polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:234/582)

Najlepszy piernik błyskawiczny 97

Zapraszam na szybką i tanią wersję piernika. Ciasto jest pyszne, wilgotne i miękkie od razu po upieczeniu. Przełożone powidłami i oblane polewą czekoladową wręcz rozpływa się w ustach. Pozostaje mięciutkie i wilgotne nawet na trzeci dzień po upieczeniu (zapewne nawet dłużej, ale nigdy nie udało nam się tego sprawdzić – zawsze znika błyskawicznie). Jeśli na ostatnią chwilę szukacie pysznego ciasta(...)blaty. Spodnią warstwę piernika smarujemy konfiturą i nakrywamy drugim blatem. Śmietanę i podzieloną na kostki czekoladę przekładamy do rondelka i podgrzewamy od czasu do czasu mieszając, aż zacznie wrzeć. Polewę pozostawiamy na jakieś 5 minut, aby lekko przestygła i wylewamy na ciasto. Rozsmarowujemy równomiernie po całej powierzchni. Czekamy jakieś pół godziny, aby stężała.   [caption id="attachment_8636" align="aligncenter

e-PrzepisyKulinarne
Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach 32922

Dzisiejszy Murzynek, to najlepszy Murzynek na świecie! Delikatny, puszysty, wilgotny. Murzynek wykonany tą metodą, to jedne z tych ciast, o które trwają bójki kiedy zostają ostatnie kawałki. Obowiązkowo z czekoladową polewą! Taki Murzynek to ciasto, które z każdym dniem staje się lepsze, więc świetny jest na wszystkie imprezy, do których wcześniejsze przygotowania są bardzo pożądane. Spróbujcie Murzynka drugiego, a nawet

Moja Delicja
Piernik staropolski długo dojrzewający 157

łyżeczki soli 120 g przyprawy do piernika Do przełożenia: 900 g powideł śliwkowych Lukier: szklanka cukru pudru ok. 2 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 20 g czekolady gorzkiej 4 DO 6 TYGODNI PRZED PODANIEM Miód, cukier i masło umieścić w garnku i podgrzewać stopniowo, prawie do wrzenia. Wymieszać porządnie(...)wodą lub przetworami). Odstawić na 4 dni w chłodne miejsce. W tym czasie piernik ładnie zmięknie. 1 DZIEŃ LUB KILKA GODZIN PRZED PODANIEM Piernik przekroić na pół. Przygotować polewy.  Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać. Z podanych składników przygotować lukier.  Pół piernika polać czekoladą  (fot.3) , a drugą połowę polukrować  (fot.3) . Gdy lukier i czekolada

Świat Ciasta
Słodka kostka czyli ciasto architekta 213

instrukcją na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć łączymy je z serkami i mieszamy mikserem.  Banany kroimy w plastry o grubości ciemnego biszkoptu i kropimy je sokiem z cytryny. Polewa: Masło roztapiamy w cukrem w garnku na piecu. Dodajemy kwaśną śmietanę i na koniec rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody żelatynę. Czekamy aż masa lekko stężeje i możemy wylać(...)dziury wkładamy po kawałku banana i przykrywamy go wyciętymi kółkami z  ciemnego biszkopta. Między kółka wlewamy masę serową. Na wierzch wykładamy jasną masę i wszystko polewamy czekoladową masą. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Adwokatowy sernik 95

sernika to nie święta, szukałam pomysłu czym w tym roku zaskoczyć rodzinę. Postawiłam właśnie na ten wypiek. Sernik jest kremowy z wyczuwalną nutą adwokatu, do tego kruchy spód, polewa czekoladowa i bita śmietana… Czego można chcieć więcej Adwokatowy sernik Składniki: Spód: 170 g kruchych ciasteczek (u mnie z firmy Brześć ) 60 g masła Sernik: 1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego(...)termoobiegiem) przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach. Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do przestudzenia i polewamy nią sernik. Odstawiamy do lodówki do stężenia i wystudzenia. Na koniec, kiedy ciasto całkowiście ostygnie, a czekolada stężeje przygotowujemy dekorację. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i utrwalaczem do śmietany. Do ubitej śmietany dodajemy

PatiGotuje
Sernik z masą krówkową o smaku kukułki na herbatnikowy spodzie 189

Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was przepis na sernik z masą krówkową o smaku kukułki na herbatnikowym spodzie z polewą czekoladową i śliwką w czekoladzie.Nie uwierzycie ale blaszka poszła w jeden dzień tak wszystkim smakował :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 kg sera w wiaderku President 500 g sera białego w kostce półtłustego 3/4 szklanki cukru 1 puszka  masy krówkowej(...)całkowitego wystygnięcia.  Do większej miseczki wlewamy gorącą wodę i wkładamy do niej mniejszą miseczkę z połamaną czekoladą i śmietanką, pozostawiamy do całkowitego rozpuszczenia, następnie delikatnie mieszamy i polewamy zimny sernik, wierzch dekorujemy śliwkami w czekoladzie. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto Niebo z jabłkami i orzechami / Polish Buttercream Apple 'Heaven' Cake 107

jabłkami i orzechami . To pyszne warstwowe ciasto składa się z kruchego spodu, masy jabłkowej, kremu maślanego z orzechami, a w mojej wersji również z herbatników i pysznej polewy czekoladowej. Jeśli lubicie ciasta przekładane tradycyjnymi kremami na bazie masła, polubicie również i ten deser! Do kremu orzechowego tradycyjnie dodaje się orzechy włoskie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć innych(...)połowy cytryny krem orzechowy: 250 g orzechów laskowych lub włoskich, 250 ml gorącego mleka, 250 g masła w temperaturze pokojowej, 150 g cukru pudru ok. 150 g herbatników polewa: 160 g czekolady, u mnie pół na pół mleczna z gorzką, 100 g śmietanki kremówki opcjonalnie wiórki kokosowe lub posiekane orzechy do posypania ciasta Przygotować kruche ciasto: mąkę posiekać

Lekcje w kuchni
Babka herbaciana 376

Babka herbaciana zaskakuje smakiem. Jest wilgotna, mało słodka, więc można śmiało wzbogacić ją o polewę czekoladową lub lukier. Ma piękny jasnobrązowy kolor, idealnie nadaje się jako lekkie ciasto do kawy czy herbaty. Niedługo rozpocznie się okres przygotowań do świąt wielkanocnych i wtedy na naszych stołach nie może zabraknąć różnych bab i babeczek. Na blogu postaram się zamieścić przepisy na różne(...)oprószonej mąką - piec przez 50-60 minut w 180 stopniach, pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone (suche) - zimną babkę można udekorować lukrem lub polewą czekoladą, ja swoją polałam polewą przygotowaną z 50g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami mleka Babka herbaciana nie smakuje jak herbata, mimo że jej smak jest dość specyficzny

Smakołyki Bereniki
Kostka z brzoskwiniami i solonymi orzeszkami ziemnymi 385

pudru. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i serka mascarpone. Dodać rodzynki, posiekane orzeszki oraz odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszać. Kremem przełożyć blaty ciasta. Polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzeszkami

Z miłości do słodkości
Sernik z białą czekoladą 70

ciasteczek „śniadaniowych”. Do przygotowania tego sernika wykorzystam formę o średnicy 22 cm. Dlaczego warto przygotować sernik z białą czekoladą? szybkie przygotowanie proste składniki proste wykonanie jest obłędnie czekoladowy można go podać na różne sposoby Składniki na spód ciasta 150g ciasteczek zbożowych „śniadaniowych” 50g masła Składniki na sernik 450g białej czekolady 500g sera z wiaderka, takiego(...)wyjęciu i ostudzeniu sernika wkładamy go na minimum 6 godzin do lodówki. Jak podać sernik z białą czekoladą? Sernik z białą czekoladą możemy podać dla przełamania kolorów z polewą czekoladową albo z dowolną konfiturą. Polecam konfiturę z wiśni, która świetnie przełamie słodki smak ciasta

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pyszna Babka z Kawałkami Czekolady 236

cukru pudru 100 g śmietany 12% lub 18% 4 jajka rozdzielone żółtka od białek 120 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g kropelek czekoladowych lub 100 g czekolady gorzkiej pokrojonej na małe kawałki Link do filmu z przygotowania: Pyszna babka z kawałkami czekolady Przygotowanie : Babkę z kawałkami czekolady możemy przygotować w makutrze , mikserem(...)sprawdzić czy babka jest upieczona wbijam patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona Babkę wybijam z foremki gdy przestygnie. Można ją udekorować polewą czekoladową , lukrem lub cukrem pudrem , ja udekorowałam cukrem pudrem . Babka z kawałkami czekolady jest gotowa . Życzę udanego wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
PĄCZKI PIECZONE 165

Dziś wersja pączków z piekarnika. Wyszły bardzo lekkie i delikatne. Można nadziać twardą marmoladą lub zrobić pączki z dziurką i oblać lukrem lub polewą czekoladową. Polecam zrobić są pyszne :)  SKŁADNIKI: ZACZYN: 4 dag świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 2-3 łyżki ciepłego mleka CIASTO: 4 szklanki mąki 4 łyżki cukru 4 łyżki oleju 0,5 opakowania(...)spiec, będą twarde. LUKIER: Robiłam na oko: przesiany puder połączyłam z kilkoma kroplami soku z cytryny i gorącej wody. Wymieszałam aby był gęsty, ale z łatwością dał się polewać. Moje pączki z dziurką namoczyłam w lukrze a następnie w kolorowych cukierkach. Odstawiłam do wyschnięcia. I gotowe, Smacznego :) Jeśli wolicie jednak smażoną wersje zapraszam po przepis na  PĄCZKI OSZCZĘDNE

Pani na deser
KETO BATONIKI KARMELOWO-ORZECHOWE (keto, LCHF, paleo, wegańskie, bez glutenu, laktozy, jajek i cukru) 210

wanilii opcjonalnie słodzik, ksylitol lub cukier Składniki na karmel: 280-300 ml śmietanki kokosowej (stałej części schłodzonego mleczka kokosowego) 20-40 g ksylitolu szczypta soli himalajskiej Składniki na polewę czekoladową: 100 g oleju kokosowego 50 g kakao BIO 100 g gorzkiej czekolady (u mnie 90% bez cukru) Przykładowe dodatki 50 g: orzechy włoskie orzechy pecan płatki migdałów słonecznik łuskany Przygotowując(...)wszystko już kwestia Waszej inwencji twórczej. Odczekać aż karmel lub masło orzechowe zastygnie. Przygotować polewę rozpuszczając w rondelku olej kokosowy i gorzka czekoladę. W trakcie dodać kakao i dokładnie wymieszać. Batoniki z orzechami pojedynczo umieszczać w rondelku z czekoladą i polewać nią dokładnie z każdej strony. Następnie układać na talerzu lub w pojemniku. Gotowe umieścić w lodówce aż zastygnie czekolada

Ola la LCHF
Ciasto Wilgotne usta Zośki 123

110g - waga jednego opakowania), 1,5 słoika dżemu (300ml – pojemność 1 słoika), u mnie wiśniowego 2-3 łyżki przegotowanej wody 1 galaretka (u mnie o smaku wiśniowym), gotowa polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Blaszkę posmarować tłuszczem i dokładnie wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty posmarować dżemem, złożyć, docisnąć i układać ciasno na dnie blaszki w rzędach jeden przy drugim.   Przygotować(...)się całkowicie gładka. Połowę kremu wykładamy na posmarowane dżemem ciasto (nie wygładzamy go), następnie tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka całkowicie stężeje, kładziemy na niej resztę kremu i polewamy polewą (ciasto można dodatkowo udekorować świeżymi owocami).  Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień

Nie tylko w kuchni