polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:84/582)

Sernik z blendera 174

gospodyni. Sernik z blendera można upiec na ciasteczkowym spodzie albo bez niego. Można go zrobić z sera z wiaderka lub zwykłego twarogu w kostce, a dodatkowo wzbogacić bakaliami i polewą czekoladową. Najprostszy sernik dla początkujących nie wymaga nawet wcześniejszego przygotowania produktów - mogą być prosto z lodówki. Sernik z blendera zawsze się udaje, będzie dokładnie taki, jak lubicie i to wszystko(...)około 60-70 minut. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w lekko uchylonym piekarniku na około 3-4 godziny, a kiedy  już całkowicie wystygnie wkładamy do lodówki. Jak zrobić idealną polewę czekoladową 80 g ulubionej czekolady - gorzkiej, deserowej lub mlecznej, 80 ml śmietany 36% opcjonalnie kilka kropli ulubionego aromatu  Do garnuszka z grubym dnem wlać śmietanę, dodać drobno posiekaną czekoladę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tradycyjny mazurek wielkanocny 56

Mazurek jest jednym z najpopularniejszych ciast wielkanocnych. Wypiek ten idealnie komponuje się z bakaliami, które stanowią zarazem jego ładną dekorację. Innym pomysłem na dodatek do mazurka jest polewa czekoladowa. Składniki: 30 dag mąki,  20 dag masła,  10 dag cukru pudru (1 szklanka),  3 żółtka ugotowane na twardo przetrzeć przez sitko,  1 cukier waniliowy(...)puszka mleka skondensowanego na kajmak  Dekoracje: polewa czekoladowa, migdały, orzechy laksowe,  pestki dyni i słonecznika Sposób przygotowania:  Dokładnie siekamy wszystkie składniki lub ucieramy na makutrze (jeśli posiadamy).  Wstawiamy składniki posiekane do lodówki na około 30 minut.  Po upływie czasu rozwałkowujemy masę na grubość 1 cm.  Następnie pieczemy w temperaturze 200°C przez około

Wymiar Zdrowia
Tradycyjny mazurek wielkanocny 59

Mazurek jest jednym z najpopularniejszych ciast wielkanocnych. Wypiek ten idealnie komponuje się z bakaliami, które stanowią zarazem jego ładną dekorację. Innym pomysłem na dodatek do mazurka jest polewa czekoladowa. Składniki: 30 dag mąki,  20 dag masła,  10 dag cukru pudru (1 szklanka),  3 żółtka ugotowane na twardo przetrzeć przez sitko,  1 cukier waniliowy(...)puszka mleka skondensowanego na kajmak  Dekoracje: polewa czekoladowa, migdały, orzechy laksowe,  pestki dyni i słonecznika Sposób przygotowania:  Dokładnie siekamy wszystkie składniki lub ucieramy na makutrze (jeśli posiadamy).  Wstawiamy składniki posiekane do lodówki na około 30 minut.  Po upływie czasu rozwałkowujemy masę na grubość 1 cm.  Następnie pieczemy w temperaturze 200°C przez około

Wymiar Zdrowia
Tradycyjny mazurek wielkanocny 126

Mazurek jest jednym z najpopularniejszych ciast wielkanocnych. Wypiek ten idealnie komponuje się z bakaliami, które stanowią zarazem jego ładną dekorację. Innym pomysłem na dodatek do mazurka jest polewa czekoladowa.  Składniki: 30 dag mąki,  20 dag masła,  10 dag cukru pudru (1 szklanka),  3 żółtka ugotowane na twardo przetrzeć przez sitko,  1 cukier waniliowy(...)puszka mleka skondensowanego na kajmak  Dekoracje: polewa czekoladowa, migdały, orzechy laksowe,  pestki dyni i słonecznika Sposób przygotowania:  Dokładnie siekamy wszystkie składniki lub ucieramy na makutrze (jeśli posiadamy).  Wstawiamy składniki posiekane do lodówki na około 30 minut.  Po upływie czasu rozwałkowujemy masę na grubość 1 cm.  Następnie pieczemy w temperaturze 200°C przez około

