budyniowego (waniliowego) lub mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego cukier do smaku kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie) 1.5 łyżki słodzonego kakao (ewentualnie) DO DEKORACJI: ulubiona polewa czekoladowa płatki kokosa Zaczynamy od przygotowania masy serowej. Twaróg dobrze miksujemy, dodajemy jajko, mleko, budyń, cukry i ewentualnie aromat. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, odkładamy(...)wierzch resztę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach C około 45 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło). Zimne już ciasto wyjmujemy z formy dekorujemy polewą czekoladową i płatkami kokosa. Gotowe
Rozpustne gotowaniepuszka masy krówkowej kakaowej, 1 kostka masła Krem cytrynowy: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: polewa czekoladowa, wiórki truskawkowe do dekoracji, wiśnie w syropie, herbata do nasączenia WYKONANIE Biszkopt: Mąki, proszek i kakao mieszamy w misce. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy(...)powoli ucieramy dodając masę krówkową. PRZEŁOŻENIE CIASTA Biszkopt smarujemy masą krówkową, nakładamy ciasto kruche, smarujemy masą cytrynową (1/3 odkładamy), układamy wiśnie, dociskamy, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy resztą masy cytrynowej, polewamy polewą i posypujemy posypką. Do ozdobienia ciasta użyłam wiórek truskawkowych, które można zamówić w sklepie internetowym CUKIETERIA . Zapraszam do odwiedzenia strony, mają tam szeroki wybór produktów niezbędnych do słodkich
słodki bratekczarnej porzeczki 250 ml mleka 125 ml oleju 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej dodatkowo do dekoracji: polewa czekoladowa (np.roztapiamy 100 g czekolady + 50 g masła) posiekane orzechy włoskie wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w garnku, mieszamy np. końcówką od miksera. Wymieszane ciasto przekładamy(...)natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki ( cm). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i studzimy. Polewamy całe polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy orzechami
Domowy Smak JedzeniaNajlepiej smakuje na drugi dzień, jak zwilgotnieje od powideł. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łatwy piernik z powidłami i polewą czekoladową Składniki: Ciasto: 100g masła 50ml oleju 300g naturalnego miodu 70g jasnego brązowego cukru 3 duże jajka 370g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)studzenia ciast, podkładając pod spód talerz ( zobacz FILM ) i ciepłą polewą polać dokładnie cały piernik. Odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut i piernik przełożyć na paterę. Wierzch posypać odrobiną złotego barwnika spożywczego w proszku lub posypać posypką cukrową (dowolnie udekorować). Łatwy piernik z powidłami i polewą czekoladową odstawić na 1-2 dni w chłodne miejsce. Około godziny przed
Mała Cukierenkarondelku mieszamy cukier, kakao, masło oraz śmietanę i doprowadzamy do zagotowania. Następnie zestawiamy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Gotowym kremem przekładamy ciasto. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową i posypujemy pozostałym słonecznikiem. Całość schładzamy w lodówce
Domowy Smak Jedzeniamleka 1 jajko 2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem albo w blenderze 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do dekoracji: odrobina nutelli albo polewa czekoladowa ulubione cukierki (u mnie malinki) Mokre składniki łączymy ze sobą w misce, możemy to zrobić przy pomocy blendera: mleko, rozgniecione banany, olej, jajko. Suche składniki mieszamy ze sobą(...)mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do foremek do 2/3 ich wysokości i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu babeczek, smarujemy je polewą czekoladową albo nutellą i przyklejamy ulubione cukierki. nasza ekipa: opolska blogosfera kulinarna
Bon Appetit MałgorzatyCiasto czekoladowe, potrójnie czekoladowe to prawdziwa rozkosz dla podniebienia u wielbicieli czekolady. Upiekłam go na imieniny mojej mamy, która jest największym łasuchem w naszej rodzinie. Była zachwycona i to właśnie Ona podpowiedziała mi jak nazwać to ciasto. Powstała "czekoladowa rozkosz". Czekoladowy biszkopt, czekoladowa bita śmietana, czekoladowa polewa i jakby tego było mało to jeszcze na wierzchu tarta czekolada(...)Żelatynę rozpuszczam w 1/4 szklanki wrzącej wody. Do lekko przestudzonej żelatyny dodaję łyżkę ubitej śmietany dokładnie mieszam, aby nie było grudek i wlewam do reszty śmietany, krótko miksuję. Polewa czekoladowa : Czekoladę mleczną łamię w kosteczki, dodaję do niej pokrojone w kawałki masło i mleko, całość podgrzewam w mikrofalówce aż do rozpuszczenia, połączenia składników ( 1-2 minuty ). Ostudzony biszkopt lekko
Kuchnia z widokiem na ogródpieczenia 1 łyżeczka waniliowego extraktu 130 g cukru 3 jajka 1 ½ dl oleju 250 g utartej dyni 240 g marcepanu 100 g obranych pistacji 1 łyżka ciemnego rumu Czekoladowa polewa 100 g czekolady 1 łyżka śmietanki 2 łyżki pokruszonych pistacji do posypania Pokrój pistacje, wymieszaj z rumem i marcepanem. Uformuj placek och grubości 2 cm. Pozostaw na desce
codojedzeniawanilią Dr.Oetker 1 łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao ½ szklanki oleju roślinnego ½ litrowy słoik gruszek w syropie-najlepiej korzennych Dodatkowo: Polewa czekoladowa posypka Sposób przygotowania: Gruszki osączyć z syropu pokroić w drobną jak najmniejszą kostkę. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem oraz kakao. Jajka wbić do misy wsypać(...)powoli mąkę z kakao, wymieszać tylko do uzyskania gęstego czekoladowego ciasta (im krócej miksujemy ciasto jest pulchniejsze) Gotowe ciasto wylać do foremki wyłożonej pergaminem włożyć do nagrzanego do 170*c piekarnika na grzaniu góra dół, piec około 50-60 minut-do suchego patyczka. Studzić przy uchylonych drzwiczkach, zimne oblać czekoladową polewa i udekorować posypką wg uznania. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonsztuk cukier, 1 i 1/2 szklanki olej, 1 szklanka woda gazowana, 1 szklanka cukier waniliowy, 1 opakowanie proszek do pieczenia, 2 łyżeczki owoce kandyzowane, 3-4 łyżki polewa czekoladowa Przygotowanie Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. W misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy kolejno mąkę z proszkiem, olej(...)wodę. Chwilę miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy owoce kandyzowane. Przelewamy do dużej formy babkowej. Pieczemy w temperaturze 200st przez około 50 minut, do "suchego patyczka". Studzimy i dekorujemy polewą czekoladową
Gotowanie moimi oczamimałymi modyfikacjami) pochodzi ze strony: www.ewawachowicz.pl SKŁADNIKI 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 200g masła 1 szklanka kaszy manny 3 paczki herbatników 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej opcjonalnie: bakalie do masy (dodałam rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową) wiórki kokosowe do dekoracji WYKONANIE Cukier, masło i kakao umieścić w garnku. Zalać mlekiem i podgrzewać. Gdy się zagotuje(...)dodać kaszę mannę i gotować kilka minut ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodać bakalie. W formie ułożyć warstwę herbatników, zalać masą i ponownie przykryć herbatnikami. Na wierzchu rozprowadzić polewą czekoladową. Pozostawić do wystudzenia
Zofianajajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka rumu (opcjonalnie) 400 g skondensowanego mleka gotowanego w puszcze 4 godziny lub gotowego (kajmaku) solone orzeszki ziemne polewa czekoladowa (kilka kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady) Przygotowanie Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce zmiksować masło, dodawać powoli utarty kogel-mogel (z pkt. 1). Mąkę wymieszać(...)zbyt gęsta. Półpłynną masą polać ciasto. Podobnie roztopić czekoladę (można wykorzystać w tym celu puszkę po kajmaku). Drobno posiekane orzeszki ziemne posypać bezpośrednio na polewę kajmakową. Całość zaś ozdobić polewą czekoladową tworząc "esy-floresy". Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comstopniowo budyń oraz zmielone orzech i miksujemy na krem. Opcjonalnie dodajemy alkohol. dodatkowo: 1 paczka podłużnych biszkoptów 125 ml spirytusu 1 galareta np. wiśniowa 400 ml gorącej wody polewa czekoladowa wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Przelewamy do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnie kroimy w paski o szerokości np. biszkopta. wykonanie ciasta: Na biszkopt(...)rozsmarowujemy 1/2 część masy. Biszkopty nasączamy w spirytusie i układamy ukośnie, pomiędzy biszkoptami układamy paski galaretki. Następnie rozsmarowujemy pozostałą część masy i układamy biszkopt jasny. Delikatnie dociskamy. Wierzch polewamy polewą czekoladową. inspiracja z przepisu s. Anastazji z moimi zmianami
Domowy Smak Jedzeniamała łyżeczka cynamonu 1 pełna łyżka oleju kokosowego Przygotowanie polewy: Rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy kakao, słód, sól, wanilię i cynamon i wszystko dobrze mieszamy. Używamy do polania ciasteczek a pozostałą część wkładamy do małego pojemniczka i trzymamy w lodówce. Gdy chcemy ponownie użyć polewę, ogrzewamy ja w naczyniu z gorącą wodą. Przygotowanie ciasteczek: Olej kokosowy rozpuszczamy. Jeżeli mamy daktyle(...)wiórki kokosowe, mąkę migdałową, sól, imbir i cynamon dokładnie miksujemy. Dodajemy roztopiony olej i ponownie miksujemy. Formujemy ciasteczka (według uznania) i wkładamy na około 20 minut do lodówki. Polewamy polewą czekoladową. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotuje