Przygotowania do świąt czas zacząć... dziś polecam pyszną czekoladową babkę! Smakuje wyśmienicie! Składniki; 12 dag masła 3/4 szkl. cukru kryształu lub trzcinowy Skworcu 4- 5 łyżek kakao Skworcu 2 jajka 1 szkl. śmietany 18% 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu 1 łyżeczka sosy oczyszczonej Przygotowanie; Masło z cukrem należy utrzeć mikserem aż będzie jasna(...)natłuścić masłem i oprószyć mąka Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 160C około 50- 60min. lub do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto udekorować polewą czekoladową i kolorowymi cukierkami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, cytryna 1 większa, mleko 100 ml, jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 15 dag, dżem 250 ml/winogronowy, przyprawa do piernika 1 opakowanie, polewa czekoladowa - w opisie, orzechy posiekane 1 szklanka do pojemnika wsypać mąkę tortową z proszkiem i sodą, cukier, wbić jajka, wlać mleko, dodać miękką margarynę, wsypać przyprawę do piernika i startą skórk(...)ciasto, piekarnik elektryczny na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut następnie na termoobiegu piec 10 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy zimne POLEWA: 100 gram czekolada gorzka, 3 łyżki gęstej śmietany, w kąpieli wodnej roztopić czekoladę mieszając do połączenia ze śmietaną polewą polać babkę i posypać orzechami włoskimi, zostawić do zastygnięcia polewy
W Mojej Kuchni Lubięłyżki cukru pudru mielone migdały 1 jajko lub żółtko Masa brzoskiniowo-morelowa: 1 puszka brzoskwiń w syropie 1 opakowanie suszonych moreli (100g) 2-3 łyżki żelatyny Do dekoracji: polewa czekoladowa orzeszki ziemne niesolone Wykonanie: Składniki na kruchy spód siekam , zagniatam , zawijam w folię i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny. Wyjmuję, rozwałkowuję i przekładam na blaszkę wyłożoną(...)napęczniałe morele miksuję razem z syropem, dodaję żelatynę, mieszam do rozpuszczenia i łączę z musem brzoskwiniowym. Przestygniętą i tężejącą masę wykładam na ciasto i wstawiam do lodówki. Polewę rozpuszczam, przelewam do rękawa cukierniczego i rysuję wzory oraz napisy. Orzeszki ziemne rozpoławiam, szerszy koniec maczam w polewie i układam tworząc bazie. Całość ponownie schładzam
Ciasteczkowy Potwórowoce, niczym piłka od rugby, w których kryją się owalne ziarna kakaowe, koszmarnie gorzkie po przegryzieniu. Ciasto bardzo mi posmakowało. Jest wilgotne, delikatne i bardzo alkoholowe. Odstąpiłam od polewy czekoladowej – odłożoną masę kakaową przetworzyła na czekoladę pitną na gorąco. W to miejsce popełniłam lukier na bazie ponczu do nasączenia ciasta. CIASTO COMBER Z ALKOHOLEM /źródło: Mała Cukierenka / 1,5 szklanki(...)proszkiem do pieczenia. Masło, cukier, cukier wanilinowy, kakao oraz wodę umieszczam w rondelku i rozpuszczam, gotuję masę przez około 5 minut, następnie odstawiam do ostudzenia, odkładając 8 łyżek na polewę (której nie zrobiłam). Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka roztrzepuję, dodaję do wystudzonej masy kakaowej wraz z mąką wymieszaną z proszkiem. Na samym końcu dodaję ubite białka
W kuchni Karmel-itkiZa oknem szaro, buro i ponuro. Do tego zimno i jakby coś pokapuje z nieba. W takie dni najlepiej zakopać się pod kocem z cieplutką herbatką
Ratunku obiadPiec w temperaturze 150°C do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjęłam babeczki z piekarnika, lekko przestudziłam w foremkach, następnie wyjęłam i studziłam na kratce. Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 60 g gorzkiej czekolady 40 g masła Wykonanie: Czekolady posiekałam. Wszystkie składniki rozpuściłam w kąpieli wodnej. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) * /post zawiera lokowanie produktu Patera Hemingway
Blondynka Gotujeukładankę, a niedoskonałości ukryłam pod polewą Nikt się nie pokapował. I Wy pewnie też nic byście nie zauważyli, gdybym tego nie napisała, prawda? Tak więc, jeśli zdecydujecie się na to ciasto (a w smaku jest obłędne), to miejcie na uwadze, że coś takiego może i Wam się przytrafić. Wtedy głowa do góry, polewa czekoladowa zrobi swoje;) A jeżeli równie(...)cukru wanilinowego 4 łyżki cukru 1 łyżki mąki pszennej 1 jajko + 1 żółtko 200 g masła spirytus/rum sok z cytryny do smaku Dodatkowo : 1 słoiczek powideł śliwkowych Polewa: 100 g masła 1 szkl. kwaśnej śmietany 18% 4 łyżki drobnego cukru 3 łyżki kakao 1 łyżka żelatyny Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki
Smaki Na Talerzubiałego sera z wiaderka 1 szklanka cukru 5 jajek 200 ml kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki skórki pomarańczowej Polewa czekoladowa: 70 g kremówki 30% 70 g gorzkiej czekolady Dodatkowo skórka pomarańczowa do dekoracji Wykonanie: Składniki sernika powinny mieć temperaturę pokojową. W misce miksujemy biały ser z obydwoma cukrami, następnie(...)przez 90 minut. Po upieczeniu wyjmujemy naczynie z wodą, a sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gdy będzie całkowicie zimny chowamy go do lodówki na minimum 5 godzin. Polewa Do garnuszka wlewamy śmietankę i wrzucamy pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy na malutkim ogniu, raz na jakiś czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Gdy polewa nieco przestygnie i zacznie
Kulinarne przygody Gatity5szkl mąki pszennej otarta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200g miękkiego masła POLEWA 100g polewy czekoladowej firmy HELIO 50g śmietany 30% WYKONANIE: 1. Do miski przekładamy masę makową, dodajemy jajka, cukier puder, kaszę manną. Dobrze ubijamy. Pod sam koniec dodajemy żurawinę. 2. W drugiej(...)połowę ciasta cytrynowego, następnie masę makową, na wierzch pozostałą część ciasta cytrynowego. 5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180* około 55 minut. 6. Po upieczeniu ciasto studzimy. Wierz polecam polać polewą helio. możemy ją po prostu podgrzać i jest gotowa do użytku. Ja tym razem podgrzałam śmietanę i rozpuściłam w niej czekoladę z polewy
Dziś Ja gotujePiernik z konfiturą malinową pachnące przyprawą korzenną z polewą czekoladową ,to prawdziwy rarytas. Pyszne, szybkie ciasto, które zachwyci niejednego smakosza słodkości:) Konfitura malinowa po dodaniu galaretki jest sztywniejsza i przy krojeniu nie rozpływa się na boki. Piernik u mnie jest mile widziany cały rok pod wieloma postaciami z różnymi dodatkami. Jestem smakoszem pierników i szczerze polecam dzisiejszy przepis. Piernik pyszny(...)łyżki przyprawy korzennej do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżki kakao Dodatkowo 2 słoiki konfitury malinowej( takie w wielkości tradycyjnego dżemu) galaretka malinowa lub truskawkowa Polewa czekolada gorzka 50 ml śmietany kremówki Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dalej ucierać dodawać żółtka, miód oraz śmietanę. Na koniec mąkę wymieszaną z kakao, sodą oraz przyprawą korzenną
gotuj ze mnądepresyjny dzień w roku ponoć minął… Ale większa dawka czekolady na zwiększenie ilości endorfiny na pewno nikomu nie zaszkodzi :) Dziś ciacho proste jak drut a pyszne jak piernik :) Mocno czekoladowe, wilgotne, o korzennym smaku… Dodatkową jego zaletą jest fakt , że do jego przygotowania nie potrzebne są jaja- a sam „Górnik” jest szybki w wykonaniu. Mam nadzieję ,że Wasze poniedziałki(...)dokładnie. Wykładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni z włączonym termoobiegiem przez 45-55 minut. Możemy polać polewą czekoladową :) Smacznego
Domowe ciastamojej siostrzyczce na szaloną 18. Chyba jej smakowało bo zjadła wszystko hihi. Tort nie jest słodki więc mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu. Składniki: biszkopt czekoladowy 9 jajek 1,5 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki spirytusu/octu szczypta soli biszkopt malinowy(...)masa mleczne 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1,5 kostki masła roztopionego 2 opakowania cukru waniliowego 4 szklanki mleka w proszku dodatkowo owoce do dekoracji i polewa czekoladowa Wszystko znajdziecie tutaj Przygotowanie: biszkopt czekoladowy białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając powoli dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, mąkę, proszek
Niezły Młynektakie poleca sama Autorka przepisu). Podczas pieczenia unosi się wspaniały czekoladowy zapach, jak niegdyś koło fabryki Wedla.... Ciasto warte wypróbowania. Ten przepis wybitnie udał się Nigelli. ;) Ciasto czekoladowe z konfiturą pomarańczową PRZEPIS /żródło: N. Lawson "How to be a domestic goddess"/ Temperatura pieczenia: 180ºC Czas pieczenia : 50-60 min. Ciasto 125 g masła 100 g gorzkiej czekolady(...)oraz stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Zamieszać widelcem (jak ciasto na muffinki). 3. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 50-55 min (sprawdzić patyczkiem czy suchy). 4. Polać polewą czekoladową ( w oryginalnym przepi sie nale ży rozpuścić czekoladę i dodać 2-3 łyżki masła ). Notatk i: eksperymentalnie upiekłam to ciasto na mą ce orkiszowej , jest wtedy b ardziej zwarte
coolinarnastrefa.blogspot.comcukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker 1 puszka mandarynek -300 ml ½ szklanki mleka w proszku 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker 4 jajka 2 płaskie łyżki ciemnego kakao Pomarańczowa polewa czekoladowa lub zwykła Dowolna posypka do dekoracji Sposób wykonania: Spód: Do miski wsypać suche składniki, dodać masło, żółtko i zagnieść jednolite ciasto, wyłożyć na spód natłuszczonej keksówki(...)warstwa została idealna na górze. Wstawić sernik do nagrzanego do 180*c piekarnika piec około 45-50 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika aż całkiem ostygnie. Zimny udekorować polewą, posypać posypką. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonmiodu 1 opakowanie przyprawy do piernika lub 2-3 łyżeczki domowej 100 g masła 5 jajek 10 g proszku do pieczenia 500 g mąki bakalie (opcjonalnie) polewa czekoladowa Dwie łyżki cukru podgrzać na patelni. Gdy lekko zbrązowieje, zalać piwem. Piwo należy wlać bardzo ostrożnie. Karmel wówczas stwardnieje i należy go wraz z piwem powoli rozpuścić na małym ogniu(...)wmieszać w ciasto. Na samym końcu dodać oprószone mąką bakalie. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Gotowy piernik polać polewą a gdy zastygnie, pokroić piernik na kwadraty. Przechowywać w zamkniętym pojemniku
My simple kitchen