zwykły z domowym cukrem waniliowym, ale można zamienić na waniliowy tylko 1-2 łyżki) 2 i 1/2 łyżki (25g) mąki pszennej 2 i 1/2 łyżki (25g) mąki ziemniaczanej POLEWA CZEKOLADOWA 60g czekolady mlecznej 60g czekolady gorzkiej 80ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO MIODOWE - składniki powinny być zimne - mąkę przesiać z sodą oczyszczoną i cukrem pudrem, dodać posiekane na mniejsze kawałki(...)kilka godzin w temperaturze pokojowej, po tym czasie formę z ciastem przenieść do lodówki, tam przechowywać przez co najmniej 24 godziny, aby blaty miodowe skruszały, a biszkopt zmiękł POLEWA CZEKOLADOWA - czekoladę posiekać na mniejsze kawałki - w rondelku podgrzać śmietankę niemal do zawrzenia, od razu dodać czekoladę, pozostawić na 1-2 minuty, wymieszać - polewę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać
Smakołyki BerenikiBardzo prosta polewa czekoladowa, bardzo łatwa do wykonania. Potrzebujemy jedynie czekolady (gorzkiej, mlecznej lub deserowej - oby nie nadziewana), garnka z gorącą wodą i łyżki mleka. Zawsze się udaje i jest o wiele lepsza niż inne, gotowe polewy. Aksamitna i gładka polewa czekoladowa 1 tabliczka czekolady (gorzka, mleczna, deserowa) 1 łyżka mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czekoladę połamać na drobne(...)się gotować i parować, czekolada zacznie się rozpuszczać (jest to tzw. kąpiel wodna). Należy mieszać kawałki czekolady do całkowitego rozpuszczenia. Pod koniec dodać łyżkę mleka i dokładnie wymieszać. Gorącą polewą polewać ciastka, ciasteczka, desery. * Czasem czekolada może zbytnio zgęstnieć (zważy się). Ale po dodaniu mleka czekolada ponownie robi się aksamitna i gładka. Polewa na serniku gotowanym (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniełyżki cukru pudru (można pominąć lub dosłodzić do smaku) SOS KARMELOWY 40g drobnego cukru 40g domowego cukru waniliowego 40ml wody 50ml śmietanki 30% 20g masła szczypta soli (opcjonalnie) POLEWA CZEKOLADOWA 60g czekolady mlecznej 60g czekolady deserowej 80ml śmietanki 30% 100g prażonych orzeszków ziemnych (mogą być solone lub zwykłe) Wykonanie: SPÓD - herbatniki i miękkie masło umieścić w malakserze, zmiksować(...)naczynie z sosem w gorącej wodzie - na schłodzoną masę orzechową wyłożyć warstwę orzeszków ziemnych, polać je ostudzonym sosem karmelowym tak, by przykrył je równą warstwą - tartę ponownie schłodzić POLEWA CZEKOLADOWA - śmietankę podgrzać w rondelku lub w kąpieli wodnej, aż będzie gorąca - do śmietanki wrzucić posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiej polewy - polewą od razu udekorować tartę
Smakołyki Berenikiłyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego, 1/3 szklanki (80 ml) śmietany 30%, 2 łyżki gorzkiego kakao, 5 jajek, 200 g ciemnej czekolady Polewa czekoladowa: 1/2 szklanki śmietany 30%, 2 łyżki ciemnego kakao, 100 g ciemnej gorzkiej czekolady Potrzebna będzie: tortownica o średnicy minimum 26 cm Przygotowanie: Wszystkie składniki na sernik(...)piekarniku (przez 15 minut). Następnie po troszku uchylać drzwiczki piekarnika i w ten sposób stopniowo studzić sernik. Sernik wysunąć z piekarnika i ustawić na kratce, całkowicie ostudzić. Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać śmietanę, dodać kakao i wymieszać aż nie będzie grudek. Stopniowo podgrzewać na małym ogniu. Gdy masa będzie ciepła odstawić rondelek z ognia i dodać
Państwo Wojtczuk gotujątakiej cukierniczej czekolady, która przeszła proces temperowania. Oznacza to, że łatwo zastyga w temperaturze pokojowej i dzięki temu nie będzie się rozmazywać na ciasteczkach. Możecie wykorzystać także kupną polewę czekoladową do rozpuszczania lub gorzką czekoladę w tabliczce (mleczna się nie nadaje!). Jeśli szukacie innych świątecznych inspiracji zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na świąteczne pierniczki , ciasteczka(...)mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 200 g masła 1 łyżka tłustej śmietany 3 jajka + cytryna, cukier puder, Lentilki lub M&Msy , czekolada lub polewa czekoladowa Jak zrobić ciasteczka renifery? Z opakowania wybieramy czerwone cukierki. Ciasto przygotowujemy według przepisu . Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche
Ciastkozercymascarpone (patrz na skład!) 50 g śmietanki kokosowej 20 g mąki kokosowej wanilia w proszku lub aromat waniliowy 10 g chipsów kokosowych 10 g płatków migdałowych Składniki na polewę czekoladową: 45 g czekolady gorzkiej 81% 30 g oleju kokosowego 5 g kakao opcjonalnie 3 g agaru lub żelatyny Serek mascarpone dokładnie wymieszać ze śmietanka kokosową lub stałą częścią(...)migdały i rozdrobnione chipsy kokosowe lub wiórki. Z masy formować rękoma małe kuleczki. Pralinki umieścić w pojemniku i schłodzić w lodówce lub zamrażarce aż stwardnieją. W tym czasie przygotować polewę czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miseczka umieszczona nad garnkiem z gotującą się wodą). Dodać rozpuszczony olej kokosowy, kakao oraz opcjonalnie agar lub żelatynę aby szybciej gęstniała. Schłodzone pralinki obtaczać
Ola la LCHFwstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut . Kiedy biszkopt nam się upiekł i dobrze wystygł , kroimy na trzy placki , na każdy placek smaruję kajmakiem . Do jednej miski wsypujemy krem czekoladowy i dodajemy jedną i pół szklanki mleka miksujemy na wysokich obrotach trzy minuty , kiedy krem mamy gotowy , wykładam na spód biszkopta wcześniej wysmarowanego kajmakiem , następnie z drugim kremem postępujemy(...)dodaję kawałki czekolady , rozpuszczam wszystko dokładnie , często mieszając , jak czekolada nam się rozpuściła , odstawiam na chwilkę , do szklanki wlewam wrząca wodę i rozpuszczam żelatynę , następnie dodaję do naszej polewy czekoladowej i ostawiam do wystudzenia , od czasu do czasu mieszając . Kiedy ciasto nam się schłodziło , wyciągamy z zamrażarki , tort umieszczamy na kratce np z piekarnika i wylewamy na tort polewę czekoladową
Mój Smakserowa: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego 5 jajek 150 g cukru pudru 300 g kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej 300 ml likieru jajecznego ( ajerkoniaku, advocaatu ) Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 1 łyżka masła 3 łyżki mleka Wykonanie: Spód: Herbatniki zmielić w blenderze na piasek lub pokruszyć, np. za pomocą wałka do ciasta ( herbatniki(...)całą noc ). Po tym czasie sernik uzyska właściwą konsystencję. Polewa czekoladowa: Połamaną czekoladę rozpuścić wraz z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Lekko przestudzić. Przestudzoną i gęstniejącą polewę rozprowadzić na schłodzonym serniku. Wstawić do lodówki aby polewa zastygła. Smacznego
Opowieści z piekarnikałyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao 2 czubate łyżeczki dżemu truskawkowego 2 łyżeczki soku z cytryny 1 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju opcjonalnie: cukier puder/ polewa czekoladowa Sposób wykonania: W jednej misce łączymy suche składniki w drugiej mokre. Zawartość obu misek łączymy i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy(...)być to zarówno zwykła keksówka, jak i tortownica) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Polecam
Smaki Nataliidomu zalegały mi ciasteczka, których już nikt nie chciał jeść. Były to zwykłe malutkie herbatniki z jednej strony polane polewą czekoladową. Postanowiłam, że w ramach zasady no waste, wykorzystam je do zrobienia ciasta. Sernik to jedno z moich ulubionych ciast, więc na sernik właśnie padło. Sernik wyszedł niezwykle kremowy, wilgotny, a ciasteczkowy, kakaowy spód idealnie komponował się z delikatnym(...)lekko cytrynowym serem. Na kwadratową tortownicę o wymiarach 24x24 cm Na spód: 500 g kruchych ciasteczek z jednej strony oblanych polewą czekoladową 200 g masła 1 łyżka ciemnego kakao Na sernik: 1 kg tłustego sera trzykrotnie mielonego 200 g masła 5 jaj L 1 budyń waniliowy bez cukru 250 g cukru 1 łyżeczka pasty cytrynowej szczypta soli Na polewę
Krylowa Kuchniaspodzie mamy podłużne biszkopty ( można też użyć okrągłych ), na biszkoptach warstwa pokrojonych w kostkę brzoskwiń zalanych galaretką, następnie kakaowe herbatniki z kakaowym kremem pomiędzy nimi, a na wierzchu polewa czekoladowa. Ciasto przed podaniem musi leżakować przynajmniej całą noc, aby zarówno biszkopty jak i herbatniki zmiękły, ale tak naprawdę najlepiej smakuje na trzeci dzień, kiedy wszystko się ze sobą porządnie(...)ekstrakt z wanilii. Ubić wszystko razem do otrzymania sztywnego kremu. Gotowy krem wyłożyć na herbatniki, wyrównać i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Polewa czekoladowa: Obie czekolady posiekać. Śmietankę kremówkę przelać do garnuszka i podgrzać do wrzenia, Zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiej, jednolitej polewy. Polewę
Opowieści z piekarnikawody 2 łyżeczki żelatyny Na bitą śmietanę 400 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix Na polewę czekoladową 100 g czekolady gorzkiej (można dać część mlecznej) 100 ml śmietany 36% 1 płaska łyżeczka żelatyny WYKONANIE Kruchy spód: Zimne masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski(...)ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia składników, na koniec wsypać śmietan-fix, krótko zmiksować do zgęstnienia masy. Polewa czekoladowa: Do garnuszka wlać śmietanę, dodać połamaną czekoladę i podgrzewać na wolnym ogniu mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Wyłączyć palnik, dodać żelatynę i ponownie wymieszać. Polewę zostawić do ostudzenia
Passions hobbies lifemleka budyń waniliowy (całe opakowanie) + pozostałość budyniu z opakowania z którego ujęliśmy 2 łyżki do warstwy serowej łyżeczka mąki 6 łyżek cukru 150 g miękkiego masła Polewa Czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej ok. 50 g masła Ciasto Makowo Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową - Sposób przygotowania: Warstwa Serowa: Warstwę sernikową warto(...)lodówki. Na spód formy wykładamy dolną część ciasta. Następnie smarujemy połową masy budyniowej, kładziemy warstwę sernikową i pokrywamy drugą częścią kremu. Całość przykrywamy górną warstwą ciasta. Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z masłem. Gdy składniki się roztopią ściągamy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej kuwertury. Czekoladą polewamy wierzch ciasta
Słodka Strona