polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:74/582)

Mazurek 146

dałam około 30 g). Mieszamy i nakładamy na pierwszy spód. Pierwszy spód przykrywamy drugim i nakrapiamy ponczem. Brzegi ciasta smarujemy kremem (wierzch można zostawić pusty – tutaj będzie polewa czekoladowa). Ja przełożyłam sobie krem do szprycy, żeby łatwiej nałożyć krem na wszystkie brzegi. Kiedy ciasto jest już pokryte kremem(...)przekładamy je na tacę i obsypujemy brzegi kokosem (można też go nie przekładać, ale wtedy kokos będzie na całym stole ;) ). Odstawiamy ciasto do schłodzenia. W tym czasie przygotowujemy ganache (polewę) czekoladowy. Śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną czekoladę, dodajemy miękkie masło i mieszamy. Do dekoracji przygotowałam sobie z papieru do pieczenia szablon zajączka. Na wierzch ciasta nakładamy polewę

Ciastkozercy
Co jeszcze kryje pudełko? II rozdział 197

niej formować małe trufelki (ja trzymałam kilka godzin).  Masę nabierać łyżeczką, do środka kłaść 1/2 łyżeczki kajmaku, zlepić i nadać kształt trufla.  Gotowe trufelki zanurzać w polewie czekoladowej. Przygotowałam ją z gorzkiej czekolady rozpuszczonej wraz ze śmietaną w kąpieli wodnej. Można udekorować krokantem.  /przepis inspirowany truflami z tej strony / ROLADA Z PIERNIKA 350 g mąki(...)Waszych upodobań smakowych. Wymieszać i schładzać w lodówce, aż masa stwardnieje na tyle, że można z niej formować małe trufelki (ja trzymałam kilka godzin). Gotowe trufelki zanurzać w polewie czekoladowej. Przygotowałam ją z gorzkiej czekolady rozpuszczonej wraz ze śmietaną w kąpieli wodnej. Udekorować kilkoma kryształkami soli morskiej. /przepis inspirowany truflami z tej strony / KOCIE OCZKA 125 g masła

KUCHARNIA
Królewiec 135

łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem budyniowy: 0,5 l mleka 200 g masła 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Polewa czekoladowa: 100 g margaryny 50 g kakao 120 g cukru pudru 2 łyżki mleka Przygotowanie: 1. Przygotować ciasto miodowe. Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe(...)wymieszać. 4. Do formy włożyć jedno ciasto miodowe. Na to wylać połowę gorącej masy budyniowej. Na masę położyć biszkopt i wylać resztę masy. Położyć drugie ciasto miodowe. 5. Przygotować polewę czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować. 6. Polać ciasto polewą i udekorować wg uznania

Motylkowa Kuchnia
Ciasto Królewiec 440

cukier puder. Wszystko razem miksujemy. Dodajemy  śmietan-fix i miksujemy, aż do uzyskania gęstej masy śmietanowej.  Do ostudzonego budyniu dodajemy masę śmietanowa i miksujemy.  Polewa czekoladowa: Do garnka wkładamy wszystkie składniki. Podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Gdy masa zacznie się gotować, polewę zdejmujemy z palnika i mieszamy do rozpuszczenia składników. Wykończenie ciasta: Jedną część(...)budyniowej. Na to układamy biszkopt. Możemy go posmarował dżemem jak chcemy złagodzić słodycz. Na  wierzch biszkoptu wykładamy resztę masy budyniowej i przykrywam drugim plackiem miodowym. Wierzch ciasta oblewamy polewą czekoladową. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto schładzamy w lodówce. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia 861

herbatników 120g masła – roztopionego i przestudzonego 1 łyżka kakao Krem: 12 czekoladek ferrero rocher 300g nutelli 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 17g żelatyny 100ml zimnej wody 250ml mleka Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady 50g mlecznej czekolady 100ml śmietanki kremówki 36% 30g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) Dodatkowo: 150ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru czekoladki ferrero rocher(...)pokrojone czekoladki, wymieszać. 8. Krem wylać na przygotowany spód w blaszce, wyrównać ( patrz FILM ). Stuknąć delikatnie tortownicą o blat i ciasto wstawić do lodówki na około 3 godziny. Polewa czekoladowa: 9. Do miski dodać połamaną czekoladę gorzką i mleczną. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i zalać nią czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Do roztopionej czekolady dodać masło

