polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:101/582)

Marcepanowo makowa kostka 91

jajka wielkość M polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 1/3 szklanki mleka /80 ml/ masa marcepanowa: 250 g marcepanu 350 ml śmietany 30 % 2 łyżeczki żelatyny masa czekoladowa: 3 łyżeczki żelatyny 150 g czekolady gorzkiej 400 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżki spirytusu 3 łyżki cukru  pudru pozostałe: kakao do posypania jajka czekoladowe Spód makowy: Białka o temperaturze(...)wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę i wkładam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 20 minut. Wyjmuję z piekarnika i zostawiam do ostygnięcia. Polewa czekoladowa: Czekoladę łamię na kawałki, przekładam do miski, dodaję zimne mleko. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą wylewam na biszkopt. Zostawiam do zastygnięcia. Masa marcepanowa: Śmietanę kremówkę zagotowuję. Dodaję marcepan

wesoła kuchnia
Waniliowe babeczki do koszyczka 207

pokojowa) 3 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 5 łyżek mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek mąki pszennej (tortowej) Dodatkowo: foremki na muffinki Stella lukier lub polewa czekoladowa do ozdobienia babeczek Składniki: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, budyń i cukier waniliowy(...)długo). Do foremek na muffinki przekładamy masę. Nasze waniliowe babeczki pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 20-25 minut (stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem). Po wystudzeniu dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową. Smacznego

Słodkie okruszki
TORT NALEŚNIKOWY 172

wyższy tort   Nadzienie serowe:  275 g białego sera  1 kubeczek serka homogenizowanego waniliowego ok. 150 g 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżka jogurtu gęstego naturalnego Polewa czekoladowa:   100 ml śmietanki 30% 100 g czekolady deserowej  1 łyżka miękkiego masła  Śmietankę zagotować w rondlu, dodając kostki czekolady i łyżkę masła. Delikatnie mieszać. Sposób przyrządzenia(...)cukier. Zblenderować na gładką masę.  Każdy naleśnik brązowy/kakaowy smarować łyżką sera, nakładając na nią pokrojone owoce natomiast biały konfiturą jagodową. Układać na przemian.  Dekorować owocami i polewą czekoladową.  Smacznego

pieprzny smaczek
Lodowa kanapka 278

naturalnego-40 dag 1 laska wanilii 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny ½ szklanki rodzynek ½ szklanki niesolonych orzechów ziemnych i włoskich ½ szklanki żurawiny ½ szklanki morwy białej Polewa czekoladowa Sposób wykonania: Bakalie wymieszać razem w miseczce. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny, wydrążone ziarenka wanilii oraz zimny jogurt, zmiksować, następnie wsypać(...)się smarować masę wyłożyć na suchy wafel, docisnąć drugim waflem, owinąć folią spożywczą, docisnąć lekko deseczką i włożyć na całą noc do zamrażarki. Przed podaniem pokroić na kanapki, polać polewą czekoladową i podawać. Smacznego! Uwaga: Takie lody szybko chłoną zapachy z zamrażarki więc polecam dobrze odizolować je od mięsa i innych mrożonek, bo będą brzydko pachnieć

Wanilia i Kardamon
Babka na śmietanie 144

Babka na śmietanie BABKA NA ŚMIETANIE 4jaja 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka gęstej śmietany 30% 2 szklanki mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia gotowa polewa czekoladowa margaryna do posmarowania blachy bułka tarta do posypania blachy Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy ze szklanką cukru na puszystą masę. Białka ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywną pianę(...)Ciasto wykładamy do blachy (z kominem) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą i pieczemy w temperaturze 160-180 stopni przez około 1 godzinę (do suchego patyczka). Po wystygnięciu polewamy polewą czekoladową przygotowaną wg wskazówek z opakowania bądź lukrem. Babka na śmietanie Babka na śmietanie SMACZNEGO

peggiwkuchni
Babeczki piernikowe z marcepanem i bakaliami mikołaje 185

marcepanowej polewa piernikowa • cukier puder • sok 1/2 cytryny • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lukier królewski • 1 białko jajka • cukier puder ponadto • małe biszkopty • lukier królewski • barwnik czerwony • polewa czekoladowa • lukier • cukier puder • sok z cytryny • 1 łyżka przyprawy do piernika • papilotki do babek Sposób przygotowania 1. • Do mąki dodać orzechy,migdały,cynamon,amoniak,przyprawę  do piernika wszystko(...)barwnik  czerwony wymieszać Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego  każdy osobno na biszkopcie zrobić wzór mikołaja białym lukrem  a czapeczkę i usta czerwonym Do zrobienia oczek użyłam polewy czekoladowej

W królestwie smaków Beaty
Waniliowy lekki sernik i przedszkolne prezenty 154

serka mascarpone 250 g serka ricotta skórka z 1 cytryny 100 g drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 łyżeczki proszku budyniowego, lub mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa Bita śmietana do ozdoby Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(24cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut(...)dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 170 ° C 35 min. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiach. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem polewamy polewą czekoladową i dekorujemy bita śmietaną. Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Pomarańczowa babka na białkach 195

szklanki mleka ok 150 ml 6 dużych białek (prawie szklanka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z połówki pomarańczy 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej polewa czekoladowa Masło i mleko przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i powoli dolewać mleko. Dodać otartą skórkę z pomarańczy(...)ciasto. Foremkę na babkę natłuścić i posypać mąką. Przełożyć ciasto, foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut. Po wystudzeniu babkę udekorować polewą czekoladową i pozostałą kandyzowaną skórką

Monia miesza i gotuje
Babka kawowa po irlandzku 73

mocne kawy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1 łyżeczka przyprawy do kawy 6 łyżek likieru lub syropu o smaku Irish Cream do dekoracji polewa czekoladowa lub cukier puder Jak zrobić babkę kawową irish cream: Najpierw białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Potem dodajemy cukier i żółtka(...)babkę. Pieczemy ok 50-60 min w 180st. Babkę zostawiamy na 15 min by przestygła i wyjmujemy z formy. Następnie babkę polewamy z wierzchu syropem Irish Cream. Zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Zimną babkę możemy udekorować polewą czekoladową, lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Artykuł Babka kawowa po irlandzku pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
AROMATYCZNY PIERNIK Z ŻURAWINĄ 173

jest z piernikiem.  Długo świeży, wilgotny, nawet po 3-4 dniach smakuje idealnie. Wielkim łasuchom polecam przełożenie dodatkowo powidłami śliwkowymi.  Ja omijam ten etap.  Polewa czekoladowa na pierniku jest dla mnie wystarczająco słodka.  Składniki:  1 sz klanka wody 3/4 szklanki cukru 120g margaryny 3 łyżki kakao Składniki zagotować i wystudzić. Następnie dodać: 2 szklanki(...)składniki zmiksować. Dodać suszoną żurawinę. Wymieszać. Blaszkę natłuścić, obsypać mąką, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do temp. 180st. Włozyć ciasto i piec ok. 45- 50 minut.  Po wystudzeniu polać polewą czekoladową

Walijskie Pichcenie
AROMATYCZNY PIERNIK Z ŻURAWINĄ 204

jest z piernikiem.  Długo świeży, wilgotny, nawet po 3-4 dniach smakuje idealnie. Wielkim łasuchom polecam przełożenie dodatkowo powidłami śliwkowymi.  Ja omijam ten etap.  Polewa czekoladowa na pierniku jest dla mnie wystarczająco słodka.  Składniki:  1 sz klanka wody 3/4 szklanki cukru 120g margaryny 3 łyżki kakao Składniki zagotować i wystudzić. Następnie dodać: 2 szklanki(...)składniki zmiksować. Dodać suszoną żurawinę. Wymieszać. Blaszkę natłuścić, obsypać mąką, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do temp. 180st. Włozyć ciasto i piec ok. 45- 50 minut.  Po wystudzEniu polać polewą czekoladową

Walijskie Pichcenie
Piernik staropolski - część 2, pieczenie 203

każdym kroku. Dla tego dzisiaj tylko uzupełnienie obiecanego przeszło miesiąc temu wpisu. Składniki: gotowe ciasto na piernik staropolski (z tego przepisu) 600-800 g domowych powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) 60 g masła 100-200 g orzechów włoskich do posypania Ciasto , które już dojrzało odpowiednią ilość czasu dzielimy na 3 równe części. Rozwałkowujemy każdą(...)minut. Wystudzone już blaty przekładamy powidłami śliwkowymi. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, równomiernie obciążamy i odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce. Przed samymi świętami przygotowujemy polewę czekoladową. Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej i smarujemy nimi piernik równomiernie. Na koniec posypujemy czym dusza zapragnie: prażonymi orzechami włoskimi, płatkami migdałów, czy skórką pomarańczową. Do jeszcze nieupieczonego ciasta można

