suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy blaty. dodatkowo: ok. 1/2 słoiczka powidła śliwkowego polewa i dekoracja biała Helio polewa czekoladowa ciemna składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 2 żółtka 80 g cukru pudru 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki maki orkiszowej lub pszennej 200 g masła, w temp. pokojowej (miękkiego(...)wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem. wykonanie piernika: Na pierwszy blat rozsmarowujemy powidła śliwkowe. Przykrywamy drugim blatem, na którym rozsmarowujemy masę budyniową i przykrywamy trzecim blatem. Całość dekorujemy polewami. Gotowy odstawiamy w chodne miejsce na min. 12 godz
Domowy Smak JedzeniaCiasto: 5 jajek, 200g cukru pudru, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki wody, 1 cytryna, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3 łyżki kakao, Polewa: 1 tabliczka białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kolorowe perełki, PRZYGOTOWANIE: 1. Cytrynę dokładnie myję, ścieram skórkę i wyciskam sok. Wodę mieszam z olejem, cukrem pudrem, sokiem i skórką(...)mąką formę na babkę nakładam naprzemiennie porcję jasnego i ciemnego ciasta. Piekę 55 minut w temperaturze 180 stopni. 4. Czekoladę rozpuszczam na kąpieli wodnej. Dodaję mleko i mieszam. Masą czekoladową polewam przestudzoną babkę. Wierzch ciasta posypuję kolorowymi perełkami
Tradycyjna kuchnia Kasimąki, 1 jajko, masa serowa: 1 kg sera twarogowego, 150 g margaryny, 200 g cukru, 7 jajek, 1 budyń waniliowy, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta soli, dekoracja: polewa czekoladowa, płatki migdałowe. Przygotowanie: 1. Przygotuj kruche ciasto: 100 gram margaryny posiekaj, wymieszaj z mąką i cukrem pudrem, dodaj jako, zagnieć jednolite ciasto i włóż je do lodówki(...)ziemniaczaną. 3. Z białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj z masą. Przełóż na kruchy spód, piecz przez godzinę i 10 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik wystudź i polej polewą z czekolady (możesz posypać posiekanymi bakaliami
Aga w kuchniszklanka mleka ( szklanka 250 ml ) 1 szklanka wody gazowanej ( szklanka 250 ml ) 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju 1-2 łyżki masła do smażenia 3 banany polewa czekoladowa 1/2 szklanki mleka 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę oraz szczyptę soli, dodajemy jajka, wlewamy wodę gazowaną, mleko oraz olej, wszystko miksujemy aż otrzymamy(...)rozpuszczamy masło a następie krótko podsmażamy naleśniki z obu stron. Do małego garnka wlewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i wszystko rozpuszczamy na bardzo małym płomieniu cały czas mieszając. Gdy polewa będzie idealnie gładka zdejmujemy ją z ognia. Naleśniki przekrawy na pół i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Artykuł Naleśniki z bananami i czekoladą + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Danianiestety odszedł w zapomnienie, a szkoda bo jest wyśmienity. Wspaniałe kruche blaty przekłada się kwaśnymi jabłkami, a na wierzch kładziemy pyszną orzechową masę, którą oblewamy polewą czekoladową. Jak każdy tego typu wypiek należy przygotować dzień przed podaniem żeby ciasta zmiękły i dobrze się kroiły. Kto jeszcze nie miał okazji robić albo jeść tego ciasta to gorąco polecam, smakuje(...)masło lub margaryna 250 g 3-4 łyżki kaszy manny troszkę alkoholu JABŁKA : 1 l smażonych jabłek w słoiku lub ok. 1,5 kg świeżych cytrynowa galaretka POLEWA : 12 dag masła lub margaryny po 5 łyżek kakao, cukru, śmietany lub mleka łyżka żelatyny WYKONANIE : Przesiewamy mąkę razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy masło, siekamy dodajemy żółtka
Pani na deserszklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej 4 łyżki majonezu 3/4 szklanki maki pszennej 3 łyżki budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju Polewa czekoladowa: 1/4 szklanki śmietany 30% 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Dolewamy esencję waniliową. Cały czas miksując(...)śmietankę (nie gotujemy!). Dodajemy cukier puder i połamana czekoladę. Mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Do ciepłej śmietanki wsypujemy żelatynę. Energicznie mieszamy, zdejmujemy z ognia. Po kilku minutach możemy wylać polewę na babeczki
VioletoweKucharzenieszklanki) 100 g cukru (¹⁄₂ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g orzechów pekan lub włoskich / grubo posiekanych 100 g gorzkiej czekolady / grubo posiekanej POLEWA CZEKOLADOWA 50 g gorzkiej czekolady 20 g masła 50 g białej czekolady 2 łyżki likieru lub soku pomarańczowego WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół(...)suchych składników wlewamy mokre. Krótko - powoli i delikatnie mieszamy (tylko do połączenia składników). Przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. POLEWA : białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszamy z likierem lub sokiem pomarańczowym. Polewamy po ostudzonym cieście. Połamaną na kostki gorzką czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej. Rozprowadzamy
cool and mintybyłam zaskoczona wykonaniem, bo w gotowym cieście tych mieszanek tak nie widać. Ciasto jest bardzo wilgotne i mega zaskakujące smakiem, połączenie maku, kakao, kokosu i kremu ajerkoniakowego, z polewą czekoladową- bajka...! U nas smakowało nawet tym, którzy za takimi ciastami nie przepadają. Przepis dostałam od "przyszywanej" Babci mojej Córci. Wielkie dzięki! Na pewno zagości u nas jeszcze wiele razy, choć(...)dałam 2/3 szklanki) - 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/4 szklanki oleju - 1/2 szklanki maku (suchy, cały) - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1 łyżka kakao Składniki polewy: - 100g masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 łyżki kakao - 3 łyżki wody Dodatkowo: - dżem z czarnej porzeczki (dałam własną konfiturę wieloowocową z kawałkami owoców) - ulubione bakalie, ilość dowolna (ja dałam
Smaczne Zdrowenaprawdę sprawdzi się tu większość Waszych ulubionych owoców. Gotowe ciasto z kruszonką oblałam naszą ulubioną polewą z kremowego serka, która świetnie komponuje się z brzoskwiniami, ale możecie oblać je polewą czekoladową, tradycyjnym lukrem lub posypać cukrem pudrem. Proste ciasto z owocami i kruszonką to szybki przepis, który przyda się, gdy musicie błyskawicznie upiec coś pysznego. Jest bardzo smaczne i długo(...)czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 3 i 1/2 szklanki mąki, szczypta mielonej wanilii, 4 jajka, puszka brzoskwiń (lub świeże owoce sezonowe) plus opcjonalnie łyżeczak mąki do obtoczenia owoców na polewę: kilka łyżek kremowego serka śmietankowego (kanapkowego cream cheese), duża szczypta mielonej wanilii, cukier puder do smaku, kilka łyżek mleka Przygotować kruszonkę: masło zagnieść z mąką, cukrem i wiórkami, do konsystencji
Lekcje w kuchniBounty - smak raju. Musze przyznać, że jest w tym dużo prawdy :) Wielbiciele kokosa na pewno się ze mną zgodzą. Mięciutki biszkopt, masa kokosowa i polewa czekoladowa. Oto bounty :) Na blogu jest już takie ciasto, ale w trochę innej wersji. Od razu powiem, że obie wersje są pyszne. Ja osobiście wolę tę wersje, ponieważ dzięki dodatkowi kaszy manny lepiej się(...)Masa kokosowa: 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml.) 250 ml. mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki kaszy manny 300 g. wiórek kokosowych 1 kostka masła Polewa: 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 tabliczka czekolady gorzkiej 100 g. masła lub margaryny Poncz: 1/3 szklanki mleka 1 łyżka likieru kokosowego Wykonanie: Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka cały
Agusiowe smakołykimąki krupczatki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jajeczna: 1,5 kostki masła w temp. pokojowej 2 jajka 10 dag cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego mała puszka kajmaku polewa czekoladowa zmielone orzechy do posypania Biszkopt kawowy: Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Nadal ubijając dodawać żółtka. Mąkę, kawę i proszek wymieszać. Do piany delikatnie wmieszać suche składniki. Spód(...)masę jajeczną i ekstrakt waniliowy. Tort układać warstwami: biszkopt kawowy, 1/2 masy jajecznej (2 łyżki zostawić na wierzch), biszkopt migdałowy, kajmak, biszkopt orzechowy, masa jajeczna, biszkopt kokosowy, masa i polewa. Tort można dowolnie udekorować. Ja posypałam zmielonymi orzechami
Smakołyki AsiPrzygotowania do świąt czas zacząć... dziś polecam pyszną czekoladową babkę! Smakuje wyśmienicie! Składniki; 12 dag masła 3/4 szkl. cukru kryształu lub trzcinowy Skworcu 4- 5 łyżek kakao Skworcu 2 jajka 1 szkl. śmietany 18% 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu 1 łyżeczka sosy oczyszczonej Przygotowanie; Masło z cukrem należy utrzeć mikserem aż będzie jasna(...)natłuścić masłem i oprószyć mąka Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 160C około 50- 60min. lub do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto udekorować polewą czekoladową i kolorowymi cukierkami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, cytryna 1 większa, mleko 100 ml, jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 15 dag, dżem 250 ml/winogronowy, przyprawa do piernika 1 opakowanie, polewa czekoladowa - w opisie, orzechy posiekane 1 szklanka do pojemnika wsypać mąkę tortową z proszkiem i sodą, cukier, wbić jajka, wlać mleko, dodać miękką margarynę, wsypać przyprawę do piernika i startą skórk(...)ciasto, piekarnik elektryczny na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut następnie na termoobiegu piec 10 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy zimne POLEWA: 100 gram czekolada gorzka, 3 łyżki gęstej śmietany, w kąpieli wodnej roztopić czekoladę mieszając do połączenia ze śmietaną polewą polać babkę i posypać orzechami włoskimi, zostawić do zastygnięcia polewy
W Mojej Kuchni LubięPrzepis zmodyfikowałam do własnych potrzeb, zamiast śliwek w czekoladzie dodałam suszone śliwki, bo stwierdziłam, że ponad szklanka cukru to i tak wystarczająca ilość, ale i piernik jest oblany polewą czekoladową. I zamiast olejku migdałowego dałam amaretto, które uwielbiam. Aha i jeszcze orzechy włoskie zastąpiłam orzechami nerkowca, bo takie miałam w domu. Wszyscy się nim zachwycali i nie chcieli(...)nerkowca 5 łyżek naturalnego kakao 2 łyżeczki sody 1 łyżka przyprawy do piernika 250 g startej na dużych oczkach cukinii (bez skórki) 6 - 8 sztuk posiekanych suszonych śliwek Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany kremówki Sposób przyrządzania: W misce utrzeć cukier, olej
Zakątek rozkoszy kulinarnychłyżki cukru pudru mielone migdały 1 jajko lub żółtko Masa brzoskiniowo-morelowa: 1 puszka brzoskwiń w syropie 1 opakowanie suszonych moreli (100g) 2-3 łyżki żelatyny Do dekoracji: polewa czekoladowa orzeszki ziemne niesolone Wykonanie: Składniki na kruchy spód siekam , zagniatam , zawijam w folię i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny. Wyjmuję, rozwałkowuję i przekładam na blaszkę wyłożoną(...)napęczniałe morele miksuję razem z syropem, dodaję żelatynę, mieszam do rozpuszczenia i łączę z musem brzoskwiniowym. Przestygniętą i tężejącą masę wykładam na ciasto i wstawiam do lodówki. Polewę rozpuszczam, przelewam do rękawa cukierniczego i rysuję wzory oraz napisy. Orzeszki ziemne rozpoławiam, szerszy koniec maczam w polewie i układam tworząc bazie. Całość ponownie schładzam
Ciasteczkowy Potwórowoce, niczym piłka od rugby, w których kryją się owalne ziarna kakaowe, koszmarnie gorzkie po przegryzieniu. Ciasto bardzo mi posmakowało. Jest wilgotne, delikatne i bardzo alkoholowe. Odstąpiłam od polewy czekoladowej – odłożoną masę kakaową przetworzyła na czekoladę pitną na gorąco. W to miejsce popełniłam lukier na bazie ponczu do nasączenia ciasta. CIASTO COMBER Z ALKOHOLEM /źródło: Mała Cukierenka / 1,5 szklanki(...)proszkiem do pieczenia. Masło, cukier, cukier wanilinowy, kakao oraz wodę umieszczam w rondelku i rozpuszczam, gotuję masę przez około 5 minut, następnie odstawiam do ostudzenia, odkładając 8 łyżek na polewę (której nie zrobiłam). Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka roztrzepuję, dodaję do wystudzonej masy kakaowej wraz z mąką wymieszaną z proszkiem. Na samym końcu dodaję ubite białka
W kuchni Karmel-itkiZa oknem szaro, buro i ponuro. Do tego zimno i jakby coś pokapuje z nieba. W takie dni najlepiej zakopać się pod kocem z cieplutką herbatką
Ratunku obiad