Dzień dobry :) Co powiecie na pyszne ciasteczka z kandyzowaną czarną porzeczką i polewą czekoladową.Zapewniam Was że na jednym nie poprzestaniecie.Ciastka są bardzo kruche wprost rozpływają się w ustach.Zamiast porzeczki możecie dodać żurawinę, rodzynki, orzechy lub siekaną czekoladę.Na świątecznym stole sprawdzą się idealnie.Możecie je oczywiście udekorować gwiazdeczkami, koralikami,co lubicie i macie w domu. Zapraszam :) Składniki: 1 kostka(...)proszku 3/4 łyżeczki sody 1 jako 1 żółtko 2 łyżki z brzuszkiem kwaśnej śmietany 330 g maki tortowej 100 g kandyzowanej czarnej porzeczki Helio 1 polewa czekoladowa Helio Wykonanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem, następnie dodajemy jajka i śmietanę ciągle ucierając. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną, mlekiem w proszku
Sama słodycz i szczypta chilipolewę czekoladową poniżej. Składniki CIASTO 1 kg serka homogenizowanego 0% tłuszczu lub sera chudego zmielonego (wtedy dodaj dodatkową łyżkę miodu) 145 g banana – czyli 1 duży banan 100 g płatków owsianych górskich 60 g (2 łyżki) miodu 2 jajka 19 g (1 czubata łyżka) mąki ziemniaczanej 90 g, czyli 3 garście żurawiny suszonej Wykonanie POLEWA Zalej daktyle wrzątkiem
Eat me! Fit me!drobnego cukru do wypieków 200 g rozpuszczonej i ostudzonej gorzkiej czekolady 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku 1 łyżka likieru kawowego Dodatkowo: sos karmelowy/ polewa czekoladowa itp. Przygotowanie: 1. Ciasteczkowy spód: Ciastka pokruszyć na piach (za pomocą wałka lub malaksera). Dodać do nich masło i wymieszać do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Masę ciasteczkową umieścić(...)ścięty i sprężysty z wierzchu. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce minimum 4 godziny (najlepiej całą noc). Przed podaniem można polać sosem karmelowym lub polewą czekoladową. Smacznego! Porady dotyczące perfekcyjnego sernika pieczonego: KLIK Inspiracja/ źródło: Moje Wypieki
Nastoletnie Wypiekanietakie dni, kiedy mam ochotę na taką zwykłą babkę makową z polewą czekoladową. Babki piekę rzadko, bo nie znoszę ucierania w makutrze masła i cukru, ale ucieranie mikserem też daje radę czego dowodem jest ta babka makowa. Być może teraz częściej będę je piekła. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową warto je więc wyjąć na dwie godzinki przed przyrządzaniem(...)MAKOWA 1 szkl suchego maku 4 jajka 30 dag mąki 25 dag cukru 1 szkl mleka 250 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy POLEWA CZEKOLADOWA 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki masła kilka łyżek mleka Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać żółtka i miksować
Pieguskowa Kuchniałyżki kakao 2 żółtka Masa: 600g serka waniliowego (użyłam z wiaderka, ale może być zwykły homogenizowany) 1/2 szklanki cukru 100g margaryny 1 budyń śmietankowy/waniliowy 2 białka Opcjonalnie: polewa czekoladowa Przygotować ciasto. Margarynę należy stopić i lekko ostudzić, a następnie wszystkie składniki dokładnie wyrobić - tak jak kruszonkę. Całość podzielić na części: 2/3 i 1/3. Przygotować masę z serka(...)palcach i później odrobinę dociskając. Sernik piec w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu porządnie schłodzić w lodówce. Gotowe ciasto można udekorować za pomocą polewy czekoladowej. (*) Użyłam formy o średnicy 26 cm zakupionej w na stronie www.emako.pl . Pamiętacie moją recenzję - klik ? Lubię tą tortownicę, ponieważ idealnie sprawdza się w moich wypiekach i posiada plastikową pokrywkę
Di gotujemąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżka octu 100 g kakao 320 g cukru 15g cukru z prawdziwą wanilią polewa czekoladowa: 100 g czekolady (dowolnej) 50 g śmietany kremówki (30%) 1 łyżeczka oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Keksówkę o długości ok. 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 17o °C z funkcją termoobiegu. Buraki pokroić(...)formy, piec ok. 75 minut (gotowe ciasto powinno być wilgotne w środku, więc nie ma sensu wykonywać testu patyczkiem). Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia. Polewa czekoladowa: Śmietankę mocno podgrzać ale nie zagotować, dodać olej oraz połamaną czekoladą. Wymieszać energicznie, aż utworzy się gęsta, świecąca masa. Ganache wylać na schłodzone ciasto. Serwować z kleksem bitej śmietany
Pyry na Gazwody Dodatkowo : 2 - 3 dojrzałe banany polewa czekoladowa wiórki kokosowe lub inna posypka do dekoracji Sposób wykonania : Upiec biszkopt jasny i czekoladowy z podanych wyżyj składników. W biszkopcie czekoladowym, po wystygnięciu wykroić kółka np. szklanką. Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki o grubości ciasta biszkoptowego czekoladowego. Masa budyniowa : Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń(...)Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia masy serowej w chłodne miejsce. Po całkowitym zastygnięciu masy serowej, wykładamy na nią masę budyniową jasną i równo rozsmarowujemy. Na koniec oblewamy całe nasze ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi lub inną posypką. Odstawiamy do zastygnięcia. Kroimy nożem, który moczymy w gorącej wodzie, aby nam się nie kleiła do noża masa z naszego pysznego ciasta
Przepisy i porady kulinarneprzepyszne i stanowią świetny deser. Zdecydowanie do wypróbowania! Koniecznie dajcie znać która wersja bardziej przypadła Wam do gustu! Keto truskawki w polewie dwóch wersjach Truskawki w polewie Pyszny deser na zakończenie sezonu truskawkowego, czyli keto truskawki w polewie w dwóch wersjach kolorystycznych zdobędą uznanie każdego łasucha. Zwłaszcza, że w tej wersji mogą sobie na nie pozwolić także osoby na diecie(...)Truskawki w jasnej polewie Rozpuścić w garnuszku na małym ogniu mus kokosowy wraz z sokiem z cytryny, a następnie dodawać jogurt kokosowy do uzyskania pożądanej konsystencji. Każdą truskawkę pokryć polewą do 3/4 wysokości i obtoczyć w posiekanych pistacjach. Ułożyć na talerzyku wyłożonym papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na ok. 10 minut, aby polewa zastygła. Pozostałe informacje Przybliżona
Modern Cave GirlSzczypta soli Masa serowa: 300 g trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu (można użyć też serka kremowego typu philadelphia czy mascarpone) 2 łyżki cukru 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa: 50 g masła 4 łyżki kakao 3 łyżki cukru 5 łyżek mleka Jak zrobić Wielkanocną mocno czekoladową babkę z serem? Masło, cukier i pokruszoną czekoladę topimy w kąpieli(...)zaparowała. W międzyczasie robimy polewę . W rondelku umieszczamy wszystkie składniki polewy i gotujemy na malutkim ogniu, ciągle mieszając, do połączenia się składników. Studzimy. Wystudzoną babkę polewamy bardzo lekko ciepłą polewą czekoladową. Przekładamy babkę z kratki na ładniejszy talerz i serwujemy! Gotowe! Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
Kuchnia Łukaszacukru 45 g mąki pszennej 15 g mąki ziemniaczanej Składniki na piankę: 4 białka 200 g cukru 80 g wody 1 czubata łyżeczka agaru laska wanilii Polewa czekoladowa: 80 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietany kremówki Wykonanie : 2 jajka ubić z cukrem na puszysty biały, kogel-mogel. Na koniec delikatnie do ubitych jajek wmieszać przesiane i wymieszane(...)całkowitego stężenia w rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić. Wylać na stężałą piankę i rozsmarować pedzlem. Kroić po stężeniu polewy ŻYCZĘ SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szkl. kakao 1i 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. jogurtu naturalnego 1 szkl. wody 1 szkl. oleju łyżka mąki i kakao do oprószenia foremki Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki ciemnego kakao 100 g masła Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao(...)nacieramy masłem, obsypujemy mąką z kakao. Do foremki wlewamy ciasto i pieczemy ok. 1 godziny. Ja piekłam na najniższej półce w piekarniku. Po upieczeniu czekamy aż babka wystygnie i polewamy polewą, ozdabiamy wedle uznania :) Polewa czekoladowa: Do garnka wlewamy mleko. Cukier wsypujemy, rozpuszczamy i mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i czekamy aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia
Różne smaki w kuchniszkl. kakao 1i 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. jogurtu naturalnego 1 szkl. wody 1 szkl. oleju łyżka mąki i kakao do oprószenia foremki Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki ciemnego kakao 100 g masła Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao(...)nacieramy masłem, obsypujemy mąką z kakao. Do foremki wlewamy ciasto i pieczemy ok. 1 godziny. Ja piekłam na najniższej półce w piekarniku. Po upieczeniu czekamy aż babka wystygnie i polewamy polewą, ozdabiamy wedle uznania :) Polewa czekoladowa: Do garnka wlewamy mleko. Cukier wsypujemy, rozpuszczamy i mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i czekamy aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia
Różne smaki w kuchnipszennej 120ml wody (lub mleka) 15g drożdży świeżych 40g cukru pudru 20g domowego cukru waniliowego 1 jajko 40g masła szczypta soli 150g masła orzechowego (lub więcej, wedle uznania) POLEWA CZEKOLADOWA 60g czekolady (u mnie gorzka i mleczna pół na pół) 30ml śmietanki 30% jajko do posmarowania wierzchu strucli Wykonanie: - składniki na struclę powinny być w temperaturze pokojowej - do miski(...)ostudzić - ostudzoną struclę udekorować czekoladą - czekoladę ze śmietanką umieścić w misce ustawionej na garnuszku z gotującą się wodą (w tzw. kąpieli wodnej), podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady - polewę zdjąć z palnika, łyżeczką polewać cienkim strumieniem wierzch strucli, tworząc nieregularne linie - struclę pozostawić do zastygnięcia polewy, przechowywać pod przykryciem
Smakołyki Berenikimasę układamy kolejną warstwę herbatników. Po wyrównaniu powierzchni ponownie układamy ostatnią warstwę herbatników. Ciasto przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia, obciążamy deseczką i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimne ciasto dekorujemy polewą czekoladową (na parze rozpuszczamy czekoladę – 100g czekolady + 50g masła). Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc). Sernik gotowany z budyniem bananowym jest kolejną wersją na bazie przepisu, który(...)Waniliowa chatka Puchatka z polewą z mleka w proszku Śnieżna rolada Truskawkowo waniliowa zebra Ciasto śnieżny puch Sernik gotowany Chatka z ptasim mleczkiem Sernik jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik
mojewypiekiinietylkokopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo wg uznania: mielona skórka pomarańczowa, ekstrakt migdałowy, chili olej i bułka tarta do formy polewa czekoladowa Jajka utrzeć z cukrem, wlać olej, dodać śmietanę lub jogurt. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem i sodą, wsypać do jajek, zmiksować krótko. Dodać odciśniętą lekko cukinię i np. chili, wymieszać(...)piec ok 40 minut w temp 170stC, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto studzić najpierw przez kilkanaście minut w formie, następnie wyjąć i położyć na kratce. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową, udekorować wg uznania. Smacznego
Obiad gotowy