Przepis na pełnoziarniste muffiny z orzechami brazylijskimi, ekologicznymi jabłuszkami i polewą czekoladową. Przepis jest prosty, a przede wszystkim muffinki są bardzo szybkie w przygotowaniu. Potrzebne będą (składniki na ok.16 muffinek): - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej; - 1,5 łyżki oleju kokosowego; - 3 łyżki oleju rzepakowego; - 200g jogurtu naturalnego; - 1/2 szklanki ksylitolu/cukru; - 1 łyżeczka sody oczyszczonej; - 1/2 szklanki wody; - szczypta soli morskiej(...)przygotowujemy polewę - do małego garnuszka wkładamy 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady i 1 łyżkę oleju kokosowego - po roztopieniu intensywnie mieszamy i polewa gotowa - po wyjęciu babeczek z pieca, nakładamy polewę czekoladową i dekorujemy muffinki płatkami owsianymi. SMACZNEGO
MintTasteustach. Składniki: Masa serowa • 500 g sera twarogowego, u mnie Piątnica • 4 jajka • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany • 250 g masła orzechowego Polewa czekoladowa • 250 ml kwaśnej gęstej śmietany 18% • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady • 2 łyżki cukru – opcjonalnie Wykonanie: • Wszystkie składniki o temperaturze pokojowej umieścić w mikserze i zmiksować(...)małym rondelku. Lekko podgrzewać, do roztopienia i połączenia się składników, cały czas mieszając. • Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, rozprowadzić po jego wierzchu polewę czekoladową i włożyć ponownie do piekarnika na 10 minut. • Po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku i schłodzić przez
To co kochammasła 500 g sera białego 2 jajka 1 szkl cukru cukier wanilinowy mieszanka keksowa galaretka duża paczka herbatników polewa czekoladowa Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wylać w płaskim naczyniu i zastudzić. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać stopniowo jajka i ser. Zmiksować dokładnie ułożyć dwa rzędy herbatników, posmarować masą serową, na tym ułożyć(...)nałożyć sporo masy serowej, pośrodku umieścić pasek galaretki, przykryć serem , następnie obłożyć herbatnikami tworząc chatkę i kolejna warstwa serowa z herbatnikami, przycisnąć by wszystkie równo się ułożyły. Wierzch polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce
Gotowanie jest łatweokazji tego święta. Składniki: 200g miękkiego masła 100g drobnego cukru 100g mąki ziemniaczanej (dałam mniej, zastępując odebraną część zwykłą mąką) 400g mąki pszennej cukier wanilinowy 80ml mleka Polewa czekoladowa (u mnie Dr Oetker) Kisiel instant w kolorze czerwonym( u mnie Dr Oetker-maliny z żurawiną i hibiskusem) mazak czerwony Dr Oetker Sposób przygotowania: Wszystkie składniki(oprócz czekolady(...)ciasta formujemy kuleczki,delikatnie je spłaszczamy i robimy w środku dziurkę. Pieczemy ok.10 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu,gdy wystygną obsypujemy je obficie cukrem pudrem.W dziurkę wlewamy polewę czekoladową.Żyłki na oku robimy za pomocą lukru w pisaku. Na talerzyku robimy plamę z gotowego kisielu i układamy na ni ej nasze oczko. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetytlodówce, więc postanowiłam wreszcie wypróbować ten przepis z połowy porcji lekko modyfikując, jak to mam na ogół w zwyczaju. Wykorzystałam herbatniki kakaowe, dodałam laskę wanilii i zrobiłam polewę czekoladową. Jeśli chcecie upiec duży sernik na spodzie kruchym skorzystajcie z przepisu Marzyni. Mój sernik nie wygląda jakoś super ale jest faktycznie przepyszny. Sernik przepyszny 450 g twarożku "Mój ulubiony(...)duże jaja 1/3 szklanki brązowego cukru ziarenka z 1 laski wanilii szczypta soli 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej tortowej paczka kakaowych herbatników polewa czekoladowa Nastawiłam piekarnik na 160 stopni. Ser przełożyłam do miski, dodałam śmietanę i wymieszałam blenderem na niskich obrotach. Dodałam wyskrobane nożem z przepołowionego strąka ziarenka wanilii . Dodałam cukier
Gotuj Sam!CIASTO: 180 g mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 125 g zimnego masła 1 żółtko 30 g cukru pudru 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18% POLEWA CZEKOLADOWA: 100 g mlecznej czekolady 200 g białej czekolady niebieski (wchodzący w grant) barwnik spożywczy WYKONANIE: Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i zagnieć wraz z pozostałymi składnikami ciasto. Możesz(...)piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na blasze do całkowitego ostygnięcia. POLEWA CZEKOLADOWA: W kąpieli wodnej rozpuść osobno mleczną i białą czekoladę. Białą czekoladę przelej po równo do trzech miseczek. Jedną część zostaw białą, do drugiej części dodaj odrobinę barwnika niebieskiego
Słodko-Słony Świat Ilonyprzyprawa do pierników- 2 czubate łyżki * kakao- 1 czubata łyżka * proszek do pieczenia- 1 czubata łyżeczka * szczypta soli Dodatkowo: * masa marcepanowa- 400 g * powidła śliwkowe- cały słoiczek * polewa czekoladowa do piernika * posiekane orzechy Przygotowanie: Mąkę lekko zrumienić na suchej patelni (trzeba cały czas mieszać i uważać, żeby jej nie spalić. Powinna mieć kolor kawy z mlekiem) i przesypać(...)Składać w kolejności: spód piernikowy -> powidła śliwkowe (2 czubate łyżki) -> masa marcepanowa -> powidła śliwkowe (2 czubate łyżki) -> ponownie ciasto piernikowe itd., a na koniec polewa czekoladowa -> posiekane orzechy włoskie. * inspiracją był przepis z bloga Przy Dużym Stole
Kraina Miodem Płynącamasy serowej: 1 szklanka czerwonego agrestu 1 łyżka cukru 4 łyżeczki żelatyny 250 gram sera mascarpone 1 mały kubeczek śmietanki kremówki 30 % - 200 gram 1/2 szklanki cukru pudru Składniki polewy czekoladowej: 1 mały kubeczek śmietanki kremówki 30 % - 200 gram 50 gram czekolady kawowo - białej ( kupuję w Aldi ) 100 gram białej czekolady 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku lub Inki Wykonanie(...)później do polewy. Ser mascarpone ucieramy w misce z cukrem pudrem, wlewamy śmietankę i miksujemy, do momentu aż masa zgęstnieje i uzyska strukturę kremu. Do musu agrestowego dodajemy dwie łyżki masy serowej i dokładnie mieszamy. Tak zahartowany mus dodajemy do pozostałej masy i miksujemy krótko, do uzyskania gładkiego, delikatnie różowego kremu. Polewa czekoladowo - kawowa: Czekolady łamiemy na kostki
Kronika Piekarnikawaniliowego 8 łyżek Oliwy Monini Delicato 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z pomarańczy 100 ml mleka 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 jajko Opcjonalnie: polewa czekoladowa Pomarańczę sparzamy wrzątkiem. Ocieramy z niej skórkę. Jajko, sok pomarańczowy, ekstrakt waniliowy, mleko oraz oliwę Monini Delicato dokładnie mieszamy. W oddzielnej misce łączymy mąkę z cukrem i proszkiem(...)muffinek wykładamy papilotkami. Każdą napełniamy do połowy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 30 minut (na złoty kolor). Pozostawiamy do wystudzenia. Gotowe muffiny ozdabiamy dowolnie polewą czekoladową lub jeśli wolicie cukrem pudrem
