czekoladowa lub starta gorzka czekolada. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem,połączyć z żelatyną rozpuszczoną w mleku i wyłożyć na masę pomarańczową. Polać polewą czekoladową lub posypać obficie startą gorzką czekoladą. Schłodzić
Praktyczna plśmietany kremówki Gostyń , 130 g.czekolady gorzkiej Wedel , ( 1 cała tabliczka + 2 rządki całej czekolady ) 1/4 szklanki gorącej wody, 1 łyżeczka żelatyny. 2 łyżki cukru pudru. Potrzebne składniki na polewę czekoladową : 70 ml śmietany kremówki 30 %, 70 g. czekolady gorzkiej Wedel . Sposób przygotowania placka : Najpierw przygotowujemy biszkopt. UWAGA : do przygotowania biszkoptu nie używa się metalowej łyżki , tylko drewnianej, plastykowej , silikonowej(...)garnku z wrzącą wodą ), Studzimy i dodajemy do śmietany i wykładamy na twardą już warstwę z galaretek. 14. Ponownie wkładamy placek do lodówki ,żeby stężał. 15. Na końcu robimy polewę czekoladową : rozpuszczamy czekoladę ze śmietaną ( w kąpieli wodnej ) i ostudzoną dekorujemy wierzch placka UWAGA : Placek najlepiej kroić gorącym nożem ( maczanym w gorącej wodzie ) Smacznego
Pysznosci Babci BasiBardzo, ale to bardzo wilgotne ciasto, pachnące pomarańczą, konsystencją przypominające sernik. Na wierzchu polewa czekoladowa z orzeszkami ziemnymi. 800 g miąższu z dyni 160 g cukru 2 łyżki miodu 4 jajka(...)kwaśnej śmietany 180 g mąki kukurydzianej 2 pomarańcze 60 g masła kilka kropli olejku pomarańczowego (jeżeli chcecie aby ciasto pachniało bardzo mocno pomarańczą). Polewa czekoladowa Orzeszki ziemne podsmażone na suchej patelni z odrobiną cukru. Dynię pokroić i umieścić w garnku. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wlać wyciśnięty sok. Dusić do miękkości pod przykryciem, pod koniec
Jadło i czytadłoDziś mam dla Was prawdziwą petardę. Wegańskie fit lody bez mleka i dodatku cukru, za to bogate w zdrowe tłuszcze, białko i węglowodany. Z wegańskim karmelem, polewą czekoladową i kruszonymi orzeszkami. Są ulepszoną wersją domowych lodów bananowych . Pyszne i zdrowe, jednak dosyć kaloryczne (ze względu na dodatek masła orzechowego i śmietanki kokosowej), więc uwaga na ilość ;) Idealne na upalne(...)najlepiej na kilka godzin), następnie blendujemy je na gładko razem z wodą w której się moczyły. Jeśli masa jest zbyt gęsta- dodajemy wody i jeszcze przez chwilę blendujemy. Polewa czekoladowa: czekoladę siekamy na drobne kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym. Orzeszki: orzeszki wkładamy do torebeczki foliowej i kruszymy tłuczkiem do miesa na drobno. Całość: Lody
Zawsze głodna!zawsze upraszczam przygotowanie sernika, gdyż ubijam wszystko razem do połączenia składników, wtedy sernik nie rośnie jakoś znacząco, ale również nie opada Dzisiaj zapraszam Was na sernik tradycyjny z polewą czekoladową i posypany wiórkami kokosowymi. Taki sernik pamiętam z czasów dzieciństwa na Świętach na wsi… pycha:) Składniki (tortownica 24 cm): Spód 150 g masła 1 duże jajko 3/4 szklanki mąki(...)przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Polewa czekoladowa: 50 g masła 1,5 łyżki cukru 40 g czekolady deserowej 2 łyżki kakao 1 łyżka mleka Roztapiamy masło z cukrem, gdy cukier się rozpuści dodajemy kakao i czekoladę i mieszamy do powstania polewy. Wystudzone ciasto polewamy polewą i obsypujemy wiórkami. Smacznego
dom-agi.plmasła 6 jajek 1,5 szkl mąki pszennej Krem budyniowy: 800 ml mleka 2 opakowania cukru wanilinowego/ esencja waniliowa 2 budynie waniliowe z cukrem 400 g masła Polewa czekoladowa: 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 2 łyżki kakao Przygotowanie: Ciasto parzone: Wodę zagotować z cukrem i masłem. Dodać przesianą mąkę i energicznie wymieszać(...)masło utrzeć do jasności, dodawać po łyżce budyniu, miksować do uzyskania puszystego kremu. Ostudzone eklerki przekroić wzdłuż na dwie części. Na jedną połówkę nałożyć krem, przykryć drugą. Polewa czekoladowa: Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku, podgrzewać. Gdy cukier się rozpuści, dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać, aż się stopi. Na koniec wsypać przesiane kakao
Malinowo w kuchniszkl. oleju ¾ szkl. mleka 1 łyżeczka pasty waniliowej - można zastąpić aromatem waniliowym 2 garście mrożonych lub świeżych malin - pokrojony u mnie mrożone, jeszcze z letnich zapasów opcjonalnie polewa czekoladowa - do polania na wierzch, wtedy najlepiej zmniejszyć ilość cukru w muffinkach do 1/2 szkl. - własnej roboty do znalezienia TU Piekarnik ustawić na 180C - kratka na środkowym poziomie piekarnika; grzałka góra(...)babeczki gotowe! Muffinki wyszły w smaku niezbyt słodkie i mocno malinowe, nadziane soczystymi owocami i doprawione dodatkowo wypuszczonym w trakcie pieczenia sokiem. Dla słodkolubnych polecam oblać dodatkowo wierzch polewą czekoladową. Ja tym razem sobie odpuści ł am, bo uwielbiam kontrast kwaskowatych malin w nie za słodkim wypieku. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE
Grunt to przepis!cukru 4 jajka 210 g masła lub margaryny 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Kilka kropel olejku cytrynowego 2 łyżeczki cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 30 g margaryny Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym jajku, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleko, kakao, proszek(...)nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło, jeżeli będzie suchy to można je wyjąć z piekarnika. Przygotować polewę: Czekoladę rozpuścić, dodać margarynę i wymieszać. Polać jeszcze ciepłą polewą wystudzoną babkę. Smacznego
Na słodko lub wytrawniemąki kokosowej 1 łyżeczka kwaśnego winianu potasu (inaczej cream of tartar lub kamień winny) 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej Polewa czekoladowa 25 g nierafinowanego oleju kokosowego 25 g gęstego mleka kokosowego 50 g czekolady gorzkiej (min. 85% kakao) lub niskowęglowodanowej 1 garść orzechów pecan 1 garść migdałów blanszowanych lub płatków migdałowych Sposób(...)keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 45 - 50 minut (do suchego patyczka). Ostudzić w otwartym piekarniku. Polewa Olej kokosowy, mleko kokosowe i czekoladę umieścić w garnuszku i lekko podgrzewać. Gdy składniki się rozpuszczą dokładnie wymieszać i oblać powstałą masą wierzch piernika. Posypać migdałami i orzechami pecan. Pozostałe
Modern Cave Girlnich sentyment – nie bez powodu jedna ze smukłych i pięknych moich kotek nosi wdzięczne, słodkie imię Beza. Mini bezy są równie słodkie jak ona! Małe beziki z polewą czekoladową – małe pyszności:) Do przygotowywania małych bez zawsze korzystam z zasady: na 1 białko 50 g cukru pudru. Do 3-4 białek dodatkowo wrzucam opakowanie cukru z wanilią, czasem mąkę(...)białka wychodzi 10 mini bezików. Jest biało i magicznie pomimo braku śniegu! SKŁADNIKI: 3 białka 150 g cukru pudru opakowanie cukru z wanilią szczypta soli SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 50 g czekolady gorzkiej 60 ml śmietanki 30% PRZYGOTOWANIE: Wyjmuję białka z lodówki. Wkładam je do szklanej czystej i suchej miski. Ubijam je ze szczyptą soli stopniowo zwiększając obroty miksera na sztywną
Zasmakuj KuchniPalma spółki Bielmar 4 łyżki powideł 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 1 opakowanie przyprawy do piernika Słoik powideł Polewa czekoladowa orzechy do posypania Margarynę rozpuścić z miodem i pozostawić do przestygnięcia. Białka należy ubić na sztywno, dodać cukier, oraz żółtka, ciągle ubijając mikserem. Mikser odłożyć(...)wyjęciu z foremki ciasto przykryć folią aluminiową aby zachowało wilgoć. Ciasto najlepsze jest po 5 dniach, wtedy to należy je przeciąć na pół, przełożyć powidłami, polać polewą i posypać orzechami
Jadło i czytadłokawałek. Składniki: Sernik: 1000g serka twarogowego 5 jajek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka erytrytolu 2 łyżki słodzika ze stewią trochę sproszkowanej wanilii Polewa czekoladowa: 1/2 łyżeczki kakao (najlepiej surowego) 60 g oleju kokosowego Przygotowanie: Wszystkie składniki na masę sernikową łączymy ze sobą za pomocą miksera (tylko do połączenia, aby nie napowietrzać ciasta(...)pieczemy przez 1,5 godziny. Po tym czasie studzimy sernik w lekko uchylonym piekarniku. Olej kokosowy lekko podgrzewamy rozpuszczając i wsypujemy kakao, dokładnie łącząc ze sobą składniki. Przygotowaną polewą polewamy wystudzony sernik i odstawiamy do stężenia. Kaloryczność: Cały sernik ma 2820 kalorii, a kawałek 175 kalorii
Moja Michamasa makowa pozostała w środku. Następnie owijamy w papier do pieczenia, zostawiając wokół rolady ok 1 cm luzu. Możemy również piec bez papieru, a wtedy ewentualne pęknięcia pokryje polewa czekoladowa(...)koniec wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na półkę nieco niżej niż środek i pieczemy ok 40 – 45 minut. Po wystudzeniu posypujemy pudrem lub dekorujemy polewą czekoladową. Smacznego! Artykuł Makowiec japoński w płaszczyku pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasiepiekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 30-35 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik jeszcze przez kilka minut. 3. Przygotowujemy polewę czekoladową: w garnuszku roztapiamy masło i miód, następnie dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec dodajemy łyżkę mleka (w razie potrzeby można dodać troszkę więcej). 4. Na wystudzone ciasto(...)wylewamy polewę czekoladową. Możemy też udekorować wiórkami kokosowymi. Smacznego
Na kulinarnym poligoniezrobić całą blachę tej słodkości. To połączenie maślanych herbatników ze słodką masą i polewą czekoladową. Podany przepis na ciasto kinder przygotowałam na blaszce o wymiarach: 30 x 23,5 cm. Po przygotowaniu, trzeba je schłodzić w lodówce minimum godzinę, aby masa kremowa i polewa stężały. Składniki: 3/4 szklanki mleka, 1/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, kostka masła(...)powoli, swoją konsystencją powinna przypominać kwaśną śmietanę. Przygotuj polewę – podgrzej śmietankę i zmniejsz ogień do minimum. Dodaj dwie pokruszone czekolady w kostkę i cały czas mieszaj aż masa będzie jednolita. Dno blachy wysmaruj tłuszczem i poukładaj herbatniki jeden obok drugiego. Wylej masę. Nałóż jeszcze jedną warstwę harbatników. Polej całość polewą czekoladową. Umieść ciasto kinder w lodówce na minimum godzinę
Rozdomowiona