Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie(...)Kinder Bueno Tęczowy tort (rainbow cake) Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladową Torcik czekoladowy z kawowym kremem Sernik pomarańczowy Tort bezowy z kawowym kremem Napoleonka na kruchym spodzie Sernik czarno-biały Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Walentynkowe magdalenki Zimowa szarlotka z bezą Oponki serowe Ciasto marchewkowe
Kulinarne przygody Gatityorzechów włoskich 1 i 1/4 szklanki cukru 2 pełne łyżki ciemnego kakao 1 szklanka oleju 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Polewa czekoladowa: 50 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 80 g śmietany kremówki 30 % Dodatkowo: 2 łyżki orzechów włoskich (uprażonych i posiekanych) Przygotowanie: Ciasto: Cukinię zetrzeć na tarce o małych(...)mierzona u góry) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Polewa czekoladowa: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki, aby polewa trochę zgęstniała. Następnie
Oryginalny smakszklanki wiórków kokosowych, Masa budyniowa: 250ml mleka, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 kostki masła, Dodatkowo: 1/2 słoika powideł śliwkowych, polewa czekoladowa, wiórki kokosowe do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam(...)zimny budyń. 4. Jedną część biszkoptu smaruję powidłami śliwkowymi. Przykrywam ciastem makowo- kokosowym. Na ciasto wykładam masę budyniową, wyrównuję i przykrywam drugą częścią biszkoptu. 5. Polewę czekoladową przygotowuję wg przepisu na opakowaniu. Wierzch ciasta polewam polewą i oprószam wiórkami kokosowymi
Tradycyjna kuchnia Kasiszczypta soli Warstwa czekoladowa: białka z 3 jaj 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao 100g mlecznej czekolady 100g rodzynek Warstwa kajmakowa: 1 puszka masy kajmakowej krówkowej (510g) Polewa czekoladowa: 100g mlecznej czekolady 100ml śmietany 30% 1 łyżka masła Dekoracja: lukier z cukru pudru orzeszki ziemne bez soli Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę(...)czekoladowa: Białka ubić, dodać cukier, całość ubić na sztywną pianę. Następnie dodać kakao, startą czekoladę i rodzynki. Masę czekoladową wyłożyć na wystudzonym cieście i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia. 3. Masę kajmakową, podgrzać i rozprowadzić na wierzchu warstwy czekoladowej, a następnie wstawić do lodówki na około 30 minut. 4. Polewa
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 100g cukru trzcinowego 550g mąki 2 łyżki kakao słoik powideł śliwkowych albo gęstej konfitury z porzeczek do nadziewania polewa czekoladowa: 200g czekolady (60%) + łyżka masła lub gotowa polewa czekoladowa ozdobna posypka cukrowa Miód, przywary i pokrojone w kostkę masło podgrzewać w rondlu, aż masa będzie płynna. Ostudzić lekko. Śmietanę(...)przekładać pierniczków na blachę. Pierniczki z wierzchu posmarować rozmąconym białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 8-10 minut w temp. 170stC. Upieczone pierniczki ostudzić. Można polać polewą lub polukrować. Polewa: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Pierniczki polać polewą, udekorować posypka. Przechowywać w szczelnej puszce lub słoikach. Gdyby pierniczki stwardniały, do puszki można włożyć kawałek skórki
Obiad gotowydomowej) granoli czekoladowej lub wiórki czekoladowe do dekoracji Najpierw przygotowujemy sos czekoladowy. W niewielkim garnuszku umieszczamy masło z mlekiem oraz cukrem i rozpuszczamy, cały czas mieszając. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy kakao i całość bardzo dokładnie mieszamy, nie podgrzewając już za bardzo, ponieważ polewa może się rozwarstwić. Jeśli się tego boimy, kakao możemy dodać po zestawieniu garnuszka(...)Mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej masy. W wersji tylko dla dorosłych możemy zamiast mleka dodać niewielką ilość alkoholu, np. likieru pomarańczowego. Sos będzie wtedy smakował niczym trufle. Gotowy sos czekoladowy wlewamy na dno szerokich szklanek i odstawiamy do ostygnięcia. Budyń przygotowujemy tak samo jak ten z papierka. 1,5 szklanki mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym
Ratunku obiadjaja i żółtko MASA BUDYNIOWA: litr mleka 3 budynie czekoladowe MASA SEROWA: pół kostki miękkiej margaryny pół szklanki cukru 4 serki waniliowe 3 jaja i białko budyń śmietankowy polewa czekoladowa wiórki kokosowe Wykonanie: Najpierw musimy zagnieść ciasto (ze wszystkich składników "CIASTO") i wyłożyć je na prostokątną blaszkę. Następnie gotujemy budynie czekoladowe, gorące przekładamy na surowe ciasto i równo(...)wymieszaniu łączymy ze sztywną pianą z czterech białek i równo rozkładamy na zimnym budyniu czekoladowym. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy na 40 minut. Po upieczeniu polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi
Serce zamknięte w formie pysznościDodatkowo : polewa czekoladowa płatki migdałów do posypania herbata do nasączenia biszkoptu Przygotowanie : 5 jajek ubijamy mikserem z cukrem na puch, budynie(...)blat ciasta nasączamy słodką herbatą, na to rozkładamy porcje masy, na to ciasto kokosowe, reszta masy budyniowej, następnie biszkopt czekoladowy i nasączamy go herbatą. Na schłodzone ciasto wylewamy polewę czekoladową, posypujemy płatkami migdałów i chłodzimy do całkowitego zastygnięcia. Uwagi ; ciasto jest bardzo smaczne jednak kokos w środku jest troszkę suchy. ogólnie polecam
Kulinarne Fantazje MarioliGorzka Goplana 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 cukru 1/2 mleka (najlepiej kokosowe domowej roboty) 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa czekoladowa 4 łyżki cukru 60 g masła 1/2 tabliczki czekolady Klasyczna Gorzka Goplana 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo 1/2 posiekanej tabliczki czekolady Klasyczna Gorzka Goplana Przygotowanie(...)namoczoną żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, nie wrzącej, płynną żelatynę wlewamy do masy czekoladowej, pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia 10. Zupełnie zimne doughnuts zanurzamy z jednaj strony w polewie czekoladowej, dekorujemy grubo posiekaną czekoladą Do późno popołudniowej sesji plenerowej przetrwało tylko 3,5 doughnut
Słodki Kompromisserka ricotta 3 żółtka 3 białka 150 g praliny 70 g cukru 1 łyżeczka vaniliowej pasty Solony karmel 100 ml śmietanki 100 g cukru szczypta soli morskiej Polewa czekoladowa 25 g masła 2 łyżki śmietanki 2 łyżki cukru 1 łyżka golden syropu 2 kostki czekolady 2 łyżki kakao Składniki na pralinę grubo pokrój. Rozpuść masło z golden syropem(...)zastygnie, polej cheesecake przestygniętą polewą Ciepła jeszcze polewa spływa po torcie. Po wyjęciu z zamrażalnika odczekaj z krojeniem około 30 minut. Tort lodowy cheesecake przed podaniem należy lekko rozmrozić. Pominęłam ten fakt, bo musiałam zdążyć zrobić zdjęcia za nim tort się rozmroził. The post Tort lodowy cheesecake z czekoladowo orzechową praliną appeared first on Blog kulinarny
codojedzeniaczekoladową i wszystko dokładnie, delikatnie wymieszać. Gotowy krem wstawić na ok 1 godzinę do lodówki aby stężał. Jedną część wystudzonego ciasta posmarować kremem i przykryć drugą połową. Składniki na polewę czekoladową. 140 g mlecznej czekolady 110 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulek) 160g śmietany kremówki. Sposób wykonania polewy czekoladowej: W garnuszku kremówkę doprowadzić do wrzenia, dodać połamane
Na słodko lub wytrawnieupiec! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 3 jajka 120 g masła 100 g gorzkiej czekolady (74 % kakao) 2 łyżeczki amoniaku szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady skórka starta z 3/4 pomarańczy (na małych oczkach) 1/3 szklanki śmietany kremówki 30 % Przygotowanie: Ciasto: W rondelku roztopić masło z czekoladą(...)pełna łyżka na jedno ciastko). Na blaszkę nałożyć 6 ciastek w dużych odstępach (bardzo urosną!). Piec w 170 stopniach przez około 13 -15 minut, aż lekko się zrumienią. Polewa czekoladowa: W rondelku mocno podgrzać śmietanę kremówkę (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady, skórkę pomarańczową i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Gotową polewą posmarować amerykany
Oryginalny smakprzygotowany na bazie jogurtów greckich. 8. Sernik gotowany polany polewą czekoladową . Pomysł na sernik dla osób, które nie mają miksera bądź piekarnika - gotowany, przełożony herbatnikami i udekorowany polewą czekoladową. 9. Puszysty sernik , lekki jak chmurka. Poniższy sernik rozpływa się w ustach - jest lekki, puszysty i delikatny w smaku. Nie kruszy się, ani nie pęka podczas pieczenia. Sernik należy piec(...)banalnie proste, jednak bardzo czasochłonne. 12. Mazurek z masą orzechową i upieczonym koglem . Ciasto jest lekko kruche, bezowe, a sama polewa rozpływa się w ustach. Pycha! Poniższy mazurek to pomysł na wypiek dla osób nie tolerujących glutenu. 13. Czekoladowe, lekko słodkie jajeczka z masą twarogową i brzoskwinią . Wbrew pozorom przygotowanie czekoladowych jajeczek nie jest skomplikowane, a niestety czasochłonne
Ugotować