Fascynacje Aniszklanki rozpuszczonego (płynnego) masła 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta cynamonu, mielonych goździków i anyżu 1 łyżeczka proszku dopieczenia marki Delecta do dekoracji: polewa czekoladowa (50 gram czekolady + 2 łyżki masła rozpuszczam w kąpieli wodnej), dekoracyjne groszki czekoladowe marki Delecta Białka jaj ubijam na sztywno, dodaję stopniowo cukier nada ubijając oraz żółtka. Banany rozgniatam(...)papierem do pieczenia keksówki i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto piekę przez 60 minut, następnie wyciągam z formy i studzę na kratce. Po przestudzeniu polewam ciasto przygotowaną polewą czekoladową i dekoruję czekoladową posypką marki Delecta. Smacznych i udanych Świąt życzy Wam Klaudia
Mango Papajaproszku do pieczenia 1/2 kostki masła opakowanie cukru waniliowego 16 g 3 żółtka 100 g śmietany 18% 3 białka 1/2 szklanki cukru kryształu szklanka wiórków kokosowych gotowa polewa czekoladowa przepis Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 kostki masła, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę . Zagniatamy ciasto i wylepiamy nim posmarowaną tłuszczem formę do pieczenia. Białka(...)kokosowymi i delikatnie mieszamy. Masę kokosową nakładamy na wierzch ciasta i delikatnie rozprowadzamy . Ciasto pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po upieczeniu ciasto ozdabiamy gotową polewą czekoladową
Smakowite DaniaZupełnie inny makowiec. Nie ma w nim ani mąki, ani spodu z kruchego ciasta. Składniki: -30 dkg maku -1 szklanka cukru -6 jajek -kilka kropli aromatu migdałowego -polewa czekoladowa Mak musimy sparzyć a następnie odsączyć na sitku. Przepuszczamy mak przez maszynkę z drobnym sitkiem. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę(...)posypujemy bułką tartą. Przekładamy masę makową na blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 35-40 minut. Wystudzony makowiec smarujemy polewą czekoladową. Możemy posypać płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami. Smacznego
Maminek kulinarnydrugi dzień był krojony. MASA : Składniki : * 1 litr mleka * pół szklanki cukru * cukier waniliowy * 20 dag masła * 10 - 12 łyżek kaszy manny * sok z cytryny - łyżka * dodatkowo polewa czekoladowa - u mnie gotowa Przygotowanie : Mleko zagotować z cukrem, masłem oraz cukrem waniliowym. Zdając z ognia, wsypać kaszę manną, wszystko szybko wymieszać następnie pogotować jeszcze chwilkę na wolnym ogniu cały(...)przekroić na 4 części. Każdą przełożyć masą. Odstawić do lodówki na kilka godzin, bądź podawać od razu. Biszkopt jest miękki i nie trzeba czekać by ciasto się nasączyło. Polać polewą czekoladową
Magiczne Życie Martypieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki MASA mleko-1/2 szklanki cukier-1/2 szklanki margaryna-1 kostka cukier waniliowy-2 opakowania mleko w proszku-2 szklanki polewa czekoladowa-1 opakowanie pakowanie PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej(...)waniliowymi, ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać ostudzone mleko i wsypywać też mleko w proszku, wymieszać. SKŁADANIE CIASTA Biszkopt Masa mleczna Biszkopt Polewa czekoladowa. Ciasto schłodzić w lodówce. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusimąki, 4 łyżki powideł śliwkowych, 3-4 łyżki kakao, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżeczka sody, 4 łyżeczki przyprawy do piernika, 2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, polewa czekoladowa, orzechy włoskie. Przygotowanie: Margarynę podgrzewamy w małym rondelku, aż do roztopienia. Następnie odstawiamy ją do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy jajka z cukrem, dodajemy mleko i stopniowo dodajemy(...)orzechów do środka. Dodajemy powidła śliwkowe i mieszamy. Następnie przelewamy do tortownicy z kominkiem, wcześniej wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok 50 minut w 175 stopniach. Dekorujemy polewą czekoladową i orzechami
Aga w kuchni