The Slow Life Wife
Mazurek wielkanocny 120

wzajemnie uzupełniają :) Składniki 220g mąki 100 masła 50 g cukru pudru trzcinowego 1 cukier waniliowy 1 aromat waniliowy masa orzechowa z orzechami Helio klik konfitura z czarnej porzeczki polewa czekoladowa Helio klik orzechy włoskie Helio klik

Kulinarne pyszności Molki
Ciasto "Poezja" 1681

przy okazji obkleić Wam całą kuchnię. Polewa czekoladowa: 150-200g czekolady mlecznej lub gorzkiej 2-3 łyżki masła  Masło wraz z połamaną na kawałki czekoladą wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Można także użyć gotowej polewy wykonując ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polewamy ciasto. Póki czekolada nie zastygnie można ją posypać kawałkami orzechów włoskich(...)Przełożenie (od dołu): połowa biszkoptu ciemnego masa kawowa biszkopt orzechowy masa kajmakowa połowa biszkoptu ciemnego polewa czekoladowa  Przepis pochodzi od mojej cioci. Może się zdarzyć, że gdzieś go znajdziecie pod inną nazwą, gdyż nazwa "Poezja" funkcjonuje w naszej rodzinie

Mania Wypiekania
Cycki Murzynki 3620

śmietankowy, dokładnie zmiksować. Wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy budyniowej, ostudzić. Masło utrzeć w misce, dodawać po łyżce masy budyniowej, dokładnie utrzeć. Polewa czekoladowa: Jajko wybić do miski, dodać cukier i kakao, zmiksować. Margarynę przełożyć do rondla, postawić na ogniu do rozpuszczenia. Gorącą margarynę cienkim strumieniem, wlewać do jajka, cały(...)czas miksując do zgęstnienia polewy. Przełożenie ciasta: 1. biszkopt kawowy 2.dżem porzeczkowy 3. ciasto makowo- kokosowe 4. masa budyniowa 5. biszkopty nasączone w alkocholu  6. polać biszkopty polewą czekoladową Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script

Kuchnia Danusi
Sernik śliwka w czekoladzie 73

mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 150 g suszonych śliwek kalifornijskich 100 ml wina do grzańca “Gluhwein” Do dekoracji: cukierki śliwka nałęczowska w czekoladzie lub suszone śliwki polewa czekoladowa Przygotowanie: Herbatniki kruszymy w malakserze, następnie mieszamy z roztopionym masłem. Przygotowujemy formę o średnicy 24-25 cm. Dno wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz, pozostawiając papier na zewnątrz(...)minut (bez termoobiegu). Po upieczeniu sernik studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy śliwkami w czekoladzie lub suszonymi śliwkami i polewą czekoladową (roztopiona w kąpieli wodnej czekolada z dodatkiem śmietany kremówki). Śliwki “przyklejamy” do ciasta za pomocą roztopionej czekolady

Smakowity Blog Kulinarny
Mleczna kanapka/Milkyway 2888

padło na mleczną kanapkę. Jest ono najlepsze na drugi dzień, gdy smaki się już „przegryzą”.   Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu Moje Wypieki .   Nie przyrządzałam sama polewy czekoladowej, gdyż miałam gotową i chciałam ją wykorzystać, a wierzch posypałam wiórkami kokosowymi. Zmniejszyłam także ilość cukru i masła w masie. Składniki: na kakaowy biszkopt:   6 jajek   3/4 szklanki(...)szklanki mleka   2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)   0,5 szklanki cukru   175 g miękkiego masła lub margaryny   16 g cukru wanilinowego dodatkowo: polewa czekoladowa wiórki kokosowe Przygotowanie II: Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.   Ostudzić.   Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać mleko w proszku

Fabryka pomysłów
Ciasto czekoladowe wg Nigelli (z konfiturą pomarańczową) 209

oryginale 300 g) 110-120 g cukru (w oryginale 150 g drobnego) 2 jajka (u mnie M) szczypta soli 125 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa czekoladowa (w oryginale rozpuszczona czekolada z 2-3 łyżkami masła) *u mnie dziś zapomniana czekolada z kawałkami suszonych owoców. Polecam Wam dodać dobrej czekolady mlecznej Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w garnuszku(...)wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka (około 50-55 minut). Gdy ciasto przestygnie polewamy je polewą czekoladową. Smacznego *na podstawie N.Lowson „How to be a domestic goddess” z moimi zmianami

Słodkie okruszki
Ciasto orzechowe polane czekoladą 104

jajka 80 g. cukru 5 łyżek mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 380 g. mąki Masa: 120 g. orzechów włoskich 15 dag. cukru 5 łyżek dżemu ( morelowego) Polewa czekoladowa: 2 tabliczki czekolady mlecznej 2 szklanki wody Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Margarynę rozdrabniamy w mące ręcznie lub przy pomocy noża, czy szpatułki aż do konsystencji kruszonki, dodajemy jajka(...)dżemem, posypać orzechami wymieszanymi z cukrem a następnie przykryć drugą częścią ciasta. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do około 160-170 stopni na około 30 min. Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową. Podgrzewamy wodę w garnku. Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miski. Ustawiamy ją na garnku, tak aby dno miski nie dotykało lustra wody. Zmniejszamy gaz, woda ma się jedynie

Smaczne Potrawy
Metrowiec 613

mleka   Krem budyniowy: 700 ml mleka 1/2 szkl cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g miękkiego masła   Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 80 g cukru pudru 120 g masła 4 łyżki kakao     Przygotowanie:   Ciasto jasne: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić(...)polewę czekoladową: W tym celu mleko i cukier umieścić w garnuszku, podgrzewać. Gdy cukier się rozpuści, dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać, aż się stopi. Na koniec wsypać przesiane kakao, dobrze wymieszać. Odstawić do przestudzenia.   Gęstniejącą polewą oblać ciasta, rozprowadzając ją również po bokach (można pomóc sobie, np. szpatułką lub nożem). Metrowce ponownie schłodzić, aż polewa zastygnie

Nastoletnie Wypiekanie
Mini murzynki z wiśniami 112

szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki dżemu wiśniowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej około 400 g wiśni Polewa czekoladowa (ganache): 60 g czekolady mlecznej 40 g czekolady gorzkiej 80 g śmietany kremówki 30 % Przygotowanie: Babeczki: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, mleko, olej, kakao, dżem(...)wysokości. Do każdej lekko wcisnąć po kilka wydrylowanych wiśni (trochę zostawić do dekoracji). Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Polewa czekoladowa (ganache): W rondelku mocno podgrzać śmietanę kremówkę (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki

Oryginalny smak
Babka ucierana w polewie kakaowej 173

słodkie i wytrawne” H.Lipińskiej, A.Woźniakowskiego. Wybrałam szybki przepis na babkę pisakową w polewie kakaowej.  Wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko wilgotna i nie za słodka, z dużą ilością polewy czekoladowej na wierzchu, dokładnie to co tygrysy lubią najbardziej. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 250 g masła lub margaryny Płaska łyżeczka proszku(...)pieczenia ½ łyżeczki olejku waniliowego 2 łyżki suszonych żurawin Składniki na polewę czekoladową: 100 g masła lub margaryny 6 łyżek  cukru pudru 3 łyżki wody 4 łyżki kakao Dodatkowo do smarowania foremki Tłuszcz (masło lub margaryna) 2 łyżki bułki tartej. Sposób wykonania: Żurawinę namoczyć  1 godzinę w wodzie. Masło lub margarynę odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, tak aby była

Na słodko lub wytrawnie
Murzynek – duża blacha 93

Murzynek to ciasto z kakaem i dżemem, oblany czekoladową polewą. Dzięki dodatkowi dżemu ciasto jest wilgotne i mięsiste. Musi być tylko upieczone w punkt. Pieczony za krótko będzie bardziej zbity z widoczną linią zakalca (ale za to będzie pyszny, szczególnie na drugi dzień, więc jeśli tylko 1-2 mm linia Wam nie przeszkadza wizualnie, to się nią nie przejmujecie – następnym(...)wysuszyć zbyt długo w piecu. Wysuszony będzie się kruszył i będzie niesmaczny 🙂 Murzynek najlepszy jest w kolejnych dniach, pod warunkiem szczelnego przechowywania – owinięty folią spożywczą. Ostudzonego murzynka polać polewą czekoladową * Każdy piekarnik grzeje inaczej i okazuje się często, że temperatura którą ustawicie na pokrętle różni się od temperatury w piecu. W przypadku mojego piekarnika, ustawienie na pokrętle

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania