gruszki szklanka wiśni ( w moim przypadku z kompotu ) Krem budyniowy: budyń śmietankowy łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1/2 l mleka 150 g masła Dekoracja : polewa czekoladowa Sposób przygotowania Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać mąkę i margarynę. Ciasto podzielić(...)gruszek i wiśni. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Ze składników ugotować budyń. Przestudzić z zmiksować z masłem. Krem wyłożyć na ostudzone ciasto i polać polewą czekoladową. Polewa: 3/4 tabliczki czekolady deserowej 2 łyżki śmietanki 1 łyżka masła Na polewę , łamiemy czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ja w kąpieli wodnej, Dolewamy śmietankę i masło , mieszamy
Różne smaki w kuchniKeto świąteczne ciasteczka w polewie czekoladowej Keto świąteczne ciasteczka polecają się na Święta Święta już za kilka dni. Jeśli nie pokusiliście się jak do tej pory o żadne świąteczne keto pierniczki lub inne ciastka , to to jest dobry moment. Jakoś w tym roku lukrowane pierniczki nie stały się moim celem. W ogóle z moich rąk nie powstały żadne ciastka. Miałam(...)łyżeczki gumy guar 1 łyżeczka cynamonu 1 szczypta soli 0,25 łyżeczki kwaśnego winianu potasu (inaczej kamień winny) 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka jogurtu kokosowego Polewa czekoladowa 50 g czekolady gorzkiej min. 85 % kakao lub niskowęglowodanowej 2 garści płatków migdałowych do dekoracji Sposób przygotowania Ciastka Masło utrzeć z erytrytolem na gładką masę. Dodać jajko, jogurt i ekstrakt
Modern Cave Girlszklanki zimnej wody Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 kostka (200 g) masła Polewa czekoladowa: 200 g (2 tabliczki) gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 5 łyżek mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie ciasta Metrowiec: Wszystkie składniki wcześniej wyjąć z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej(...)kubka przełożyć łyżkę masła, dodać mleko. Wstawić na gaz i podgrzewać do rozpuszczenia się mleka. Następnie dodać połamaną w kostki czekoladę. Podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady. Ciepłą jeszcze polewą czekoladową posmarować wierzch ciasta. Gotowego metrowca odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Ciasto kroić na skos. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto Metrowiec pochodzi z serwisu Danka Pichci
Danka Pichciszklanki zimnej wody Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 kostka (200 g) masła Polewa czekoladowa: 200 g (2 tabliczki) gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 5 łyżek mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie ciasta Metrowiec: Wszystkie składniki wcześniej wyjąć z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej(...)kubka przełożyć łyżkę masła, dodać mleko. Wstawić na gaz i podgrzewać do rozpuszczenia się mleka. Następnie dodać połamaną w kostki czekoladę. Podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady. Ciepłą jeszcze polewą czekoladową posmarować wierzch ciasta. Gotowego metrowca odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto Metrowiec pochodzi z serwisu Danka Pichci
Danka Pichciprzepisie masę z kaszy manny studzi się, a następnie uciera się ją z miękkim masłem. Dzięki temu masa jest puszysta i lekka. Najczęściej na wierzchu ciasta znajduje się polewa czekoladowa, ale zachęcam, by zamiast niej zrobić o 1/4 więcej masy z kaszy manny i rozsmarować ją na wierzchu, a potem posypać siekanymi orzechami. Dzięki temu smak ciasta pozostanie delikatny(...)jeśli zdecydowaliśmy się na masę również na wierzchu, odkładamy najpierw 1/5 masy). Na masie kładziemy trzeci placek, na nim drugą połowę masy, a na niej ostatni placek. Wierzch polewamy polewą czekoladową lub rozsmarowujemy na nim odłożoną część masy. Posypujemy siekanymi orzechami włoskimi. Przełożone ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na noc by zmiękło. Placek Swojak glinicki - kuchnia podkarpacka Tradycyjnie już zapraszam
Trzeci talerzmnie tortownica o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 50 minut do suchego patyczka. Na wystudzonym cieście rozprowadzamy równomiernie polewę czekoladową Polewa czekoladowa 100 gramów czekolady deserowej 2 lub 3 łyżki mleka 40 gramów masła Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do garnuszka wraz z mlekiem i masłem. Podgrzewamy na bardzo małym
Andzia Pichcidrylowanych z syropu 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 1 łyżeczka żelatyny Poncz: ¾ szklanki wody ¼ szklanki likieru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru Dodatkowo : Polewa czekoladowa Posypka białej czekolady Słoiczek dżemu wiśniowego Sposób wykonania: Biszkopt ciemny: Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukry i miksować do uzyskania puszystej białej masy, masło rozpuścić w miseczce(...)likierem, smarujemy cienką warstwą dżemu wiśniowego, oraz połową kremu budyniowego. Dajemy warstwę serową oraz resztę kremu budyniowego, tężejącą warstwę wiśniową i przykrywamy jasnym biszkoptem, skrapiamy reszta ponczu, dekorujemy polewa czekoladowa oraz posypką z białej czekolady. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonszklanki mleka 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 2 szklanki mleka w proszku 1 duża łyżeczka kakao Dodatkowo: 1 opakowanie (80 g) ryżu chrupiącego Sante o smaku czekoladowym polewa czekoladowa wg. dowolnego przepisu 1/2 szklanki syropu z wody i cukru do nasączenia ciasta(...)jedną część biszkoptu wyłożyć 3/4 masy wymieszanej z 3/4 opakowania ryżu chrupiącego, przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch ciasta posmarować pozostałą częścią masy, obsypać pozostałym ryżem i udekorować polewą czekoladową.Schłodzić
Praktyczna plstudencka) 2 szklanki mąki (340g) 1 łyżeczka sody (8g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5g) 1 łyżeczka cynamonu lub 2 łyżeczki kakao (5g) (u Agaty wersja z kakao) Polewa czekoladowa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła 3 łyżki mleka Wykonanie: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tortownicę o średnicy 26cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem(...)przez sitko, sodę, proszek do pieczenia, mieszamy szpatułką lub łyżką. Na koniec dodajemy jabłka i bakalie, całość dokładnie mieszamy. Pieczemy przez około 45 minut. Wystudzone ciasto oblewamy polewą czekoladową (polewa: wszystkie składniki polewy (czekoladę łamiemy na kostki) umieszczamy w małym rondelku i roztapiamy na niewielkim ogniu). Przepis na Ciasto wiewiórka w wersji do wydruku i PDF. Artykuł Odrobina otuchy
KulinarneImpresje.plSerniki uwielbiam i często je piekę ....delikatna śmietankowa masa serowa połączona z wyraźnie śliwkowym spodem, polana czekoladową polewą tworzą pyszną całość. Polecam to ciasto na różne okazje także świąteczne. Składniki Blaszka 24/28 cm Ciasto śliwkowe: 30 dag śliwek w czekoladzie+kilka do dekoracji 10 dag masła 100 g brązowego cukru pudru 15 dag mąki tortowej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku(...)masłem na gładką masę. Wylać na śliwkowy spód całość wstawić do nagrzanego do 175*c piekarnika piec około 55 minut.Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimny udekorować polewą czekoladową oraz śliwkami w czekoladzie. Życzę smacznego :-) Przepis bierze udział w konkursie na stronie Bazylia.pl
Wanilia i Kardamonłyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 pełne łyżki przyprawy do piernika Kotanyi 1 łyżeczka cynamonu 125 g margaryny Palma z Murzynkiem lub masła powidła śliwkowe polewa czekoladowa siekane migdały srebrne kulki dekoracyjne Sposób przygotowania: W rondlu rozpuszczamy margarynę z cukrem, miodem, cynamonem i przyprawą do piernika. Zagotowujemy, a następnie studzimy. Do misy robota wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę(...)części. Gdy ciasto przestygnie smarujemy każdy blat powidłami śliwkowymi, układamy wszystkie blaty jeden na drugi,dociskamy, ostatni również ma być posmarowany powidłami . Rozpuszczamy w kąpieli wodnej polewę czekoladową, polewamy wierzch ciasta na całej powierzchni, na płynną czekoladę sypiemy siekane migdały i srebrne kulki, pozostawiamy aż czekolada stężeje. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na minimum 24 godziny, piernik najlepszy jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgrudek. W misie miksera umieścić śmietanę. Ubić na prawie sztywno. Do żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany, wymieszać, dodać do reszty śmietany, zmiksować krótko, dodać cukier, zmiksować. Polewa czekoladowa: 300 ml śmietany 30% 200 g czekolady 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżeczki zimnej wody Żelatynę namoczyć w wodzie. Poczekać 5 min, aż napęcznieje. Po tym czasie roztopić w kąpieli wodnej(...)cukier, zmiksować. W zapiętej tortownicy ułożyć pierwszy blat, mocno nasączyć 1 szklanką nasączu, posmarować cienką warstwą dżemu, wyłożyć bitą śmietanę, wyłożyć drugi blat, mocno nasączyć. Polać polewą czekoladową, wyrównać. Lekko nacinając czekoladową polewę podzielić ciasto na kwadraty, mi wyszło 35 mniejszych porcji. Posypać startą czekoladą. Na każdej porcje wycisnąć rozetkę z bitej śmietany (u mnie tylka 1M Wiltona), na czubku
moj przepis nagrudek. W misie miksera umieścić śmietanę. Ubić na prawie sztywno. Do żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany, wymieszać, dodać do reszty śmietany, zmiksować krótko, dodać cukier, zmiksować. Polewa czekoladowa: 300 ml śmietany 30% 200 g czekolady 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżeczki zimnej wody Żelatynę namoczyć w wodzie. Poczekać 5 min, aż napęcznieje. Po tym czasie roztopić w kąpieli wodnej(...)cukier, zmiksować. W zapiętej tortownicy ułożyć pierwszy blat, mocno nasączyć 1 szklanką nasączu, posmarować cienką warstwą dżemu, wyłożyć bitą śmietanę, wyłożyć drugi blat, mocno nasączyć. Polać polewą czekoladową, wyrównać. Lekko nacinając czekoladową polewę podzielić ciasto na kwadraty, mi wyszło 35 mniejszych porcji. Posypać startą czekoladą. Na każdej porcje wycisnąć rozetkę z bitej śmietany (u mnie tylka 1M Wiltona), na czubku
moj przepis nagrudek. W misie miksera umieścić śmietanę. Ubić na prawie sztywno. Do żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany, wymieszać, dodać do reszty śmietany, zmiksować krótko, dodać cukier, zmiksować. Polewa czekoladowa: 300 ml śmietany 30% 200 g czekolady 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżeczki zimnej wody Żelatynę namoczyć w wodzie. Poczekać 5 min, aż napęcznieje. Po tym czasie roztopić w kąpieli wodnej(...)zmiksować krótko, dodać cukier, zmiksować. W zapiętej tortownicy ułożyć pierwszy blat, mocno nasączyć 1 szklanką nasączu, posmarować cienką warstwą dżemu, wyłożyć bitą śmietanę, wyłożyć drugi blat, mocno nasączyć. Polać polewą czekoladową, wyrównać. Lekko nacinając czekoladową polewę podzielić ciasto na kwadraty, mi wyszło 35 mniejszych porcji. Posypać startą czekoladą. Na każdej porcje wycisnąć rozetkę z bitej śmietany (u mnie tylka
moj przepis nagrudek. W misie miksera umieścić śmietanę. Ubić na prawie sztywno. Do żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany, wymieszać, dodać do reszty śmietany, zmiksować krótko, dodać cukier, zmiksować. Polewa czekoladowa: 300 ml śmietany 30% 200 g czekolady 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżeczki zimnej wody Żelatynę namoczyć w wodzie. Poczekać 5 min, aż napęcznieje. Po tym czasie roztopić w kąpieli wodnej(...)zmiksować krótko, dodać cukier, zmiksować. W zapiętej tortownicy ułożyć pierwszy blat, mocno nasączyć 1 szklanką nasączu, posmarować cienką warstwą dżemu, wyłożyć bitą śmietanę, wyłożyć drugi blat, mocno nasączyć. Polać polewą czekoladową, wyrównać. Lekko nacinając czekoladową polewę podzielić ciasto na kwadraty, mi wyszło 35 mniejszych porcji. Posypać startą czekoladą. Na każdej porcje wycisnąć rozetkę z bitej śmietany (u mnie tylka
moj przepis na