polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:204/582)

Babka podwójnie czekoladowa. 214

Przygotowania do świąt czas zacząć... dziś polecam pyszną czekoladową babkę! Smakuje wyśmienicie! Składniki; 12 dag masła 3/4 szkl. cukru kryształu lub trzcinowy Skworcu 4- 5 łyżek kakao Skworcu 2 jajka 1 szkl. śmietany 18% 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu 1 łyżeczka sosy oczyszczonej     Przygotowanie; Masło z cukrem należy utrzeć mikserem aż będzie jasna(...)natłuścić masłem i oprószyć mąka Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 160C około 50- 60min. lub do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto udekorować polewą czekoladową i kolorowymi cukierkami.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
babka cytrynowo-piernikowa z dżemem winogronowym... 189

łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, cytryna 1 większa, mleko 100 ml, jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 15 dag, dżem 250 ml/winogronowy, przyprawa do piernika 1 opakowanie, polewa czekoladowa - w opisie, orzechy posiekane 1 szklanka do pojemnika wsypać mąkę tortową z proszkiem i sodą, cukier, wbić jajka, wlać mleko, dodać miękką margarynę, wsypać przyprawę do piernika i startą skórk(...)ciasto, piekarnik elektryczny na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut następnie na termoobiegu piec 10 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy zimne POLEWA: 100 gram czekolada gorzka, 3 łyżki gęstej śmietany, w kąpieli wodnej roztopić czekoladę mieszając do połączenia ze śmietaną polewą polać babkę i posypać orzechami włoskimi, zostawić do zastygnięcia polewy

W Mojej Kuchni Lubię
Mazurek brzoskwiniowo-morelowy 233

łyżki cukru pudru mielone migdały 1 jajko lub żółtko Masa brzoskiniowo-morelowa: 1 puszka brzoskwiń w syropie 1 opakowanie suszonych moreli (100g) 2-3 łyżki żelatyny Do dekoracji: polewa czekoladowa orzeszki ziemne niesolone Wykonanie:  Składniki na kruchy spód siekam , zagniatam , zawijam w folię i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny. Wyjmuję, rozwałkowuję i przekładam na blaszkę wyłożoną(...)napęczniałe morele miksuję razem z syropem, dodaję żelatynę, mieszam do rozpuszczenia i łączę z musem brzoskwiniowym. Przestygniętą i  tężejącą masę wykładam na ciasto i wstawiam do lodówki.  Polewę rozpuszczam, przelewam do rękawa cukierniczego i rysuję wzory oraz napisy. Orzeszki ziemne rozpoławiam, szerszy koniec maczam w polewie i układam tworząc bazie. Całość ponownie schładzam

Ciasteczkowy Potwór
CIASTO "COMBER" Z ALKOHOLEM 283

owoce, niczym piłka od rugby, w których kryją się owalne ziarna kakaowe, koszmarnie gorzkie po przegryzieniu. Ciasto bardzo mi posmakowało. Jest wilgotne, delikatne i bardzo alkoholowe. Odstąpiłam od polewy czekoladowej – odłożoną masę kakaową przetworzyła na czekoladę pitną na gorąco. W to miejsce popełniłam lukier na bazie ponczu do nasączenia ciasta. CIASTO COMBER Z ALKOHOLEM /źródło: Mała Cukierenka / 1,5 szklanki(...)proszkiem do pieczenia. Masło, cukier, cukier wanilinowy, kakao oraz wodę umieszczam w rondelku i rozpuszczam, gotuję masę przez około 5 minut, następnie odstawiam do ostudzenia, odkładając 8 łyżek na polewę (której nie zrobiłam). Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka roztrzepuję, dodaję do wystudzonej masy kakaowej wraz z mąką wymieszaną z proszkiem. Na samym końcu dodaję ubite białka

W kuchni Karmel-itki
Magiczne ciasto na niepogodę 240

Za oknem szaro, buro i ponuro. Do tego zimno i jakby coś pokapuje z nieba. W takie dni najlepiej zakopać się pod kocem z cieplutką herbatką

Ratunku obiad
Jogurtowe Babeczki Czekoladowe 235

Piec w temperaturze 150°C  do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjęłam babeczki z piekarnika, lekko przestudziłam w foremkach, następnie wyjęłam i studziłam na kratce.    Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 60 g gorzkiej czekolady 40 g masła Wykonanie: Czekolady posiekałam. Wszystkie składniki rozpuściłam w kąpieli wodnej. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) * /post zawiera lokowanie produktu Patera Hemingway

Blondynka Gotuje
Ciasto orzechowe 183

układankę, a niedoskonałości ukryłam pod polewą Nikt się nie pokapował. I Wy pewnie też nic byście nie zauważyli, gdybym tego nie napisała, prawda? Tak więc, jeśli zdecydujecie się na to ciasto (a w smaku jest obłędne), to miejcie na uwadze, że coś takiego może i Wam się przytrafić. Wtedy głowa do góry, polewa czekoladowa zrobi swoje;) A jeżeli równie(...)cukru wanilinowego 4 łyżki cukru 1 łyżki mąki pszennej 1 jajko + 1 żółtko 200 g masła spirytus/rum sok z cytryny do smaku Dodatkowo : 1 słoiczek powideł śliwkowych Polewa: 100 g masła 1 szkl. kwaśnej śmietany 18% 4 łyżki drobnego cukru 3 łyżki kakao 1 łyżka żelatyny Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki

Smaki Na Talerzu
Kremowy sernik ze skórką pomarańczową 150

białego sera z wiaderka 1 szklanka cukru 5 jajek  200 ml kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej  1/3 szklanki skórki pomarańczowej Polewa czekoladowa: 70 g kremówki 30% 70 g gorzkiej czekolady  Dodatkowo skórka pomarańczowa do dekoracji Wykonanie: Składniki sernika powinny mieć temperaturę pokojową. W misce miksujemy biały ser z obydwoma cukrami, następnie(...)przez 90 minut. Po upieczeniu wyjmujemy naczynie z wodą, a sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gdy będzie całkowicie zimny chowamy go do lodówki na minimum 5 godzin. Polewa Do garnuszka wlewamy śmietankę i wrzucamy pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy na malutkim ogniu, raz na jakiś czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Gdy polewa nieco przestygnie i zacznie

Kulinarne przygody Gatity
Makowiec w cieście cytrynowym 130

5szkl mąki pszennej otarta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200g miękkiego masła POLEWA 100g polewy czekoladowej firmy HELIO 50g śmietany 30% WYKONANIE: 1. Do miski przekładamy masę makową, dodajemy jajka, cukier puder, kaszę manną. Dobrze ubijamy. Pod sam koniec dodajemy żurawinę. 2. W drugiej(...)połowę ciasta cytrynowego, następnie masę makową, na wierzch pozostałą część ciasta cytrynowego. 5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180* około 55 minut. 6. Po upieczeniu ciasto studzimy. Wierz polecam polać polewą helio. możemy ją po prostu podgrzać i jest gotowa do użytku. Ja tym razem podgrzałam śmietanę i rozpuściłam w niej czekoladę z polewy

Dziś Ja gotuje
Piernik z konfiturą malinową 154

Piernik z konfiturą malinową pachnące przyprawą korzenną z polewą czekoladową ,to prawdziwy rarytas. Pyszne, szybkie ciasto, które zachwyci niejednego smakosza słodkości:) Konfitura malinowa po dodaniu galaretki jest sztywniejsza i przy krojeniu nie rozpływa się na boki. Piernik u mnie jest mile widziany cały rok pod wieloma postaciami z różnymi dodatkami. Jestem smakoszem pierników i szczerze polecam dzisiejszy przepis. Piernik pyszny(...)łyżki przyprawy korzennej do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżki kakao Dodatkowo 2 słoiki konfitury malinowej( takie w wielkości tradycyjnego dżemu) galaretka malinowa lub truskawkowa Polewa czekolada gorzka 50 ml śmietany kremówki Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dalej ucierać dodawać żółtka, miód oraz śmietanę. Na koniec mąkę wymieszaną z kakao, sodą oraz przyprawą korzenną

gotuj ze mną
Ciasto "Górnik bez jaj" 193

depresyjny dzień w roku ponoć minął… Ale większa dawka czekolady na zwiększenie ilości endorfiny na pewno nikomu nie zaszkodzi :) Dziś ciacho proste jak drut a pyszne jak piernik :) Mocno czekoladowe, wilgotne, o korzennym smaku… Dodatkową jego zaletą jest fakt , że do jego przygotowania nie potrzebne są jaja- a sam „Górnik” jest szybki w wykonaniu. Mam nadzieję ,że Wasze poniedziałki(...)dokładnie.           Wykładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.   Pieczemy w temperaturze 175 stopni z włączonym termoobiegiem przez 45-55 minut.   Możemy polać polewą czekoladową :) Smacznego

Domowe ciasta
Czekoladowy tory z owocami leśnymi i mleczną masą 181

mojej siostrzyczce na szaloną 18. Chyba jej smakowało bo zjadła wszystko hihi. Tort nie jest słodki więc mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.  Składniki: biszkopt czekoladowy 9 jajek 1,5 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki kakao 2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki spirytusu/octu szczypta soli biszkopt malinowy(...)masa mleczne 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1,5 kostki masła roztopionego  2 opakowania cukru waniliowego 4 szklanki mleka w proszku dodatkowo owoce do dekoracji i polewa czekoladowa Wszystko znajdziecie tutaj Przygotowanie: biszkopt czekoladowy   białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając powoli dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, mąkę, proszek

Niezły Młynek
Ciasto czekoladowe z konfiturą pomarańczową 469

takie poleca sama Autorka przepisu). Podczas pieczenia unosi się wspaniały czekoladowy zapach, jak niegdyś koło fabryki Wedla.... Ciasto warte wypróbowania. Ten przepis wybitnie udał się Nigelli. ;)     Ciasto czekoladowe z konfiturą pomarańczową PRZEPIS /żródło: N. Lawson "How to be a domestic goddess"/ Temperatura pieczenia: 180ºC Czas pieczenia : 50-60 min. Ciasto 125 g masła 100 g gorzkiej czekolady(...)oraz stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Zamieszać widelcem (jak ciasto na muffinki). 3. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 50-55 min (sprawdzić patyczkiem czy suchy). 4. Polać polewą czekoladową ( w oryginalnym przepi sie nale ży rozpuścić czekoladę i dodać 2-3 łyżki masła ). Notatk i: eksperymentalnie upiekłam to ciasto na mą ce orkiszowej , jest wtedy b ardziej zwarte

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik „mandarynkowy łaciatek” 228

cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker 1 puszka mandarynek -300 ml  ½ szklanki mleka w proszku 1 budyń  śmietankowy Dr.Oetker 4 jajka 2 płaskie łyżki ciemnego kakao Pomarańczowa polewa czekoladowa lub zwykła  Dowolna posypka do dekoracji Sposób wykonania: Spód: Do miski wsypać suche składniki, dodać masło, żółtko i zagnieść jednolite ciasto, wyłożyć na spód natłuszczonej keksówki(...)warstwa została idealna na górze. Wstawić sernik do nagrzanego do 180*c piekarnika piec około 45-50 minut.  Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika aż całkiem ostygnie. Zimny udekorować polewą, posypać posypką. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Kostka piernikowa na miodzie 201

miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika lub 2-3 łyżeczki domowej  100 g masła 5 jajek 10 g proszku do pieczenia 500 g mąki bakalie (opcjonalnie) polewa czekoladowa Dwie łyżki cukru podgrzać na patelni. Gdy lekko zbrązowieje, zalać piwem. Piwo należy wlać bardzo ostrożnie. Karmel wówczas stwardnieje i należy go wraz z piwem powoli rozpuścić na małym ogniu(...)wmieszać w ciasto. Na samym końcu dodać oprószone mąką bakalie. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Gotowy piernik polać polewą a gdy zastygnie, pokroić piernik na kwadraty. Przechowywać w zamkniętym pojemniku

My simple kitchen