polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:67/582)

Tarta Twix 116

kruche: 200 g mąki pszenna 1 żółtko 5 łyżek cukru 1 łyżka śmietana esencja waniliowa Masa toffi: 1 budyń waniliowy z cukrem 350 ml mleka 200 g cukru Polewa czekoladowa: 60 g masła 1 i 1/2 tabliczki czekolady mlecznej kilkanaście malusieńkich batoników Twix lub jeden duży pokrojony na mniejsze kawałki. Ciasto kruche 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto(...)odstawiamy aby przestygł. 5. Gdy cukier zamieni się już w karmel, dodajemy do niego budyń i całość dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie wykładamy na wystudzony kruchy spód. Polewa czekoladowa 6. Nad kąpielą wodną roztapiamy czekoladę wraz z masłem i tak przygotowaną polewę wylewamy na masę toffi. Całość dekorujemy batonikami toffi i chowamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego !!! Źródło inspiracji

Gotowanie...to proste !
OWOCE W CZEKOLADZIE 166

SKŁADNIKI: ulubione owoce (np. banan, kiwi, truskawki) polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 1 łyżka masła 2 łyżeczki oleju np. rzepakowego opcjonalnie kolorowa posypka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Polewę czekoladową można przygotować w podgrzewaczu jak na zdjęciu lub tradycyjnie w garnku, łącząc wszystkie składniki i co chwilę mieszając.  Owoce kroimy na kawałki, nabijamy na widelce i moczymy

wege i kropka
Sernik „puszysty” 3316

śmietany kremówki 8 jajek (oddzielone żółtka od białek) 2 budynie śmietankowe (bez cukru) 1, 5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z 1 cytryny Polewa czekoladowa: 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru 50 g masła 2 łyżki mleka Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać i dodać resztę składników. Posiekać nożem masło na malutkie kawałeczki, następnie wszystko zagnieść, uformować(...)przez około 1 godzinę i 10 min w piekarniku nagrzanym do 160’C . Następnie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i nie wyjmować sernika przez około 10 min. Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki podgrzać w garnuszku, mieszać aż się rozpuszczą i zagotują. Gotową polewą polać wystudzony sernik. Smacznego

Oryginalny smak
Dania wielkanocne 138

Ciasta idealne na Wielkanoc Mazurki: Mazurek kajmakowy – przepis tu-klik To mój ulubiony mazurek. Jego słodycz przełamuję konfiturą pomarańczową. Jest obłędny w smaku! Mazurek paryski z polewą czekoladową – przepis z bloga Wielopokoleniowo Ciekawie wygląda także mazurek paryski. Ten z polewą czekoladową to niebo w gębie. Serniki: Sernik gotowany – przepis z bloga Pożeramstrony O serniku gotowanym słyszałam już

Arbuziaki
Ciasto kokosowe bez jajek, bez tłuszczu, z bakaliami 203

około 40 minut w nagrzanym do 180C piekarniku - - u mnie bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika . Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka" - będzie gotowe kiedy wyciągniemy suchy . Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową. Polecam sprawdzony, metodą wielu rozczarowań, prób i błędów, przepis na idealną polewę czekoladową

Grunt to przepis!
Owocowy pająk 95

Dzisiaj podpowiadamy jak w ciekawy sposób przemycić naszym milusińskim brzoskwinie i śliwki. Składniki: brzoskwinia śliwka polewa czekoladowa jako dodatek banan i borówki Na czystym, jasnym talerzu przy pomocy polewy czekoladowej rysujemy pajęczynę. Brzoskwinie przekrajamy na pół i wyciągamy pestkę. Zaznaczamy półokrag i sciągamy skórkę. Przy pomocy wykałaczki robimy oczy pająka i układamy go na pajęczynie. Śliwkę przekrajamy na pół

Kolizje Smaków
Ciasto Wuzetka Z Kwaśną Śmietaną 82

dobrej kwaśnej śmietany 18 % w temp. pokojowej ( polecam Mleczną Manufakturę ) 150 ml śmietanki 30 % 3-4 łyżki cukru pudru 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody polewa czekoladowa: 40 g czekolady mlecznej 40 g czekolady deserowej 15 g masła 4 łyżeczki śmietany 30 % dodatkowo: 1/2 słoika dżemu wiśniowego lub powideł śliwkowych 100 ml śmietanki 30 % Ciasto(...)masy i miksujemy (hartowanie ciepłej żelatyny zapobiega grudkowaniu się jej) 5. Dół biszkoptu smarujemy dżemem, na to wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem. Chowamy do lodówki. Polewa czekoladowa 6. Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku/rondelku i rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Gotową polewę wylewamy na ciasto 7. Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno, przekładamy do rękawa cukierniczego i tworzymy kleksy

Gotowanie...to proste !
Piernik staropolski z dojrzewającego ciasta przekładany powidłami śliwkowymi 57

jaja 125 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki sody 30 – 40 g przyprawy do piernika – najlepiej domowej roboty DO PRZEŁOŻENIA 1 kg powideł śliwkowych POLEWA CZEKOLADOWA** 100 g gorzkiej czekolady 40 g masła Dodatkowo posiekane orzechy włoskie Wykonanie CIASTO W garnku na wolnym ogniu podgrzewamy miód, cukier i masło. Cały czas mieszamy, a gdy cukier całkowicie(...)czasie ciasto zmięknie i zespoli się z powidłami. Gotowy piernik możemy podzielić na 4 części i według upodobań polać czekoladą lub lukrem i posypać orzechami. POLEWA CZEKOLADOWA W garnuszku roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Gładką polewą dekorujemy ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego! * Przepis na ciasto pochodzi z Moje Wypieki ** Polewy wg podanych proporcji

Tajemnice Smaku
Torcik bezowy 108

Bardzo słodki i pyszny torcik na bazie bezy. Dodatkowym atutem tego torciku jest polewa czekoladowa i prażone orzechy. Na samo wspomnienie tego torcika ślinka cieknie :) Torcik rewelacyjnie pasuje do kawy. Składniki: bezy: 4 białka 150 g cukru pudru 50 g orzechów ziemnych 1 łyżeczka soku z cytryny polewa: ½ kostki masła 4 łyżki kakao 2 łyżki cukru(...)dłużej. Uprażyć orzechy ziemne: Masło rozpuścić na patelni a następnie dodać orzechy. Orzechy prażyć na średnim ogniu aż się zarumienią. Trzeba uważać żeby nie spalić orzechów. Orzechy ostudzić. Przygotować polewę czekoladową: Wszystkie składniki włożyć go garnka o grubym dnie i podgrzewać na małym ogniu aż wszystko się połączy i rozpuści. Polewę ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Ostudzony blat

Mama Gotuje
Ciasto dyniowe 114

orzechowo - dyniowe z pure z pieczonej dyni, które swoją drogą było przepyszne. Tym razem zrobiłam ciasto czekoladowe z cynamonem i przyprawą do piernika. Wykończyłam je nutellą domowej roboty zamiast polewy czekoladowej. Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie, delikatne i wilgotne, a do tego puszyste. Na wierzchu ma fajną lekko chrupiącą skórkę, która bardzo przypadła mi do gustu. Dla mnie bomba. Jako(...)wierzchu cienko nutellą. Użyłam domowej nutelli z orzechów laskowych, na którą przepis znajdziecie pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/domowa-nutella-z-orzechow-laskowych.html. Można oczywiście użyć również gotowej, kupnej nutelli lub zrobić zwykłą polewę czekoladową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami z użyciem dyni, np.: gofry dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/gofry-dyniowe.html), naleśniki dyniowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/nalesniki-dyniowe.html),

Waniliowe Improwizacje
Biszkopt z polewą z batoników Daim 56

posiadałam wspomnianych tych składników. Proponowana masa będzie idealna do zastosowania w tym miejscu. Na masę wykładamy jeden przy drugim, malutkie chrupiące biszkopciki, które utworzą ciekawą strukturę bąbelków pod polewą czekoladową, Inne ciasteczka nie sprawdzą się tu w zastępstwie. No i na koniec polewa: W rondelku umieszczamy: 150 ml mleka 6 batoników Daim 10 gram gorzkiej czekolady szczyptę soli Podgrzewamy(...)batoników zupełnie się rozpuści. Masę studzimy, wylewamy na biszkopciki, równo rozprowadzamy. Ciasto należy przechowywać w lodówce, by polewa pozostała ścięta. Kroimy ostrym, zamoczonym we wrzątku nożem. Wielbiciele czekolady będą wracali do tego przepisu, bo największym atutem wypieku jest solidna porcja polewy czekoladowej. Ja również wykonam je ponownie - spokojniej, z wprowadzonymi modyfikacjami, które powyżej również zaproponowałam

Kronika Piekarnika
Tort czekoladowy z truskawkami 120

łyżeczka proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody • szczypta soli • 1/2 szklanki mleka • 1/4 szklanki oleju Bita śmietana • 300 ml śmietany kremówki 30-36% • 2 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa • 100 g masła • 2 łyżki cukru • 2 łyżki kakao • 2 łyżki mleka • 500 g truskawek • 1/2 łyżeczki wiórków kokosowych do ozdoby Wykonanie: Ciasto czekoladowe • Białka ubić(...)pozostałe pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną. • Na jeden blat wyłożyć kremówkę z truskawkami i przykryć drugim blatem. Polewa czekoladowa • Masło rozpuścić podgrzewając, ale nie gotować. • Dodać cukier, kakao, mleko i energicznie wymieszać. • Wystudzić mieszając od czasu do czasu. • Polewą polać torcik na wierzchu

To co kocham
Tort Rocher 215

możemy przez kilka minut schłodzić w lodówce, aby trochę zgęstniał. Nasączenie blatów: ½ szkl wody 1 płaska łyżeczka kakao Do wody dodajemy kakao i mieszamy. Polewa czekoladowa: 60 g mlecznej czekolady, połamanej 40 g gorzkiej czekolady, połamanej 80 ml śmietany kremówki 30% Kremówkę podgrzewamy w małym garnuszku (nie doprowadzamy do wrzenia(...)również delikatne nasączamy. Za pomocą szpatułki ‘tynkujemy’ cały tort cienką warstwą pozostałego kremu Rocher. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki. Gdy się schłodzi nakładamy polewę czekoladową i dekorujemy posypką/ orzechami laskowymi. Gotowy tort Rocher przechowujemy w lodówce. Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz serka mascarpone do kremu. Użyłam maki pszennej

Słodki Pomysł
Polewa czekoladowa ekspresowa ! 140

się nam rozpuści wsypujemy do niej czekoladę połamaną na drobne kawałki. Dalej mieszamy cały czas,aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Gorącą polewą oblewamy nasze ciasta i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy. W ten sposób przygotowana polewa zawsze nam się uda i nie zajmie nam wiele czasu na jej przygotowanie. Ja używam przeważnie ,,Planty,, Możemy zrobić też(...)sposób polewę czekoladową białą,wtedy zamiast czekolady gorzkiej dajemy czekoladę białą.                                                                                   Rada : Nigdy nie używajmy do robienia polewy najtańszych

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania