wody Masa chałwowa: 20 dag chałwy waniliowej 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego 750 ml mleka 250 g masła Dodatkowo: ½ szklanki marmolady lub powideł Polewa czekoladowa 50 g chałwy waniliowej do posypania Sposób wykonania: Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść na stolnicy jednolite ciasto, wylepić dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30cm.Posmarować powidłami(...)wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, aż do skończenia. Przełożenie: Na ciasto kruche wyłożyć połowę masy chałowej przykryć ciastem czekoladowym, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem czekoladowym, całość polać polewą czekoladową udekorować pokruszoną chałwą i orzechami. Smacznego! http://piatnica.net
Wanilia i Kardamonpołączenia wszystkich składników. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Tężejącą mas ę miksujemy ze śmietaną( będzie szybko tężała) dodatkowo: 200 g frużeliny jeżynowej lub dżemu z czarnej porzeczki polewa czekoladowa + słodycze na dekorację wedle uznania ( kinder bueno, milky way, rurki waflowe, bounty, czekolada) p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows(...)direction: ltr; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 } WYKONANIE: biszkopt + nasączenie + 4 łyżki frużeliny 1/2 masy czekoladowej biszkopt + nasączenie+4 łyżki frużeliny 1/2 masy czekoladowej biszkopt + nasączenie +polewa czekoladowa dekoracja ze słodkości p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows
Domowe ciastałyżeczki cream of tartar inaczej kamień winny lub kwaśny winain potasu 0,25 łyżeczki sody spożywczej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej Polewa czekoladowa (opcjonalnie) 1 kostka czekolady gorzkiej lub dowolnej niskowęglowodanowej 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego Sposób przygotowania Ciasto dyniowe Wymieszać mokre składniki z erytrytolem. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki(...)wyłożyć papierem do pieczenia, wypełnić ciastem, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 30 - 40 minut aż wierzch się lekko przyrumieni. Polewa czekoladowa Oba składniki polewy rozpuścić na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gdy polewa zgęstnieje, lecz nadal będzie płynna polać wierzch placka dyniowego formując esy floresy. Pozostałe informacje
Modern Cave Girlkremu budyniowego, rozkładamy odsączone owoce, wylewamy tężejącą galaretkę,wkładamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Następnie wykładamy równomiernie pozostałą część kremu, który przykrywamy drugim ciastem piernikowym. Całość polewamy polewą czekoladową. składniki na polewę czekoladową: 130 g masła lub margaryny 3 łyżki kakao, kopiate 5 łyżek cukru 1 łyżka żelatyny 2 łyżki wody, gorącej 5 łyżek kwaśnej śmietany wykonanie: Masło(...)wcześniej składników, mieszamy i chwilkę jeszcze podgrzewamy do połączenia się, nie doprowadzamy do zagotowania. Następnie zestawiamy z ognia i stopniowo dodajemy po łyżce śmietanę, za każdym razem mieszamy. Gotową polewą polewamy ciasta. Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak JedzeniaMiękkie, puszyste i leciutkie ciasto dyniowo-czekoladowe. Z domową polewą czekoladową. Świetnie smakuje do herbaty, kawy, czy mleka. Pięknie wygląda i jest proste do zrobienia. Bez konieczności użycia miksera i ubijania składników. Samo ciasto szybko się robi, ale wymaga użycia puree z miąższu dyni, którą wcześniej należy upiec i zmiksować. Dynię kroimy na większe kawałki i pieczemy(...)łyżeczki proszku dopieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 250 g mąki pszennej po 1 płaskiej łyżeczce zmielonego cynamonu i imbiru szczypta zmielonej gałki muszkatołowej 30 g gorzkiego kakao POLEWA CZEKOLADOWA 50 g masła 50 g cukru 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki wody
cool and mintyrzepakowego 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do pierników Dodatkowo: około 1 szklanki bakalii (ja użyłam żurawinę, rodzynki i orzechy laskowe firmy Helio) polewa czekoladowa Helio Wykonanie: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, odstawiamy w drugiej misce żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy płynny miód, gorącą kawę ( dałam ciepłą choć autorka piesze żeby(...)przekładamy do dużej keksówki (moja miała 31x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 50 minut , do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 190°C gotowy piernik studzimy , polewamy gotową polewą czekoladową ( ja użyłam polew ę mleczn ą firmy Helio) i posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. Źródło: http://www.mniammniam.com/Puszysty_piernik-2273p.html
Słodkie zapomnienierazu można go podawać, najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu. Piernik jest miękki po upieczeniu, a dzięki kakao ma lekko czekoladowy smak. Piernik został przełożony pysznym czekoladowym kremem, a czekoladowa polewa została posypana siekanymi orzechami. Czekolada i orzechy to według mnie idealne połączenie. Ten piernik można upiec na ostatnią chwilę w samą Wigilię. Na 100% jego smak zachwyci gości zgromadzonych(...)dodajemy 2 łyżki mleka i kakao. Mieszamy do momentu aż nie będzie grudek. Ciasto smarujemy polewą czekoladową, dla dekoracji posypujemy siekanymi orzechami i cukrowymi gwiazdkami. Możemy zamiast polewy rozpuścić czekoladę i posmarować wierzch ciasta. Wstawiamy ciasto do lodówki, aby krem i polewa stężały. Ciasto piernikowe można podawać po ok. 30 minutach, gwarantuję Wam, że bardzo szybko zniknie. Polecam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnadaje ciastu wilgoci. Potem wystarczy już tylko wszystko wymieszać łyżką i do piekarnika Takie ciasto kakaowe wychodzi zawsze miękkie, pyszne, dosłownie rozpływające się w ustach. A do tego czekoladowa polewa i chrupiące czekoladowe chrupki (możecie zastąpić innymi ozdobami lub pominąć). Nic tylko jeść Wilgotne ciasto kakaowe mieszane łyżką, to idealny wypiek do kawy czy herbaty. Sprawdzi się też doskonale(...)minut. Stan pieczenia możemy być różny w zależności od piekarnika, dlatego stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto. Upieczone ciasto studzimy, następnie wyjmujemy z formy i zdobimy polewą czekoladową. U mnie rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada. Połączyłam czekoladę mleczną z orzeszkami z kawałkami innych czekolad. Całość posypałam czekoladowymi chrupkami. Smacznego
Słodkie okruszkiśmietankowe – u mnie Emix (2 x 41 g) 4 jajka klasy M Dodatkowo: dobrej jakości mleczna czekolada (u mnie belgijska)** i czekoladowe kuleczki (chrupki) *sernik nie jest mocno słodki, bo dodatkowej słodyczy nadaje mu czekoladowa polewa. Ja często podaję go również posypanego wyłącznie cukrem pudrem. ** czekoladę można opcjonalnie zastąpić polewą np. z tego przepisu Przygotowanie: Ser i jajka(...)zależności od piekarnika (około 50-60 minut). Sernik studzimy w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągamy na blat. Gdy całkowicie przestygnie polewamy go polewą – u mnie rozpuszczona w kąpieli wodnej mleczna czekolada. Na wierzch dodatkowo wysypałam czekoladowe kuleczki (chrupki). Gdy polewa przestygnie sernik wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Uwagi: Sernik podczas pieczenia mocno rośnie, a potem
Słodkie okruszkiMurzynek to jedno z popularniejszych ciast czekoladowych . Zazwyczaj polane polewą czekoladową . Ale oczywiście ja zawsze muszę coś zmienić , coś dodać ... ważne ,ze wychodzi smacznie i ciekawie . :) Składniki : forma 25x40 cm Ciasto: 1 kostka masła 1/2 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru (330g) 4 łyżki kakao 5 jajek - oddzielnie białka i żółtka 2,5 szklanki mąki (420g(...)grubości ) i pokruszyć go . Pozostały w formie spód nasączyć nalewką , posmarować dżemem wiśniowym i wyłożyc całą masę serową. Górą posypać pokruszonym ciastem i polać odlaną wcześniej polewą czekoladową. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkajajek 1 szklanka oleju (215 g) 1 i 1/3 szklanki cukru (300 g) 1 i ½ szklanki mąki pszennej (250 g) 1 łyżka proszku do pieczenia (12 g) Polewa czekoladowa: ½ tabliczki czekolady (50 g) 2 łyżki mleka (30 g) 1 łyżeczka masła (5 g) Wykonanie: Dużą formę na babkę lub keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy(...)końcem pieczenia, przykryć można babkę folią aluminiową, gdy za bardzo zaczyna się przypiekać). Upieczoną bakę wyciągamy z piekarnika, lekko studzimy i bardzo delikatnie wyciągamy z foremki. Wystudzoną babkę ozdabiamy polewą czekoladową. Wszystkie składniki polewy umieszczamy w garnuszku, rozpuszczamy, na bardzo małym ogniu, nieustanie mieszając. Uwagi: – jeśli nie posiadamy malaksera, możemy pomarańczę, olej i jajka zmiksować zwykłym blenderem
KulinarneImpresje.plcukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 5 szklanek, jajka 3 sztuki "L", sól - szczypta, śliwki 50 dag, morele 50 dag, wiórki kokosowe 4 łyżki, polewa czekoladowa - w opisie do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1/2 szklanki letniego mleka, wsypać po 1 łyżce cukru i mąki, wymieszać, nakryć talerzem i odstawić na 30 minut do wyrośniętego zaczynu(...)ół, ciasto piec około 50 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach 1/2 szklanki pudru cukru z 1 łyżeczką soku z cytryny i łyżkją mleka wymieszać, wlać podgrzaną w mikrofali polewę czekoladową i wymieszać polewą polać wierzch ciasta i zostawić do zastygnięcia - ciasto jest bardzo lekkie, puszyste i z owocami, kokosem i polewą smakuje wybornie.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSzybki przepis na ciasto murzynek. Murzynek jest wilgotny, puszysty polany słodką polewą czekoladową. Ten murzynek przypomina mi smak mojego dzieciństwa. Czas przygotowania: 1.5 godziny Ilość porcji: >6 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: tanie SKŁADNIKI: 375 g margaryny ( 1.5 kostki ) 375 g cukru (1.5 szklanki) 525 g mąki ( 3 szklanki ) 220 ml wody(...)blachę ( 36 cm x 24 cm ) 4. Pieczemy w temperaturze 180 ℃ przez 40 minut. Po zakończeniu pieczenia nie wyciągamy z piekarnika tylko uchylamy drzwi. 5 Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową. Jak zrobić polewę znajdziecie tutaj: https://karolgotuje.pl/polewa-czekoladowa/ Gotowe… Smaczengo!!! Artykuł Murzynek przepis pochodzi z serwisu
karolgotujemaku mielonego 100 g masła 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3 jabłka łyżka miodu naturalnego 5 łyżek kaszy manny łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka lub wody Polewa czekoladowa: 100 g masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżka kakao 3 łyżki mleka Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml . Jak zrobić makowca japońskiego(...)będzie wilgotny. Po upieczeniu ciasto wystudzić w foremce i wyjąć je dopiero po schłodzeniu. Wystudzony makowiec polać polewą. Polewa czekoladowa: Składniki na polewę rozpuścić w rondelku na małej mocy palnika i wolno gotować, aż powstanie jednolita polewa. Polewa powinna spływać z łyżki w formie lekko ciągnącej się kropli. Gorącą polewą posmarować makowiec i wstawić
Kuchcik gotujecukru 40 dag suszonych śliwek kalifornijskich, pokrojonych w kostkę/paseczki 1/2-3/4 szkl. wódki lub rumu Krem budyniowy (gotowy lub domowej roboty) krem karpatkowy Delecta 200 g masła zambrowskiego Polewa czekoladowa 150 g czekolady 100 g masła 3-4 łyżki mleka Przygotowanie Przygotowanie śliwek i ponczu (wykonać min 12 h przed przygotowaniem ciasta) . Wodę z cukrem zagotować. Wrzucić śliwki(...)Krem karpatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Złożenie ciasta . Zdjąć przy pomocy noża wierzchnią warstwę biszkoptu. Nasączyć. Nałożyć krem, następnie pokrojone śliwki i całość zalać polewą czekoladową (wszystkie składniki polewy wrzucić do garnka z grubym dnem i na małym ogniu doprowadzić do ich rozpuszczenia - cały czas mieszając). Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki najlepiej na noc. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.com