polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:73/582)

Babka wilgotna 165

mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g masła 220 g cukru 5 jajek 5 łyżek oleju 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka pasty waniliowej Polewa czekoladowa 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietanki 30% Instrukcje Masło przekładamy do rondelka i rozpuszczamy. Oba rodzaje mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier(...)Formę do pieczenia babki smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą. Przekładamy przygotowane ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy około 50-60 minut. Polewa czekoladowa Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Babkę wyjmujemy z foremki i polewamy przygotowaną

Wędrówki po kuchni
Ciasto Ponczowy Pląs 131

tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Dodatkowo: dżem porzeczkowy polewa czekoladowa lub płynna czekolada ( sos ) WYKONANIE: biszkopt+ nasączenie+ krem ajerkoniakowy   dżem porzeczkowy blat biszkoptowy + nasączenie   krem serkowy + polewamy czekoladowym sosem     Smacznego

Domowe ciasta
sernik gotowany bez pieczenia 494

pieczenia wykładamy warstwą herbatników, na które równomiernie wykładamy 1/2 część gorącej masy serowej. Przykrywamy drugą warstwą herbatników, na które wykładamy pozostałą część masy serowej. Przykrywamy warstwą herbatników i polewamy polewą czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia, najlepiej na noc. dodatkowo: ok. 54 szt. herbatników (ilość zależy od ich wielkości) polewa czekoladowa

Domowy Smak Jedzenia
Dla wyjątkowej dziewczynki- zwariowany tort urodzinowy 221

łyżce  do trzech miseczek. Do każdej miseczki dodać inny barwnik (oprócz lazurowego) i rozmieszać dokładnie. Do pozostałego kremu dodać lazurowy i wymieszać do uzyskania pożądanego koloru. Polewa czekoladowa 75 g cukru 25 ml wody 50 ml śmietany kremówki 25 g kakao 4 gramy żelatyny  Polewę wykonajcie jak tort będzie się chłodził( już złożony i posmarowany(...)posmarować dokładnie kremem o kolorze lazurowym. Kolejny raz schłodzić.  Schłodzony tort miejscami posmarować kolorowym kremem(takie ciapki) i rozsmarować nożem od dołu do góry. Posmarowany tort przed polaniem polewą czekoladową należy mocno schłodzić, możecie włożyć go do zamrażalnika na 10 minut.  Ozdóbcie według pomysłu. Zrobiłam z masy cukrowej ozdoby- serduszka, kwiatki, kolorowe kulki.  Można użyć ciasteczka, czekoladki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Piernik świąteczny, przepis pokoleniowy 203

zostawić do przestudzenia. Zimne ciasto przeciąć na pół, na dolną część ciasta rozłożyć powidła śliwkowe, przykryć drugim płatem ciasta. Teraz już każdy może zrobić jak chce, można tylko polać polewą czekoladową u góry. Lub tak jak ja pokroić na kawałki i każdy kawałek obłożyć powidłami i polać polewą czekoladową ze wszystkich stron. Piernik jest pyszny, bardzo polecam

Kuchnia Pokoleń
ciasto weselna dama 380

miksujemy do uzyskania kremowej masy. dodatkowo: herbatniki szkolne spirytus polewa czekoladowa wykonanie placka: Na zimny biszkopt rozsmarowujemy masę budyniową. Na wierzchu układamy namoczone w alkoholu herbatniki. Całość polewamy polewą czekoladową

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto czekoladowe z cukinią 197

soli łyżeczka cukru waniliowego 60 g kakao 115 g miękkiego masła pół szklanki oleju 250 g cukru 2 duże jajka pół szklanki jogurtu naturalnego pół posiekanej gorzkiej czekolady Składniki polewy czekoladowej: 100 g gorzkiej czekolady 40 g masła Wykonanie: Cukinię obieramy, ścieramy na dużych oczkach i po około 30 minutach odciskamy z soku. Dopiero tak przygotowaną cukinię ważymy. W czasie(...)średniej wielkości blachę. Moja ma wymiary 24 x 40 cm. Pieczemy 50 minut w 160 stopniach (piekarnik z termoobiegiem). Musimy uzyskać efekt tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto ostygnie, wykonujemy polewę czekoladową. Na patelnię wkładamy masło oraz czekoladę i lekko razem podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej masy. Polewę rozsmarowujemy na cieście

Smak mojego domu
Jogurtowa babka czekoladowa z polewa czekoladową 97

cukru do wypieków, 3 jajka, 1 1/2 szklanki kremowego jogurtu greckiego, 3 szklanki mąki pszennej, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 3/4 szklanki kakao. Polewa czekoladowa: 50 ml mleka, 50 g czekolady (70% kakao), 1 łyżka cukru, 1 łyżka masła. Przygotowanie:   Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiać(...)później zwiększyć temp do 180ºC i piec jeszcze 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, następnie wyjąć i studzić na kratce. Polewa czekoladowa: Do gotującego się mleka wrzucić połamaną na małe kawałki czekoladę, cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Posmarować ciasto czekoladą (ja czekoladę nakładałam sylikonowym pędzlem). Powyższy

Państwo Wojtczuk gotują
Ciasto czekoladowe Patrycji 127

jajka polewa czekoladowa Przygotowanie Masło rozpuścić, dodać pokrszoną czekoladę, roztopić na wolnym ogniu i lekko przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masę czekoladową i dalej miksować aż składniki się połączą. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Piec 40 min. w temperaturze 180 stopni. Polać ulubioną polewą czekoladową ( ja robię

Kulinarne Inspiracje
Piernik z kremem śmietankowym 353

woda gotowana -1 szkl mąka -3 szkl olej -1 szkl esencja z herbaty- 2 saszetki tłuszcz do formy KREM ŚMIETANKOWY śmietana 30% - 400 ml bita śmietana - 2 opak POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt kakao -3 łyżki cukier - 3 łyżki margaryna -0,5 kost PRZYGOTOWANIE: CIASTO Białka oddzielić od żółtek Żółtka utrzeć, dodając olej, miód, dwie szklanki mąki wymieszanej(...)stop Upieczony i ostudzony piernik, przekroić na 3 części. KREM ŚMIETANKOWY Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno. Następnie wsypać dwie bite śmietany, ubijać jeszcze z 5 minut  POLEWA CZEKOLADOWA Margarynę rozpuścić w garnuszku Do miski wybić jajko, dodać kakao i cukier, utrzeć. Następnie wlewać stopniowo gorącą margarynę, ucierać aż polewa zgęstnieje. PRZEŁOŻENIE CIASTA ciasto krem śmietankowy ciasto

Kuchnia Danusi
Ciasto ekstremalnie czekoladowe z wiśniami bezgluteno 241

wiśniami bezglutenowe Składniki: 6 jajek 160 g drobnego cukru trzcinowego 200 g gorzkiej czekolady 70 g zmielonych migdałów 700 ml kompotu z wiśni 1 łyżka mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa: 50 ml śmietany kremówki 60 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie lekko studzimy.   Wiśnie odsączamy z kompotu(...)podgrzewamy w rondelku, prawie do wrzenia, zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do momentu roztopienia się czekolady. Wkładamy do lodówki na około 20 minut. Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową

Mania Gotowania
Babka kawowa 142

mąki pszennej 200 g rozpuszczonego masła 5 jajek 220 g cukru 3 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietanki 30% Instrukcje Do rondelka wrzucamy masło i podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem(...)przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Polewa czekoladowa Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Babkę wyjmujemy z foremki i polewamy przygotowaną

Wędrówki po kuchni
Mazurek 153

dałam około 30 g). Mieszamy i nakładamy na pierwszy spód. Pierwszy spód przykrywamy drugim i nakrapiamy ponczem. Brzegi ciasta smarujemy kremem (wierzch można zostawić pusty – tutaj będzie polewa czekoladowa). Ja przełożyłam sobie krem do szprycy, żeby łatwiej nałożyć krem na wszystkie brzegi. Kiedy ciasto jest już pokryte kremem(...)przekładamy je na tacę i obsypujemy brzegi kokosem (można też go nie przekładać, ale wtedy kokos będzie na całym stole ;) ). Odstawiamy ciasto do schłodzenia. W tym czasie przygotowujemy ganache (polewę) czekoladowy. Śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną czekoladę, dodajemy miękkie masło i mieszamy. Do dekoracji przygotowałam sobie z papieru do pieczenia szablon zajączka. Na wierzch ciasta nakładamy polewę

Ciastkozercy
Co jeszcze kryje pudełko? II rozdział 201

niej formować małe trufelki (ja trzymałam kilka godzin).  Masę nabierać łyżeczką, do środka kłaść 1/2 łyżeczki kajmaku, zlepić i nadać kształt trufla.  Gotowe trufelki zanurzać w polewie czekoladowej. Przygotowałam ją z gorzkiej czekolady rozpuszczonej wraz ze śmietaną w kąpieli wodnej. Można udekorować krokantem.  /przepis inspirowany truflami z tej strony / ROLADA Z PIERNIKA 350 g mąki(...)Waszych upodobań smakowych. Wymieszać i schładzać w lodówce, aż masa stwardnieje na tyle, że można z niej formować małe trufelki (ja trzymałam kilka godzin). Gotowe trufelki zanurzać w polewie czekoladowej. Przygotowałam ją z gorzkiej czekolady rozpuszczonej wraz ze śmietaną w kąpieli wodnej. Udekorować kilkoma kryształkami soli morskiej. /przepis inspirowany truflami z tej strony / KOCIE OCZKA 125 g masła

KUCHARNIA