stopniowo budyń oraz zmielone orzech i miksujemy na krem. Opcjonalnie dodajemy alkohol. dodatkowo: 1 paczka podłużnych biszkoptów 125 ml spirytusu 1 galareta np. wiśniowa 400 ml gorącej wody polewa czekoladowa wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Przelewamy do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnie kroimy w paski o szerokości np. biszkopta. wykonanie ciasta: Na biszkopt(...)rozsmarowujemy 1/2 część masy. Biszkopty nasączamy w spirytusie i układamy ukośnie, pomiędzy biszkoptami układamy paski galaretki. Następnie rozsmarowujemy pozostałą część masy i układamy biszkopt jasny. Delikatnie dociskamy. Wierzch polewamy polewą czekoladową. inspiracja z przepisu s. Anastazji z moimi zmianami
Domowy Smak Jedzeniamała łyżeczka cynamonu 1 pełna łyżka oleju kokosowego Przygotowanie polewy: Rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy kakao, słód, sól, wanilię i cynamon i wszystko dobrze mieszamy. Używamy do polania ciasteczek a pozostałą część wkładamy do małego pojemniczka i trzymamy w lodówce. Gdy chcemy ponownie użyć polewę, ogrzewamy ja w naczyniu z gorącą wodą. Przygotowanie ciasteczek: Olej kokosowy rozpuszczamy. Jeżeli mamy daktyle(...)wiórki kokosowe, mąkę migdałową, sól, imbir i cynamon dokładnie miksujemy. Dodajemy roztopiony olej i ponownie miksujemy. Formujemy ciasteczka (według uznania) i wkładamy na około 20 minut do lodówki. Polewamy polewą czekoladową. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotujeżurawiną SKŁADNIKI: cukier waniliowy-1 opak mąka -20 dag cukier -15 dag masło miękkie -20 dag proszek do pieczenia -1 łyżeczka jajka -4 szt soda -0,5 łyżeczki polewa czekoladowa żurawina -1 szkl PRZYGOTOWANIE: Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem kryształ na puch,dodawać stopniowo jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oczyszczoną,zmiksować. Do zmiksowanego ciasta(...)dodać opłukane i osączone żurawiny,wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Piec w 190 stop,przez ok.25 minut. Na ostudzonym cieście,zrobić pajęczynkę z polewy czekoladowej,udekorować żurawiną (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document
Kuchnia Danusispróbować stworzyć gofry z posmakiem kakaowym. Gofry są równie chrupiące i leciutkie jak zwykłe, jednak daje się wyczuć smak kakaowy, idealnie w wypadku tych gofrów sprawdzi się polewa czekoladowa, co dodatkowo wzmocni smak czekolady. Pozycja dobra szczególnie dla smakoszy kakao i czekolady. Składniki: (na około 9 szt.) 2 niepełne szklanki mąki (2 szkl - 2 łyżki(...)mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie) szczypta soli 2-3 łyżki cukru 1/3 szklanki oleju słonecznikowego Dodatkowo: ulubione dodatki (np. bita śmietana, polewa czekoladowa) Przygotowanie: Rozgrzać gofrownicę. Żółtka utrzeć z cukrami, dodać mleko i wymieszać. następnie wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać olej i wymieszać na jednolitą masę. Białka
My sweet a lifemożecie dołączyć na Facebooku. Jak organizatorzy piszą ma być brązowo i czekoladowo. No to mamy Kakaową Stefankę z czekoladową polewą ;) Składniki na masę: 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka kaszy manny 1 kostka masła 2 łyżki kakao polewa czekoladowa: 1/2 kostki margaryny Kasia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki wody pozostałe: 5 paczek herbatników(...)odstawiamy na chwilę. Formę wykładamy połową herbatników i wylewamy na nie gorącą masę. Wierzch przykrywamy pozostałymi herbatnikami. Przygotowujemy polewę: margarynę, cukier, wodę i kakao gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. Ciasto polewamy polewą i posypujemy pokrojonymi migdałami. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą
Życie zaczyna się w kuchnitracą na smaku.... Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 1 kostka margaryny palmy 1/2 kostki smalcu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka przyprawy korzennej 1 łyżka soku z cytryny polewa czekoladowa do dekoracji Wykonanie: Na stolnic ę przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na kilka porcji. Z każdej rozwałkowujemy placek grubości 0,5 cm, wyciska my okrągłą(...)ciasteczka (można wyciskać dowolnym wzorem foremek ). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach C. Po upieczeniu dekorujemy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego
kgwjanczewopudru 4 jajka 2 łyżki ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki śmietany 18% 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3 łyżki wody wrzącej polewa czekoladowa Kakao rozprowadzić we wrzącej wodzie uzyskując gładką pastę. Miękkie masło ucierać z cukrem pudrem, aż będzie puszyste. Stale ucierając wbijać po kolei jajka, które powinny być w temperaturze pokojowej(...)ciasta białego i połowę ciasta kakaowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 *C i piec przez około 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy, a kiedy wystygnie polać polewą czekoladową. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta czekoladowe , Dla dzieci , Wielkanoc Tagged: kakao , śmietana
https:KKuchniaMniamsię odpowiednio w lodówce :) Nasz wilgotny i puszysty sernik bez spodu nie urośnie bardzo wysoki, ale jest za to pyszny, szybki i banalnie prosty w przygotowaniu. Ja wykończyłam go polewą czekoladową, ale jeśli nie przepadacie za czekoladą z serem, możecie go udekorować owocową frużeliną (wiśniową, malinową lub truskawkową). Polecam, smacznego :) Sernik bez spodu z mascarpone, składniki: na tortownicę o średnicy(...)mascarpone, 3 duże jajka, 60 ml śmietanki kremówki (30 lub 36% - najlepiej 36 %), szklanka cukru, 2 łyżki mąki (jeśli użyjecie śmietanki 30 %, dodajemy czubate łyżki mąki) na polewę czekoladową: 50 g gorzkiej czekolady, 30 g słodkiej śmietanki 30%, ew. mleka, opcjonalnie garść płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni Sernik bez spodu z mascarpone, przygotowanie: Nagrzać piekarnik
Lekcje w kuchniherbatniki – 50 dag budyń waniliowy – 2 opak mleko 3,2% - 1 litr cukier – 12 dag brzoskwinie z puszki – 50 dag polewa czekoladowa Blachę wyłożyć papierem następnie ułożyć warstwę herbatników. ¾ mleka zagotować, w pozostałym rozmieszać proszek budyniowy, cukier i wlać do gotującego się mleka i gotować mieszając ok 3 minuty. Połowę budyniu wlać na herbatniki(...)następnie ułożyć odsączone brzoskwinie i zalać je reszta masy budyniowej. Na wierzchu przykryć herbatnikami. Wstawić do piekarnika i piec ok 35 minut. Wystudzone ciasto pokroić na kawałki i polać polewą czekoladową. Można posypac dowolną posypką
przepisy- MilkiSkładniki (4 kostki). 50 g daktyli 50 g suszonej morwy (użyłam The Raw Chocolate) 50 g masła z pistacji (użyłam Ostrovit) - można użyć każdego innego Polewa czekoladowa: 30 g masła kakaowego (użyłam The Raw Chocolate) 20 g kakao (użyłam The Raw Chocolate) 20 g cukru kokosowego (użyłam The Raw Chocolate) Przygotowanie: Daktyle, morwę oraz masło(...)uzyskania jednolitej konsystencji, możliwej do sklejenia kulek. Podziel masę na 4 części. Uformuj najpierw kulkę, a następnie kostkę. Wstaw do lodówki, aby się lekko schłodziły. Kolejno przygotuj polewę czekoladową. Rozpuść wszystkie składniki w kąpieli wodnej do momentu powstania w miarę gładkiej konsystencji. Każdą kostkę zamocz w płynnej czekoladzie, a następnie schładzaj w lodówce do momentu stężenia
Zdrowie na języku :Płyżka kawy zbożowej ćwierć łyżeczki cynamonu ¾ szklanki oleju rzepakowego płaska łyżeczka sody ¾ szklanki mąki pszennej forma do ciasta keksówka posmarowana olejem i podsypana 2 łyżkami wiórków kokosowych kupna polewa czekoladowa (opcjonalnie) Przepis na murzynka fasolowego z wiórkami kokosowymi Jajka utrzeć mikserem z cukrem, a następnie zmiksować z fasolą i olejem na gładką masę. Mąkę dokładnie wymieszać w misce(...)sodą i cynamonem. Połączyć suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszać. Ciasto piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra, dół). Kiedy murzynek ostygnie polać go polewą czekoladową (jeśli jej używamy, ale nie koniecznie). Przy podawaniu możemy ozdobić każdy kawałek owocami sezonowymi. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Murzynek fasolowy
Ugotowane pozamiataneherbatniki – 50 dag budyń waniliowy – 2 opak mleko 3,2% - 1 litr cukier – 12 dag brzoskwinie z puszki – 50 dag polewa czekoladowa Blachę wyłożyć papierem następnie ułożyć warstwę herbatników. ¾ mleka zagotować, w pozostałym rozmieszać proszek budyniowy, cukier i wlać do gotującego się mleka i gotować mieszając ok 3 minuty. Połowę budyniu wlać na herbatniki(...)następnie ułożyć odsączone brzoskwinie i zalać je reszta masy budyniowej. Na wierzchu przykryć herbatnikami. Wstawić do piekarnika i piec ok 35 minut. Wystudzone ciasto pokroić na kawałki i polać polewą czekoladową. Można posypac dowolną posypką
Camilla w kuchnimalin, świeżych 750 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy zacznie tężeć dodajemy maliny i mieszamy. składniki na szybką polewę czekoladową: 100 g czekolady deserowej 50 g masła wykonanie: Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy na jednolitą masę. wykonanie ciasta: Na dnie blaszki układamy 1 porcję upieczonego ciasta na którą(...)część kremu, następnie wykładamy całą galaretkę z malinami. Wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała. Następnie równomiernie rozsmarowujemy pozostałą część masy, na której kładziemy drugą porcję ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniażelatyny dodać łyżkę kremu, połączyć a następnie całość przełożyć do reszty kremu. Zmiksować. Nasączenie: pół szklanki kawy Dodatkowo: 290g powideł śliwkowych 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich cynamon Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka masła W garnuszku podgrzać śmietankę i masło. Zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odczekać chwilę, aż czekolada(...)odstawić do wystudzenia. Wykonanie: Pierwszy blat ciasta nasączyć połową kawy. Posmarować powidłami. Wyłożyć krem dyniowy. Na krem położyć drugi blat ciasta, nasączyć resztą kawy. Na wierzch ciasta wylać polewę czekoladową, wyrównać. Posypać orzeszkami i oprószyć cynamonem. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiszklanka cukru 50 dag mąki 2 jajka pół szklanki mleka 3 łyżki kakao mała torebka proszku do pieczenia cynamon trochę przyprawy do pierników klika orzechów laskowych bakalie gotowa polewa czekoladowa bułka tarta do posypania blachy przepis Margarynę , cukier i miód rozpuszczamy w garnku, wsypujemy kakao, cynamon i przyprawę do pierników. Do ostudzonej masy dodajemy jajka, mleko, mąkę(...)końcu bakalie. Ciasto mieszamy i wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy, pieczemy około godziny w średnio nagrzanym piekarniku . Po upieczeniu i przestudzeniu piernik oblewamy polewą czekoladową i ozdabiamy orzechami laskowymi lub przekładamy dżemem
Smakowite Dania