Mała Cukierenka
Proste Ciasto Karmelowe z Czekoladą a’la Twix 359

kokosowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa karmelowa: około 400g słodkiego, skondensowanego mleka (użyłam z puszki) 15g masła – 1 łyżka masła 2 łyżki miodu (użyłam naturalnego) Polewa czekoladowa: 120g śmietanki kremówki 36% 70g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 70%) 50g mlecznej czekolady pokrojony batonik twix do posypania Spód: 1. Do miski wsypać mąkę dodać(...)dołu półce piekarnika. Należy ciasto, od czasu do czasu, sprawdzać, aby masy karmelowej nie przypalić, dosyć szybko się piecze. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Polewa czekoladowa: 4. Obie czekolady połamać i przełożyć do miseczki. Śmietankę zagotować i gorącą śmietanką zalać czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać

Mała Cukierenka
Ciasto czekoladowe bez jajek 217

wilgotne, pięknie pachnie kakao i śliwkami. Uwielbiam jego zapach świeżo wyjętego z piekarnika Pachnie delikatnie cynamonem, w smaku czuć dodane rodzynki. Jest pyszne i już! Takie ciasto można polać polewą czekoladową co dodatkowo wzbogaci jego smak, posypać wiórkami kokosowymi lub tartymi orzechami, nawet skórką kandyzowaną. Ciasto jest na jedną keksówkę. Ciasto czekoladowe z rodzynkami i powidłami śliwkowymi. Z lekką nutą(...)cynamonu. Szybkie, proste w przygotowaniu ciasto i pyszne! Idealne do kawy, na szybko, można polać polewą czekoladową. Inne moje wersje tego ciasta: dodaję wiórki kokosowe, dodaję inny owocowy dżem, konfiturę, dodaję świeże posiekane owoce, np. banany, śliwki, jabłka, maliny, wtedy można nie dodawać kakao, dodaję mak, dodaję sok z cytryny i skórkę z dwóch cytryn, powstaje ciasto cytrynowe, rezygnuje wtedy

Zasmakuj Kuchni
Królewiec 1176

mleka 250 g masła 1 op. cukru waniliowego 16 g 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (zamiast mąki dałam 3 łyżki budyniu śmietankowego ) 1 łyzka mąki pszennej Polewa czekoladowa : 3 łyzki kakao 3 łyżki cukru 2 łyżki margaryny 3 łyżki wody albo mleka Dodatkowo: wiórki kokosowe do dekoracji Sposób przygotowania: Biszkopt: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy(...)Masa budyniowa: Dwie szkl. mleka należy zagotowac z cukrem. Dodajemy mąkę i budyń w proszku wymieszaną z mlekiem i gotujemy budyń. Do gorącej masy dodajemy masło , energicznie mieszamy. Polewa czekoladowa: Do garnuszka wsypujemy cukier , kakao i wleamy wodę , rozpuszczamy składniki mieszając. Następnie dodajemy margarynę i na małym ogniu mieszamy aby polewa zrobiła się pięknie jednolita. Królewiec: Połowę gorącej

Słodkości i nie tylko
WUZETKA, SŁYNNE CIASTO W-Z 201

niezwykłego, a jednak zaskakujące smakiem, to za sprawą dodanych powideł (nie wszystkim ten dodatek co prawda przypadł do gustu, ale dla mnie był idealnym dopełnieniem). Do tego pyszna polewa czekoladowa i rozkosz dla podniebienia zapewniona. Polecam bardzo gorąco. Inspiracją był ten przepis . Przygotowywałam w ciemnej blaszce, o wym.33x22,5 cm (dno) Składniki: Biszkopt czekoladowy: - 7 jajek (osobno białka(...)łyżkami nasączenia, następnie rozsmarować na nim powidła. Wyłożyć śmietanę, pozostawiając ok.3/4 szklanki do dekoracji (u nas cała śmietana była dana do środka). Przykryć drugim blatem, również skropić nasączeniem. Polewa czekoladowa: - 200g śmietany kremówki - 200g czekolady deserowej Kremówkę zagotować w rondelku, zestawić z palnika, dorzucić połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na chwilę. Następnie całość dokładnie zamieszać. Przestudzoną lekko polewę wylać

Smaczne Zdrowe
Sernik ze śliwkami wg Aleex 202

orzechów Masa serowa: • 1 kg sera trzykrotnie mielonego • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 szklanka cukru pudru • 5 jajek • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego • 150 g suszonych śliwek Polewa czekoladowa: • 125 ml mleka kokosowego (odłożone z masy serowej) • 100 g gorzkiej czekolady • 4 suszone śliwki do dekoracji (odłożone z masy serowej) • garść wiórków kokosowych Sposób przygotowania: 1. Przygotować spód(...)schładzania). Studzić stopniowo. 8. Ostudzony sernik obkroić nożem przy obręczy, zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki bez przykrycia na kilka godzin lub na całą noc. 9. Przygotować polewę czekoladową: Pozostawione 125 ml mleka kokosowego podgrzać w garnuszku z dodatkiem połamanej na kawałeczki czekolady, co chwilę mieszając do uzyskania gładkiej polewy. Lekko przestudzić. Wylać na dobrze schłodzony sernik. 10. Udekorować

W mojej kuchni
CZEKOLADOWE CIASTO Z BORÓWKAMI 135

szklanki) / można dać więcej 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 100 g mąki pszennej (2/3 szklanki) 100 g borówek (1 szklanka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA 100 g śmietany 30% 100 g czekolady 1 łyżka masła lub oleju, np. kokosowego WYKONANIE Jajka wyjmujemy z lodówki i zostawiamy do ocieplenia (np. w misce z ciepłą wodą). Piekarnik(...)przypadku formy 22 cm (do tzw. suchego patyczka). W mniejszej formie ciasto będzie piekło się nieco dłużej. Upieczone ciasto wyjmujemy na blat i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.  POLEWA CZEKOLADOWA: W garnuszku podgrzewamy śmietanę prawie do wrzenia i zalewamy nią połamaną na kostki czekoladę. Dodajemy masło lub olej i mieszamy rózgą do otrzymania gęstej, błyszczącej polewy. Dekorujemy wierzch ciasta

cool and minty
Placek Jojo (Stefanka) 508

oczyszczonej Masa 3/4 l mleka 7 łyżek kaszy manny 1 szkl. + 2 łyżki cukru 200 g masła ekstrakt waniliowy lub migdałowy 2-3 łyżki wiórków kokosowych (można pominąć) Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła Przygotowanie Ciasto. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Podzielić na 4 części, każdą część(...)wiórki kokosowe. Zamieszać i całość chwilę pogotować aż zgęstnieje. Zestawić z ognia, ostudzić. Masło utrzeć i połączyć z ugotowaną, przestudzoną masą, dodać ekstrakt waniliowy. Placki przełożyć przygotowanym kremem. Polewa czekoladowa. W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Przygotowane ciasto wstawić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto "Szachownica" (jak Metrowiec) 369

wody Krem: 2 szklanki mleka (500 ml) 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 170 g masła w temperaturze pokojowej Polewa Czekoladowa: 100 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej łyżka wódki  Ciasto "Szachownica" (jak Metrowiec) - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę z proszkiem do pieczenia(...)szachownicy z 9 polami. T ak samo postępujemy z d rugą częścią ciasta tworząc dw ie szachownice. Pozostałą masą pokrywamy całe ciasto i umieszczamy w lodówce na noc. Polewa Czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy a następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz wódkę. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Czekoladą polewamy wierzch ciasta. Moje posty

Słodka Strona
Ciasto orzechowe z ajerkoniakową pianką 197

włoskich 1 szklanka cukru szczypta soli Pianka z ajerkoniaku: 500 ml śmietany 30% 8 łyżeczki żelatyny 1,5 szklanki ajerkoniaku 4 łyżki cukru pudru 0,5 szklanki mleka Polewa czekoladowa: 3 łyżki ciemnego kakao 1/3 szklanki cukru 90 g masła 3 łyżki wody Przygotowanie: Ciasto: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać zmielone orzechy(...)jednej warstwie ciasta. Następnie przykryć drugą, nie odrywając foli aluminiowej, tak aby folia była na wierzchu i delikatnie ją ściągnąć. Ciasto wstawić do lodówki, aż masa całkowicie stężeje. Polewa czekoladowa: W rondelku roztopić masło, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż zrobi się gęsta. Tak przygotowaną polewą polać gotowe ciasto. Karmelowe esy-floresy: Zrobić karmel

Oryginalny smak
Ciasto orzechowo - czekoladowe 90

drobnego cukru trzcinowego 150 g gorzkiej czekolady, o zawartości kakao minimum 70% 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 80 g czekolady gorzkiej lub deserowej 40 g masła Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, odstawić do przestudzenia ( czekolada(...)około 50-60 minut, lub dłużej, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto przestudzić kilka minut w formie, następnie wyjąć z formy i odłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Polewa czekoladowa: Czekoladę posiekać. Masło roztopić w rondelku i dodać do niego posiekaną czekoladę. Chwilę odczekać, następnie wymieszać do otrzymania jednolitej, gładkiej polewy.  Gęstniejącą polewą polać wystudzone ciasto. Smacznego

Opowieści z piekarnika

Proponowane wyszukiwania