było słodkie, bo postawiłam na aromat kaszy i kokosa, ale jeśli chcecie nieco więcej słodyczy, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać nawet i szklankę. Możecie zrezygnować z polewy czekoladowej i posypać wierzch tylko kokosem. Ciasto najlepiej smakuje oraz kroi się, gdy jest dobrze schłodzone. Wartość odżywcza 1 kawałka (12) 234 kcal(...)wedle uznania. Spód formy (22) wykładamy papierem do pieczenia, a boki lekko natłuszczamy. Przekładamy masę jaglaną dobrze dociskając i wkładamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy z masłem i polewamy na ciasto. Posypujemy dodatkami wedle uznania i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po przepis na ciasto również z kaszy jaglanej w wersji
zdrowo i aktywniebyło słodkie, bo postawiłam na aromat kaszy i kokosa, ale jeśli chcecie nieco więcej słodyczy, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać nawet i szklankę. Możecie zrezygnować z polewy czekoladowej i posypać wierzch tylko kokosem. Ciasto najlepiej smakuje oraz kroi się, gdy jest dobrze schłodzone. Wartość odżywcza 1 kawałka (12) 234 kcal(...)wedle uznania. Spód formy (22) wykładamy papierem do pieczenia, a boki lekko natłuszczamy. Przekładamy masę jaglaną dobrze dociskając i wkładamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy z masłem i polewamy na ciasto. Posypujemy dodatkami wedle uznania i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po przepis na ciasto również z kaszy jaglanej w wersji
Zdrowie i pysznie na talerzujest gotowe. Wykładamy ciasto z piekarnika i odkładamy pod przykryciem np. ściereczki do ostudzenia. Gdy ciasto jest ostudzone można wyłożyć z formy. Odkładamy do wystudzenia. Składniki na mus czekoladowy: 245 g mleka 55 g żółtek jaj 50 g cukru 20 g skrobi ziemniaczanej 40 g mlecznej czekolady 80 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 280 g ubitej śmietanki kremówki(...)sokiem z cytryny, wodą i odrobiną cukru. Możemy dodać ulubiony dżem albo/i truskawki, a następnie dodajemy mus. Powtarzamy tak do ostatniej warstwy. Wkładamy do lodówki, aby stężało. Na końcu polewamy czekoladowym ganache (1/4 szklanki śmietanki i 150 g czekolady - śmietankę podgotowujemy i zalewamy czekoladę). Dodajemy dekorację. Ja udekorowałam własnoręcznymi bezami i cukierkami. Smacznego
Gotowanie, czyli hobby dla każdegołyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera 1 szklanka cukru 25 dag masła 1 cukier waniliowy 4 jajka 3 budynie waniliowe 1 szklanka mleka Polewa czekoladowa: ½ kostki masła 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie konieczności podsypywać mąką jeśli zbyt mocno by się kleiło(...)połowę jeszcze gorącej (!) masy serowej. Przykryć drugim plackiem i wyłożyć drugą połowę masy. Na końcu nałożyć trzeci blat ciasta i całość lekko obciążyć. Pozostawić tak ciasto na kilka godzin. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder. Wymieszać. Następnie dodać kakao i mieszać, aż polewa zgęstnieje. Na końcu dodać 2 łyżki zimnej wody
My simple kitchenbezglutenowej 1/2 szklanki mąki kokosowej masło 1 kostka drożdże bg 1 opakowanie ksylitol (lub cukier) 3 łyżeczki laska wanilii lub cukier z wanilią dżem do nadziewania cukier puder, polewa czekoladowa lukier (co tylko chcesz) na wierzch Masło roztapiam z ksylitolem i wanilią. Zostawiam do ostygnięcia. Do szklanki wlewam ok 30-50 ml letniej wody, dodaję drożdże, ksylitol. Mieszam(...)koniec pilnujemy wypieku. Czas pieczenia jest zależny od wielkości kulek i możliwości piekarnika (przy większym rozmiarze kulek piekłam nawet 20 minut!). Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem, polewamy polewą lub lukrem. Gotowe! Smacznego
IzaGotujemasła 3 łyżki cukru 2 dag świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka Składniki na nadzienie: 30 dag mielonych (lub tłuczonych) orzechów cukier waniliowy słoik ulubionego dżemu Składniki na polewę czekoladową: czekolada mleczna lub gorzka 70 ml śmietanki słodkiej 30% Drożdże zasypuję cukrem i zalewam podgrzanym lekko mlekiem, mieszam i odstawiam. Do miski wsypuję mąkę, siekam masło i dodaję(...)ciasta. Ciasto piekę ok. 45 minut w temperaturze 170 ° (do momentu, aż górna warstwa będzie złota). Gdy ciasto jest upieczone, wyciągam je z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia. Przygotowuję polewę. W tym celu zagotowuję śmietankę, ściągam z ognia i dodaję połamaną w kostki czekoladę. Czekam chwilę, aż czekolada lekko się rozpuści, a następnie mieszam. Można dodać łyżkę miodu, wtedy polewa
Słodki sentymentcukru pudru 35 g. wody 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego (jeśli aromat to 1/2 łyżeczki) Dodatkowo: powidła śliwkowe (miałam swojskie, 2 małe słoiczki po koncentracie pomidorowym) Polewa czekoladowa: 1 tabliczka czekolady mlecznej 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej 1,5 łyżki oleju Wykonanie: Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie. Wymieszać. Następnie wbić jajka, dodać miód, olej i mleko. Zmiksować do połączenia(...)Robiłam pierwszy raz i nie mam jeszcze doświadczenia :) Na masę marcepanową wyłożyć powidła śliwkowe. Przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch ciasta obciążyć i zostawić tak na około 4 godziny. Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki, dodać olej i rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Gotową polewę wylać na ciasto
Agusiowe smakołykiproszku do pieczenia Masa kokosowa: 400 ml mleczka kokosowego 300 ml mleka 3,2% 400 g wiórków kokosowych 6 łyżek kaszy manny 180 g cukru 200 g masła Polewa czekoladowa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Dodatkowo: dżem truskawkowy Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal(...)masło całkowicie się rozpuści. Cały czas mieszamy by masa nam się nie przypaliła. Gorącą masę wylewamy na biszkopt, przykrywamy drugim biszkoptem i odkładamy do całkowitego wystudzenia. Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężeć rozprowadzić na posmarowanym cieniutko dżemem biszkopcie. Gotowe ciasto odłożyć
Ala piecze i gotujePożyczyłam od rodziców foremkę do gotowania babki i od razu wzięłam się za jej zrobienie. Przepis wzięłam z tej strony. Wspaniała, wilgotna, aromatyczna babka z dodatkiem polewy czekoladowej, to jest dokładnie tego czego mi było trzeba :-) Składniki na babkę: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 8 g cukru waniliowego 2/3 szklanki cukru 6 jajek 1 czubata łyżeczka(...)wysokości garnka. Babkę gotować na małym ogniu 1 godzinę 20 minut. Po ugotowaniu potrzymać babkę w zamknięciu jeszcze 10 minut a następnie wyjąć i wystudzić. Przygotować polewę Składniki na polewę: 3 łyżki masła lub margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao, 1 szklanka cukru pudru Sposób wykonania polewy: Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko
Na słodko lub wytrawniewiem czy upiekę mazurka, ale na pewno na moim stole Wielkanocnym pojawi się to proste i łatwe do zrobienia ciasto czekoladowe. Przygotowanie nie sprawi nikomu żadnego kłopotu :) Składniki : 2 duże jajka 1 niepełna szklanka cukru 1/2 szklanki oleju roślinnego 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki powideł śliwkowych 2 szklanki mąki tortowej 3 łyżki kakao naturalnego 1 łyżeczka proszku(...)składników na ciasto wystarczy kremu miętowego z połowy wymienionych w nim składników). A na Święta proponuję upiec ciasto w podłużnej foremce z podwójnej ilości składników. Użyłam gotowej polewy czekoladowej, posypałam pokruszonymi migdałami. przepis częściowo stąd
Proste Potrawyjuż nie mogę się doczekać ! :) Składniki: 300 ml mleka 60g masła 1/2 łyżeczki soli 1/2 kostki drożdży 100 g cukru 2 jajka 560 g mąki pszennej dodatkowo : polewa czekoladowa dowolna posypka Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy mleko i 1 łyżkę cukru. W ciepłej mieszance rozpuszczamy drożdże (pamiętajmy że nie może być gorąca !). Następnie dodajemy roztrzepane jajka(...)ciasta. Przygotowane donaty odstawiamy na ok 20min do podrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st C przez ok 10 - 15min . Po upieczeniu studzimy na kratce, a następnie maczamy w polewie oraz posypce. Odkładamy do czasu zastygnięcia czekolady. Smacznego
charlotte gotujemówić, tofurnik dyniowy z czekoladowym spodem to ciasto, które po prostu musicie spróbować Tofurnik dyniowy z czekoladowym spodem Przepis na blachę o średnicy 12 cm SPÓD 120 g ciasteczek czekoladowych 3 łyżki masła orzechowego szczypta soli MASA: 220 g tofu naturalnego średni banan 150 g puree z dyni 60 g oleju kokosowego szczypta soli łyżeczka erytrolu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do misy(...)tofu przełóż na ciasteczkowy spód, dokładnie uklep i wygładź powierzchnię. Ciasto wstaw ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj ciasto w dowolny sposób – na przykład polewą czekoladową, czy też świeżymi owocami. Smacznego Czytaj więcej – dania z dynią w roli głównej Artykuł Tofurnik dyniowy z czekoladowym spodem pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnimiałam okazji, żeby go zjeść. Dlatego też stwierdziłam, że czas odkurzyć maminy zeszyt i go przygotować. Było warto, jego smak, mimo swej prostoty, jest cudowny - szczególnie dla wielbicieli czekoladowych smakołyków. Składniki: 250 g margaryny 8 łyżek wody 1 cukier wanilinowy 4 łyżki kakao 1 szkl. cukru 4 jajka (białka i żółtka osobno) szczypta soli 1,5 szkl. mąki(...)suchego patyczka", w zależności od wielkości formy. (Przy formach o małych wymiarach czas pieczenia jest dłuższy). Wedle uznania można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Smacznego
My sweet a lifekisiel wiśniowy lub truskawkowy (duży- 58g) 1 łyżka kakao czarnego (10g) ½ szklanka maku mielonego (40g) 1 łyżka oleju z pestek dyni 2 łyżki puree z dyni (50g) Polewa czekoladowa: 1 tabliczka mlecznej czekolady (100g) 50ml mleka Cukrowa posypka Sposób przygotowania: Białka przekładamy do misy miksera i ubijamy na średnich obrotach. Gdy się spienią dodajemy odrobinkę soli. Ubijamy(...)puree z dyni i 2 łyżkami mąki. Przelewamy na warstwę kisielową, Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok 40 minut (do suchego patyczka). Lekko przestudzone ciasto polewamy przygotowaną z mlekiem czekoladą i posypujemy cukrowymi ozdobami. Możemy także użyć lukru
Kuchnia w czekoladzieprzyprawy do piernika 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki kawy Inki 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 szczypta soli dodatkowo: gęste powidła śliwkowe do przełożenia polewa czekoladowa orzechy do dekoracji wykonanie: W garnku z grubym dnem umieszczamy masło, miód oraz cukier. Mieszamy i podgrzewamy (nie doprowadzamy do zagotowania), aż cukier się rozpuści. Zestawiamy z ognia i odstawiamy(...)upieczeniu wyciągamy z blaszek i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone blaty przekładamy podgrzanym powidłem. Piernik obciążamy równomiernie i pozostawiamy 1-2 dni w chłodnym miejscu. Piernik polewamy czekoladą. Przed polaniem czekoladą możemy pokroić piernik na 2 część wzdłuż blaszki, tak aby uzyskać dwa osobne ciasta. Zapisz
Domowy Smak Jedzeniameal Nie chciałem przygotowywać kolejnego mazurka, wolałem coś troszkę bardziej czekoladowego. Miałem jeszcze w spiżarni dwa idealnie dojrzałe awokado. A co można zrobić z dojrzałym awokado? Wiadomo, że ciasto czekoladowe Wyszło super smaczne z chrupiącymi pokruszonymi migdałami oraz kawałkami gorzkiej czekolady. I jak to już powoli staje się tradycją, jest mega proste do przygotowania co jest cennym atutem świątecznego przepisu(...)mnie 20x10cm ) i p ieczemy około 40-45 minut albo do czasu, aż wsadzony w środek ciasta patyczek będzie wychodził czysty. Do dekoracji i wzbogacenia smaku możemy użyć polewy czekoladowej, wiórków kokosowych lub cokolwiek innego, co uznacie, że się nadaje i pasuje Smacznego! Artykuł Ciasto czekoladowe z migdałami (bez glutenu paleo) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifektóry robiłam dotąd był wręcz idealny .. do czasu, gdy nie upiekłam czekoladowego sernika bez sera. Najbardziej delikatne ciasto jakie kiedykolwiek jadłam a w dodatku o smaku czekoladowym. Dla mnie wręcz idealne, zresztą to nie tylko moje zdanie ;-) Wzorowałam się tak jak poprzednio na przepisie z tej Strony Składniki: 5 jajek 1 i 1/2 szkl. cukru pudru(...)dole ustawić dużą blachę i napełnić ją gorącą wodą. Tortownicę wstawić na kratkę ponad blachą. Piec ok. 1 godz. i 20 minut. Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki kakao 3 łyżki margaryny 3 łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko do połączenia się wszystkich składników. Polać ostudzony sernik Smacznego :-) Uczestniczę w akcjach
Na słodko lub wytrawniemusze je zrobić. Można powiedzieć, że kocham orzechy zwłaszcza włoskie, na słono na słodko na różnorako. Ciasteczkowe kule są chrupiące,a zarazem mięciutkie w środku, zrobiłam je z polewą czekoladową co potęguje ich smak. Polecam. Zapraszam... Przepis z "MojeWypieki" Składniki na około 40 ciastek: 230 g masła pół szklanki cukru pudru szczypta soli 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki(...)razem z blaszką) przez 30 minut przed samym pieczeniem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut. Ciasteczka lekko się rozpłyną. Wyjąć, przełożyć na kratkę. Wystudzić, zrobić polewę, najlepiej nakładać pędzelkiem spożywczym posypać drobnymi orzeszkami włoskimi. Przechowywać w zamkniętym pojemniku (w puszce) do 2 tygodni
Kubki smakuchyba każdy. Idealnie pasuje do tego zestawu śmietana czy polewa czekoladowa, ale nie tylko. Moje dzisiejsze naleśniki przygotowałam z czekoladowego mleka sojowego, a do truskawek dodałam bardzo waniliowy twarożek. Wyszło słodko, owocowo i baaaardzo pysznie :) Składniki ciasta naleśnikowego: pół litra mleka sojowego czekoladowego (można użyć zwykłego z dodatkiem kakao), około 1,5 szklanki mąki pszennej(...)listkami melisy lub mięty. Jedynym dodatkiem jaki podaję do takich naleśników jest naturalny jogurt. Naleśniki są bardzo słodkie, więc dodatek bitej śmietany czy polewy "przesłodziłby" je. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna