polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:232/582)

Sernik kawowy 128

lubią rzeczy kawowe ja akurat do nich należę. Czytam kawowe więc zaraz to robię. Sernik o smaku lekko mazisty, mokry idealnie pasuje do tego spód ciemny jak i wierzch czekoladowy, wg mnie wszystko się zgadza. Zapraszam... Przepis "Moje wypieki" Skala smaku 8/10  stopień trudności prosty do sernika dodałam czekolade mleczną uważam, że był to dobry wybór, na wierzch polałam(...)zmiksować do połączenia.  Piec w temperaturze 150ºC przez około 45 - 60 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i lekko sprężysta przy dotyku patyczkiem. Przestudzić w stygnącym piekarniku. Polewa czekoladowa 4 łyżki śmietanki kremówki 100g. mlecznej czekolady Śmietanę zagotować, gaz wyłączyć wrzucić czekoladę i poczekać aż się roztopi. Posmarować. Schłodzić w lodówce

Kubki smaku
Tort Kawowo - Orzechowy 115

zmielonych orzechów włoskich Krem kawowy - 350 ml mleka - 50 ml mocnej kawy rozpuszczalnej - 1 krem do karpatki Poncz: - 50 ml mocnego naparu z kawy - 25 ml likieru kawowego Polewa czekoladowa - 50 g masła - 50 ml śmietanki słodkiej - 200 g mlecznej czekolady - orzechy włoskie Wykonanie:. Na początek upiekłam biszkopty. Zaczęłam od biszkoptu orzechowego. Jajka ubiłam na białą pianę z cukrem(...)niego krem kawowy. Na to nakładamy biszkopt orzechowy i znów skraplamy ponczem. Układamy warstwę kremu orzechowego  i przykrywamy płatem biszkoptu kakaowego. Odkładamy w chłodne miejsce i robimy polewę. Masło roztopiłam ze śmietanką i pokruszoną mleczną czekoladą. Wszystko mieszałam do uzyskania gładkiej polewy po czym rozsmarowałam ją na wierzchu tortu. Udekorowałam orzechami

Kuchnia Pełna Emocji
Kaszak "Dzieciństwo Mańki" ze śliwkami 141

wydaniu :) Składniki : ok. 10 śliwek 300 ml kaszy manny litr mleka 150 ml cukru 200 g masła 3 płaskie łyżki kakao łyżeczka kawy mielonej ewentualnie: wafel suchy Polewa 60 g czekolady 99% łyżeczka cukru waniliowego 2-3 łyżki gęstej śmietany Rozgrzać patelnię. Śliwki przepołowić i usunąć pestki. Ułożyć śliwki na patelni miąższem do dołu. Podgrzać ok. 5 minut(...)wymieszania czekolady ze śmietaną. Na keksówkę położyć deskę, odwrócić foremkę i wyjąć deser. Usunąć folię (nie wyrzucać, przyda się jeszcze). Na wierzchnim waflu rozsmarować czekoladę. Zostawić deser do zastygnięcia czekoladowej polewy, a potem przykryć folią, by ścianki deseru się nie zsychały. Kroić deser ostrym nożem po ok. 2 godzinach

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto Kokosek bez pieczenia – przepis na deser a la bounty 81

Ciasto Kokosek bez pieczenia to pyszny deser z masą kokosową na herbatnikach, a całość oblana polewą czekoladową. Jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, nawet początkującym kucharzom nie powinno sprawić problemów. Jedyne utrudnienie jest takie, że trzeba poczekać, aż masa ostygnie, aby móc rozpocząć konsumpcję. Jeśli lubicie kokosowy smak, to takie ciasto z pewnością wam zasmakuje. Kokosek jest idealny, kiedy(...)drugą warstwę herbatników. Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę połamaną na kostki i śmietankę podgrzewamy na wolnym ogniu w rondelku, od czasu do czasu mieszając, aby nic się nie przypaliło. Polewę doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wylewamy ją na wystudzone ciasto. Kiedy całość będzie całkowicie zimna, ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie można

e-PrzepisyKulinarne
Po prostu pączki! 2785

mąki 6 żółtek 1 jajko  80g mąki 100g rozpuszczonego masła pół litra mleka Lukier: 2 łyżki masła 2 łyżki mleka szklanka cukru pudru pół ekstraktu waniliowego Polewa czekoladowa pół kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru Do nadzienie użyłam dżemu z owoców kaki, przepis znajduje się tutaj Najpierw należy zrobić rozczyn(...)zbrązowienia.  Lukier: rozpuścić masło pozostawić do ostygnięcia, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, jeżeli trzeba dosypywać cukru tak aby lukier miał jednolitą konsystencję i był dość gęsty Polewa: wszystkie składniki należy wrzucić do metalowej miseczki i postawić na rondel z wodą, w takiej kąpieli wodnej mieszać aż wszystko się ładnie rozpuści i połączy. Teraz już można ładnie udekorować

Delusional Trine
Ciasto kokosowe 339

laski wanilli 150 ml wódki marmolada wieloowocowa lub inna Na krem budyniowy:   1 opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 200 g masła 50 g cukru pudru Na polewę czekoladową: 1,5 gorzkiej czekolady 150-200 ml śmietany 30% WYKONANIE Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, tortownicę lub blaszkę 25x40 wysmarować(...)powstał kożuch). Miękkie masło utrzeć z przesianym przez sitko cukrem pudrem na puszysty krem. Stopniowo dodawać ostudzony budyń ciągle miksując (nie na najwyższych obrotach, bo budyń będzie się rozpryskiwał). Polewa: Czekoladę i śmietankę umieścić w garnuszku. Rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając. Ostudzić. Wykonanie: Gotowy biszkopt przekroić na pół, posmarować marmoladą. Na dolny wyłożyć równomiernie masę kokosową. Nałożyć górny

Passions hobbies life
Drożdżowa babka makowa. 176

mleka 100 g orzechow 100 g rodzynek 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki masła Dodatkowo: masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy lukier, polewa czekoladowa lub cukier puder do posypania babki Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku Wykonanie: Zrobić ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać w garnku i rozpuścić w nim masło. Mąkę(...)najlepiej ułożyć łączeniem do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez około 40 minut. Funkcja piekarnika góra – dół. Gotowe ciasto wystudzić na kratce i polać polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego

Pani M - kuchnia smakowita
Ciasto bounty 233

cieście zwłaszcza krem przypadł mi do smaku :)  Mam nadzieję, że i wśród Was znajdą się miłośnicy kokosowo-hawajskich smaków. Puszysty i delikatny biszkopt przełożony słodką masą w polewie czekoladowej. Kto się skusi? :) Składniki na biszkopt: 6 jaj, 180 g mąki tortowej, 15 g kakao (ok. 3 łyżek) 1 łyżka octu, 3 łyżki oleju, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku(...)ogniu przez 20 minut. Kolejno dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec do masy kokosowej dodajemy wymieszany budyń z mlekiem i gotujemy przez 2-3 minuty. Lekko przestudzić. Polewa 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady, 1 tabliczka białej czekolady, Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Wykonanie: Biszkopt przekroić na pół i nasączyć. Na pierwszy blat wylać jeszcze ciepły

Delicious Titbits
Szachownica mandarynkowa 356

już na moim blogu KOKOSOWĄ SZACHOWNICĘ , a dziś mam dla Was mandarynkową. Nazwę Szachownica wzięło to ciasto od sposobu ułożenia herbatników na wierzchu – są jasne i ciemne czekoladowe. Wnętrze wypełniają 2 orzeźwiające masy – pomarańczowa i śmietankowa , podtrzymywane przez puszysty biszkopt. Ciasto delikatne … lekkie … orzeźwiające … i śmiało może konkurować z naszym ulubionym CIASTEM CYTRYNOWYM Z KREMEM(...)cukrem wanilinowym i śmietanfixem , a następie delikatnie wyciągamy na zastygnięty krem pomarańczowy. Dokładnie i delikatnie rozsmarowujemy. Przykrywamy herbatnikami naprzemiennie , tak by tworzyły szachownicę. Dekorujemy cząstkami mandarynek przyklejonymi na polewę czekoladową. Wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny. Smacznego

Ostra na Słodko
Szybkie ciasto na maślance z pomarańczową skórką 149

składniki łyżką. Prosto, szybko i smacznie. Nic tylko piec. Kto się skusi na pyszne czekoladowe ciasto na maślance ? P.s. Jeśli lubicie mocno czekoladowe ciasta polecam Wam też przepis na czekoladową babkę . A czego nie może zabraknąć podczas przygotowań do Świąt? Oczywiście dobrego papieru do pieczenia. Ja nie wyobrażam sobie bez niego domowych wypieków. Piekę na nim nie tylko ciasta, ciasteczka(...)wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Przed podaniem ciasto można oblać polewą czekoladową np. z tego przepisu (klik) lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie okruszki
Miodownik z kremem z kaszą manną 205

tworzy spójniejszą całość. Przechowujemy je w lodówce, u mnie dłużej niż 4 dni nie wytrzymało, więc nie wiem jak długo bezpiecznie możecie je trzymać Wierzch miodownika smarujemy polewą czekoladową, ale jeśli ktoś nie lubi, można posypać cukrem pudrem, przesmarować kremem lub polukrować. Wierzch posypujemy płatkami migdałów lub dekorujemy orzechami włoskimi. Po raz pierwszy robiłam krem na bazie kaszy manny(...)gryczany bakalie do przybrania opcjonalnie Krem 500 ml mleka 6 łyżek kaszy manny 250 g miękkiego masła 1/2 szkl. cukru 1 łyżka soku z cytryn kilka kropel ulubionego aromatu Polewa 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki margaryny Instructions Ciasto Mąkę mieszamy z sodą i przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, miód, jajka i posiekane masło

Mieszam w Garnku
Mazurek pomarańczowy. 181

przed Wielkanocą, pamiętając że należy je przechowywać w chłodzie. Bazą jest pyszne migdałowo-pomarańczowe kruche ciasto, nadzienie stanowi marmolada z pomarańczy i suszonych moreli, a smaku dopełnia polewa czekoladowa. Takie połączenie jest spójne, ciasto jest dość słodkie, ale nadzienie z pomarańczy przełamuje tę słodycz, idealnie komponując się ze smakiem czekolady. Polecam! Składniki na mazurek pomarańczowy: 150 g mąki pszennej(...)cienkie wałeczki splecione ze sobą) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, czyli około 10-15 minut. Gorącego mazurka wyjmujemy z piekarnika i jeszcze gorącego smarujemy marmoladą. Studzimy. POLEWA: 1 łyżka masła 50 g gorzkiej czekolady      Masło i połamaną w kostkę czekoladę umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy do połączenia składników. Zimne ciasto polewamy polewą

Rozpustne gotowanie
Pyszne Ciasto Imbirowo Czekoladowe 364

jego bajka, to i tak nie obyło się bez dokładki. Znajomym, którzy odwiedzili nas w weekend również smakowało, zwłaszcza, że są fanami czekoladowych wypieków Ciasto jest mocno czekoladowe. Z jednej strony ciężkie, wilgotne a z drugiej rozpływające się w ustach, co jest zdecydowanie zasługą wina korzennego. Imbir jest bardzo lekko wyczuwalny natomiast dodatek pomarańczowej konfitury podkreśla smak i charakter ciasta(...)upieczone. Patyczek nie może być mokry aczkolwiek możecie mieć wrażenie, że ciasto po wyjęciu jest lekko niedopieczone. Jednak nic mylnego. Ostawiacie do ostygnięcia i ciasto nabiera odpowiedniej konsystencji. Polewa czekoladowa: 140 g ciemnej czekolady (min. 50% kakao) 150 ml śmietany kremówki 48% 25 g masła 3 łyżki wina korzennego Czekoladę, śmietanę, masło i wino umieszczamy w misce. Miskę wkładamy

Made By Mom And Son
Babka ponczowa z białą czekoladą i migdałami 45

Babka ponczowa z białą czekoladą. Babka ponczowa       Miękka jak poduszeczka,  puszysta i idealnie wilgotna babka ponczowa nasączona rumem i sokiem z cytryny. Babka z polewą z białej czekolady i prażonymi płatkami migdałów. To ciasto zachwyca nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też wyglądem.  Przygotuj je na Wielkanoc i wywołaj uśmiech na twarzach swoich bliskich :) Babka ponczowa(...)świeżych drożdży 1/3 szklanki drobnego cukru szczypta soli esencja waniliowa Poncz: około 3/4 szklanki białego cukru sok z 1/2 cytryny 30g rumu około 1,5 szklanki wody Polewa czekoladowa: 200g dobrej białej czekolady 50g śmietanki do deserów 30% lub 36% Migdały w płatkach uprażone na suchej patelni do dekoracji Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Babka ponczowa przepis: Krok

Moja Książka Kucharska
Milka 1001

Dziś zapraszam na ciasto, które u mnie w domu zniknęło w tempie ekspresowym, aż musiałam się upominać o pozostawienie kawałeczka do zdjęć. Zasadniczo bardzo proste - delikatne czekoladowe blaty biszkoptowe i krem budyniowy z dodatkiem białej czekolady, ot wydawałoby się nic specjalnego, ale moim domownikom bardzo posmakowało. Przepis znalazłam kiedyś w sieci, nie podam źródła, bo spisałam go sobie wtedy(...)łyżce ostudzonej masy. Gotową masę wykładamy na jeden z biszkoptów, zostawiając ok 2 łyżek na wierzch. Przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy resztą masy i posypujemy startą białą czekoladą, lub polewamy polewą czekoladową. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin by stężało

Cynamonowe szczęście