wiórków kokosowych 5 łyżek cukru pudru 75 g masła 100 ml śmietanki 30% kilka kropli aromatu rumowego (można pominąć) mleczna czekolada (około 250 g) lub gotowa polewa czekoladowa Przygotowanie: Do miski wsypujemy wiórki kokosowe. Dodajemy cukier puder i wszystko mieszamy łyżką. Do rondelka przekładamy masło, dolewamy śmietanę. Wszystko podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Składniki należy wymieszać i przelać do miski(...)dłoniach kokosowe kuleczki. Ilość kuleczek zależy od ich wielkości. Kokosowe kuleczki schładzamy w lodówce (około 1 godziny). Następnie obtaczamy je w czekoladzie (czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej) lub polewie czekoladowej. Część kuleczek można zostawić bez czekolady. Wszystkie kokosowe kuleczki odstawiamy w chłodne miejsce. Ja zostawiam kuleczki na całą noc w lodówce. Wyciągamy je z lodówki chwilę przed podaniem. Smacznego
Słodkie okruszkipudru • 5 jajek • 5 jabłek • 1 puszka masy makowej – 900 g • 100 g zmielonych orzechów włoskich lub 10 łyżek kaszy manny • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa czekoladowa • 1 tabliczka czekolady gorzkiej • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać powoli po jednym żółtku. • Wymieszać powstałą masę(...)Piec w temp. 180 st.C przez ok. 50 minut. • Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej. • Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową
To co kochamłyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (ja dałam domowy) 200 g masła (temp. pokojowa) Dodatkowo: około 350 g powidła śliwkowego polewa czekoladowa 1. W jednej szklance mleka roztrzepujemy żółtka, dodajemy obie mąki i mieszamy. Pozostałe mleko musimy zagotować razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. 2. Na gotujące się(...)długo, żeby się nam masa nie zważyła) do połączenia się składników. Przełożenie ciasta: blat ciasta - około 250 g powidła śliwkowego - krem budyniowy - blat ciasta - reszta powidła śliwkowego - polewa czekoladowa
kruche babeczkiProszek do pieczenia - 1 łyżeczka Mleko – ¾ szklanki Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Kakao – 2 łyżki Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Gotowa polewa czekoladowa Żółtka wybić do miski i utrzeć z cukrem pudrem na masę, następnie połączyć z utartym masłem i dosypywać powoli produkty sypkie, pod koniec dodać mleko. Z białek ubić pianę i delikatnie(...)jasnego a na wierzch ciemne i ponownie resztę jasnego. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 min w 180stC. Po upieczeniu i ostudzeniu wyjąć z formy i polać polewą czekoladową i ozdobić
ciasta i desery czyli na słodkomleka 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki pomarańczowej oliwy z oliwek + do wysmarowania blachy 2/3 szklanki cukru 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mleczna polewa czekoladowa skórka z pomarańczy w syropie bułka tarta do wysypania formy Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia w jednej misce. Do drugiej, większej miski wlewamy(...)wysypanej bułką tartą, pieczemy przez 40 minut. Łatwo sprawdzić czy ciasto jest gotowe, wtykając wykałaczkę w ciasto, jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Wierzch schłodzonego ciasta polewamy roztopioną polewą czekoladową, na samym wierzchu układamy grubą warstwę skórki pomarańczowej w syropie
Moja smaczna kuchniasię po jedną kulkę, potem drugą… trzecią… aż zje się wszystkie Polecam! Składniki: Trufle: 2 szklanki orzechów włoskich 200 g białej czekolady 250 g serka mascarpone Polewa czekoladowa: 150 g czekolady mlecznej 150 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: Trufle: Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni. Zmielić dość mocno(...)zgęstnieje i będzie z niej można formować kulki. Następnie wyjąć, za pomocą łyżeczki nabierać masę i formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Wstawić do lodówki, do czasu przygotowania polewy. Polewa czekoladowa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Schłodzone trufle oblać czekoladą i odkładać na papier do pieczenia lub folię aluminiową. Najprościej będzie nadziewając każdą kulkę na wykałaczkę i polewając czekoladą
Oryginalny smakłyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Masa serowa: 500 g sera 1 budyń waniliowy 3 jajka 2 łyżki masła 1/4 szklanki cukru Dodatkowo: polewa czekoladowa Ciasto: Masło rozpuścić w garnku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić do ostygnięcia. Do chłodnej masy dodać żółtka, następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakaem(...)masę. Dodać ser, budyń waniliowy i dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na ciasto kakaowe. Całość piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Gdy ciasto wystygnie polać je polewą czekoladową i wstawić na kilka godzin do lodówki. A do ciasta oczywiście kawusia
My simple kitchenPropozycja walentynkowa, szybka i prosta :) ciasteczka kruche w polewie czekoladowej, czyli dla tych, którzy chcieliby zrobić coś dla drugiej połowy :) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej, 215 g miękkiego masła(...)blaszce i pieczemy w temp. 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ˚ C ok. 10-15 minut, do zrumienienia. Ja piekę z termoobiegiem. Po wyjęciu z pieca studzimy i przygotowujemy polewę czekoladową rozpuszczając ją w kąpieli wodnej. Jeśli do płynnej czekolady dodacie odrobinę oleju roślinnego (ok. 1 łyżeczki na jedną tabliczkę) będzie się ona błyszczeć po zastygnięciu
Delicious Titbitsjajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1 kostki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, agrest 3/4 kg, polewa czekoladowa - w opisie, kruszonka - w opisie jajka, miękka palma, cukry ubić mikserem z 5 minut - masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypać mąkę z proszkiem i utrzeć(...)200C około 40 minut po 35 minutach sprawdzić patyczkiem czy ta mniejsza foremka jest już upieczona, jeśli patyczek suchy to wyjąć z piekarnika i dalej piec tortownicę POLEWA: polewę czekoladową wyjąć z torebki do miski, dać 1 łyżkę śmietany 18% i nad gotującą się wodą wszystko wymieszać i polać ciasta ciasto jest po prostu tylko smaczne............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsłonecznikowego 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 220 g cukru 1 łyżeczka octu 40 g maku (użyłam zmielonego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao dodatkowo: polewa czekoladowa wykonanie: Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy stopniowo żółtka oraz olej. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta(...)ciasto jasne wykładamy ciasto kakaowe a następnie ciasto z makiem. Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60 min. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy, ja posypałam posiekanymi orzechami
Domowy Smak Jedzeniajajek 3 szkl mąki pszennej 1,5 szkl śmietany 18% Masa kawowa: 2 jajka 1/2 szkl cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 kostka miękkiego masła słoik powideł polewa czekoladowa wiórki kokosowe i płatki śniegu z opłatka Ciasto: W garnku rozpuścić margarynę, cukier i miód- ostudzić. Dodać przyprawę do piernika, kakao, sodę, wymieszać. Dodać żółtka, dokładnie utrzeć. Następnie wymieszać(...)Jajka ubić na parze z cukrem na puch, dodać kawę i ucierać aż się rozpuści. Ostudzić a następnie utrzeć z masłem. Piernik przełożyć raz powidłem a raz masą. Polać polewą czekoladową
Smakołyki Asitalerzu nie leżą. Znikają w szybkim tempie. Składniki: 350 g mąki pszennej 240 g masła 160 g orzechów włoskich mielonych 80 g cukru pudru 2 żółtka polewa czekoladowa do roztapiania Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki umieścić w misie miksera, zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na stolnicę, uformować wałek, owinąć w folię spożywczą i włożyć(...)pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 15-18 minut. Po wyjęciu zostawić na blaszce i ostrożnie zdejmować bo rogaliki są bardzo kruche. Roztopić w kąpieli wodnej polewę czekoladową i zanurzyć pół rogalika. Układać na metalowej kratce i odłożyć do stwardnienia
Ala piecze i gotujełyżeczki sody Masa serowa: 1 kg serka naturalnego homogenizowanego ok. 2 szklanki mleka 2 opakowania Śnieżki 2 duże łyżki żelatyny Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej, gorzka czekolada lub polewa czekoladowa. Rozgrzać margarynę z miodem, dodać cukier, wymieszać. Gdy masa przestygnie dodać pozostałe składniki ciasta. Dobrze wymieszać. Na blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia upiec dwa placki. Żelatynę zalać(...)lekko słodką, mocną herbatą, posmarować połową masy kajmakowej. Wyłożyć połowę masy serowej, przykryć drugim plackiem posmarowanym masą kajmakową. Wyłożyć drugą część masy serowej. Posypać startą gorzką czekoladą lub udekorować polewą czekoladową. Pozostawić na dłużej (najlepiej do następnego dnia) w lodówce
Praktyczna plłyżeczka proszku do pieczenia 100 ml amaretto 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek 50 g suszonych moreli 50 g orzechów włoskich 100 g mieszanki kandyzowanych owoców polewa czekoladowa prażone płatki migdałowe Żurawinę, śliwki, morele i orzechy włoskie posiekać nożem. Zalać alkoholem i pozostawić na parę godzin lub na całą noc. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem(...)którym się moczyły. Keksówkę wysmarować masłem i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 45 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową, obsypać płatkami migdałowymi, a kiedy zastygnie pokroić na plastry. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami Tagged: marcepan , morele , orzechy włoskie , śliwki , żurawina
https:KKuchniaMniamJajka - 4 szt Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Mleko – ¾ szklanki Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Kakao – 2 łyżki Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Gotowa polewa czekoladowa kwiatki dekoracyjne ..... Normal 0 21 Żółtka wybić do miski i utrzeć z cukrem pudrem na masę, następnie połączyć z utartym masłem i dosypywać powoli produkty sypkie(...)jasnego a na wierzch ciemne i ponownie resztę jasnego. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 min w 180stC. Po upieczeniu i ostudzeniu wyjąć z formy i polać polewą czekoladową i ozdobić kwiatkami
Camilla w kuchni