polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:26/582)

Puszysty sernik na delicjach. 123

całkowitego wystygnięcia w chłodne miejsce, najlepiej na noc. Następnie wyjmujemy sernik z tortownicy i oblewamy przygotowaną polewą czekoladową. Sernik możemy jeszcze udekorować według uznania np. posypać go wiórkami kokosowymi, rodzynkami itp. Wkładamy go do lodówki lub inne chłodne miejsce, aby polewa nam całkiem zastygła. Sernik kroimy nożem piłką lub innym ostrym nożem, wcześniej zamoczonym na chwilę we wrzącej wodzie(...)tylko ładnie stopi się pod wpływem gorącego noża. Sernik ładnie się upiekł. Na spodzie sernika widać delicje.            Sernik oblewamy polewą czekoladową. Tutaj znajdziesz wideo jak wykonać to ciasto :                       Życzę smacznego

Przepisy i porady kulinarne
TORT ORZECHOWY Z NUTELLĄ 117

trochę ciężko mi się z nim pracowało. Także mogłam dodać do kremu żelatynę żeby go bardziej usztywnić. 3.) Poncz : Do wody wlewamy sok z cytryny i mieszamy. 4.) Polewa czekoladowa : Czekoladę, masło i śmietankę kremówkę roztapiamy razem w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Odstawiamy do wystudzenia. 5.) Składanie tortu : Pierwszy blat biszkoptu przyklejamy do podkładki na torty za pomocą(...)też nasączamy bardzo małą ilością ponczu i rozprowadzamy 2/3 kremu. Przykrywamy 3 blatem. Tort tynkujemy resztą kremu i wstawiamy do lodówki na około pół godzinki, żeby krem stężał. Polewamy ostudzoną polewą czekoladową, dekorujemy rozetkami z kremu i posypujemy złotymi kuleczkami cukrowymi. Uwaga:  Nie stosując się do przepisu i używając innych składników niż te podane w przepisie,  ryzykujesz

RITA food channel
Ciasto Kantyczka 259

szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/2 szkl maku okrągłe biszkopciki słoik dżemu, np. z czarnej porzeczki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Polewa czekoladowa: 2 łyżki masła 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego Przygotowanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Margarynę utrzeć(...)dżem. Na wierzchu wyłożyć ciasto jasne. Piec w 180 st.C przez około 40 minut (ciasto zarumieni się i będzie pięknie pachnieć). Upieczone wyjąć z piekarnika i ostudzić. 3. Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzewać do powstania jednolitej polewy. Zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestudzenia. Gęstniejącą rozprowadzić po cieście. Schłodzić w lodówce. Smacznego! Inspiracja/ źródło

Nastoletnie Wypiekanie
Tort czekoladowy z musem czekoladowym i wiśniami 434

posmarować dżemem porzeczkowym, wyłożyć połowę kremu czekoladowego. Położyć drugi blat. Ponownie nasączyć, wyłożyć resztę kremu oraz połówki wiśni (dość gęsto, nie żałować). Przykryć trzecim blatem, nasączyć. Przygotować polewę czekoladową. Polewa czekoladowa 30g masła 120g czekolady Masło roztopić. Dodać kawałki czekolady. Mieszać do uzyskania jednolitej, aksamitnej polewy. Od razu polać nią ciasto. Dekoracja orzechy laskowe Orzechy laskowe uprażyć chwilę

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto "Pijak" 1093

koniec wmieszać wódkę. Ciasto nasączyć za pomocą pędzelka wódką wymieszaną z odrobiną wody. Masę wyłożyć na ciasto kokosowo-makowe, na masę ułożyć warstwę nasączonych w wódce herbatników. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Polewa czekoladowa: Żelatynę zalać niewielką ilością wody zimnej (ok 2-3 łyżki, ja robię tak na oko). Pozostałe(...)składniki roztopić i doprowadzić do wrzenia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i wymieszać z polewą czekoladową

Smakołyki Asi
KOSTKA CHAŁWOWA 250

pełne łyżki kakao szczypta soli KREM CHAŁWOWY 500 ml śmietany 30% / schładzanej minimum 12 godzin 1 łyżka cukru pudru 300 g chałwy waniliowej 2 pełne łyżeczki żelatyny POLEWA CZEKOLADOWA 100 g gorzkiej czekolady 125 ml śmietany 30% 1 łyżka masła lub oleju kokosowego DODATKOWO : kubek czarnej herbaty z miodem i cytryną, 1 słoik (285 g) powideł śliwkowych lub dżemu(...)Dolny blat ciasta wkładamy na spód wyłożonej papierem formy, nasączamy połową herbaty, rozprowadzamy powidła lub dżem, wykładamy krem chałwowy i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Nasączamy pozostałą herbatą i polewamy polewą czekoladową. Dekorujemy pokruszonymi pistacjami lub chałwą. Blaszkę z ciastem luźno przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem kroimy na porcje i opcjonalnie dekorujemy kleksem

cool and minty
Ciasto czekoladowe Królowej Saby wg przepisu Julie Child 588

masła  2/3 szklanki cukru 3 duże jajka spora szczypta soli 1/3 szklanki drobno zmielonych migdałów 1/4 łyżeczki zapachu migdałowego 3/4 szkl. przesianej mąki pszennej   Polewa czekoladowa wg Julii 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady stołowa łyżka rumu 3 łyżki masła lub (tak zrobiłam) 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła/margaryny(...)masłem powyżej ciasta.  Ciasto piec około 25 minut. Wystudzić.   Polewa czekoladowa Julii. Czekoladę i rum rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodawać stopniowo masło i łyżką mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić do momentu aż konsystencja będzie umożliwiała rozsmarowanie polewy na cieście.   Moja polewa czekoladowa. W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Podgrzać wymieszaną masę

coolinarnastrefa.blogspot.com
GRZYBKI 110

krem budyniowy: 1,5 szklanki mleka ½ szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 jaja 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła Sok z ½ cytryny Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolad 30g masła Ponadto: 1 łyżka suchego maku 1 białko Wykonanie ciasta: Mąkę, masło i śmietanę szybko wyrobić i owinąć folią. Wstawić do lodówki(...)zmiksować jaja oraz mąkę. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło ubić na puszysty krem i powoli dodawać budyń. Ubić na jednolitą gładką masę. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Wykonanie polewy czekoladowej: Składniki roztopić w kąpieli wodną. Wymieszać do otrzymania gładkiej polewy. Wykonanie: Kapelusze napełniać masą budyniową. Zamknąć spodami od kapeluszy i włożyć nóżki. Kapelusze należy posmarować polewą czekoladową i posypać

Słodki Zakątek
LAMINGTONY 119

się prezentuje, że na sam widok ślinka cieknie, a ręka mimowolnie sięga po choć jeden kawałek 😉  Wydawałoby się, że żadnej rewelacji tu nie ma... tylko zwykły biszkopt, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe. A jednak! Jak to wszystko razem połączymy to otrzymamy genialne ciasteczka, które uzależniają swoim smakiem. Nie mam pojęcia jaki jest oryginalny przepis na australijskie lamingtony, więc(...)stron, które zawsze się udaje oraz przepis na polewę czekoladową, z którego często korzystam przygotowując swoje wypieki. Jeśli jeszcze ich nie jedliście - to koniecznie spróbujcie! Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki oleju 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Polewa: 100 g masła 1/2 szklanki cukru 100 ml śmietanki

Kuchnia MagdaLeny
LAMINGTONY 134

się prezentuje, że na sam widok ślinka cieknie, a ręka mimowolnie sięga po choć jeden kawałek 😉  Wydawałoby się, że żadnej rewelacji tu nie ma... tylko zwykły biszkopt, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe. A jednak! Jak to wszystko razem połączymy to otrzymamy genialne ciasteczka, które uzależniają swoim smakiem. Nie mam pojęcia jaki jest oryginalny przepis na australijskie lamingtony, więc(...)stron, które zawsze się udaje oraz przepis na polewę czekoladową, z którego często korzystam przygotowując swoje wypieki. Jeśli jeszcze ich nie jedliście - to koniecznie spróbujcie! Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki oleju 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Polewa: 100 g masła 1/2 szklanki cukru 100 ml śmietanki

Kuchnia MagdaLeny
Tort czekoladowy z wiśniami 202

Polewa czekoladowa: Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy na kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wystygnięcia. Tort czekoladowy z wiśniami: Biszkopt przekrawamy na 3 blaty: najlepiej długim nożem z ząbkami, lub za pomocą nitki. Wiśnie odcedzamy z alkoholu i osuszamy na papierowym ręczniku. Pozostałym alkoholem nasączamy blaty tortu. Pierwszy blat smarujemy kremem czekoladowym. Na krem układamy(...)kremem, układamy wiśnie i przykrywamy trzecim blatem. Smarujemy wierzch i boki tortu kremem czekoladowym i odstawiamy na chwilę do lodówki, aby krem nieco stężał. Następnie oblewamy wierzch tortu ostudzoną polewą czekoladową, a boki obsypujemy zmielonymi migdałami lub orzechami. Jeśli zostało Wam masy czekoladowej można nią ozdobić tort na wierzchu. Gotowy tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Tort kroimy nożem

W kuchni Katie
Kostka kawowa 392

łyżeczki cukru 230ml gorącej wody masa jogurtowa 800g jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru 200g śmietanki 30% 150ml ponczu kawowego 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki zimnej wody polewa czekoladowa 100g czekolady mlecznej 50g czekolady deserowej 100g śmietanki 30% opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody Wykonanie: PONCZ (NAPAR KAWOWY) - 3 łyżki kawy rozpuszczalnej i 4 łyżeczki(...)włożyć na kilka godzin do lodówki POLEWA CZEKOLADOWA - śmietankę podgrzać w rondelku, wrzucić do niej kawałki czekolady, po chwili dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia się czekolady ze śmietanką, pozostawić do ostygnięcia - ostudzoną, ale wciąż płynną polewę wylać na wierzch ciasta, delikatnie rozprowadzając łyżką po całej powierzchni - polewa będzie lekko ciągnąca, jeśli chcemy bardziej zwartą polewę, należy dodać

Smakołyki Bereniki
Ciasto czekoladowe z musem śliwkowo-migdałowym 201

oczyszczonej Mus śliwkowo-migdałowy: 700 g śliwek (dojrzałych!) 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki migdałów w płatkach 500 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki żelatyny 1/2 łyżeczki cynamonu Polewa czekoladowa: 1/3 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 100 g śmietany kremówki 30 % 1/4 szklanki ciemnego kakao 2 łyżki likieru amaretto 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: likier amaretto do nasączenia ciasta Przygotowanie(...)ciepłej żelatyny dodać mus śliwkowy i wymieszać. Pozostałą śmietanę ubić i delikatnie wymieszać z przygotowanym musem. Przełożyć na ciasto i wyrównać. Wstawić do lodówki, aż mus stężeje. Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać wodę i śmietankę, wsypać cukier i kakao. Zagotować, ciągle mieszając, aż do połączenia składników. Zdjąć z ognia i przelać przez sitko (jeżeli są grudki). Następnie do gorącej

Oryginalny smak