sera z wiaderka (gotowy ser do sernika) 200 g masła 5 jajek rozmiar L półtora opakowania budyniu waniliowego – 60 g 180 g cukru około 150 g herbatników Polewa czekoladowa: 50 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej około 80 ml śmietany 30% Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego ser, jajka i masło wyjmujemy(...)piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na kolejne pół godziny. Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasto lekko opadnie, ale niezbyt dużo. Przygotowujemy polewę czekoladową. Czekoladę połamaną na kostki i śmietankę podgrzewamy na wolnym ogniu w rondelku, od czasu do czasu mieszając, aby nic się nie przypaliło. Polewę doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy
e-PrzepisyKulinarneśrednia gruszka - spora garść niesolonych pistacji - 2 jajka - 100 ml oleju o neutralnym smaku i zapachu (ryżowy, z pestek winogron) - 200 ml mleka polewa czekoladowa - 50g masła - 1/4 szklanki cukru -2 łyżki wody -2 łyżki kakao Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą ( mąka, cukier, proszek, przyprawy), a mokre ze sobą (jaja, mleko(...)Muffinki możemy oblać polewą czekoladową. Wtedy będą jeszcze smaczniejsze. W międzyczasie, kiedy muffinki się pieką rozpuszczamy masło w garnku na małym ogniu. Dodajemy cukier, wodę i gdy cukier się rozpuści, dodajemy kakao. Polewę gotujemy kilka minut na wolnym ogniu i gdy zacznie tężeć polewamy nią muffinki. Na koniec dekorujemy je posiekanymi pistacjami. Po prostu niebo! Jeśli spodobał
Simple Dishbiałego sera, trzykrotnie zmielonego 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 2 i 1/3 szklanki cukru pudru 2 szklanki śmietanki kremówki 30 % 8 jaj Szczypta soli Puszka ananasa Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki mleka 3 łyżki masła lub margaryny 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto a następnie równomiernie rozprowadzić(...)nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć i potrzymać jeszcze przez kolejne 10 minut sernik przy uchylonych drzwiczkach. Przygotować polewę czekoladową. Masło rozpuścić na małym ogniu, dodać mleko , kakao i cukier poder. Całość mieszać do momentu aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Gorącą polewą polać wystudzony sernik. Po wystudzeniu
Na słodko lub wytrawnieWarstwa wiśniowa: 2 małe słoiki wiśni 3 galaretki wiśniowe Krem waniliowy: 700 ml mleka 2 budynie waniliowe 3 łyżki cukru pudru 250 g masła 50 ml wódki Polewa czekoladowa: 1/2 kostki masła 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy 6 łyżek wody i ubijamy na sztywno. Partiami(...)gładki puch. Dodajemy cukier puder a następnie po łyżce zimnego budyniu. Na końcu wlewamy wódkę. Mieszamy aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. Rozsmarowujemy go na masie wiśniowej. Polewa czekoladowa: Masło rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder. Dokładnie mieszamy aż masło z cukrem się połączą i wsypujemy kakao. Polewa powinna lekko zgęstnieć. Na końcu dolewamy
My simple kitchenkremówki 36% 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej) 200g białej czekolady 10 ciastek oreo pokrojonych na ćwiartki Polewa czekoladowa: 60ml mleka 1 łyżka kakao bez cukru 70g gorzkiej czekolady Do ozdoby: bita śmietana przepołowione ciasteczka oreo Spód: 1. Ciasteczka przełożyć do blendera i zmiksować ( patrz FILM(...)ciasteczek oreo i wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 6. Masę serową wyłożyć na spód w blaszce i wyrównać. Sernik wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin. Polewa czekoladowa: 7. Mleko wlać do rondelka, dodać łyżkę kakao i zagotować, mieszając. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Jeśli polewa będzie bardzo gęsta
Mała Cukierenkalitra prażonych jabłek * 2 galaretki cytrynowe Masa mleczna 160 g mleka w proszku 140 g cukru pudru 250 g masła 2 żółtka 9 łyżek zimnej wody Polewa czekoladowa 150 g czekolady mlecznej 5 łyżek mleka 1 łyżka masła Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania(...)ostudzenia. Masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy stopniowo po łyżce masy mlecznej i mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Masę wykładamy na jabłka i równamy. Chłodzimy w lodówce. Polewa czekoladowa Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Tak przygotowana polewą dekorujemy ciasto
Wędrówki po kuchnigodziny w lodówce. Polewa czekoladowa: 100 g białej czekolady 40 g masła 1 łyżka mleka Czekoladę połamać, dodać masło i mleko. Rozpuścić nad kąpielą wodną. Polewą czekoladową udekorować ciasto, ponownie schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewymasy wmiksować masło i rozsmarować połowę na pierwszym placku miodowym .Przykryć biszkoptem i rozsmarować na nim drugą część masy budyniowej .Na krem położyć drugi blat miodowego ciasta.Udekorować czekoladową polewą . Polewa czekoladowa: 150 g śmietany kremówki 150 g czekolady gorzkiej Śmietanę podgrzewamy ,nie zagotowujemy ,rozpuszczamy w niej kawałki gorzkiej czekolady i powstałą polewą smarujemy ciasto
Ladylaura.półtłustego, w kostce 3 jaja 1 łyżka mielonych migdałów 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki likieru Amaretto Dodatkowo 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 2 łyżki rumu Polewa czekoladowa 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 50 g masła płatki migdałów (opcj.) Przygotowanie Spód. Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Na czas przygotowania(...)temp. 150ºC przez ok. 1h 30 min. Sernik studzić w uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik umieścić lodówce na ok. 12 h. Potem przechowywać w temp. pokojowej. Polewa czekoladowa. Czekoladę rozpuścić z masłem. Polać ciasto, ozdobić płatkami migdałów i wstawić do lodówki. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comSkładniki: Ciasto: 50 g drożdży 1/2 kostki margaryny 2 jajka 500 g mąki 1/2 szklanki mleka szczypta soli cukier waniliowy Nadzienie: marmolada / czekolada Polewa: cukier puder / lukier / polewa czekoladowa Połączyć składniki na ciasto. Zagnieść. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Podzielić na 4 części. Części rozwałkowywać na kształt koła. Pociąć na trójkąty, czyli na pół, na pół(...)kostki czekolady. Zwinąć do środka koła. Gotowe rogaliki ułożyć na papierze lub folii na blasze. Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Piec ok. 40 min. Ostygnięte polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
W kuchni bez szafekkostki cukier waniliowy 1 opak mąka 1 kg marmolada z róży sól tłuszcz do pieczenia LUKIER 15 łyżek cukier puder 1 łyżeczka woda 1/2 łyżeczki sok z cytryny POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt cukier - 3 łyżki margaryna - 0,5 kost kakao - 3 łyżki POSYPKA skórka pomarańczowa PRZYGOTOWANIE: Żółtka rozetrzeć z drożdżami,mleko, olej, margarynę, cukier waniliowy, lekko podgrzać składniki(...)łyżkę mieszamy z 1/2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny . Wlewamy do cukru pudru . Dobrze mieszamy powstanie nam biały lekko płynny lukier, gęstość lukru zależy od ilości cukru pudru POLEWA CZEKOLADOWA Do miski wybić jajko, dodać cukier i kakao, zmiksować. Margarynę rozpuścić w rondlu, gorącą stopniowo dolewać do zmiksowanej masy, dalej miksować. Pączki polukrować, polać polewą, posypać skórką. (function
Kuchnia Danusiczaka na publikację wiele zaległych przepisów. Dzisiaj przepis na wspaniały piernik z powidłami w polewie czekoladowej. Z podanego przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha. Przepis pochodzi z książki „Ciasta domowe smaczne i zdrowe” W oryginale piernik jest bez powideł i polewy. Składniki: 1 szklanka płynnego miodu 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki oleju lub roztopionego masła(...)margaryny 4 jajka 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 szklanka wrzącej wody ¾ szklanki cukru 1 opakowanie przyprawy korzennej do pierników ( 40g) Dodatkowo do przełożenia: 1 słoiczek powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 3 łyżki masła lub margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru Sposób wykonania Kawę zaparzyć w szklance wody. Miód podgrzać w rondelku i dodać do niego
Na słodko lub wytrawniepewno jest to dobry sposób, żeby ją wykorzystać. Do przygotowania tej przekąski wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe, ciasto wystarczyło pokolorować barwnikami spożywczymi. Składniki na babeczki waniliowe + polewa czekoladowa i cukrowe koraliki do dekoracji Babeczki przygotowujemy według przepisu . Gotową masę przekładamy do 6 małych miseczek, do każdej dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę(...)środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Babeczki (mogą być jeszcze ciepłe) rozkruszamy do 6 miseczek. Formujemy małe kulki z ciasta mocno ugniatając je w dłoniach. Rozpuszczamy polewę czekoladową, maczamy w niej czubki patyczków do szaszłyków i wbijamy w kolorowe kulki z ciasta. Kiedy czekolada wyschnie przyczepiając mocno patyczek, możemy zanurzyć całego lizaka w polewie. Czekamy chwilę, żeby
Ciastkozercy