łyżki kakao 1 lyzka cynamonu 2 łyżki przyprawy do piernika szklanka marmolady / powideł śliwkowych **** szklanki o pojemności 250 ml Polewa: 100 g masła 100 g cukru 4 łyżki mleka NA POCZĄTEK, POTEM MOŻNA DODAĆ WIĘCEJ JEŚLI POLEWA WYJDZIE ZA GĘSTA. 50 g kakao Zapraszam również na film z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: W misce utrzeć jajka(...)posmarować powidłami. Powidła można lekko podgrzać w garnuszku, aby dały się lepiej rozsmarowywać. Następnie złożyć połówki piernika ze sobą i lekko docisnąć. Gotowy piernik posypać cukrem pudrem lub posmarować czekoladową polewą. Przyozdobić według uznania. Smacznego
Pani M - kuchnia smakowitaDziś mam dla Was serniczek z polewą czekoladową. Przypadkiem trafiłam na ten przepis na YouTube i postanowiłam wypróbować. Skusiło mnie szybkie i proste wykonanie. Mojemu synowi bardzo smakował, może i Wam posmakuje :) Składniki: 100 g. masła 1 szklanka cukru 5 jajek 1 kg sera (ja dałam Mój ulubiony z Wielunia) 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropel(...)pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1 godzinę i 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika nie otwierałam go tylko zostawiłam tak sernik na kilka godzin do przestudzenia. Polewa: 50 g czekolady mlecznej 50 g. czekolady gorzkiej 4 łyżki mleka Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do rondelka. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, dodać mleko. Mieszać
Agusiowe smakołykimiodu 1,5 łyżeczki sody Masa: 1 litr mleka 250 gram masła 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 szklanka kaszy manny Cenos Dodatkowo: 1 polewa czekoladowa Helio 100 gram posiekanych orzechów włoskich Forma 23x23 cm. Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, miód, jajka, cukier oraz sodę. Wszystkie składniki łączymy(...)momentu aż będzie gęsta. Połowę masy wylewamy na ostudzony placek, przykrywamy drugim plackiem lekko dociskając. Resztę masy wylewamy na placek, przykrywamy drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto najlepiej smakuje w połączeniu z winem Monte Santi
Bajeczna Kuchniaciasteczkowym spodzie. Pysznie kokosowa babka piaskowa Puszysty sernik bez spodu z pomarańczową nutą Szybkie ciasto czekoladowe z bananami i orzechami Babka z pomarańczową skórką Delikatny sernik z rodzynkami i czekoladową polewą Ciasto piegusek z jabłkami. Ciasto z makiem. Szybki piernik z jabłkami Pyszna babka w łaty. Najłatwiejsza babka dwukolorowa. Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe. Ciasteczka / pierniczki: Miękkie pierniczki(...)tęczowych papilotkach Babeczki z jagodami Goji (na oleju kokosowym) Delikatnie cytrynowe babeczki. Prosty przepis na babeczki. Mini serniczki z mascarpone na ciasteczkowym spodzie Jabłkowe babeczki z korzenną nutą Czekoladowe babeczki z nutellą
Słodkie okruszkimiodu 75 gr cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 1 jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy di piernika 2 łyżeczki kakao twarde powidła śliwkowe do nadziania Polewa czekoladowa : 100 gr deserowej czekolady lub mlecznej 100 gr śmietanki 30 % 1. Wszystkie składniki oprócz sody i śmietany, przekładamy do miski (masło siekamy). sodę mieszamy z kwaśną śmietaną i dodajemy(...)wycinamy foremka pierniczki. Układamy na blaszce i pieczemy w 180 stop przez około 15-20 min. Pilnujmy aby nie spiec pierniczków gdyż będą wtedy suche. 4. Teraz przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną razem ze śmietanką. Mieszamy całość i trzymamy tak długo aż uzyskamy piękną, lśniącą polewę
Gotowanie...to proste !Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany kremówki 36 % 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 puszka gotowej masy makowej Helio 1 polewa czekoladowa Helio Posypka cukrowa Forma 25x40 cm. Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy(...)ucierając dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy. Żelatynę delikatnie podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej i miksujemy. Masę wykładamy na masę makową, przykrywamy biszkoptem lekko dociskając. Polewę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, powlewamy wierzch ciasta, dekorujemy posypką cukrową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Bajeczna Kuchniałyżki mleka, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka sody. masa grysikowa: 500 ml mleka, 4 łyżki kaszy manny, 200 g masła, 1/4 szklanki cukru. polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady, 30 g masła. dodatkowo: 400 g powideł śliwkowych. Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na stolnicy. Dzielimy je na 3 części i wyklejamy(...)gotujemy w rondelku mleko z kaszą manną do zgęstnienia. Gdy ostygnie miksujemy z cukrem i miękkim masłem. Ostudzone ciasto przekładamy powidłami i kremem grysikowym. Ostatnią warstwą jest ciasto, które polewamy polewą zrobioną z rozpuszczonej czekolady i masła. Ciasto chłodzimy w lodówce, najlepsze jest na drugi dzień jak blaty ciasta trochę zmiękną od powideł :) Stefankę podałam na porcelanie Ksenia Platin Przepis
Aga w kuchnimleczko to deser, który będzie hitem na świątecznym stole. Delikatny i wilgotny piernik z dodatkiem dżemu porzeczkowego, a na nim lekka i puszysta pianka ptasie mleczko wykończona polewą czekoladową. Ciasto jest przepyszne a co najważniejsze łatwe w przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na piernik ptasie mleczko zaprezentuję Wam poniżej. Po zapoznaniu się z nim przekonacie się sami(...)śmietany 18% 270 g mąki pszennej 20 g kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej MASA 1 galaretka cytrynowa 250 ml wrzątku 260 ml śmietanki kremówki POLEWA 70 ml śmietanki kremówki 25 g masła 20 g kakao 20 g cukru 1 łyżka żelatyny DODATKOWO 1/2 słoika dżemu porzeczkowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Miękkie masło ucieramy
Przepiski.plpodkarpacka Marcepanek to prawdopodobnie najsłodsze ciasto, jakie kiedykolwiek upiekłam. Składa się ono z 4 kruchych placków przełożonych masą makową, powidłem i masą maślano-kakaową. Wierzch zdobi i osładza polewa czekoladowa. Ciasto wymaga trochę pracy, cukru i masła, ale na pewno z nawiązką zaspokoi każdy apetyt na „coś słodkiego” :) Skusiłam się na nie, ponieważ jest to propozycja Koła Gospodyń Wiejskich(...)szklanka suchego maku 1/2 szklanki cukru 3 białka Masa maślano-kakaowa: 1 i 1/2 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru wanilinowego 300 g masła Polewa: 2 łyżki wody 25 g kakao 75 g masła 75 g cukru Dodatkowo: 1 słoiczek powideł 50 g rodzynek Ciasto kruche: Wszystkie składniki siekamy razem, zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy
Trzeci talerzMasa serowa : 1 kg sera 4 jajka 1/3 szkl mleka 1 budyń śmietankowy 200 g masła 250 g cukru Dodatkowo : herbatniki kakaowe - 30 szt herbatniki białe - 60 szt polewa czekoladowa wiórki kokosowe Przygotowanie : Masa jabłkowa : Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Do jabłek dodać cukier, przesmażyć na wolnym ogniu przez kilka minut, zdjąć rondel z ognia, wsypać(...)Składanie ciasta: Dno blachy ( 34x24 ) wyłożyć kakaowymi herbatnikami, wyłożyć masę jabłkową na herbatniki. Przykryć masę białymi herbatnikami i wylać masę serową. Ułożyć na serze ostatnią warstwę herbatników, polać ciasto polewą i posypać wiórkami kokosowymi. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia DanusiCzekolada i pomarańcze to kolejne muffinkowe połączenie idealne. Wszystko, co najlepsze w jednej małej babeczce - bardzo czekoladowej i mocno pomarańczowej. Nie wiem, jak Wy, ale ja j esienną porą potrzebuję dużo, naprawdę dużo czekolady ;- ) składniki: 1 1/2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 3 jajka 1/3 szklanki oleju(...)Wlewam mokre składniki do suchych. Dodaję posiekaną czekoladę i skórkę pomarańczową. Łączę łyżką niezbyt dokładnie. Ciasto nakładam do foremek i piekę w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Dekoruję polewą czekoladową - margarynę rozpuszczam w rondelku, dodaję mleko, cukier puder i kakao, zdejmuję z ognia i mieszam energicznie trzepaczką, aż do uzyskania gładkiej konsystencji
babka w formienich zrobić! Oprócz ciasta powstało wiele innych przepisów z cukinią, ale o tym wkrótce. Cukinia jest w cieście niewyczuwalna, wyczuwalny jest natomiast głęboki smak cynamonu. Ciacho polałam polewą czekoladową z dwóch składników- miodu i naturalnego ciemnego kakao. Jadłam je z jogurtem naturalnym i domową chałwą. Dopiszę, że miałam do tego ciasta dwa podejścia- pierwsze totalnie nieudane! Wyszedł zakalec, duuży zakalec(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka soku z cytryny 100 ml mleka 2 łyżki oleju rzepakowego 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 30 g mąki kukurydzianej Polewa miodowa: 2 łyżeczki płynnego miodu 1 łyżeczka naturalnego kakao Dodatkowo: cynamon do oprószenia Przygotowanie: Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). U mnie była to silikonowa
Nastoletnie Wypiekanieproszku do pieczenia masa: 1 budyń śmietankowy 2 łyżki cukru 1,5 szklanki mleka 100g chałwy 100g nutelli 150 g margaryny/masła 60 g małych bezików polewa czekoladowa wiórki kokosowe Przygotowanie: Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać małymi partiami cukier. Następnie nadal ubijając dodajemy żółtka. Miksujemy na gładką masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)kruszymy chałwę a do drugiej dodajemy nutellę. Jasny biszkopt smarujemy masą chałwową, w którą wciskamy lekko beziki. Następnie wykładamy masę z nutellą i przykrywamy ciemnym biszkoptem. na górę polewa i kokos. Ciasto dobrze schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Gotowe
Tagebuch po polskuproszku do pieczenia szczypta cynamonu 200 g mielonych orzechow laskowych lub mielonych migdalow 3 jajka M 150 ml oleju 250 g cukru 6o-100 g posiekanej gorzkiej czekolady polewa czekoladowa:60 g gorzkiej czekolady+ 3 lyzki smietany kremowki Wykonanie: Umyta cukinie zetrzec na tarce o grubych oczkach.Wymieszac z maka,soda oczyszczona,proszkiem do pieczenia, cynamonem i orzechami. Jajka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jedne z lepszych ciastek, jakie udało mi się zrobić. Kruche, delikatne, rozpływające się w ustach. Polewa czekoladowa to kropka nad i. Po prostu zestawienie idealne. Takie ciastka świetnie sprawdzą się na święta. Z powodzeniem możecie je zrobić zamiast pierniczków. Nie ma przy nich dużo pracy, a efekt na pewno Was zadowoli. Dzięki dodatkowi cynamonu(...)szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 kostka masła (200 g.) 1 jajko Polewa: 50 g. czekolady gorzkiej 50 g. czekolady mlecznej 4-5 łyżek mleka Wykonanie: Wszystkie składniki suche wsypać do miski, lub na stolnicę. Wymieszać. Dodać pokrojone masło i jajko. Zagnieść
Agusiowe smakołykiwaga bez skórki) 1/2 szklanki malin (ok. 60 g) cynamon 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej odrobina oleju kokosowego / masła klarowanego do smażenia (ok. 1/2 łyżeczki) Polewa czekoladowa: 1 płaska łyżeczka kakao, 2 łyżki mleka 2%, dowolny słodzik 1. Jajko roztrzepałam z cynamonem. Dodałam płatki i mąkę, a następnie mleko i twaróg. Banana zmiażdżyłam przy użyciu widelca(...)talerz szybkim ruchem przerzuciłam go na patelnię nieupieczoną stroną i smażyłam do zbrązowienia drugiej strony. 5. W międzyczasie połączyłam kakao, mleko i słodzik w szklance (w sytuacji jeśli polewa wyjdzie zbyt rzadka dodajemy trochę kakao, do zbyt gęstej odrobinę mleka). 6. Upieczony serniczek udekorowałam malinami i czekoladą. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* całości: 472 kcal 32,6 g białka
Vroblewska-fitlifeŚwietny przepis na małe czekoladowe słodkości w 5 minut. Znikają w niewyjaśnionych okolicznościach... :) Składniki: (na 5 babeczek) -4 łyżki mąki -4 łyżki cukru -2 łyżki kakao -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki mleka -4 łyżki oleju -1 jajko Wykonanie: W naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, cukier, kakao i proszek. Później dodajemy kolejno mleko i olej, mieszamy. Dodajemy(...)mikrofalówki, u mnie wystarczyła 1 minuta). Warto obserwować co się dzieje z babeczkami. Jeśli ciasto w foremkach się podniesie, trzymamy dosłownie parę sekund i wyciągamy :). Gotowe babeczki można polać polewą czekoladową i posypać np. wiórkami kokosowymi. Zresztą przyda się tu inwencja twórcza, bo zdobienie babeczek to bardzo ciekawe zajęcie :) Smacznego
KasiekGotujepełnoziarnistej typ 2000 150g cukru 150g cukru trzcinowego muscovado 100g czekolady gorzkiej ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki kardamonu ½ łyżeczki cynamonu ¼ kulki gałki muszkatołowej 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki sody polewa czekoladowa: 150g czekolady 50ml śmietanki kremówki posypka/orzechy/wiórki kokosowe/płatki migdałów wg gustu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka (białka i żółtka) ubijamy. Dodajemy przestudzone, roztopione masło, oraz ugniecione widelcem banany. Przygotowujemy przyprawy(...)minut do tzw. „suchego patyczka”. Czekoladę dzielimy na kawałki i umieszczamy w małym rondelku ze śmietanką. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu aż czekolada się rozpuści a składniki połączą. Polewę wylewamy na upieczone ciasto dekorujemy ulubiona posypką lub orzechami/migdałami/wiórkami kokosowymi
Pyry na Gaz