kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 750 ml dobrze schłodzonej kremówki 36 % 4 pełne łyżki cukru pudru 2 pełne łyżeczki żelatyny dodatkowo: powidła śliwkowe polewa czekoladowa Wykonanie: Rozpuścić margarynę, dodać wodę i kakao oraz pól szklani cukru, zagotować , mieszając aby nie było grudek. Przestudzić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodawać po trochu masę kakaową, następnie(...)rozpuszczenia, ostudzić. Dodać ja do mocno ubitej kremówki z cukrem pudrem. Na dól dajemy jeden placek kakaowy, wykładamy ubitą śmietanę, przykrywamy kolejnym plackiem, smarujemy powidłami, na wierzch wylewamy polewę czekoladową.Ostudzone ciasto kroimy w kostki. Możemy udekorować kleksami ubitej kremówki każdy pokrojony kawałek
Z Majeczką w kuchnizalać mlekiem i zagotować. Pogotować przez chwilę. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawać masę orzechową, cały czas miksując, aż do dokładnego połączenia. Polewa czekoladowa: 90 ml śmietanki 36% 90 g czekolady deserowej Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać(...)zimne nadzienie jabłkowe, wyrównać. Na jabłkach położyć drugi kruchy spód, docisnąć. Na wierzch wyłożyć masę orzechową, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Gdy masa orzechowa stwardnieje, na jej wierzch wylać polewę czekoladową, równomiernie rozprowadzić. Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiszklanki mleka 3,2% 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/3 szklanki cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody Polewa czekoladowa: 50 g cukru 15 ml wody 15 g kakao 30 ml kremówki 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżeczki wody Panna cotta Truskawki miksujemy i przecieramy przez sitko do pozbycia się pestek(...)wyłożyć deser na talerzyk należy nożem delikatnie oddzielić masę od ścianek naczynia i zanurzyć naczynko na ok pół minuty we wrzątku - dzięki temu deser łatwiej odejdzie od dna. Polewa czekoladowa Żelatynę zalewamy 2 łyżeczkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy cukier, zagotowujemy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy kremówkę, kakao i mieszamy do połączenia
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!duże jajka 1/2 szkl zimnego mleka 2 opakowania przyprawy do piernika (2x40 g) 3 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: powidła śliwkowe do przełożenia (ok. 900 g) Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 100 g masła 3 kopiaste łyżki kakao Przygotowanie: Ciasto: Masło, miód i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać do połączenia składników. Zdjąć(...)przekroić na 3 długie pasy równej wielkości. Każdy z nich zawinąć w ściereczkę i obwiązać sznurkiem. Do 24 grudnia przechowywać w chłodnym miejscu. W Wigilijny poranek Wszystkie pierniki oblać polewą czekoladową. W tym celu mleko i cukier umieścić w garnuszku, podgrzewać. Gdy cukier się rozpuści, dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać, aż się stopi. Na koniec wsypać przesiane kakao
Nastoletnie WypiekanieMożna powiedzieć, że ta babka, to kawa ze śmietanką :) Do jednej części dodałam śmietankę, a do drugiej kawę. Dodatkowo polewa czekoladowa i pistacje, są fajnym dopełnieniem całości. Oczywiście można babkę posypać cukrem pudrem, też będzie pysznie. To taka szybsza wersja :) Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka śmietanki 30% 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka gorącej wody Polewa czekoladowa: 80 g. czekolady (u mnie gorzka i mleczna) 80 g. śmietanki 30 % Dodatkowo: 100 g. obranych pistacji (nie solonych) Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlać śmietankę i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać
Agusiowe smakołykizachwyciłam smakiem. Jest zbity, trochę podobny do sernika na zimno, bardzo słodki, jednak warstwa galaretki z dodatkiem owoców dodaje odrobiny kwaskowatości. Na wierzch ciasta zamiast galaretki można również dodać polewę czekoladową jak np. w przepisie, który był bazą do tego ciasta ze strony Kulinarne Przeboje. Do sernika dodałam raz twarde raz miękkie herbatniki. Gdy użyłam twardych pozostały one mocno zwarte(...)ciasto bez pieczenia dla osób nie posiadających piekarnika. Nie wymaga ono pieczenia, wykonuje się je błyskawicznie. Można wykonać je z dodatkiem galaretki z owocami, ale również w wersji z polewą czekoladową. Sernik gotowany na herbatnikach Sernik wykonujemy na herbatnikach, możesz wykorzystać te twarde, ale również herbatniki maślane, bardziej miękkie. Jeśli lubisz możesz wykonać ciasto na bazie biszkoptów. Do masy najlepiej
To Musisz WiedziećDomowa polewa czekoladowa z przepisu mojej babci. Idealnie nadaje się do różnego rodzaju deserów i ciast. Ma dość miękką konsystencję po zgęstnieniu, dzięki czemu łatwo się ją kroi i nie pęka. Składniki Mleko 3 łyżki Cukier puder 2 The post Polewa czekoladowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojemasła 1 szklanka cukru 4 łyżki miodu 2 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Polewa czekoladowa: 50 g deserowej czekolady 50 g mlecznej czekolady 6 łyżek kremówki Miód, masło i cukier podgrzać do momentu połączenia się składników. Garnek zdjąć z ognia i po kilku minutach dodać przyprawę(...)suchego patyczka. Wystudzić. Kremówkę podgrzać w garnku z grubym dnem, zdjąć z ognia i dodać do niej połamaną czekoladę. Mieszać do czasu aż czekolada się rozpuści i utworzy jednolitą polewę,. Udekorować wierzch ciasta. Smacznego
Domowa cukiernia Ewybrzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, dodać wodę, zagotować, zblendować blenderem. Następnie wsypać galaretki, dokładnie mieszać aż galaretka się rozpuści. Pozostawić do lekkiego stężenia. 4. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na kostki, dodać mleko i rozpuścić w kąpieli(...)wodnej. 5. Składanie ciasta: Jedno z ciast przełożyć do formy, wyłożyć połowę kremu, wylać tężejący mus z brzoskwiń, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i wstawić do lodówki
Szalona Kuchnia Ewelinypowstanie budyń. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładką masę. Dzielimy na 3 równe części. dodatkowo : polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Na jednym cieście kruchym rozsmarowujemy 1/3 kemu, układamy(...)ciasto kokosowe, rozsmarowujemy krem, układamy ciasto orzechowe, rozsmarowujemy krem i układamy ciasto kruche. Całość delikatnie obciążamy deseczką i odstawiamy na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Następnie ciasto polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Ciasto polecam przygotować 2-3 dni przed podaniem
Domowy Smak Jedzeniarumowy do smaku i mieszamy do połączenia się z masą. Gorący krem wylewamy na wystudzony i nasączony ponczem biszkopt. dodatkowo: herbatniki (na wierzch ciasta) ok. 3 kieliszki wódki polewa czekoladowa + parę kropli olejku rumowego poncz: ok. 100 ml wódki wymieszanej(...)wody wiórka kokosowe wykonanie ciasta: Biszkopt wkładamy do blaszki, nasączamy go ponczem. Wylew ciepłą masę. Na ciepłej masie układamy herbatniki delikatnie namoczone w wódce. Całość polewamy polewą czekoladową wymieszana z paroma kroplami olejku rumowego, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia
Domowy Smak JedzeniaBardzo prosty przepis na pyszne czekoladowe ciasto, które zawsze wychodzi :) Składniki: 200 g mąki pszennej 1 łyżka kakao 80 g masła 1/2 szklanki mleka 150 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mlecznej ciemnej czekolady wiórka kokosowe do posypania 2 jajka Polewa: 100 g czekolady mlecznej ciemnej(...)wyłożonej papierem tortownicy i piekę przez około 45 minut ( do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni. Przygotowuję polewę: masło i czekoladę roztapiam w garnuszku. Ostudzone ciasto polewam czekoladową polewą i posypuję wiórkami kokosowymi
Kukuleczkiroznoszący się po całym domu. Składniki 450 g mąki 250 g masła 250 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 130 g mielonych orzechów 1 jajko polewa czekoladowa (opcjonalne) Sposób Masło urzec z cukrem i cukrem waniliowym(...)masy dodać jajko, mąkę, orzechy, całość wymieszać. Ciasto przepuścić przez maszynkę z nakładką do ciastek. Piec w temperaturze 180 st C przez 15 - 20 minut. Ostudzone można polać polewą czekoladową
Kuchenne aromatycukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę, cały czas przy tym miksując. Śmietanę rozprowadzić na powierzchni upieczonego i dobrze wystudzonego ciasta. Gdy śmietana zastygnie, wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Uwagi: 1. Zamiast żelatyny, do śmietany można dodać galaretkę cytrynową: galaretkę rozpuścić w jednej niepełnej szklance gorącej wody, przestudzić i letnią dodać do śmietany pod koniec jej ubijania(...)Wierzch ciasta można posypać startą na tarce czekoladą (zamiast polewy czekoladowej
In my kitchenszczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę czarnego pieprzu) 200 g cukru 500 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki rodzynek 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich opcjonalnie polewa czekoladowa z tego przepisu Przygotowanie Składniki z wyjątkiem bakalii umieszczamy(...)automacie w podanej wyżej kolejności. Orzechy i rodzynki dodajemy po sygnale dźwiękowym. Ustawiamy program ciasto, w razie potrzeby dopiekamy około 10 minut Po upieczeniu i wystygnięciu można polać polewą czekoladową
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata