litra kremówki 30% 2 budynie śmietankowe Spód: 3 żółtka 10 dkg masła 2 łyżki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Polewa czekoladowa 1 jajko 1/2 kostki masła 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao Składniki na spód wyrobić szybko, aby ciasto nie zrobiło się zbyt ciepłe, następnie ciastem wylepić blaszkę i wstawić(...)czasie pieczenia sernik zacznie się zbyt mocno spiekać z wierzchu należy przykryć pergaminem. Upieczony sernik pozostawić w piekarniku aż lekko przestygnie, aby nie upadł zbytnio przy przenoszeniu. Przygotować polewę: Jajko sparzyć wrzątkiem a następnie ubić z cukrem na kogle mogle, dodać rostopione masło i kakao. Wylać na ciasto
Jadło i czytadłomasła - 2 łyżki cukru pudru - 3 łyżki mleka kokosowego - 2 łyżki rumu (lub 1-2 łyżki soku z cytryny) - extract waniliowy - skórka pomarańczowa - 375 g krojonych suszonych moreli Polewa czekoladowa: - 200g czekolady - 3 łyżki słodkiej śmietanki Herbatniki zmieliłam w blenderze. Wsypałam przez sitko kakao, cukier puder – wymieszałam. Masło rozpuściłam w rondelku, dodałam mleko kokosowe, podgrzałam. Gorące mleko(...)roladę, zapakowałam w papier do pieczenia (można w folię spożywczą lub aluminiową) i wstawiłam na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, gdy rolada już stężała, oblałam ją polewą z czekolady (w mikrofali rozpuściłam czekoladę ze śmietanką). Smak masy i dodatki można modyfikować według uznania. Moim zdaniem najlepsza jest z dodatkiem rumu, wanilii, moreli i skórki pomarańczowej
mojewypiekiinietylkoproszku Masa jasna: 100 g masła 2 żółtka 1 jajko 1 szklanka cukru pudru 250 g serka homogenizowanego waniliowego 1 szklanka mleka w proszku 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: Polewa czekoladowa Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Na końcu dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy. Czekoladę ścieramy na tarce(...)jajko ucieramy z cukrem pudrem na parze. Studzimy. Dodajemy serek oraz mleko w proszku, miksujemy do połączenia. Na końcu dodajemy przestudzoną żelatynę. Wykładamy na biszkopt, przykrywamy trzecim blatem. Całość polewamy polewą. Smacznego
Fascynacje Animasła * 2 kisiele pomarańczowe z cukrem * 2 szklanki soku pomarańczowego * 1 galaretka pomarańczowa Masa śmietanowa: * 0,5 l. śmietany kremówki 30% * 3 łyżki cukru pudru * 3 łyżeczki żelatyny Polewa czekoladowa: * 13 dag margaryny * 5 łyżek cukru pudru * 3 łyżki kakao * 3 łyżki wody * 1 łyżka żelatyny * 5 łyżek gęstej śmietany * 40 dag pierników w czekoladzie Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę(...)mieszając. Dodajemy galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody. Mieszamy. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodając cukier i przestudzoną żelatynę. Polewa: W garnuszku podgrzewamy rozpuszczoną w 3 łyżkach wody żelatynę, kakao, cukier i margarynę (nie gotujemy!). Po przestudzenie (masa ma być lekko ciepła) dodajemy cały czas mieszając śmietanę. Przełożenie ciasta
Pobite gary Barbaryciepłej wody na wzorki kawałeczki 2 cukierków karmelowych rozpuszczone w łyżce w 3 łyżkach mleka na zajączka i kleksy: 3 łyżki śmietany kremówki, pół tabliczki mlecznej czekolady kilka kosteczek czekoladowych tarkowanych na wiórka zielone listki jadalne do ozdoby i dowolnie co chcecie Robimy! Mąki mieszamy ze sobą. Masło trzeba posiekać z mąkami, solą i cukrem pudrem. Dodać żółtko i śmietanę(...)mascarpone i dajemy żelatynę. Odstawiamy na pół h do lodówki. Lekko stężeje Wykładamy na nasz mazurek. Tworzymy króliczka (jak ktoś chce) i robimy łyżeczką wzorki dowolne (misz masz) z polewy czekoladowej i karmelowej Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares
Latosiowydomgalaretki agrestowej 350 ml wody 1 łyżka cukru pudru Masa różowa: 200 g jogurtu greckiego 1 opakowanie galaretki poziomkowej lub truskawkowej 350 ml wody 1 łyżka cukru pudru Polewa czekoladowa: 100 g masła/margaryny 3-4 czubate łyżeczki kakao 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżka zimnego mleka Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania po wierzchu 1. Każdą galaretkę z osobna(...)minut deskami aby całość się złączyła. Możemy je nawet włożyć do lodówki aby szybciej się galaretki skrzepły. 3. W czasie gdy wafle łączą się z masami z galaretek przygotowujemy polewę. 4. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki polewy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Gotową rozsmarowujemy na waflach, obsypujemy wiórkami i odczekujemy chwilkę aż czekolada trochę przestygnie i już możemy kroić
Gotowanie...to proste !ryżowej 60 g wiórków kokosowych 40 g masła 100 ml mleka 2 jajka (żółtka i białka osobno) 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Składniki na polewę czekoladową: 100 g gorzkiej czekolady 15 g masła 3 łyżki cukru 100 ml mleka oraz wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: 1. Masło roztapiamy w rondelku i pozostawiamy do wystygnięcia(...)Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut z grzaniem góra-dół. Następnie jeszcze 5 minut dopiekamy z termoobiegiem. Następnie, gdy babeczki stygną przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku i polewamy babeczki, oprószamy wiórkami i gotowe
Kawa z mlekiemprzepis musiał ulec stosownym modyfikacjom aczkolwiek myślę, że smakuje wyśmienicie. Delikatny, miękki i kruchy zarazem, przesmaczny ze względu na dodatek masy orzechowej w formie pasty do przełożenia. Glazurowany piękną polewą czekoladową. Przygotuję go na wigilię! Składniki (forma keksowa duża): 250 gram mąki żytniej 125 gram miodu 125 gram masła łyżeczka sody łyżeczka cynamonu łyżka korzennej(...)szczypta soli Masa orzechowa do przełożenia: 3/4 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki orzechów laskowych 2 łyżki Amaretto 1/2 szklanki miodu 2 łyżki masła Glazura czekoladowa: 150 gram masła 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru Białka ubij z solą na sztywno. Żółta utrzyj z cukrem na puszystą masę. Miód rozpuść z masłem
Mango Papajanajwyższych obrotach ze szczyptą soli. Po tym czasie dodajemy cukier i miksujemy jeszcze około 2 minut. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody i dodajemy do ubijanej śmietany. Polewa czekoladowa: -120 gram gorzkiej czekolady -3 łyżki kakao -łyżka cukru pudru -50 gram masła. Masło topimy z czekoladą, dodajemy kakao i cukier, mieszamy na ogniu intensywnie, odstawiamy do wystudzenia. Komponujemy(...)dwóch stron marmoladą, kładziemy na wierzch tortu i tak jak wyżej marmolada, owoce, śmietana, biszkopt. Cały tort smarujemy śmietaną, większe części po bokach obkładamy wiórkami migdałów. Od góry polewamy polewą. Dekorujemy truskawkami topionymi do połowy w polewie
BaRepasupieczeniu wyjąć z pieca a po około 10 minutach wyjąć z formy i studzić na kratce. Czekoladę z masłem i śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Zimną babkę polać polewą czekoladową. Babka jest na dużą formę o pojemności 2,5 litra
Ala piecze i gotujeoraz sodę oczyszczoną, mieszamy, wylewamy do keksówki lekko natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 45 minut. Wystudzony przekładamy marmoladą Możemy dodatkowo oblać polewą czekoladową. Smacznego
Ostra na Słodkospokojnie czekały na wenę. Doczekały się wreszcie ;) Postanowiłam upiec ciasto czekoladowe z zatopionymi wewnątrz niego ćwiartkami śliwek. Śliwki miały za zadanie nadać ciastu wilgotności i przełamać czekoladowy smak. Udało się, ciacho wyszło pyszne :) Zapraszam zatem do stołu :) Składniki: 5 jajek , 1 szklanka cukru , 2 łyżki esencji waniliowej >klik!< 70-80 ml słodkiej śmietanki , 3 lekko czubate(...)wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek (bez pestek). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się dobrze upiekło. Przestudzone ciasto polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennanajczęściej muffinki, babeczki lub ciastka a na weekend ciacho :)Dzisiaj mam propozycję pysznych babeczek z nutką korzenną i dżemem dyniowym. Babeczki można udekorować dowolnym kremem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Można je zabrać do szkoły lub pracy. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na 12 małych babeczek: 150 g miękkiego masła 120 g cukru 3 jajka 2 kopiaste łyżki dżemu z dyni(...)wychodzą równe. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni pieczemy około 25 minut do suchego patyczka. Upieczone babeczki wykładamy na kratkę i studzimy. Jak pisałam wcześniej można je polać polewą, udekorować kremem lub oprószyć cukrem pudrem. Ja najczęściej oprószam cukrem pudrem i zamykam w pojemniku na drugi dzień są jeszcze mięciutkie, gdy użyjecie kremu musicie je zjeść w ciągu dnia
Sama słodycz i szczypta chilimąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ½ l mleka, 5 łyżek cukru, 1 kostka masła, ½ szkl. ajerkoniaku Dodatkowo 2 paczki herbatników, wiórki kokosowe, polewa czekoladowa WYKONANIE Ciasto kruche z bezą: Mąkę mieszamy z proszkiem, następnie siekamy z margaryną, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i kładziemy na blaszkę. Pieczemy ok. 15 min. w temp(...)gładką masę, dodajemy budyń i dalej miksując wlewamy alkohol. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Ciasto kruche z bezą – masa wiśniowa – biszkopt makowy – ½ kremu ajerkoniakowego – herbatniki – 1/2 kremu ajerkoniakowego – herbatniki – polewa – wiórki kokosowe
słodki bratekpysznego batonika. Maxi King to deser zaliczany do kategorii ciasta bez pieczenia, ponieważ do jego wykonania nie potrzebujemy piekarnika. Składa się z warstwy herbatników, masy śmietankowej, kajmaku oraz pysznej polewy czekoladowej z dodatkiem orzechów. Ciasto Maxi King to prawdziwy raj dla podniebienia i rozkosz dla wszystkich miłośników słodkości. Jeśli jesteście fanami tego batonika, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Ciasto jest(...)Składniki 700 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki żelatyny 120 ml wrzątku 2 cukry wanilinowe 3 łyżki cukru 1 puszka masy kajmakowej Dodatkowo ok. 350 g herbatników Polewa 80 g mlecznej czekolady 80 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietanki kremówki garść orzechów Wykonanie Żelatynę rozpuszczamy w 120 ml wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy
Przepiski.pl