kojarzy mi się z dzieciństwem i ukochaną babcią! Zawsze w sobotę wysyłała mnie do pobliskiego sklepu, gdzie była dostawa świeżutkich eklerek prosto z cukierni. Nieziemsko słodkie, oblane dużą ilością czekoladowej polewy i wypełnione po brzegi słodkim kremem śmietanowym – na samo wspomnienie cieknie ślinka! Ja postawiłam dziś na bardziej delikatne, lżejsze, a słodki, tłusty krem śmietanowy zamieniłam na fantastyczny francuski(...)żółtko – 6 szt * cukier – 100 g * mąka pszenna – 40 g * mąka ziemniaczana – 40 g * laska wanilii – 1 szt POLEWA CZEKOLADOWA: * dobrej jakości czekolada – 50 g * masło – 20 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO PTYSIOWE: W garnku gotujemy wodę z masłem, na gotującą wsypujemy mąkę i cały czas ucieramy drewnianą łyżką. Ucieramy do momentu
Ostra na Słodkobardzo proste w przygotowaniu ciasto bez mąki. Smaczny spód makowo-kokosowo-bezowy, do tego krem budyniowy (można wykorzystać krem karpatkowy, gotowy budyń waniliowy/śmietankowy lub własny), biszkopty i polewa czekoladowa. Smaczny kwartet, polecam! Cycki murzynki PRZEPIS {blacha: 25x30 cm} Temperatura pieczenia: 180°C | Czas pieczenia: ok. 30-35 min. Ciasto makowo-kokosowo-bezowe 6 białek (dałam(...)przygotowania budyniu) 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dodać do proszku budyniowego) 0,5 szkl. cukru 200 g masła 1 puszka ananasów Dodatkowo biszkopty (ok 30 szt. małych biszkoptów) Polewa czekoladowa 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki wrzącej wody ok. 1 łyżki margaryny 2-3 łyżki czubate śmietany 18% kilka kostek czekolady (opcjonalnie Przygotowanie Ciasto. Białka ubić
coolinarnastrefa.blogspot.comherbatników, np. pełnoziarnistych masa do przełożenia herbatników 1 l mleka 1 szklanka (surowej) kaszki manny 1 szklanka cukru 1 kostka masła (200 g) 3 łyżki gorzkiego kakao polewa czekoladowa 1/2 kostki margaryny (125 g) 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki gorzkie kakao do dekoracji wiórki kokosowe Etapy składania ciasta Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników(...)wcześniej przygotowane herbatniki. Masę rozprowadzić po całej blaszce i szybko ułożyć kolejną warstwę herbatników. Wylać resztę masy, całość wyrównać i ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Na sam koniec przygotować polewę czekoladową. W garnku (na bardzo małym ogniu!) rozpuścić margarynę wraz z dodatkiem cukru oraz gorzkiego kakao. Masę należy cały czas mieszać i zdjąć z ognia od razu po połączeniu się wszystkich
Ugotowaćprzygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i pieczemy około 15-20 minut. 4. Upieczone blaty odstawiamy do ostudzenia. 5. Przygotowujemy polewę czekoladową: W garnuszku umieszczamy śmietankę, czekoladę i podgrzewamy na wolnym ogniu aż czekolada się rozpuści. Dodajemy olej(...)mieszamy. Gdyby polewa była zbyt gęsta lub czekolada zwarzyła się, wtedy dodajemy trochę mleka i mieszamy. 6. Gdy blaty będą już ostudzone jeden z nich smarujemy powidłami lub konfiturą, na nim układamy drugi blat i również smarujemy powidłami lub konfiturą i przykrywany ostatnim blatem. 7. Ostatni blat polewamy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałów
Na kulinarnym poligonieczekoladową idealną do wszelkiego rodzaju ciast: babek, mazurków, pierników, murzynków… wymieniać można by długo. Doskonała w smaku, świetnie zabezpiecza ciasto przed wysychaniem. Niestety, nie jest to wersja polewy do ciasta dla osób dbających o linię dla tych polecamy… wersję ciast bez polewy, taką jaką zazwyczaj my robimy;) Polecam do polewy użyć czekolady 90% lub kaletek czekolady pitnej. Polewa(...)wystyga dość długo, więc spokojnie zdążycie udekorować ciasto ulubionymi dodatkami jak wiórki, orzechy czy owoce. Przepis zaczerpnięty z któregoś z przepisów Doroty z mojewypieki.com z lekkimi modyfikacjami. Drukuj Polewa czekoladowa do ciast window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 łyżka miodu 75 g czekolady min 70% kakao 75 ml śmietany kremówki Wykonanie W garnuszku mocno podgrzewamy śmietanę wraz z miodem
Mieszam w Garnkukostkę), aż uzyskam gładką polewę czekoladową. Odkładam, aby nieco przestygła. Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwę herbatników, wylewam 1/2 masy mlecznej, następnie kolejno: herbatniki, pozostała masa, herbatniki i polewa czekoladowa. Ciasto chłodzę w lodówce około 12 godzin
JejKuchniaCiasto na pączki: 1,1kg mąki pszennej 500ml mleka 160g masła extra 100g świeżych drożdży 150g cukru 1 jajko całe 8 żółtek 9ml aromatu waniliowego 3 łyżki spirytusu Polewa czekoladowa: 400g czekolady mlecznej 4 łyżki masła 7 łyżek śmietany 30% Dodatkowo: 450g konfitury różanej 150g skórki pomarańczowej Wykonanie: 1. Ciasto na pączki: Mleko podgrzać, dodać cukier, masło i całość(...)rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy. 4. Wystudzone pączki napełnić konfiturą różaną za pomocą szprycy z odpowiednią cienką końcówką, polać polewą czekoladową i posypać skórką pomarańczową
Szalona Kuchnia EwelinyWspaniałe ciasto! Mięsiste, mokre, idealnie czekoladowe z wiśniami, które przełamują słodycz ciasta i czekoladowej polewy. Łatwe i szybkie do zrobienia. Ładnie się prezentuje a z przepisu wychodzi duża, podzielna blacha, w sam raz na spotkanie z przyjaciółmi :) Polecam! PS Zapraszam do zapoznania się z ofertą inspirion.pl - mnóstwo gadżetów na każdą okazję ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę(...)pieczenia 200 g cukru 2 jajka 125 ml kefiru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki likieru kawowego 130 g masła szczypta soli 3/4 szklanki wody 400 g wiśni Polewa czekoladowa: 250 g kremówki 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. W drugim naczyniu jajka
Domowa cukiernia Ewypierogi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Seromakowiec Sernik wiedeński. Pralinki kokosowe. Sernik z makiem i brzoskwiniami. Makowiec japoński – makowiec z jabłkami. Dwukolorowy sernik – łaciaty. Ciasto z wiśniami bez pieczenia. Piernik z polewą czekoladową i dżemem Piernik z masą orzechową i powidłami śliwkowymi Skórka pomarańczowa – kandyzowana – Jak zrobić skórkę kandyzowaną Przyprawa do piernika – Jak zrobić przyprawę do piernika. Sernik gotowany z polewą czekoladową(...)rosą Sernik krakowski Wuzetka WZ Sernik na kruchym spodzie z powidłami śliwkowymi Metrowiec. Sernik z dodatkiem mleka skondensowanego Sernik z rodzynkami i płatkami migdałowymi Sernik z mascarpone i polewą czekoladową Sernik z brzoskwiniami Śnieżny puch Ciasto orzechowe (orzechowiec) Keks Ciasto z makiem i kremem cytrynowym – makowa panienka Popapraniec Porzeczkowiec Tort bezowy z ajerkoniakiem Rolada czekoladowa CIASTECZKA Pierniczki Ciasteczka (kocie oczka
To co lubię - gotuję i polecamdekoracyjną. II - MUFFINKI Gotową masę wykładamy do papilotek na muffinki, zajmując 3/4 jej objętości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min. Studzimy. Wystudzone muffinki polewamy polewą czekoladową i zdobimy posypką dekoracyjną. III - CIASTECZKA PIERNIKOWE Gotową masę wylewamy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około(...)Studzimy. Po wystudzenia, za pomocą wykrawacza do ciastek, wycinamy dowolne, świąteczne kształty. Gotowe pierniczki polewamy polewą czekoladową i zdobimy posypką dekoracyjną. Rada: Gdy nie mamy w domu czekośliwki i nie możemy jej kupić w sklepie to dodajemy 200 g powideł śliwkowych plus 2 łyżki kakao lub 100 g roztopionej gorzkiej czekolady
Kuchnia MagdaLenyorzechowa: 3 batoniki Snickers 200 g serka (np. Philadelphia, Bieluch, Wieluń) 100 g cukru 100 g śmietany (np. Łaciata 30%) 150 g masła orzechowego 2 jajka (rozmiar L) Polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietany (np. Łaciata 30%) 100 g solonych orzeszków ziemnych, drobno posiekanych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spód tarty: Ciasteczka Oreo i herbatniki wkładamy do kielicha blendera(...)Gotowe ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Polewa czekoladowa: Czekoladę i śmietanę rozpuszczamy w kąpieli wolnej. Mieszamy, aby składniki się połączyły, a czekolada rozpuściła. Odstawiamy do wystygnięcia. Oblewamy wierzch tarty polewą czekoladową, a wierzch posypujemy rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego! I najlepsze życzenia dla Pawła
W kuchni Katieporadziła ale po przejrzeniu kilku stron, przepisów stwierdziłam, że muszę trochę poeksperymentować. Podstawę zrobiłam z biszkoptu kakaowego (wykorzystanego już w kilku przepisach), krem to eksperyment, który się udał, polewa czekoladowa zrobiona z pomocą siostry ;) Rodzinie ta eksperymentalna W-Z'tka zasmakowała i postanowiłam się tym przepisem z Wami podzielić mając nadzieję, że i Wam zasmakuje. Ciasto: Biszkopt: 4 jajka(...)ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem: 330g śmietany kremówki 36% 200g serka homo 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/4 szkl gorącej wody Polewa czekoladowa: pół tabliczki mlecznej czekolady łyżka margaryny 3 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: 1. Biszkopt: Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać, dodać żółtka, pozostałe składniki i wszystko
Motylkowa Kuchniamąki pszennej tortowej 150 g masła 150 g czekolady deserowej 50 g suszonych żurawin, posiekanych 2 płaskie lyżeczki proszku do pieczenia 25 g orzechów ziemnych solonych grubo posiekanych Polewa czekoladowa 50 ml śmietanki UHT 30 % 100 g czekolady deserowej 20 miękkiego masła dekoracja 25 g orzechów ziemnych solonychgrubo posiekanych CIASTO Kaszę gryczaną gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, mniej(...)śmietankę. Kawałki czekolady wrzucamy do gotującej się śmietanki, mieszamy do momentu roztopienia się czekolady .Następnie dodajemy miękkie masło. Mieszamy . Powierzchnię wystudzonego ciasta możemy wyrównać za pomocą noża. Delikatnie polewamy polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami ziemnymi. Smacznego! Będziecie szczerze zachwyceni
Z Kuchni Do Kuchnipiegusek z białek , z ich nadmiaru w lodówce. Jest to proste w wykonaniu ciasto ucierane, wiórki kokosowe są lekko wyczuwalne w strukturze babki oraz jej smaku, a ciemna polewa czekoladowa pięknie komponuje się z jej jasnym wnętrzem. Babkę z poniższego przepisu najlepiej wykonać w keksówce o wymiarach 200x110x75 lub 260x110x75, ja upiekłam ją w małej foremce z połowy składników(...)ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką - piec w 180 stopniach przez 40-45 minut - upieczone ciasto wyjąć z formy i studzić na kratce - wystudzoną babkę udekorować polewą czekoladową - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, dodać kilka łyżek mleka i dokładnie wymieszać, od razu rozsmarować na cieście - ciasto pozostawić do zastygnięcia czekolady, można schłodzić w lodówce
Smakołyki Bereniki