polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:55/582)

Piernik bananowy z czekoladowym ganache 114

przyprawy korzennej *** ¼ łyżeczki soli 1½ łyżeczki sody oczyszczonej 1½ szklanki mąki (240 g) opcjonalnie 100 g czekolady gorzkiej 60 g orzechów **** 300 g marmolady lub powideł śliwkowych Polewa czekoladowa ganache 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 80-100 g śmietanki 30% ***** * jeśli banany są niedojrzałe to dodaj szklankę cukru (220 g) ** rzepakowy, słonecznikowy lub kokosowy, masło, ale te trzeba(...)około 70 – 80 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia . Opcjonalnie po ostygnięciu przecinamy ciasto wzdłuż i przekładamy marmoladą lub powidłami . Przygotowanie polewy czekoladowej ganache W małym rondelku podgrzewamy śmietankę , nie doprowadzając do jej wrzenia. W międzyczasie czekoladę siekamy na drobne kawałki (im mniejsze tym łatwiej się rozpuszczą). Następnie czekoladę dodajemy do gorącej

WegePrzepis
Muffiny czekoladowe z malinami 61

muffinki są podwójnie czekoladowe, mają w sobie sporą ilość kakao, dodatek połamanej gorzkiej czekolady a dodatkowo zrobiłam do nich jeszcze prostą czekoladową polewę. Maliny komponują się tu idealnie, dają bowiem lekką kwaskowatość i przełamują słodycz ciasta. A do tego te muffinki są banalnie proste w przygotowaniu i zajmuje to chwilkę! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie(...)garnku z gotującą się wodą) rozpuść połamane 50 g czekolady i odrobinę mleka. Mleko pozwoli Ci uzyskać odpowiednią rzadszą konsystencję. Jeśli nadal będzie zbyt gęsta dodaj nieco więcej. Polewą czekoladową polej muffinki, możesz też zamiast polewy posypać je cukrem pudrem, też będą wyglądały efektownie. SMACZNEGO! Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje

nietylkopasta.pl
Wilgotne Ciasto Czekoladowe Z Kulkami Serowo Kokosowymi 483

cukru ( ewentualnie) jeśli kulki nie chciały by się lepić, to dodać do 2 łyżek mąki kokosowej ewentualnie 1 łyżka masła o ile twaróg jest chudy i suchy Polewa Czekoladowa : 6 łyżeczek cukru 3 łyżeczki kakao 3 łyżki mleka 1 nie pełna łyżka margaryny/masła Polewa Biała : 6 kostek białej czekolady lub 4 łyżki mleka w proszku(...)kulki serowe wykładamy ciasto czekoladowe a na wierzch pozostałe kulki.  Całość pieczemy w 180-190 stop przez około 70 minut. Patyczek wbity w ciasto musi być suchy !! Polewa czekoladowa 7. Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy. Gotujemy do zgęstnienia następnie odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Polewa biała 8. Kostki czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną. lub 9. Mleko

Gotowanie...to proste !
ciasto makowe 234

połączenia się składników. wykonanie ciasta: Ciasto kruche smarujemy dżemem porzeczkowym. Kładziemy jeden blat ciasta makowego, na którym wykładamy równomiernie masę kawową i przykrywamy drugim blatem ciasta makowego. Wierz polewamy polewą czekoladową. Dowolnie dekorujemy. składniki na polewę czekoladową: 60 g masła lub margaryny 1 i 1/2 łyżki kakao, kopiate 2 i 1/2 łyżek cukru 1/2 łyżki żelatyny 1 łyżka wody, gorącej(...)gorącej wodzie, dodajemy do rozpuszczonych wcześniej składników, mieszamy i chwilkę jeszcze podgrzewamy do połączenia się, nie doprowadzamy do zagotowania. Następnie zestawiamy z ognia i stopniowo dodajemy śmietanę, mieszamy. Gotową polewą polewamy ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Tort czekoladowo-śmietanowy. 153

najlepszy tort czekoladowy jaki zrobiłam. Pyszny, puszysty czekoladowy biszkopt przełożony czekoladową masą i kremową bitą śmietaną. Ja dodatkowo tort ozdobiłam polewa czekoladową, co uczyniło tort jeszcze bardziej czekoladowym (czytaj pyszniejszym) . Polecam!!! Składniki na tort czekoladowo-śmietanowy na tortownicę o średnicy 28 cm BISZKOPT (najlepiej przygotować go dzień przed składaniem tortu): 5 jajek szczypta soli 170 g cukru(...)aluminiową. Nasączamy go 8 łyżkami ciepłego kakao lub mleka. Na nasączony biszkopt wykładamy 2/3 masy czekoladowej, wyrównujemy i wykładamy 1/3 masy śmietanowej. Na wierzch kładziemy drugi blat ciasta, na nim rozsmarowujemy pozostałą masę czekoladową, na nią równomiernie wykładamy masę śmietanową. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową, startą czekoladą lub bitą śmietaną. Ja dodatkowo na cieście ułożyłam rajskie jabłuszka smażone w syropie (przepis

Rozpustne gotowanie
ciasto wiśniowa finezja 47

część kremu. Układamy wiśnie i wylewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała. Następnie na galaretce rozsmarowujemy pozostały krem i układamy drugi biszkopt. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Ciasto dowolnie dekorujemy. składniki na polewę czekoladową: 100 g masła 2 kopiate łyżki kakao 3 łyżki cukru 5 łyżek wody wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy, aż polewą zacznie troszkę

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto "Usta Adama" 195

pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 dużych jajek w temperaturze pokojowej   Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 5 łyżek cukru 850 ml mleka 250 g masła   Polewa czekoladowa: 4 łyżki cukru 3 łyżki masła 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 300 g okrągłych biszkopcików 1 słoiczek powideł śliwkowych      Przygotowanie:   1. Biszkopciki(...)Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystego kremu. Krem rozsmarować na upieczonym i ostudzonym cieście. Schłodzić w lodówce.   4. Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu do powstania jednolitej polewy. Zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Jak zacznie gęstnieć, rozprowadzić ją na masie budyniowej

Nastoletnie Wypiekanie
Tort czekoladowo-jabłkowy (Torta di cioccolato e mele) 143

masła 150 g mąki    100 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 50 g masła **** INGREDIENTI 1 kg di mele 150 g di burro 150 g di farina   100 g di zucchero 3 uova(...)stopni ok. 50-60 minut. Upieczone c iasto odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy polewę: gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Tort dekorujemy polewą czekoladową. **** PREPARAZIONE Montate il burro ammorbidito e lo zucchero, aggiungendo un uovo alla volta. Per ultimo aggiungete la farina setacciata con il lievito vanigliato,  il cacao amaro, un cucchiaino

La grande e la piccola cuoca
Jaglaczki kokosowe 158

góry dnem, na papier do pieczenia. Pokroić w batoniki, lekko rozsunąć, tak, aby pomiędzy poszczególnymi kawałkami pozostało trochę wolnej przestrzeni i polać polewą czekoladową. Doskonale sprawdza się tu polewa czekoladowo-kokosowa z dodatkiem mleka w proszku .  Na początku całość jest dosyć krucha ale gdy masa i batoniki stężeją będą się ładnie trzymały. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Ciastka/babeczki "grzybki" 184

wanilinowy Delecta 1 margaryna Dodatkowo: 1 białko mak niebieski kolorowe posypki (użyłam posypek z linii Decorada od Delecty: posypka smak owocowy, maczek smak truskawkowy, maczek smak mango, płatki czekoladowe) polewa smak mlecznej czekolady Delecta Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kawałki margaryny i śmietanę, całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (gdyby nie chciało(...)historii - to dla jej przyjemności z pomagania i jedzenia (wyjadła mi parę kapeluszy i spodów jeszcze przed napełnieniem;)) piekłyśmy grzybki... :) Być może pobawimy się kiedyś w kolorowy lukier zamiast czekoladowej polewy i zrobimy... muchomorki, pieczarki i kanie

Kolorowy Przepisownik
ciasto a la mleczna kanapka z kremem śmietankowym 597

pudrem na puszysty zwarty krem. Opcjonalnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę. wykonanie ciasta: Pierwszy blat biszkopta nasączamy ponczem i wykładamy cały krem, wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Całość schładzamy w lodówce. składniki na polewę czekoladową 100 g czekolady gorzkiej 60 g masła wykonanie: W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą, mieszamy i polewamy ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Pierniczki alpejskie 217

wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 7-10 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce *** *** Pierniczki możemy oblać polewą czekoladową, polukrować lub inaczej ozdobić. Polewę czekoladową uzyskamy rozpuszczając mleczną czekoladę (1 tabliczkę) z pięcioma łyżkami śmietanki 18% *** *** Lukier uzyskamy poprzez wymieszanie 1 szklanki cukru pudru z 3-5 łyżek śmietanki

Blog z Apetytem
Tarta z truskawkami, białym winem i bazylią 145

czekolady.. Całość przełamuje niebanalna bazylia. Do tego niezwykle kruche i delikatne ciasto i krem. Czego chcieć więcej? :) Składniki: 200g mąki krupczatki 2 żółtka łyżka cukru 125g margaryny opakowanie polewy czekoladowej lub czekolady deserowej (użyłam polewy o smaku ciemnej czekolady Delecty) 250ml śmietanki 100g mascarpone 500g truskawek opakowanie galaretki truskawkowej szklanka białego półsłodkiego wina listki bazylii  Z mąki, żółtek(...)widelcem. Umieszczamy w zamrażarce na 10 minut. Po tym czasie ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia to 15 minut. Na upieczone i wystudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową i równomiernie ją rozprowadzamy. Śmietankę ubijamy, na końcu łączymy z serkiem. Krem wykładamy na warstwę czekoladową. Galaretkę rozpuszczamy w szklance podgrzanego wina. W zimnej galaretce zanurzamy umyte, odszypułkowane

Wrzosowa Polana
Murzynek po polsku 150

ubite bialka i ewentualnie bakalie. Gotowe ciasto wykladamy na blache. Pieczemy w nagrzanym piekarnku do 180°C przez okolo 40 minut. Po wyciagnieciu z piekarnika, jeszcze cieple ozdabiamy polewa czekoladowa i posypujemy np. orzechami. Polewa czekoladowa: skladniki 4 lyzki masla 4 lyzki kakao 4 lyzki cukru 4 lyzki wody Wszystkie skladniki podgrzac w garnuszku az do stopienia

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania