cynamonem, cukrem i wanilią. Wsypać orzechy i czekoladę, zagotować. Zestawić z ognia, dodać masło i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Na upieczone ciasteczka nakładać krem, przykrywać drugim ciastkiem. Polewa czekoladowa: pokruszoną czekoladę wrzucić do miski, którą ustawić na garnku z wrzącą wodą. Gdy czekolada zacznie się topić, wymieszać ją. Nie dopuścić do przegrzania. W garnuszku zagotować masło z cukrem(...)jajko, krem : 100 ml mleka, szczypta cynamonu, 70 g cukru, ekstrakt waniliowy, 140 g posiekanych (w drobną kostkę) orzechów laskowych, 50 g czekolady deserowej, 50 g zimnego masła, polewa czekoladowa : 100 g czekolady deserowej, 30 g masła, 30 g cukru pudru, 3 łyżki wody, prażony orzechy laskowe do przybrania
królestwo garówzobaczyłam przepis, od razu mi się spodobał i od razu przyszła mi do głowy cola :) Dodatkowo dodałam łyżeczkę kakao, dla koloru. Babeczki można dowolnie udekorować. Ja zrobiłam polewę czekoladową, ale można posypać cukrem pudrem. Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej (200 g) 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 pełna łyżeczka(...)ciasto przełożyć do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 30 minut. Wystudzone muffinki dowolnie udekorować. Moje muffinki oblałam polewą czekoladową i posypałam posypką
Agusiowe smakołykicukru pudru 150ml oleju/ masła 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 100g rodzynek lub/i orzechy sok z całej cytryny łyżeczka tartej skórki z cytryny polewa czekoladowa i kolorowa posypka Marchewki zetrzeć na drobnej tarce. Całe jajka ubić na jednolitą masę. Cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę wymieszać ze sobą. Rodzynki sparzyć. Do suchej masy(...)stopni przez 60 minut. Po tym czasie sprawdzić patykiem czy ciasto jest jeszcze wilgotne (klei się) . Jeśli tak zostawić jeszcze w piekarniku. Po ostygnięciu ciasta polać je polewą czekoladową i posypać kolorową posypką. Pyszniutka
MarciochaKucharzyjajka 11 łyżeczek mleka KREM: 1 margaryna 20 dag cukru pudru 1/2 l mleka 5 płaskich łyżek kaszy manny 2 łyżki cukru 1 jajko zapach migdałowy Dodatkowo: polewa czekoladowa mocna herbata do nasączenia blatów WYKONANIE CIASTO: Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy suche składniki, mieszamy, robimy dołek, dokładamy margarynę pokrojoną w kostki, oraz mokre składniki. Zarabiamy. Dzielimy na 3 części(...)dodajemy rozrobioną mannę, gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę, jajko oraz zapach. Blaty ciasta nasączamy herbatą, przekładamy kremem. Wierzch smarujemy polewą czekoladową
słodki bratekkakao szczypta soli skórka otarta z małej cytryny szklanka bakalii lub mieszanki keksowej, np. HELIO niewielka ilość masła i mąki/bułki tartej do wysmarowania formy SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: 120 g czekolady mlecznej 4 łyżki mleka Uwagi do przepisu: Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Składniki mam w temp. pokojowej. Przepis na murzynka jest na formę z kominem(...)się pęcherzyków powietrza. Babka też równiej urośnie. Piekę w temp. 170 st. C przez 50-60 minut lub do tzw. “suchego patyczka”. Wystudzoną babkę dekoruję polewą i bakaliami. Polewa: czekoladę łamię na kawałki i umieszczam w metalowej misce nad garnkiem z wrzącą wodą. Rozpuszczam ją w tzw. kąpieli wodnej, mieszam rózgą, dodaję 4 łyżki mleka i mieszam
Zasmakuj KuchniPyszny delikatny torcik malinowo-czekoladowy. Idealny na upały, a także na małe uroczystości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Delikatny torcik malinowy Składniki Składniki na ciasto: 130 g mąki pszennej 40 g kakao 120 g drobnego cukru pół szklanki maślanki pół szklanki świeżo zaparzonej kawy 1 duże jajko 60 ml oleju rzepakowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)minut. Wykładamy kolejny kawałek i zalewamy resztą masy, dokładnie wyrównujemy i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Torcik wyjmujemy z formy, przekładamy na paterę i polewamy polewą czekoladową. Polewę przygotowujemy przed podaniem ciasta wtedy będzie się ładnie błyszczała. Żelatynę tak jak poprzednio zalewamy zimną wodą i odstawiamy żeby napęczniała. Po kilku minutach dodajemy kilka łyżek gorącej wody i mieszamy
To co lubię - gotuję i polecampuszka mleka skondensowanego słodzonego • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 cukier wanilinowy Warstwa orzechowa • 1,5 szklanki orzechów włoskich • 1/3 szklanki miodu • 1 cukier waniliowy • 1/2 szklanki śmietanki 30% Polewa czekoladowa • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady • 3 łyżki śmietanki 30% • połówki orzechów włoskich do dekoracji Wykonanie: • Ser, mleko skondensowane, mąkę i cukier waniliowy przełożyć do miksera(...)minut. • Wyjąć z piekarnika, po ostygnięciu zdjąć z sernika obręcz tortownicy. • Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, najlepiej na noc. Polewa czekoladowa • Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić ze śmietanką na parze. • Udekorować sernik kleksami czekolady i połówkami orzechów
To co kochamSKŁADNIKI: 250 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 100 g cukru pudru 110 g masła 1 jajko Polewa czekoladowa lub kajmakowa Migdały i suszone owoce do przybrania Mąką z cukrem wymieszaj i dodaj do niej masło posiekane w wiórki. Następnie dodaj jajko i całe ciasto dokładnie wyrób. Musi być gładkie i elastyczne - może(...)uformuj mazurka lub wyłóż ciastem wysmarowana tłuszczem foremkę . Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 - 25 minut - do złotego koloru. Mazurka całkowicie wystudź. Na ciasto wylej polewę czekoladową i udekoruj migdałami i suszonymi owocami
Kuchnia bezglutenowacytryny /do smaku szczypta soli krem: 500 ml mleka 1 jajko 100 g cukru 60 g mąki skórka cytrynowa i ekstrakt wanilii /do smaku/ oraz: polewa czekoladowa , migdały, orzeszki piniowe / do dekoracji/ Wykonanie: -Wszystkie składniki na krem dokładnie zmiksować i przelać do rondelka z grubym dnem. -Gotować / dokładnie mieszając/ na małym ogniu do chwili otrzymania(...)pieczenia. -Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki. -Wierzch wyrównać i nałożyć w kilku dowolnych miejscach krem. -Piec w piekarniku nagrzanym do temp.160-170 st.C ok.40-50 minut. Ciasto przestudzić i udekorować polewą czekoladową, można posypać płatkami migdałowymi lub orzeszkami piniowymi. /Ciasto kroić po całkowitym przestudzeniu
Zakamarki mojej kuchniszklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa i dekoracja : 6 dkg żelatyny 4 łyżki cukru 1 litr jogurtu naturalnego 1 duża puszka brzoskwiń w syropie herbatniki polewa czekoladowa Sposób wykonania : Z podanych składników na biszkopt upiec ciasto biszkoptowe. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Następnie podgrzać aby się nam rozpuściła. Brzoskwinie zmiksować wraz z syropem(...)drugą połowę rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać. Wylać na zastygniętą masę brzoskwiniową,wyrównać. Herbatniki ułożyć jeden obok drugiego na tężejącą masę jogurtową. Można je naponczować alkoholem. Na herbatniki wylać polewę czekoladową i rozsmarować,zostawić do wystygnięcia. Można też troszkę naponczować biszkopt, który dajemy na spód
Przepisy i porady kulinarnedojrzałe banany, rozgniecione widelcem albo w blenderze 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki Nutelli Do dekoracji: odrobina nutelli albo polewa czekoladowa plasterki bananów sok z cytryny by banany nie ściemniały Mokre składniki łączymy ze sobą w misce, możemy to zrobić przy pomocy blendera: mleko, nutella, rozgniecione banany, olej, jajko. Suche składniki(...)mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do foremek do 2/3 ich wysokości i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu babeczek, smarujemy je polewą czekoladową albo nutellą i przyklejamy po plasterku banana. Plasterki banana skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały
Bon Appetit Małgorzatyłyżeczka MASA : * masło – 200 g * kakao – 2 łyżki * czekolada – 60 g * olejek rumowy – 0,5 łyżeczki * powidła śliwkowe – 1 łyżka DODATKOWO : * polewa czekoladowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO : Jajka wbijamy do miski , dodajemy cukier i cukier waniliowy. W garnku gotujemy wodę , kładziemy na nim miskę i przez kilka minut ubijamy jajka z cukrami. Zdejmujemy z garnka(...)masą maślano – jajeczną. ( można dodać odrobinę spirytusu do smaku! ) CAŁOŚĆ: Ze ściereczki rozwijamy biszkopt, skrapiamy wodą, smarujemy masą kakaową, układamy powidła i ponownie zwijamy ciasną roladę. Całośc polewamy roztopioną polewą czekoladową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Ostra na Słodkojajka wielkość M polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 1/3 szklanki mleka /80 ml/ masa marcepanowa: 250 g marcepanu 350 ml śmietany 30 % 2 łyżeczki żelatyny masa czekoladowa: 3 łyżeczki żelatyny 150 g czekolady gorzkiej 400 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżki spirytusu 3 łyżki cukru pudru pozostałe: kakao do posypania jajka czekoladowe Spód makowy: Białka o temperaturze(...)wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę i wkładam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 20 minut. Wyjmuję z piekarnika i zostawiam do ostygnięcia. Polewa czekoladowa: Czekoladę łamię na kawałki, przekładam do miski, dodaję zimne mleko. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą wylewam na biszkopt. Zostawiam do zastygnięcia. Masa marcepanowa: Śmietanę kremówkę zagotowuję. Dodaję marcepan
wesoła kuchniapokojowa) 3 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 5 łyżek mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek mąki pszennej (tortowej) Dodatkowo: foremki na muffinki Stella lukier lub polewa czekoladowa do ozdobienia babeczek Składniki: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, budyń i cukier waniliowy(...)długo). Do foremek na muffinki przekładamy masę. Nasze waniliowe babeczki pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 20-25 minut (stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem). Po wystudzeniu dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową. Smacznego
Słodkie okruszki