wódka i spirytus do zalania śliwek Śliwki przekładamy do litrowego słoika, zalewamy alkoholem ( pół na pół wódka i spirytus), zakręcamy i odstawiamy na całą noc. Polewa czekoladowa: 100g czekolady mlecznej 150g czekolady deserowej ok. ćwierć szklanki śmietanki Czekoladę łamiemy na kawałeczki i przekładamy do rondelka. Dodajemy(...)śmietankę i, mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, aż powstanie jednolita polewa. Nasączone alkoholem śliwki dokładnie odsączamy na gęstym sicie, a następnie układamy na cieście. Na koniec śliwki polewamy przygotowaną polewą czekoladową i ciasto wstawiamy do lodówki, by czekolada zastygła. Smacznego
Pyszności Słodkościoleju 2 łyżki kaszy manny 1 op. budyniu waniliowego z cukrem 1 pomarańcza dodatkowo: 3 opakowania herbatników (moje były jasne, w oryginale są kakaowe) słoik powideł śliwkowych polewa czekoladowa: 125g masła 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki wrzątku W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i kakao. Mieszamy i gotujemy ma małym ogniu(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy około godziny. Po upieczeniu ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik smarujemy powidłami i przykrywamy warstwą herbatników. Herbatniki polewamy przygotowaną polewą czekoladową
Walijskie Pichceniemasła 3/4 szklanki cukru 1 jajko 1,5 szklanki maki pszennej 1 szklanka mąki razowej tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka łyżek masła orzechowego polewa czekoladowa Przygotowanie: Masło i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko i rozpuszczaną, przestudzoną czekoladę. Następnie suche składniki. Mieszamy mikserem lub wyrabiamy ręcznie. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Blachę od piekarnika(...)każda. Przy wyciąganiu ciasteczka są jeszcze miękkie z góry, ale takie mają być. Po chwili stwardnieją z zewnątrz, a pozostaną miękkie w środku. Przestudzone ciastka oblewamy polewą czekoladową
Życie zaczyna się w kuchnikostki margaryny 2 jajka 80 g. cukru 5 łyżek mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 380 g. mąki 3-4 łyżki kakao Masa: 1 mały słoik nutelli Polewa czekoladowa: 2 tabliczki czekolady mlecznej 2 szklanki wody Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Margarynę rozdrabniamy w mące ręcznie lub przy pomocy noża, czy szpatułki aż do konsystencji kruszonki, dodajemy jajka(...)rozprowadzić ciasto. Wystudzone ciasto posmarować nutellą a następnie przykryć drugą częścią ciasta. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do około 160-170 stopni na około 30 min. Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową. Podgrzewamy wodę w garnku. Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miski. Ustawiamy ją na garnku, tak aby dno miski nie dotykało lustra wody. Zmniejszamy gaz, woda ma się jedynie
Smaczne Potrawygospodyni. Sernik z blendera można upiec na ciasteczkowym spodzie albo bez niego. Można go zrobić z sera z wiaderka lub zwykłego twarogu w kostce, a dodatkowo wzbogacić bakaliami i polewą czekoladową. Najprostszy sernik dla początkujących nie wymaga nawet wcześniejszego przygotowania produktów - mogą być prosto z lodówki. Sernik z blendera zawsze się udaje, będzie dokładnie taki, jak lubicie i to wszystko(...)około 60-70 minut. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w lekko uchylonym piekarniku na około 3-4 godziny, a kiedy już całkowicie wystygnie wkładamy do lodówki. Jak zrobić idealną polewę czekoladową 80 g ulubionej czekolady - gorzkiej, deserowej lub mlecznej, 80 ml śmietany 36% opcjonalnie kilka kropli ulubionego aromatu Do garnuszka z grubym dnem wlać śmietanę, dodać drobno posiekaną czekoladę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMazurek jest jednym z najpopularniejszych ciast wielkanocnych. Wypiek ten idealnie komponuje się z bakaliami, które stanowią zarazem jego ładną dekorację. Innym pomysłem na dodatek do mazurka jest polewa czekoladowa. Składniki: 30 dag mąki, 20 dag masła, 10 dag cukru pudru (1 szklanka), 3 żółtka ugotowane na twardo przetrzeć przez sitko, 1 cukier waniliowy(...)puszka mleka skondensowanego na kajmak Dekoracje: polewa czekoladowa, migdały, orzechy laksowe, pestki dyni i słonecznika Sposób przygotowania: Dokładnie siekamy wszystkie składniki lub ucieramy na makutrze (jeśli posiadamy). Wstawiamy składniki posiekane do lodówki na około 30 minut. Po upływie czasu rozwałkowujemy masę na grubość 1 cm. Następnie pieczemy w temperaturze 200°C przez około
Wymiar ZdrowiaMazurek jest jednym z najpopularniejszych ciast wielkanocnych. Wypiek ten idealnie komponuje się z bakaliami, które stanowią zarazem jego ładną dekorację. Innym pomysłem na dodatek do mazurka jest polewa czekoladowa. Składniki: 30 dag mąki, 20 dag masła, 10 dag cukru pudru (1 szklanka), 3 żółtka ugotowane na twardo przetrzeć przez sitko, 1 cukier waniliowy(...)puszka mleka skondensowanego na kajmak Dekoracje: polewa czekoladowa, migdały, orzechy laksowe, pestki dyni i słonecznika Sposób przygotowania: Dokładnie siekamy wszystkie składniki lub ucieramy na makutrze (jeśli posiadamy). Wstawiamy składniki posiekane do lodówki na około 30 minut. Po upływie czasu rozwałkowujemy masę na grubość 1 cm. Następnie pieczemy w temperaturze 200°C przez około
Wymiar Zdrowiawzajemnie uzupełniają :) Składniki 220g mąki 100 masła 50 g cukru pudru trzcinowego 1 cukier waniliowy 1 aromat waniliowy masa orzechowa z orzechami Helio klik konfitura z czarnej porzeczki polewa czekoladowa Helio klik orzechy włoskie Helio klik
Kulinarne pyszności Molkiprzy okazji obkleić Wam całą kuchnię. Polewa czekoladowa: 150-200g czekolady mlecznej lub gorzkiej 2-3 łyżki masła Masło wraz z połamaną na kawałki czekoladą wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Można także użyć gotowej polewy wykonując ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polewamy ciasto. Póki czekolada nie zastygnie można ją posypać kawałkami orzechów włoskich(...)Przełożenie (od dołu): połowa biszkoptu ciemnego masa kawowa biszkopt orzechowy masa kajmakowa połowa biszkoptu ciemnego polewa czekoladowa Przepis pochodzi od mojej cioci. Może się zdarzyć, że gdzieś go znajdziecie pod inną nazwą, gdyż nazwa "Poezja" funkcjonuje w naszej rodzinie
Mania Wypiekaniaśmietankowy, dokładnie zmiksować. Wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy budyniowej, ostudzić. Masło utrzeć w misce, dodawać po łyżce masy budyniowej, dokładnie utrzeć. Polewa czekoladowa: Jajko wybić do miski, dodać cukier i kakao, zmiksować. Margarynę przełożyć do rondla, postawić na ogniu do rozpuszczenia. Gorącą margarynę cienkim strumieniem, wlewać do jajka, cały(...)czas miksując do zgęstnienia polewy. Przełożenie ciasta: 1. biszkopt kawowy 2.dżem porzeczkowy 3. ciasto makowo- kokosowe 4. masa budyniowa 5. biszkopty nasączone w alkocholu 6. polać biszkopty polewą czekoladową Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script
Kuchnia Danusimąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 150 g suszonych śliwek kalifornijskich 100 ml wina do grzańca “Gluhwein” Do dekoracji: cukierki śliwka nałęczowska w czekoladzie lub suszone śliwki polewa czekoladowa Przygotowanie: Herbatniki kruszymy w malakserze, następnie mieszamy z roztopionym masłem. Przygotowujemy formę o średnicy 24-25 cm. Dno wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz, pozostawiając papier na zewnątrz(...)minut (bez termoobiegu). Po upieczeniu sernik studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy śliwkami w czekoladzie lub suszonymi śliwkami i polewą czekoladową (roztopiona w kąpieli wodnej czekolada z dodatkiem śmietany kremówki). Śliwki “przyklejamy” do ciasta za pomocą roztopionej czekolady
Smakowity Blog Kulinarnypadło na mleczną kanapkę. Jest ono najlepsze na drugi dzień, gdy smaki się już „przegryzą”. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu Moje Wypieki . Nie przyrządzałam sama polewy czekoladowej, gdyż miałam gotową i chciałam ją wykorzystać, a wierzch posypałam wiórkami kokosowymi. Zmniejszyłam także ilość cukru i masła w masie. Składniki: na kakaowy biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki(...)szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego) 0,5 szklanki cukru 175 g miękkiego masła lub margaryny 16 g cukru wanilinowego dodatkowo: polewa czekoladowa wiórki kokosowe Przygotowanie II: Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać mleko w proszku
Fabryka pomysłóworyginale 300 g) 110-120 g cukru (w oryginale 150 g drobnego) 2 jajka (u mnie M) szczypta soli 125 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa czekoladowa (w oryginale rozpuszczona czekolada z 2-3 łyżkami masła) *u mnie dziś zapomniana czekolada z kawałkami suszonych owoców. Polecam Wam dodać dobrej czekolady mlecznej Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w garnuszku(...)wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka (około 50-55 minut). Gdy ciasto przestygnie polewamy je polewą czekoladową. Smacznego *na podstawie N.Lowson „How to be a domestic goddess” z moimi zmianami
Słodkie okruszkijajka 80 g. cukru 5 łyżek mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 380 g. mąki Masa: 120 g. orzechów włoskich 15 dag. cukru 5 łyżek dżemu ( morelowego) Polewa czekoladowa: 2 tabliczki czekolady mlecznej 2 szklanki wody Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Margarynę rozdrabniamy w mące ręcznie lub przy pomocy noża, czy szpatułki aż do konsystencji kruszonki, dodajemy jajka(...)dżemem, posypać orzechami wymieszanymi z cukrem a następnie przykryć drugą częścią ciasta. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do około 160-170 stopni na około 30 min. Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową. Podgrzewamy wodę w garnku. Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miski. Ustawiamy ją na garnku, tak aby dno miski nie dotykało lustra wody. Zmniejszamy gaz, woda ma się jedynie
Smaczne Potrawy