Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% 1 - 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny woda Dodatkowo: 1/2 puszki kajmaku herbatniki typu petitki ciemne i wieloziarniste słoiczek dżemu porzeczkowego Polewa czekoladowa: 70 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła 50 ml śmietanki 30% Biszkopt: 1. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, miksujemy(...)kąpieli wodnej, pamiętajmy, żeby nam się nie zagotowała. Odstawiamy do wystudzenia. 2. W międzyczasie ubijamy śmietanę 30%. Po ubiciu dodajemy cukier i na samy końcu przestudzoną żelatynę. Polewa: Czekoladę razem z masłem i śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jak polewa zrobi się gładka, odstawiamy do przestudzenia. Przełożenie ciasta: biszkopt - 1/2 puszki masy kajmakowej - ciemne ciastka - masa budyniowa
kruche babeczkiml/waniliowy, cukier 1/2 szklanki, budyń waniliowy 3 opakowania, jajka 6 sztuk "L", mleko skondensowane słodzone 1 puszka, śmietana w proszku Snieżka 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 200 gram, polewa czekoladowa - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba biszkopty wypłyną na wierzch, chwilę odczekać i łyżką w masę serową powciskać , ale to nie przeszkadza że biszkopty są w nieładzie po upieczeniu(...)ół, serniki piec 60-70 minut, do suchego patyczka, przy uchylonych drzwiczkach wystudzić serniki, talerzem nakryć formę, odwrócić, i wyciągać boczną formę, potem zdjąć spód i usunąć papier POLEWA: czekolada toffi 100 gram, 2 łyżki kakao, 5 łyżek śmietany gęstej 18%, w kąpieli wodnej wszystko połączyć mieszając rózgą ciepłą polewą polać serniki, wygładzić nożem, posypać posypką kolorową - sernik jest
W Mojej Kuchni Lubięszklanki cukru kryształu ¾ szklanki oleju 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Lukier: cukier puder sok z cytryny ciepła woda OSOBIŚCIE wolę ją z polewą czekoladową;) PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę z cukrem, dodać żółtka i zmiksować na gładką masę. Ciągle ucierając dodać mąkę z proszkiem, olej(...)suchy wyciągnąć ciasto z piekarnika Gdy ciasto lekko przestygnie przygotować lukier. Cukier utrzeć z sokiem z cytryny i wodą na gładki lukier i od razu polać ciasto. Bądż polewę-jak kto woli
Moje Słodkie Piekiełkogości do swojego domu na pewno każdy z nas chce, aby podane przez nas dania były smaczne i by ten wieczór każdy zapamiętał na długo. Sprawdź przepis na pyszne, czekoladowe ciasto przysmak Sułtana. Jednak choć w sklepie można znaleźć dużo różnorodnych, kulinarnych inspiracji, coraz częściej nie jesteśmy pewni, co warto przygotować. Na pewno każde spotkanie warto rozpocząć od tradycyjnej kawy(...)ciasto przygotowywane praktycznie na każda okazję. Wśród klasyków znajdziemy także przepis na sernik. Ciasto Sułtan składniki Aby przyrządzić ten zyskujący popularność deser, powinniśmy przygotować: Krem truflowy składniki Polewa czekoladowa Ciasto Przysmak Sułtana przepis Tak naprawdę przygotowanie ciasta sułtana nie jest trudne. Pierwszym etapem jest przesianie mąki, do której dodajemy proszek do pieczenia oraz kakao. Kolejno w osobnym naczyniu powinniśmy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mięciutkie, mocno czekoladowe ciasto z kawałkami orzechów włoskich, przełożone domowymi powidłami śliwkowymi, pachnące jak najlepszy piernik robiony przez mamę. Idealny na świąteczny stół :) Składniki: 125 g masła 150 g ciemnej czekolady 125 g cukru pudru 4 jajka, podzielone na białka i żółtka oddzielnie 115 g mąki pszennej 1 łyżka przyprawy korzennej(...)Przelać ciasto do małej formy (20-22cm). Piec 30-40 minut w 160*C. Gotowe, wystudzone ciasto przekroić na pół. Wyłożyć powidła i równomiernie rozsmarować. Na koniec polać polewą czekoladową. Można udekorować dowolnymi cukrowymi ozdobami
Chocolate Muffin BlogSwoją stefankę przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm. Stefanka cappuccino Składniki: 250g herbatników 750ml mleka 150g masła 130g kaszy manny 6 łyżek cukru 15 łyżek cappuccino w proszku polewa czekoladowa 100g czekolady deserowej 50g masła Wykonanie: - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć obok siebie herbatniki, tworząc równą warstwę - mleko zagotować z masłem i cukrem, do gorącego wsypać(...)rondelku z niewielką ilością wody ułożyć naczynie, wodę podgrzewać na małym ogniu do wytworzenia się pary, do naczynia włożyć masło i kawałki czekolady, rozpuścić co jakiś czas mieszając) - gorącą polewę wyłożyć na herbatniki na cieście, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy Ciasto wygląda i smakuje dobrze przez kilka dni, należy przechowywać je w lodówce
Smakołyki Berenikiponieważ na szybko zapisałam go na kartce i nie pamiętam już strony. Całe szczęście, że tej kartki nie zgubiłam, bo ominęłoby mnie na prawdę dobre ciasto marchewkowe. Polałam je polewą czekoladową (na którą nawet nie mam podanych proporcji bo robiłam ją na tzw. "oko" wykorzystując resztki czekolady w szafce). Tortownica 26 cm Składniki: 3 jajka 160 g cukru 3/4 szklanki(...)Wystudzić. W garnku umieścić połamaną na kawałki czekoladę i wlać trochę śmietanki. Na małym ogniu powoli rozpuszczać czekoladę; w razie potrzeby dolewać śmietanki, aż otrzymamy zadowalającą nas konsystencję. Gotową polewą polać ciasto marchewkowe i pozostawić do wystudzenia
My simple kitchenwrzątku Masa serowa: 650 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie 250 ml kremówki 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzącej wody Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 7-8 łyżek mleka 1 łyżka masła Białka oddzielić od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie(...)kremówkę i delikatnie połączyć całość. Dodać kawę z żelatyną, bardzo delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na maliny, wyrównać i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem przygotować polewę - połamaną czekoladę, mleko i masło roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i przestudzić. Polewą udekorować wierzch ciasta. Smacznego
Domowa cukiernia Ewydorosły. Do dzieła! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: 500 g. mąki 35g. drożdży 200 ml mleka 80 g. masła 2 łyżki cukru 1 jajko NADZIENIE dowolna czekolada (ja użyłam świątecznych czekoladowych zajączków) KRUSZONKA: 1 szkl. mąki pół szkl. cukru 100 g masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Mleko podgrzewamy. Ma być ciepłe ale nie gorące. Wkruszamy do niego drożdże i dokładnie mieszamy(...)palcach aby powstały grudki. Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wstawiamy bułeczki i pieczemy 25 min. Upieczone można posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Przepyszne są również bez dodatków. Słodkie bułki z kruszonką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułki z czekoladą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Słodkie bułki Artykuł Bułki z czekoladą (kwiatek) pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!jest to zlepek różnych ciast...do tej pory przechodząc obok cukierni, bardzo często kupowałam dla całej rodzinki po 1 kulce ;) Postanowiłam poszukać przepisu i sama w domu zrobić te czekoladowe kulki. Cukiernia straciła klientkę ;) Jeśli lubicie bajaderki to nie zastanawiajcie się długo i zróbcie je w domu :) Składniki ok. 20 sztuk 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru(...)rodzynki , orzechy i pokruszone herbatniki. Wyrób na jednolitą masę. Uformuj z niej równe kuleczki. Ułóż je na deseczce i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia kulki oblej polewa czekoladową i posyp wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO
Różne smaki w kuchniszklanki mleka w proszku 150 g orzechów laskowych Na krem ciemny: 4-5 łyżek kremu do smarowania typu Nuttella 200 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone Na polewę czekoladową: 2 łyżki masła 100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Dno foremki o wymiarach 24 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno poukładać herbatniki kakaowe, rozsmarować na nich krem(...)Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i krem do smarowania i zmiksować do połączenia składników. Nałożyć trochę niedbale na resztę ciasta, żeby powstały lekkie fale. Odłożyć do lodówki. Polewa: Czekoladę rozpuścić w garnuszku z masłem i odstawić do ostudzenia. Wystudzoną polewą polać ciasto. Ciasto chłodzić w lodówce - najlepiej całą noc. Smacznego
My sweet a lifeziemniaczana 1 łyżka, masa orzechowa: jajka 4 szt, orzechy mielone 12 dag, cukier kryształ 3/4 szklanki, kakao 1 łyżka, mąka pszenna 1 łyżka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, polewa czekoladowa: czekolada mleczna 200 g, mleko 4-5 łyżek, dodatkowo: bułka tarta do posypania ciasta, wiórka kokosowe do ozdoby. Sposób przygotowania: Składniki ciasta kruchego posiekać nożem, następnie zagnieść ciasto, podzielić(...)będzie rumiane, a włożony w ciasto patyczek będzie suchy. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku wraz z mlekiem i dekorujemy wierzch ciasta. Dodatkowo polewę posypujemy wiórkami kokosowymi
kulinarne odsłony patiboki natłuszczone i oprószone kaszą manną. Pieczemy w 170-180 st. C, do tzw. suchego patyczka, przez ok. 30-40 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Polewamy polewą czekoladową
Domowy Smak Jedzeniawszelakie i serniki pieczone, z rodzynkami. Później Mama robiła boski sernik na zimno - najlepszy, jaki w życiu jadłam. Będę się musiała uśmiechnąć o przepis - sernik był pełen bakalii, z polewą czekoladową... Czysta rozkosz. Na samą myśl głodna się robię. Wracając jednak do meritum - pasch się u nas ani nie robiło, ani nie jadło. Dlatego dopiero rok temu zrobiłam swoją pierwsza
Pożeraczka, czyli raz adobrze