Food Square
Ciasto Prince Polo 210

krem: 3 szklanki mleka  3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki zwykłej 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 +1 żółtek 300 g masła Na polewę czekoladową: 85 g masła 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 2 łyżki kakao Dodatkowo: Wiórki kokosowe Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem(...)lubimy dodawać surowych jajek - można je pominąć). Przełożenie: Na biszkopt wyłożyć przygotowany krem. Przykryć Upieczoną bezą. (Beza niestety lubi się łamać, dlatego trzeba uważać, jednak, wszelkie niedoskonałości przykryje polewa, więc nie ma się co przejmować nawet jak się złamie w pół). Polewa: Podane składniki rozpuścić w rondelku i gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Jeszcze ciepłą

My sweet a life
Kuleczki a’la Bounty 291

wiórków kokosowych 5 łyżek cukru pudru 75 g masła 100 ml śmietanki 30% kilka kropli aromatu rumowego (można pominąć) mleczna czekolada (około 250 g) lub gotowa polewa czekoladowa Przygotowanie: Do miski wsypujemy wiórki kokosowe. Dodajemy cukier puder i wszystko mieszamy łyżką. Do rondelka przekładamy masło, dolewamy śmietanę. Wszystko podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Składniki należy wymieszać i przelać do miski(...)dłoniach kokosowe kuleczki. Ilość kuleczek zależy od ich wielkości. Kokosowe kuleczki schładzamy w lodówce (około 1 godziny). Następnie obtaczamy je w czekoladzie (czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej) lub polewie czekoladowej. Część kuleczek można zostawić bez czekolady. Wszystkie kokosowe kuleczki odstawiamy w chłodne miejsce. Ja zostawiam kuleczki na całą noc w lodówce. Wyciągamy je z lodówki chwilę przed podaniem. Smacznego

Słodkie okruszki
Szarlotka japońska 104

pudru • 5 jajek • 5 jabłek • 1 puszka masy makowej – 900 g • 100 g zmielonych orzechów włoskich lub 10 łyżek kaszy manny • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa czekoladowa • 1 tabliczka czekolady gorzkiej • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać powoli po jednym żółtku. • Wymieszać powstałą masę(...)Piec w temp. 180 st.C przez ok. 50 minut. • Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej. • Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową

To co kocham
Piernik z kremem i powidłem śliwkowym 133

łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (ja dałam domowy) 200 g masła (temp. pokojowa) Dodatkowo: około 350 g powidła śliwkowego polewa czekoladowa  1. W jednej szklance mleka roztrzepujemy żółtka, dodajemy obie mąki i mieszamy. Pozostałe mleko musimy zagotować razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.  2. Na gotujące się(...)długo, żeby się nam masa nie zważyła) do połączenia się składników. Przełożenie ciasta: blat ciasta -  około 250 g powidła śliwkowego - krem budyniowy - blat ciasta - reszta powidła śliwkowego - polewa czekoladowa

kruche babeczki
Babka w czekoladzie 122

Proszek do pieczenia -  1 łyżeczka Mleko – ¾ szklanki Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Kakao – 2  łyżki Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Gotowa polewa czekoladowa Żółtka wybić do miski i utrzeć z cukrem pudrem na masę, następnie połączyć z utartym masłem i dosypywać powoli produkty sypkie, pod koniec dodać mleko. Z białek ubić pianę i delikatnie(...)jasnego a na wierzch ciemne i ponownie resztę jasnego. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 min w 180stC. Po upieczeniu i ostudzeniu wyjąć z formy i polać polewą czekoladową i ozdobić

ciasta i desery czyli na słodko
Pomarańczowa babka z czekoladą 124

mleka 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki pomarańczowej oliwy z oliwek + do wysmarowania blachy 2/3 szklanki cukru 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mleczna polewa czekoladowa skórka z pomarańczy w syropie bułka tarta do wysypania formy Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia w jednej misce. Do drugiej, większej miski wlewamy(...)wysypanej bułką tartą, pieczemy przez 40 minut. Łatwo sprawdzić czy ciasto jest gotowe, wtykając wykałaczkę w ciasto, jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Wierzch schłodzonego ciasta polewamy roztopioną polewą czekoladową, na samym wierzchu układamy grubą warstwę skórki pomarańczowej w syropie

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania