szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki dżemu wiśniowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej około 400 g wiśni Polewa czekoladowa (ganache): 60 g czekolady mlecznej 40 g czekolady gorzkiej 80 g śmietany kremówki 30 % Przygotowanie: Babeczki: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, mleko, olej, kakao, dżem(...)wysokości. Do każdej lekko wcisnąć po kilka wydrylowanych wiśni (trochę zostawić do dekoracji). Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Polewa czekoladowa (ganache): W rondelku mocno podgrzać śmietanę kremówkę (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki
Oryginalny smaksłodkie i wytrawne” H.Lipińskiej, A.Woźniakowskiego. Wybrałam szybki przepis na babkę pisakową w polewie kakaowej. Wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko wilgotna i nie za słodka, z dużą ilością polewy czekoladowej na wierzchu, dokładnie to co tygrysy lubią najbardziej. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 250 g masła lub margaryny Płaska łyżeczka proszku(...)pieczenia ½ łyżeczki olejku waniliowego 2 łyżki suszonych żurawin Składniki na polewę czekoladową: 100 g masła lub margaryny 6 łyżek cukru pudru 3 łyżki wody 4 łyżki kakao Dodatkowo do smarowania foremki Tłuszcz (masło lub margaryna) 2 łyżki bułki tartej. Sposób wykonania: Żurawinę namoczyć 1 godzinę w wodzie. Masło lub margarynę odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, tak aby była
Na słodko lub wytrawnieMurzynek to ciasto z kakaem i dżemem, oblany czekoladową polewą. Dzięki dodatkowi dżemu ciasto jest wilgotne i mięsiste. Musi być tylko upieczone w punkt. Pieczony za krótko będzie bardziej zbity z widoczną linią zakalca (ale za to będzie pyszny, szczególnie na drugi dzień, więc jeśli tylko 1-2 mm linia Wam nie przeszkadza wizualnie, to się nią nie przejmujecie – następnym(...)wysuszyć zbyt długo w piecu. Wysuszony będzie się kruszył i będzie niesmaczny 🙂 Murzynek najlepszy jest w kolejnych dniach, pod warunkiem szczelnego przechowywania – owinięty folią spożywczą. Ostudzonego murzynka polać polewą czekoladową * Każdy piekarnik grzeje inaczej i okazuje się często, że temperatura którą ustawicie na pokrętle różni się od temperatury w piecu. W przypadku mojego piekarnika, ustawienie na pokrętle
Moja DelicjaWarstwa z gruszkami: 2 większe gruszki, 1łyżka cukru, 1 galaretka o smaku poziomkowym. Warstwa z serków: 1 galaretka o smaku jagodowym, 265g serków homogenizowanych o smaku truskawkowym. Polewa czekoladowa: 2 mleczne czekolady GOPLANA, 100ml mleka, 1 łyżka wiórków kokosowych. Dodatkowo: czereśnie do dekoracji, gorzka czekolada GOPLANA. wiórki kokosowe. Przygotowanie: 1. Spód: Składniki suche ( mąka, cukier, proszek(...)Wylać na masę z gruszek, gdy ta już stężała. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia. Gdy deser całkowicie stężał obkroić go dookoła nożem i wyjąć z foremek. 4. Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mleko zagotować z wiórkami kokosowymi. Po zagotowaniu przecisnąć przez sitko by pozbyć się wiórek kokosowych. Mleko dodać do rozpuszczanej czekolady i mieszać cały czas
W kuchni u Monikijajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju KREM: 200 ml śmietany 36 %, 1 galaretka o smaku truskawkowym Polewa czekoladowa: ½ tabliczki gorzkiej czekolady, 1 łyżka masła, 1 łyżka śmietany 12% Dodatkowo: wiórki truskawkowe , truskawki WYKONANIE BISZKOPT: żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka(...)galaretkę. Polewa czekoladowa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany. Przełożenie ciasta: Gdy masa zgęstnieje wylewamy na ciasto, które znajduje się w formie, do środka wkładamy truskawki:jedna obok drugiej , przykrywamy pozostawionym ciastem, zakrywamy folią, wkładamy na kilka godzin do lodówki aż masa stężeje. Następnie ciasto delikatnie wykładamy z formy, polewamy polewą, ozdabiamy wiórkami
słodki bratekrazem serwuje Wam nomen omen sernik tradycyjny w wersji nieco uproszczonej. Pomijamy tutaj dość czasochłonne mielenie sera, bo wykorzystujemy ser z tzw „ wiaderka”. Dla podkręcenia smaku ostudzony sernik wykończyłam czekoladową polewą, bo czy jest cos lepszego niż połączenie sernika i czekolady? ; ) Składniki na ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 3 żół tka cukier waniliowy 6 łyżek cukru pudru 1 ½ łyżeczki(...)łyżka mąki ziemniaczanej Żółtka miksujemy z cukrami i sokiem z cytryny na puszystą masę. Dodajemy stopniowo serek wymieszany z budyniem i mąką ziemniaczaną. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewa czekoladowa: 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 125 g masła 3 łyżki kakao Cukier rozpuszczamy w gotującej wodzie. Dodajemy masło i rozpuszczamy. Na końcu przesiewamy kakao i dokładnie
Domowe ciastamiksujemy na puch. dodajemy stopniowo budyń oraz czekoladę posiekaną i rozpuszczoną. Dodajemy opcjonalnie alkohol do smaku. dodatkowo: poncz: ok. 150 ml naparu kawy wymieszanego z 2 łyżkami spirytusu polewa czekoladowa ( przepis tutaj ) użyłam połowy(...)porcji wykonanie ciasta: Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy, wykładamy 1/2 część kremu. Układamy ciasto z wafelkami, na którym rozsmarowujemy pozostały krem. Przykrywamy drugim blatem ciasta, który również nasączamy. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Ciasto wyszło dość wysokie a la tortowe. Ciasto najlepiej przygotować 2 dni przed podanie
Domowy Smak Jedzeniaprosi o nowe Spróbujcie i Wy. Polecam. Składniki: 500 ml zimnej śmietanki 30% 125 g mascarpone 9 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 10 herbatników Nysanki w polewie czekoladowej Cukry Nyskie Przygotowanie: Zimną śmietankę miksujemy do napuszenia. Następnie powoli dodajemy resztę składników – cukier puder, sok z cytryny i łyżka po łyżce mascarpone. Miksujemy na mniejszych obrotach(...)połączenia składników. Herbatniki w polewie czekoladowej przekładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy. Pół masy odlewamy do innej miski. Dodajemy rozdrobnione herbatniki, mieszamy łyżką. Masę przekładamy do foremek – dowolnie mieszając masy np. pół na pół lub do jednej foremki sama masa ciasteczkowa, a do drugiej śmietanowa itd. Lody wkładamy do zamrażalnika, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wystarczy
Słodkie okruszkipolewa czekoladowa wykonanie ciasta: placek miodowy-pół dżemu,połowa kandyzowanych owoców-połowa masy-placek miodowy-pół dżemu, połowa kandyzowanych owoców-druga połowa masy-placek miodowy. Na ciasto wylewamy polewę czekoladową i dowolnie dekorujemy
Domowy Smak Jedzeniamakiem. Upiec, wystudzić. Krem: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kostka masła (koniecznie masło, nie margaryna) Do dekoracji: polewa czekoladowa lub starta gorzka czekolada(...)mleka, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Ucierać, aż powstanie gładki krem. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt. Udekorować polewą czekoladową lub startą gorzką czekoladą
Praktyczna plmalinowy: 1 kg malin mrożonych (lub świeżych) 600 g śmietany kremówki 30% 7 łyżeczek żelatyny 1/3 szklani mleka 1/2 szklanki cukru 3 pełne łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa: 25 g czekolady deserowej 25 g czekolady mlecznej 30 g śmietany kremówki 30% Przygotowanie: Spód: Ciastka włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i wsypać(...)mleka z żelatyną (nie odwrotnie!) i wymieszać. Następnie całość dodać do pozostałej masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć na ostudzony sernik, wyrównać i wstawić do lodówki, aż stężeje. Polewa czekoladowa: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Następnie polać wierzch ciasta i schłodzić
Oryginalny smakśmietanki 30-36% 1 galaretka malinowa 3/4 szklanki malin (1 szklanka = 250 ml Spód: około 24 okrągłych biszkoptów Wierzch: około 12-14 herbatników w polewie czekoladowej Przygotować piankę. Galaretkę należy rozpuścić w 200 ml gorącej wody, pozostawić do ostudzenia i schłodzić w lodówce (nie może zgęstnieć). Śmietankę ubić na sztywno i nadal miksując - cienkim strumykiem wlać zimną(...)ciastka przelać malinową masę. Całość wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby pianka zrobiła się odrobinę sztywna. Po tym czasie na jej wierzchu równomiernie ułożyć herbatniki w polewie czekoladowej. Ciasto ponownie schłodzić (najlepiej przez całą noc), ale tym razem do całkowitego stężenia
Di gotujeniepołamanych, dobrej jakości herbatników/ petit-beurre Puszka masy makowej dobrej jakości Na lukier Sok z połowy cytryny Białko jajka 1-2 szklanki cukru pudru Kilka kropel aromatu migdałowego Na polewę czekoladową 1/2 kostki masła 4 łyżki kakao w proszku 1 jajko 6 łyżek cukru pudru Masę makową podgrzewamy w garnku, uważając, bo lubi się przypalać przy dnie . Na dnie prostokątnej(...)naprawdę dużo. Dziś lukier posypałam żółtymi kuleczkami i zieloną posypką- ma to udawać wiosenną łąkę przebijającą spod śniegu. Proroczo, bo śnieg dziś sypał... Jeśli przedkładacie czekoladę nad lukier polecam polewę czekoladową. Przepis na nią zdobyła lata temu moja mama i jest w jej odwiecznym zeszycie z przepisami. Masło rozpuszczamy. Jajko, cukier puder i kakao dobrze ucieramy. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło
les mirabelleswodą do nasączenia biszkoptu i biszkoptów wiórka do posypania składniki na polewę czekoladową: 100 g masła 100 g cukru pudru 40 g kakao 4 łyżki mleka wykonanie: Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy cukier mieszamy. Następnie dodajemy kakao oraz mleko. Wszystko mieszamy i chwilkę jeszcze podgrzewamy, gdy polewa będzie gładka i aksamitna zestawiamy z ognia. Chwilkę przestudzamy. wykonanie ciasta: Biszkopt(...)rozsmarowujemy konfiturę z czarnej porzeczki. Na konfiturę kładziemy ciasto makowo kokosowe. Następnie równomierne wykładamy masę budyniową, w którą delikatnie wciskamy nasączone w pozostałą wódką z wodą. Wierzch polewamy polewą czekoladową i oprószamy wiórkami kokosowymi. Całość schładzamy w lodówce przez min. 12 godz. (najlepiej przez noc). Kroimy mokrym nożem
Domowy Smak Jedzeniacukru pudru 4 łyżki miodu 4 łyżki kakao 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka pół szklanki orzechów włoskich plasterki cienko pokrojonej cytryny polewa czekoladowa z tego przepisu Sposób przygotowania: Masło i miód przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie dodajemy kakao i cukier i mieszamy. Jajka ubijamy w malakserze(...)Całość przekładamy do podłużnej prostokątnej formy (20x25) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez około 30 minut. Studzimy w formie, wierzch dekorujemy polewą czekoladową ( z tego przepisu ) i cienkim plasterkiem cytryny. Smacznego
Słodkie Przyjemności