy 2 garście rodzynek Polewa 100 g czekolady mlecznej 50 ml mleka 50 g masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do garnka przesypujemy mak, dodajemy do niego 2 szklanki mleka, całość zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika, przykrywamy
Przepiski.pldługość jest ważna, więc pod tym względem metrowiec bije na głowę inne ciasta :-) Składa się z delikatnego ciasta jasnego oraz ciemnego, są one przełożone masą i oblane pyszną polewą czekoladową i posypane orzechami. Zapraszam na metrowca SKŁADNIKI KEKSÓWKA O WYMIARACH 30x110x7 długość 30, szerokość 11, wysokość 7cm CIASTO BIAŁE -4 jajka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1,5 łyżki mąki pszennej -3/4 szklanki cukru -1 cukier waniliowy -2 żółtka -250g masła lub margaryny POLEWA -2 czekolady po 100g mleczne -1 łyżka kakao -2 łyżki masła -4 łyżki mleka DODATKOWO 100g zmielonych orzechów włoskich Przygotowanie metrowca rozpoczynamy od ciasta białego i ciemnego. Keksówkę smarujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukrówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu. Bardzo aromatyczne i smaczne. Słonecznik przyjemnie chrupie w polewie czekoladowej, a herbatniki nasączone alkoholem przełamują, orzeźwiają smak, więc radzę go nie pomijać. Słodko, czekoladowo i pysznie. Inspirację dostałam od jednej z czytelniczek Pani Marleny Łabędzkiej, której dziękuję, przepis zmodyfikowałam, bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo(...)krówkowej (kajmakowej) z puszki w temperaturze pokojowej 280g masła w temperaturze pokojowej 300g słonecznika 6 łyżek cukru 4 łyżki mleka 50-70ml wódki około 180g herbatników (użyłam kakaowych) Polewa: 8 łyżek wody 8 łyżek cukru 80g masła 3 łyżki dobrego kakao bez cukru Biszkopt: 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia
Mała Cukierenkakrówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu. Bardzo aromatyczne i smaczne. Słonecznik przyjemnie chrupie w polewie czekoladowej, a herbatniki nasączone alkoholem przełamują, orzeźwiają smak, więc radzę go nie pomijać. Słodko, czekoladowo i pysznie. Inspirację dostałam od jednej z czytelniczek Pani Marleny Łabędzkiej, której dziękuję, przepis zmodyfikowałam, bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo(...)krówkowej (kajmakowej) z puszki w temperaturze pokojowej 280g masła w temperaturze pokojowej 300g słonecznika 6 łyżek cukru 4 łyżki mleka 50-70ml wódki około 180g herbatników (użyłam kakaowych) Polewa: 8 łyżek wody 8 łyżek cukru 80g masła 3 łyżki dobrego kakao bez cukru Biszkopt: 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia
Mała Cukierenkamanny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - puszka gotowej masy makowej 850g - 6 średniej wielkości jabłek - paczka herbatników ( ok. 24 sztuki ) Dodatkowo - tłuszcz do wysmarowania blachy - papier do pieczenia - polewa czekoladowa, lub cukier puder ( opcjonalnie ) Wykonanie Jabłka obierać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z masłem i cukrem, dodać masę makową, proszek(...)minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić w nim ciasto do całkowitego wystudzenia. Po ostudzeniu można makowca posypać cukrem pudrem lub polać polewą. Smacznego :) * przepis pochodzi z WŻ autor makusia z maleńkimi moimi zmianami
Kuchnia z widokiem na ogródproszku do pieczenia Masa jogurtowa: 3 duże jogurty greckie (40 dag) 8 jaj 3/4 szklanki cukru 2 opakowaniu cukru waniliowego 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1/2 szklanki oleju Polewa czekoladowa: 3 łyżki masła 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, kakao i solą. Masło(...)ubijamy na sztywną pianę i łączymy z resztą. Na końcu dodajemy olej i delikatnie mieszamy całość. Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy w 160°C przez 60 minut. Polewa: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier, kakao i jogurt. Podgrzewamy mieszając do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą. Na wystudzone ciasto wykładamy polewę
Qchnia po prostuKrem: 0,5 litra mleka 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Cukier waniliowy 2 łyżki cukru 150 ml. likieru advokaat Dalkowski 200 gram masła Polewa czekoladowa HELIO Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy po jednym żółtku oraz cukier, na końcu dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę (25x25(...)budyń, odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, na końcu wlewamy po woli likier. Na biszkopt wykładamy 3/4 masy, przykrywamy wierzchnią częścią biszkoptu. Polewę podgrzewamy w wodzie lub w kuchence mikrofalowej, wylewamy na wierzch ciasta, wstawiamy do lodówki. Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy wierzch robiąc małe rozetki
Bajeczna Kuchniasuchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy blaty. dodatkowo: ok. 1/2 słoiczka powidła śliwkowego polewa i dekoracja biała Helio polewa czekoladowa ciemna składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 2 żółtka 80 g cukru pudru 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki maki orkiszowej lub pszennej 200 g masła, w temp. pokojowej (miękkiego(...)wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem. wykonanie piernika: Na pierwszy blat rozsmarowujemy powidła śliwkowe. Przykrywamy drugim blatem, na którym rozsmarowujemy masę budyniową i przykrywamy trzecim blatem. Całość dekorujemy polewami. Gotowy odstawiamy w chodne miejsce na min. 12 godz
Domowy Smak JedzeniaCiasto: 5 jajek, 200g cukru pudru, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki wody, 1 cytryna, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3 łyżki kakao, Polewa: 1 tabliczka białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kolorowe perełki, PRZYGOTOWANIE: 1. Cytrynę dokładnie myję, ścieram skórkę i wyciskam sok. Wodę mieszam z olejem, cukrem pudrem, sokiem i skórką(...)mąką formę na babkę nakładam naprzemiennie porcję jasnego i ciemnego ciasta. Piekę 55 minut w temperaturze 180 stopni. 4. Czekoladę rozpuszczam na kąpieli wodnej. Dodaję mleko i mieszam. Masą czekoladową polewam przestudzoną babkę. Wierzch ciasta posypuję kolorowymi perełkami
Tradycyjna kuchnia Kasimąki, 1 jajko, masa serowa: 1 kg sera twarogowego, 150 g margaryny, 200 g cukru, 7 jajek, 1 budyń waniliowy, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta soli, dekoracja: polewa czekoladowa, płatki migdałowe. Przygotowanie: 1. Przygotuj kruche ciasto: 100 gram margaryny posiekaj, wymieszaj z mąką i cukrem pudrem, dodaj jako, zagnieć jednolite ciasto i włóż je do lodówki(...)ziemniaczaną. 3. Z białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj z masą. Przełóż na kruchy spód, piecz przez godzinę i 10 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik wystudź i polej polewą z czekolady (możesz posypać posiekanymi bakaliami
Aga w kuchniszklanka mleka ( szklanka 250 ml ) 1 szklanka wody gazowanej ( szklanka 250 ml ) 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju 1-2 łyżki masła do smażenia 3 banany polewa czekoladowa 1/2 szklanki mleka 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę oraz szczyptę soli, dodajemy jajka, wlewamy wodę gazowaną, mleko oraz olej, wszystko miksujemy aż otrzymamy(...)rozpuszczamy masło a następie krótko podsmażamy naleśniki z obu stron. Do małego garnka wlewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i wszystko rozpuszczamy na bardzo małym płomieniu cały czas mieszając. Gdy polewa będzie idealnie gładka zdejmujemy ją z ognia. Naleśniki przekrawy na pół i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Artykuł Naleśniki z bananami i czekoladą + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Danianiestety odszedł w zapomnienie, a szkoda bo jest wyśmienity. Wspaniałe kruche blaty przekłada się kwaśnymi jabłkami, a na wierzch kładziemy pyszną orzechową masę, którą oblewamy polewą czekoladową. Jak każdy tego typu wypiek należy przygotować dzień przed podaniem żeby ciasta zmiękły i dobrze się kroiły. Kto jeszcze nie miał okazji robić albo jeść tego ciasta to gorąco polecam, smakuje(...)masło lub margaryna 250 g 3-4 łyżki kaszy manny troszkę alkoholu JABŁKA : 1 l smażonych jabłek w słoiku lub ok. 1,5 kg świeżych cytrynowa galaretka POLEWA : 12 dag masła lub margaryny po 5 łyżek kakao, cukru, śmietany lub mleka łyżka żelatyny WYKONANIE : Przesiewamy mąkę razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy masło, siekamy dodajemy żółtka
Pani na deserszklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej 4 łyżki majonezu 3/4 szklanki maki pszennej 3 łyżki budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju Polewa czekoladowa: 1/4 szklanki śmietany 30% 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Dolewamy esencję waniliową. Cały czas miksując(...)śmietankę (nie gotujemy!). Dodajemy cukier puder i połamana czekoladę. Mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Do ciepłej śmietanki wsypujemy żelatynę. Energicznie mieszamy, zdejmujemy z ognia. Po kilku minutach możemy wylać polewę na babeczki
VioletoweKucharzenieszklanki) 100 g cukru (¹⁄₂ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g orzechów pekan lub włoskich / grubo posiekanych 100 g gorzkiej czekolady / grubo posiekanej POLEWA CZEKOLADOWA 50 g gorzkiej czekolady 20 g masła 50 g białej czekolady 2 łyżki likieru lub soku pomarańczowego WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół(...)suchych składników wlewamy mokre. Krótko - powoli i delikatnie mieszamy (tylko do połączenia składników). Przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. POLEWA : białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszamy z likierem lub sokiem pomarańczowym. Polewamy po ostudzonym cieście. Połamaną na kostki gorzką czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej. Rozprowadzamy
cool and minty