szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki Krem budyń śmietankowy – 3 opakowania mleko – 1 l masło – 250 g cukier puder – 5 łyżek Polewa czekoladowa biała czekolada - 150 g śmietanka 36% - 4 łyżki Dodatkowo frużelina malinowa – 200 g Dekoracja maliny jeżyny listki mięty PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka(...)Masło pokroić do miski, dobrze rozetrzeć mikserem, dodawać po łyżce zimnego budyniu, dalej ucierać. Składanie tortu : biszkopt krem budyniowy biszkopt frużelina malinowa krem budyniowy Przykryć ostatnim blatem biszkopta. Polewa czekoladowa: Czekoladę przełożyć do rondla, dodać śmietankę, rozpuścić na wolnym ogniu. Wierzch tortu polać czekoladą, udekorować malinami i jeżynami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusiłyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do pierników masa: 2 szklanki startych w łezkę 1 galaretka cytrynowa suszona żurawina do dekoracji: polewa czekoladowa deserowa biała czekolada (50 g) masa marcepanowa kuleczki srebrne i ozdoby cukrowe Jaja zmiksuj z cukrem dodając pod koniec jogurt i olej. Przesiej mąkę oraz kakao(...)Odstaw do ostudzenia. Tężejącą masą jabłkową przełóż ciasto. Dociśnij ciasto po czym wytnij z dwóch stron trójkąciki tak by powstała choinka. Posmaruj ciasto deserową polewą czekoladową. Z masy marcepanowej ulep kuleczki lekko je spłaszczając. Z jednej kulki uformuj gwiazdkę. Ułóż je na choince. Stopioną białą czekoladę włóż do woreczka ze ściętym rogiem i udekoruj
Gotuj Sam!łyżeczka ekstraktu z wanilii masa budyniowa: 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 500ml mleka 2 krople aromatu migdałowego 2 krople aromatu waniliowego 200g masła polewa czekoladowa: 3 łyżki masła 4 łyżki cukru 4 łyżki kakao 50ml śmietanki kremówki Ciasto: Masło roztopić w rondelku, dodać cukier, miód i kakao. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia cukru, zdjąć z ognia(...)wlać do niego zawartość szklanki. Zagotować jak budyń i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch, następnie stopniowo dodawać budyń. Gotową gładką masą smarować 2 pierwsze blaty ciasta. Polewa czekoladowa: Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i kakao. Dokładnie wymieszać i ciągle mieszając podgrzewać przez 2-3 minuty. Następnie wlać śmietankę, doprowadzić do wrzenia, podgrzewać na wolnym ogniu przez
Zapiski Młodej Żonypszennej 4-6 łyżek cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, granulki 200 -250 g masła dodatkowo: 2 galaretki koloru czerwonego np. truskawkowe lub wiśniowe 750 ml gorącej wody polewa czekoladowa wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń oraz mąkę i całość wlewamy do gotującego się(...)ponczu. Smarujemy 1/2 masy. Wykładamy na nią ciasto z dziurami, do każdej dziurki nakładamy tężejącą galaretkę. Na całość wykładamy równomiernie pozostałą masę. Przykrywamy drugim ciastem kakaowym, nasączamy i polewamy polewą czekoladową. Całość odstawiamy na noc w chłodne miejsce. powycinany biszkopt jasny
Domowy Smak Jedzeniasody 1 łyżka cynamonu* 1 łyżeczka zmielonych goździków ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru ¼ łyżeczki kardamonu 100 g sparzonych rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów Polewa czekoladowa 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady100 ml śmietanki kremówki (płynnej) 1-2 łyżki oleju *cynamon, goździki, imbir i kardamon w podanych proporcjach można zastąpić 2 łyżkami przyprawy(...)foremki. Piec około 50-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170-180°C (grzałka góra dół) lub 160°C (termoobieg). Upieczony piernik studzić na kratce. Przestudzony polać polewą czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (jak w przepisie na mięciutki piernik bakaliowy). Polać nią ciasto
Smaki Nataliipieczenia Masa Kubusiowa: 900 ml soku Kubuś( dowolny smak) 2 budynie waniliowe/śmietankowe Masa śmietanowa 250 ml śmietanki 30-36% 1 galaretka pomarańczowa Dodatkowo 2 opakowania herbatników Polewa czekoladowa(domowa/kupna) Sposób wykonania: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier. Dalej ubijamy. Dorzucamy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesiane mąki z proszkiem(...)zbyt rzadka można ją wstawić na około 5-10min do lodówki i dopiero po tym czasie wyłożyć na ciasto ) Pod koniec na śmietanie układamy herbatniki i wszystko zalewamy polewą czekoladową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. przepis modyfikowany na podstawie różnych stron
Smaki Nataliicukier – 50 g - cukier waniliowy – 1 op - masło – 50 g - rum – 2 łyżki - drożdże – 40 g - olej do smażenia – ok. 700 ml - polewa czekoladowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z drożdży, połowy ciepłego mleka i kilku łyżek mąki rozrabiamy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrem, cukrem(...)zakrętki od butelki ). Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy po kolei na gorącym na oleju, aż się zezłocą. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Lekko ostudzone polewamy roztopioną polewą czekoladową i ewentualnie posypujemy dodatkowo cukrem pudrem
Ostra na Słodkołyżka żelatyny łyżka cukru pudru DEKORACJA: polewa czekoladowa zrobiona z połowy porcji- KLIK WYKONANIE: Biszkopt pieczemy w blaszce o wym: 25/40 cm. Przecinamy na pół. KREM: S zklankę mleka gotujemy razem z cukrem, w połowie szklanki mleka mieszamy budyń. Wlewamy i gotujemy, cały czas mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą tak żeby dotykała budyniu i odstawiamy do wystudzenia. Masło(...)łyżek ubitej śmietany, mieszamy i wlewamy do miski ze śmietaną. Chwilkę miksujemy. Gdy zacznie tężeć wylewamy na herbatniki. Przykrywamy 2 biszkoptem i chowamy do lodówki. Ciasto możemy udekorować polewą czekoladową - KLIK . Nalezy ją zrobić z połowy porcji. Smacznego
Pani na deserłyżeczki Masa serowa : jajka - 3 szt cukier - 200g masło lub margaryna - 150 g ser biały - 730 g budyń waniliowy - 64 g ( jedno opakowanie ) mleko - 75 ml Dodatkowo : Polewa czekoladowa -1 opak Przygotowanie: Ciasto: Roztopić masło w rondelku, lekko ostudzić, dodać jogurt wymieszać. Następnie wsypać kakao i cukier. Ocet połączyć z sodą, wlać do ciasta, dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę(...)Podzielić masę na 3 części. Przekładanie ciasta: Na spód tortownicy ułożyć upieczony placek i wylać masę serową, przykryć drugim plackiem. Tak samo postąpić z resztą masy i plackami. Przygotować polewę czekoladową według przepisu, polać nią ciasto, schłodzić w lodówce. Udekorować według uznania. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia Danusipiwnicy słoiki z dżemem. I tak natrafiłam na ten przepis ( klik ). Prosty a wręcz banalny. A efekt? Cudowne, aromatyczne i wilgotne ciasto (a takie najbardziej lubię). Polałam je polewą czekoladową i posypałam kolorową posypką ale możecie je po prostu posypać cukrem pudrem :) U mnie na pewno pojawi się jeszcze nie jeden raz na stole :) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki(...)całość dokładnie ze sobą zmiksować. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę (aż do suchego patyczka). Gotowe ciasto polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem
My simple kitchenwody 3 łyżki kakao budyń: 3 szkl. mleka 300 g puree z dyni 2 budynie waniliowe na 3/4 l Delekta 100 g masła 4 łyżki cukru ponadto: polewa czekoladowa maczek o smaku mango Delekta Do rondelka wlać olej,wodę ,1/2 szklanki cukru i kakao. Podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia. Jaja ubić z pozostałą(...)mleka rozprowadzić budynie i 4 łyżki cukru,wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gorącym budyniem przełożyć upieczone ciasto piernikowe. Odstawić do wystygnięcia po czym polać piernik polewą czekoladową i posypać maczkiem o smaku mango Delekta. Piernik odstawić na kilka godzin do schłodzenia by z łatwością pokroić go w kostkę. Przepis dodaję do akcji
Kolorowa kuchnia Elkiprzecierowego np. Kubuś 0,5 kostki masła Masa z śmietanowa 500 ml śmietany kremówki 30% galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru pudru Ponadto opakowanie ciastek typu Delicje polewa czekoladowa Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35x28 cm wyłożoną(...)cukrem na sztywno, następnie dolewamy przestudzoną galaretkę nie przerywając mieszania chwilę jeszcze ubijamy. Masę śmietanową wylewamy na ciastka. Odstawiamy najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową lub ścieramy na tarce mleczną czekoladę. Smacznego
kgwjanczewojajka 100g czekolady ( najlepiej deserowej) 1 duży cukier waniliowy 200ml letniego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g zmielonych orzechów laskowych 275g mąki Wierzch można pokryć, do wyboru: - gotową polewą czekoladową i prażonymi orzechami laskowymi* - cukrem pudrem, - lukrem, Na początek smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą tortownice średnicy 24cm z oczkiem. Następnie mielimy orzechy laskowe na miałką mączkę. Czekoladę trzemy(...)piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na około 10 minut, po których wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto zdobimy wg uznania. Ja oczywiście proponuje polewę czekoladową i prażone orzechy :) * Orzechy laskowe kroimy na dość grube kawałki, a następnie wrzucamy na gorącą patelnie i podpiekamy, cały czas mieszając. Następnie przesypujemy na talerz i zostawiamy do całkowitego
Smakowy Rajmasło - 2 łyżki cukier waniliowy -1 opak mąka ziemniaczana -2 łyżki mąka pszenna -1 łyżka mleko -0,5 l cukier -4 łyżki DODATKOWO wiórki kokosowe do posypania ciasta polewa czekoladowa - 1 opak PRZYGOTOWANIE: Ciasto Na stolnicę wysypać mąkę, dodać margarynę, posiekać. Do mąki dodać jajko, sodę i miód, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić(...)ugotować budyń. Na pierwszą część ciasta kruchego, wylać połowę gorącego budyniu i nakryć ciastem biszkoptowym. Na biszkopt wyłożyć drugą połowę masy i przykryć ciastem kruchym. Polać ciasto polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi
Kuchnia Danusipieczenia 200 g masła 3 jajka niepełna szklanka cukru trzcinowego (około 4/5 szklanki, można zamienić na zwykły cukier) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Do dekoracji: rozpuszczona czekolada lub polewa czekoladowa posypka chrupki w czekoladzie Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy składniki łyżką. Kolejno wbijamy 3 całe(...)patyczka około 40-45 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). Po przestudzeniu babkę wyjmujemy z foremki. Dekorujemy ją rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą lub gotową polewą czekoladową i chrupkami w czekoladzie. Smacznego The post Waniliowa babka łyżką mieszana first appeared on Słodkie okruszki
Słodkie okruszki