dorosły. Do dzieła! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: 500 g. mąki 35g. drożdży 200 ml mleka 80 g. masła 2 łyżki cukru 1 jajko NADZIENIE dowolna czekolada (ja użyłam świątecznych czekoladowych zajączków) KRUSZONKA: 1 szkl. mąki pół szkl. cukru 100 g masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Mleko podgrzewamy. Ma być ciepłe ale nie gorące. Wkruszamy do niego drożdże i dokładnie mieszamy(...)palcach aby powstały grudki. Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wstawiamy bułeczki i pieczemy 25 min. Upieczone można posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Przepyszne są również bez dodatków. Słodkie bułki z kruszonką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułki z czekoladą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Słodkie bułki Artykuł Bułki z czekoladą (kwiatek) pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!jest to zlepek różnych ciast...do tej pory przechodząc obok cukierni, bardzo często kupowałam dla całej rodzinki po 1 kulce ;) Postanowiłam poszukać przepisu i sama w domu zrobić te czekoladowe kulki. Cukiernia straciła klientkę ;) Jeśli lubicie bajaderki to nie zastanawiajcie się długo i zróbcie je w domu :) Składniki ok. 20 sztuk 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru(...)rodzynki , orzechy i pokruszone herbatniki. Wyrób na jednolitą masę. Uformuj z niej równe kuleczki. Ułóż je na deseczce i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia kulki oblej polewa czekoladową i posyp wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO
Różne smaki w kuchniszklanki mleka w proszku 150 g orzechów laskowych Na krem ciemny: 4-5 łyżek kremu do smarowania typu Nuttella 200 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone Na polewę czekoladową: 2 łyżki masła 100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Dno foremki o wymiarach 24 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno poukładać herbatniki kakaowe, rozsmarować na nich krem(...)Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i krem do smarowania i zmiksować do połączenia składników. Nałożyć trochę niedbale na resztę ciasta, żeby powstały lekkie fale. Odłożyć do lodówki. Polewa: Czekoladę rozpuścić w garnuszku z masłem i odstawić do ostudzenia. Wystudzoną polewą polać ciasto. Ciasto chłodzić w lodówce - najlepiej całą noc. Smacznego
My sweet a lifeziemniaczana 1 łyżka, masa orzechowa: jajka 4 szt, orzechy mielone 12 dag, cukier kryształ 3/4 szklanki, kakao 1 łyżka, mąka pszenna 1 łyżka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, polewa czekoladowa: czekolada mleczna 200 g, mleko 4-5 łyżek, dodatkowo: bułka tarta do posypania ciasta, wiórka kokosowe do ozdoby. Sposób przygotowania: Składniki ciasta kruchego posiekać nożem, następnie zagnieść ciasto, podzielić(...)będzie rumiane, a włożony w ciasto patyczek będzie suchy. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku wraz z mlekiem i dekorujemy wierzch ciasta. Dodatkowo polewę posypujemy wiórkami kokosowymi
kulinarne odsłony patiboki natłuszczone i oprószone kaszą manną. Pieczemy w 170-180 st. C, do tzw. suchego patyczka, przez ok. 30-40 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Polewamy polewą czekoladową
Domowy Smak Jedzeniawszelakie i serniki pieczone, z rodzynkami. Później Mama robiła boski sernik na zimno - najlepszy, jaki w życiu jadłam. Będę się musiała uśmiechnąć o przepis - sernik był pełen bakalii, z polewą czekoladową... Czysta rozkosz. Na samą myśl głodna się robię. Wracając jednak do meritum - pasch się u nas ani nie robiło, ani nie jadło. Dlatego dopiero rok temu zrobiłam swoją pierwsza
Pożeraczka, czyli raz adobrzepszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jaja 1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego Targroch 1/2 szklanki mleka Polewa czekoladowa: 75 g gorzkiej czekolady 2 łyżki golden syrup lub miodu 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego Targroch Ponadto: 2 garści płatków migdałowych Targroch Ciasto na porcelanie Shabby Chic Jabłka(...)studzimy. W wydrążeniach po gniazdach nasiennych będziecie mogli zobaczyć sok jabłkowy, który w miarę stygnięcia ciasta będzie je cudownie nawilżał. Z czekolady, golden syrupu i oleju kokosowego robimy polewę. Ja całość włożyłam na 30 s do mikrofalówki i całość dokładnie wymieszałam. Polewą oblewamy ciasto, które znajduje się jeszcze w foremce. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi
MamaOskarkabiszkopcie, które zazwyczaj zawierają kremy z dużą ilością masła lub śmietany). Ciasto za grosik wieńczy prosta, ale najsmaczniejsza polewa z kakao i masła. Możecie obsypać wierzch wiórkami kokosowymi, orzechami, płatkami migdałowymi albo udekorować owocami. Możecie tez poprzestać na samej polewie. Polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne ciasta warstwowe:) Polecam również moje pyszne ciasto Dwa Budynie: Kliknij(...)biszkoptu na masę z budyniu i galaretki: 2 galaretki truskawkowe (albo malinowe, brzoskwiniowe, pomarańczowe), 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (opakowanie po 40 g) 3 i 1/2 szklanki mleka, na polewę czekoladową: 60 g masła, 4 płaskie łyżeczki kakao, 40 g cukru pudru (lub do smaku), 30 ml mleka opcjonalnie wiórki kokosowe, płatki migdałowe, orzechy lub świeże owoce do dekoracji Ciasto
Lekcje w kuchniwykroić krążek o średnicy 23 cm i wyłożyć nim dno formy. Wyciąć pasek o szerokości 2 cm i nałożyć wokół brzegu krążka. W środek wyłożyć masę czekoladową i ułożyć ósemki gruszek. Gruszki polać odrobiną stopionego masła i posypać cukrem. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni. Pyszna jest na ciepło z porcją bitej śmietany. Tarta z gruszką(...)przykryć nadzieniem migdałowym .Wierzch posypać migdałami. Piec przez 30 minut w temperaturze 190 stopni, aż tarta stężeje i zarumieni się. Kliny tarty można podać z bitą śmietaną lub polewą czekoladową
Kulinarny karnet Christopherateż było wczoraj i przedwczoraj. Kumulacja obowiązków pozbawiła mnie czasu na przyjemności. Dla równowagi pozostanę w tematyce słodkości i przedstawię przepis na prosty w wykonaniu sernik waniliowy w polewie czekoladowej. Przyznam z resztą, ze to pierwszy pieczony sernik jaki samodzielnie wykonałam. Skoro mi się udał to znaczy, że Wam też wyjdzie, jeśli tylko spróbujecie ;) Składniki (na jedną blaszkę(...)przez 60-70 minut (to już zależy od piekarnika). Sernik studzimy nie wyciągając z pieca, więc warto piec go kilka minut krócej bo i tak dojdzie. Kiedy ostygnie przygotowujemy polewę. Zapraszam po przepis Polany sernik dekorujemy wedle uznania i wstawiamy do lodówki na ok godzinkę. Pyszności gotowe. Przygotowanie sernika zajmuje ok 20 minut. Wystarczy go upiec i po wystudzeniu pyszny
Kuchnia po mojemułyżeczka kakao 1,5 łyżeczki przyprawy piernikowej 0,5 łyżeczki cynamonu 125g miodu sztucznego 125g miękkiego masła 1 jajko Do ozdoby: lukier (sok z cytryny + cukier puder) polewa czekoladowa (100g mlecznej czekolady + 3 łyżki śmietany 30%) kolorowe posypki Sposób przygotowania: Mąkę pszenną tortową przesiałam do miski. Dodałam sodę, kakao, cukier puder, przyprawę do piernika i cynamon i dokładnie wymieszałam(...)postępując identycznie jak z pierwszą. Gdy pierniczki wystygły rozpoczęliśmy dekorowanie. Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam ok 2 minuty i wymieszałam ją na jednolitą polewę. Czekoladą posmarowaliśmy połowę pierniczków, używając do tego pędzelka silikonowego. Polane ciastka dzieci posypywały posypkami cukrowymi. Około jedną łyżeczkę soku z cytryny utarłam z cukrem pudrem na bardzo gęsty lukier. Lukier
Waniliowe Improwizacjepieczenia 1 łyżka oleju 1 cukier waniliowy Krem : 700 g nutelli 260 g miękkiego masła 1 łyżka spirytusu 450 g suszonych śliwek likier kawowy około 2.5 szklanki Polewa czekoladowa : 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Do nasączenia : 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej z łyżeczką cukru Blaszka duża tradycyjna, prostokątna Wykonanie : Śliwki zalać likierem(...)margarynę, dodać cukier, cukier waniliowy,wodę i kakao.Gdy się wszystko rozpuści i zacznie gotować zmniejszyć gaz i gotować co jakiś czas mieszając około 5 minut aż powstanie gęsta polewa. Odstawić do przestygnięcia. Zimną polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi lub migdałami. Odstawić na noc do lodówki. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliłyżka przypraw do piernika 1 łyżka kakao Krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 50 gr cukru 1/2 sporego grejpfruta 240 ml soku razem z wodą 50 gr masła Polewa czekoladowa : 4 łyżeczki kakao 5 łyżeczek cukru 1 łyżka margaryny 3 duże łyżki mleka plus do dekoracji cukrowe śnieżynki 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. dodajemy następnie mąkę(...)przestudzone ciasto piernikowe. Schładzamy w lodówce. Składniki na czekoladę łączymy w garnuszku na gazie i gotujemy do zgęstnienia, ale takiego aby dało się ja rozsmarować na cieście. Na koniec polewamy nasze ciasto czekoladą i jeśli chcemy dekorujemy cukrowymi śnieżynkami
Gotowanie...to proste !galaretki cytrynowe 1 łyżka masła Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła lub margaryny Polewa czekoladowa: tabliczka czekolady gorzkiej 3 łyżki masła 2 łyżki kakao cukier orzechy drobno posiekane Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, olej i wszystko(...)powstanie budyń, ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty. Na ciasto wyłożyć masę z masła kakao i czekolady zrobić polewę którą wylać na masę całość posypać orzechami
Pychotkaaamasła 8 jajek 200 g kaszy manny 250 g cukru pudru 2 szklanki mleka 4 jabłka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki olejku migdałowego rodzynki (opcjonalnie) POLEWA CZEKOLADOWA 60 g masła 60 ml mleka 100 g czekolady mlecznej Wykonanie Do rondelka wlewamy 2 szklanki mleka, wsypujemy mak, całość zagotowujemy. Rondelek zdejmujemy z palnika, przykrywamy pokrywką i odstawiamy(...)pieczmy przez 60 minut. Gotowe ciasto makowe odstawiamy do przestygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej mleko oraz masło. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotową polewą polewamy przestygnięta ciasto. Całość odstawiamy w chłodne miejsce, by polewa zastygła. Artykuł Makowiec z jabłkami pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!Ciasto czekoladowe z czerwonym winem Przepis na ciasto dla dorosłych tzw. bolo de vinho. Ciasto czekoladowe z czerwonym winem ma intensywny smak z delikatną owocową nutą. Duża ilość kakao sprawia, że ciasto z czerwonym winem jest bardzo miękkie i czekoladowe, a cynamon, chociaż nie jest niewyczuwalny, dodatkowo wzmacnia smak czekolady. Przepis na ciasto czekoladowe na winie tzw. bolo(...)ciasto czekoladowe dla dorosłych z dużą ilością czerwonego wina. Ten sprawdzony i prosty przepis na ciasto czekoladowe na winie nie sprawi Ci kłopotu, ale jest to raczej ciasto dla dorosłych. Wino od tysięcy lat udowadnia, że jest uniwersalnym składnikiem wielu dań. Nie czekaj więc i zrób najlepsze ciasto czekoladowe z dodatkiem czerwonego wina. Ciasto czekoladowe z czerwonym winem
Cztery Fajerysię zapach cynamonu i goździków, zapach kakaowy. Piernik przygotowałam z posiekanymi nerkowcami. Jest lekko wilgotny z dodatkiem powideł śliwkowych, bardzo aromatyczne domowe ciasto. Gotowy piernik można przełożyć powidłami, udekorować polewą czekoladową. U mnie lukier cytrynowy i bakalie. Wspaniały świąteczny wypiek! Wesołych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia oraz ciepłej, rodzinnej atmosfery życzy Zasmakuj Kuchni! Składniki: 220 g mąki pszennej(...)wymiary 11×30 cm (w najszerszym punkcie). Po przestudzeniu ciasta przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z 3 łyżkami soku z cytryny, mieszamy do momentu uzyskania gęstego lukru. Piernik polewamy lukrem i dowolnymi bakaliami. Piekę w temp. 180 C przez 40 min. grzaniem góra-dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Smacznego
Zasmakuj Kuchni