szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 2 łyżki kakao Gniazdko: garść makaronu ryżowego 1/3 tabl. gorzkiej czekolady czekoladowe jajeczka Polewa czekoladowa: 100g śmietanki 30% 100g gorzkiej czekolady Babka: Jajka ubić z cukrem na puch. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Margarynę roztopić i wlewać(...)rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Następnie wymieszać z pokruszonym makaronem aby całkiem go pokryła. Miseczkę wyłożyć folią i uformować w niej makaron. Gniazdko włożyć do lodówki do zastygnięcia. Polewa czekoladowa: śmietankę podgrzać aby była gorąca, ściągnąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Odstawić na chwilę a następnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Polewą polać babkę. Odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem
Smakołyki AsiSernik dotowany na miodowych spodach z domową polewą czekoladową. Przepyszny, zdecydowanie jeden z moich ulubionych serników w wersji gotowanej. Prosty w przygotowaniu, bardzo aromatyczny. U mnie w tym roku na pewno zagości na Świątecznym stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na miodowe spody: 3 szkalnki mąki pszennej, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml 2 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki(...)serową: 1 kg sera sernikowego z wiaderka 5 jaj 150 gram masła/margaryny 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 budynie smietankowe lub waniliowe 1/2 szklanki mleka Składniki na polewę czekoladową: 1/3 kostki margaryny 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka wody 3 czubate łyżki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Przygotowanie miodowych spodów: do miski lub na stolnicę dodajemy wszystkie składniki
Blog kulinarny S9.PLpół szklanki cukru (lub mniej) 2 krople aromatu migdałowego garść rodzynek (opcjonalnie) Warstwa j abłkow a : ok. 1 kg jabłek (po obraniu i wydrążeniu) 1/2 łyżeczki cynamonu cukier Polewa Czekoladowa: 75 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) 75 ml śmietanki kremówki łyżeczka wódki ok. 100 g wió rków kokosowych Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie(...)momentu zgęstnienia i nadal gorącą masę od razu wykładamy na dolny biszkopt. O d kładamy do przestudzenia . Na mak wykładamy jabłka i przykrywamy górn ą częścią biszkoptu . Polewa Czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy , a następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz wódkę. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Strużkami czekolady polewamy wierzch ciasta. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Moje
Słodka Stronadwóch warstw ciasta kruchego o miodowej nucie, delikatnego, rozpływającego się w ustach biszkoptu, aksamitnej masy oraz idealnie komponujących się z całością powideł śliwkowych, słodkie dzieło zwieńcza aromatyczna polewa czekoladowa. Królewiec to ciasto eleganckie, wyjątkowo smaczne i z pewnością warto przygotować je w domu na niemal każdą okazję. Ciasto "Królewiec" - Składniki: Kruche Ciasto: 225 g mąki tortowej 110 g cukru(...)placków. Smarujemy cienką warstwą powideł śliwkowych i wykładamy połowę masy. Przykrywamy biszkoptem i smarujemy pozostałą masą. Drugi kruchy placek smarujemy od dołu powidłami i umieszczamy na reszcie ciasta. Polewa Czekoladowa: 100 ml kremówki podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną gorzką czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia oraz otrzymania gładkiej konsystencji. Aby uzyskać efekt
Słodka Stronawyczuwalnego smaku czerwonej fasoli to bez obaw, cieszcie się czekoladowym i wilgotnym smakiem ciasta, reszty nikt się nie domyśli Sprawdziłam, wiem! Ciasto zaskakuje smakiem, konsystencją, jest wilgotne, z polewą mocno czekoladową komponuje się znakomicie! Uwierzcie mi, ekspresowe brownie, które robiłam po raz pierwszy zachwyciło mnie (i innych) smakiem. No bo jak to czerwona fasola na słodko, a jednak się udało(...)brzegi wysmarowane masłem. Tak przygotowane ciasto piekłam ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C (bez termoobiegu) grzaniem góra plus dół, na środkowej półce piekarnika. Gotowe ciasto udekorowałam polewą czekoladową (z masła, kakao, cukru pudru i mleka) oraz rodzynkami i żurawiną suszoną. Płatki migdałowe też się świetnie sprawdzą, szczególnie tworząc kontrast;) Przepis na brownie z czerwonej fasoli znalazłam tutaj
Zasmakuj Kuchnitwarogu 1 i 1/5 szklanki cukru pudru 5 jajek 100 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej cukier waniliowy łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie) Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (według uznania) ok. 40 g masła Sernik Wiedeński - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zmielić ser przynajmniej dwa razy. Masło utrzeć(...)kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto** i po jego ostudzeniu można przygotować polewę czekoladową. Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z palnika w momencie gdy czekolada stanie się zupełnie gładka. Staramy się jej nie zagotować. Chwilę czekamy aż masa lekko ostygnie i polewamy nią sernik. * jest to bardzo ważne - w przeciwnym razie masa może się ściąć ** gdyby
Słodka StronaPierniczki precelki Super przepis na kruche i pyszne precelki pierniczkowe w lśniącej polewie czekoladowej. U mnie połowa została oblana mleczną czekoladą, a połowa deserową, także każdy znajdzie coś dla siebie. Można je także powiesić na choince, ale są tak smaczne, że raczej długo tam nie powiszą Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki(...)przyprawy do piernika 150g drobnego cukru 200g płynnego miodu 120g miękkiego masła 2 jajka Polewa czekoladowa: ok 50 ml śmietanki kremówki 150g gorzkiej lub mlecznej czekolady (lub pół na pół) 1 łyżka oleju *** Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier. Wbijamy jajka i dodajemy masło oraz miód *** *** Wszystko razem zagniatamy. Gotowe
Blog z ApetytemPierniczki precelki Super przepis na kruche i pyszne precelki pierniczkowe w lśniącej polewie czekoladowej. U mnie połowa została oblana mleczną czekoladą, a połowa deserową, także każdy znajdzie coś dla siebie. Można je także powiesić na choince, ale są tak smaczne, że raczej długo tam nie powiszą Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki(...)przyprawy do piernika 150g drobnego cukru 200g płynnego miodu 120g miękkiego masła 2 jajka Polewa czekoladowa: ok 50 ml śmietanki kremówki 150g gorzkiej lub mlecznej czekolady (lub pół na pół) 1 łyżka oleju *** Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier. Wbijamy jajka i dodajemy masło oraz miód *** *** Wszystko razem zagniatamy. Gotowe
Blog z Apetytempieczenia cukier waniliowy Krem: ok. 700 ml śmietany 30-36% ok. 3 łyżki cukru pudru fix do ubijania śmietany (opcjonalnie) konfitura wiśniowa wiśniówka (ewentualnie wódka) wiśnie do dekoracji Polewa czekoladowa: 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady deserowej łyżka wódki Tradycyjna Wuzetka - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Blaszkę wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem(...)smarujemy cienką warstwą konfit ur y wiśniowej. ( ciasto można posmarować od wewnątrz konfitur ą, wtedy łatwiej jest nałożyć polewę, jednak śmietana może się zabarwić na czer wono). Polewa czekoladowa: Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz wódkę. Mieszamy do otrzymania gładkiej, jednolitej konsystencji. Odrobinę przestudzamy i przygotowan ą czekolad
Słodka Stronatworzył korzuch, Wystudzić. Masło zmikować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać przechłodzony budyń i cały czas miksować. Gotową masę wyłożyć na ostudzone ciasto. Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki kakao 3 łyżki margaryny 3 łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru Łyżeczka kawy rozpuszczalnej Z podanych składników zrobic polewę czekoladową. Gotową polewę wylać na masę
Na słodko lub wytrawniejajek L) 2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 szklanki mąki 250 g masła 250 g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Czekoladowa polewa: 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 8 łyżek mleka wiórki kokosowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto: Masło rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać(...)nożem, wmieszać w masę. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C (z termoobiegiem), piec 40-45 minut – do suchego patyczka. Czekoladowa polewa: Do garnka wsypać cukier i kakao, wlać mleko, podgrzewać do połączenia się składników. Odstawić do przestygnięcia – polewa szybko robi się twarda. Ciasto pokryć polewą i posypać
niecodziennikparyczekoladową. Piernik jest miękki puszysty rozpływa się w ustach i po zjedzeniu jednego kawałka ma się ochotę sięgnąć po następny 1. słoik powideł śliwkowych 2. galaretka brzoskwiniowa 3. polewa czekoladowa Powidła podgrzać dodać galaretkę, dokładnie wymieszać odstawić aż powidła zaczną tężeć. Piernik przekroić na 2-3 część posmarować powidłami. Obciążyć piernik dość grubą książką i pozostawić aby odpoczywał
RAROSSAGosiak :) Na to pyszne ciasto składają się następujące warstwy: biszkopt kakaowy, krem krówkowy, warstwa biszkoptów, krem o smaku cappucino, warstwa krakersów, orzeszki ziemne, kajmak i pyszna polewa czekoladowa. :) Z takiego połączenia musi powstać dobre ciasto. Snikers vel Gosiak PRZEPIS /na dużą blachę tzw. "sernikową"/ Temperatura pieczenia biszkoptu kakaowego: 180 o C Czas pieczenia(...)cappucino śmietana kremówka łaciata czerwona 400ml 2 śmietan- fix 4 łyżki cappuccino cukier puder 2 łyżki / do smaku/ Kremówkę ubić, dodać śmietan-fixy, cappucino i cukier puder. Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Chwilę podgrzać , cały czas miesza
coolinarnastrefa.blogspot.comwaniliowy budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej żółtko 125 g masła Masa Śmietanowa: 400 ml mocno schłodzonej kremówki 30% 2 fixy do ubijania śmietany 2-3 łyżki cukru pudru Polewa Czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej (lub 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej) 50 g masła ok. 300-350 g herbatników (miękkich, jeden - 5 g) Ciasto "3 Bit" - Bez Pieczenia(...)krówkowa, herbatniki, masa budyniowa, herbatniki, masa śmietanowa, herbatniki. Ważne: Aby uniknąć "zapadnięcia się ciasta" po dodaniu każdej z mas ciasto powinno spędzić kilkanaście (lub więcej) minut w lodówce. Polewa Czekoladowa: Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z pociętym na mniejsze kawałki masłem. Gdy czekolada ulegnie roztopieniu delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji, zdejmujemy z ognia, chwilę czekamy
Słodka Stronaktoś lubi słodkie), 2 jajka lub dla 2 jajka wegańskie z nasion chia), 175 g mąki (dodałam orkiszową), 1 łyżka proszku do pieczenia, 100 g płatków czekoladowych (opcjonalnie) Polewa czekoladowa ja nie robiłam Wykonanie: Obrać i ugotować bataty (gotować około 15 minut), gorące bataty przełożyć do miski i dodać tabliczkę czekolady. Czekolada rozpuści się dzięki gorącym ziemniaczkom(...)proszek do pieczenia, płatki czekoladowe, jeśli ktoś się na nie zdecydował. Mieszamy chwilkę mikserem. Przekładamy do małej foremki i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ozdabiamy polewą czekoladową
Smaki Przyprawy i Kolory