Pyszna i prosta w przygotowaniu babka Stracciatella. Idealna dla miłośników czekolady. Puszysta i wilgotna. Jedna z moich ulubionych babek :). U mnie polana domową polewą czekoladową smakowała wyśmienicie i zniknęła w kilka chwil z talerza. Świetnie sprawdzi się na co dzień do kawki jak i od święta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 gram margaryny lub masła 300 gram mąki pszennej tortowej(...)stopni (góra-dół) i pieczemy ok 50-60 min w zależności od piekarnika do suchego patyczka. Upieczona babkę wyjmujemy z blaszki odstawiamy do przestygnięcia, przestygniętą babkę polewamy polewą czekoladową i odstawiamy do jej zastygnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia The post Babka Stracciatella first appeared on Blog Kulinarny
Blog kulinarny S9.PLPyszne, pachnące, miękkie w środku, chrupiące z zewnątrz i jednocześnie rozpływające się w ustach pierniczki w czekoladowej polewie to jedne z bardz iej smakowitych wersji pierniczków jakie możemy przygotow ać w naszych domach. Dodatek kolorowych posypek sprawia, że pierniczki nabi erają wyjątkowości i idealnie komponują się ze świąteczną atmosferą oraz magią Bożego Narodzenia. Ciasto na pierniczki przygotowujemy(...)najpierw dodać 500 g a później ewentualnie dosypywać do momentu otrzymania pożądanej konsystencji ) 2 jajka 10 g kakao 10 g przyprawy do piernika 5 g sody oczyszczonej Polewa Czekoladowa : 200 ml śmietanki 30% 120 g czekolady mlecznej 80 g czekolady gorzkiej 60 g miękkiego ma sła Dekoracja: dowolne posypki cukrowe Pierniczki z Czekoladą - Sposób przygotowania
Słodka Stronamasła orzechowego 300 ml mleka skondensowanego słodzonego ( puszka o masie netto 530 g, resztę mleka wykorzystamy do polewy ) 3/4 szklanki mleka 20 g żelatyny ( 5 łyżeczek ) Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 50 ml mleka 4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżka kakao 2 g żelatyny ( pół łyżeczki ) Wykonanie: Spód : Herbatniki zemleć w blenderze/malakserze na miał. Dodać roztopione masło(...)czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Dodać mleko skondensowane oraz kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Dodać do ciepłej polewy czekoladowej, wymieszać. Polewę przestudzić, następnie lekko gęstniejącą rozlać na stężałym serniku. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego
Opowieści z piekarnikaoleju 100g gorzkiej czekolady 3 jajka 40g kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka otarta z jednej dużej pomarańczy polewa czekoladowa 35g mlecznej czekolady 35g gorzkiej czekolady 60ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić - jajka roztrzepać z cukrem i ekstraktem(...)ostudzić POLEWA CZEKOLADOWA - czekoladę posiekać na mniejsze kawałki - do rondelka wlać śmietankę, podgrzewać niemal do zawrzenia, od razu zdjąć z palnika - do gorącej śmietanki wrzucić posiekaną czekoladę, odstawić na 1-2 minuty, dokładnie wymieszać - polewą udekorować wierzch i boki ciasta, pozostawić do zastygnięcia - aby przyspieszyć proces zastygania polewy, ciasto można schłodzić w lodówce - polewa czekoladowa jest tzw. miękką
Smakołyki Bereniki26cm : 7 białek 1 szkl. cukru 1 i 1/2 szkl. mąki + 2 łyżki dodatkowo 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. oleju 4 łyżki wody 2 łyżki kakao polewa czekoladowa - u mnie własnego wyrobu, przepis idealny (!) do znalezienia TU Rozmrożone uprzednio białka - najlepiej wyjęte dzień wcześniej z zamrażarki i odłożone do lodówki do powolnego rozmrażania - ubić mikserem(...)ciasta "testem patyczka" - suchy patyczek, można wyjmować! Po wyjęciu z piekarnika, ciastu pozwolić ostygnąć jeszcze w formie. Po ostudzeniu babkę dowolnie udekorować. U mnie posłużyła ku temu ulubiona polewa czekoladowa . Na polewę można wyłożyć dowolne dekoracje. Całe ciasto wstawić potem na 30 minut do lodówki, do kompletnego zgęstnienia polewy. SŁODKOŚCI NA BIAŁKACH JAJ WSPÓLNIE WYPIEKALI ~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~" GRUNT TO PRZEPIS - Dwukolorowa
Grunt to przepis!mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 70 g posiekanych orzechów włoskich – polecam orzechy włoskie Helio Dodatkowo: polewa czekoladowa – polecam polewę czekoladową Helio 70 g posiekanych orzechów włoskich Miód oraz masło przekładamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową, kakao, stawiamy na niewielkim ogniu i podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy. Jajka ucieramy z cukrem(...)delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki. Wstawiamy do nagrzanego do 180º piekarnika, pieczemy ok 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Wystudzony piernik polewamy polewą czekoladową, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego
Fascynacje Anizmniejszamy obroty, żeby się nam nie zwarzyła) Powoli dolewamy żelatynę w temperaturze pokojowej i mieszamy dokładnie. Powstały krem wykładamy na ciasto i przykrywamy jego drugą częścią. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa. Składniki: 150 - 200 g czekolady mlecznej; 2 łyżki mleka; 1 łyżka miodu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej miód i mleko. Mieszamy
MiksturownikJest jednak bardzo smaczne, a pracę przy niemu spokojnie można sobie rozłożyć na dwa a nawet trzy dni :) Kakaowy biszkopt, masa jabłkowa z cytrynową galaretką, krem budyniowy i czekoladowa polewa, to musi smakować pysznie! Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię(...)tortownicy, rozsmarować na nim tężejącą galaretkę z jabłkami. Na galaretce rozsmarować krem budyniowy, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować polewą czekoladową.* Smacznego :) Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 1 łyżka mleka Czekoladę, masło i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej, rozsmarować na wierzchu ciasta
Domowa cukiernia Ewyszklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka draże orzechowe (lub inne chrupiące cukierki w czekoladzie) Polewa czekoladowa Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej i mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli(...)obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Ciemne babeczki (dwie z większą ilością kakao) kruszymy na małe kawałki. Podgrzewamy gotową polewę czekoladową (lub rozpuszczamy zwyczajną czekoladę w kąpieli wodnej). Przestudzone babeczki polewamy czekoladą przyczepiamy rozkruszone ciasto czekoladowe i listki z masy cukrowej. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercypieczemy przez 30 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut . Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku *** *** Po całkowitym wystudzeniu ciasta, przygotowujemy polewę czekoladową. W garnuszku podgrzewamy delikatnie śmietankę, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do momentu, aż czekolada całkowicie rozpuści się(...)połączy ze śmietanką. Taką polewą czekoladową smarujemy z wierzchu sernik (około 2 łyżki polewy możemy zostawić do polania batoników) *** *** Na połowie ciasta układamy kuleczki – wafelki w czekoladzie *** *** Natomiast na drugiej połowie ciasta układamy pokrojone w plasterki snikersy. Całość możemy delikatnie polać pozostałą polewą czekoladową *** *** Po zastygnięciu polewy ciasto kroimy na kawałki i układamy naprzemiennie (raz ze snikersem
Blog z Apetytemrównej proporcji wymieszałam olej z orzechów włoskich i olej słonecznikowy) 3/4 szkl. cukru pudru 1,5 szkl. mleka 380 g masy kajmakowej (Bakalland), 3/4 puszki (reszta na polewę) Polewa polewa kajmakowa: reszta kajmaku (1/4 puszki) 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła polewa czekoladowa: ok 12 kostek czekolady, 2 łyżka mleka, 1 łyżka masła orzeszki ziemne, solone(...)folią aluminiową. Polewa kajmakowa i czekoladowa. Kajmak, 2 łyżki mleka i 1 łyżkę masła podgrzać. Polać wystudzony sernik. Na wierzch wyłożyć pokruszone orzeszki ziemne. Podobnie można przygotować polewę czekoladową. Kilka kosteczek czekolady, 2 łyżki mleka i 1 łyżkę masła roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać i jeszcze ciepłą polewą zrobić esy-floresy. Wystudzony sernik przechowywać w lodówce. Przed pierwszym
coolinarnastrefa.blogspot.comPrzepis na makowiec japoński z jabłkami i bakaliami. Idealny na święta. Wilgotny, mięciutki, polany polewą czekoladową i udekorowany gwiazdkami cukrowymi. Makowiec bardzo łatwo i szybko się robi, a jego smak powoduje, że chce się go jeszcze i jeszcze. Jak zrobić taki makowiec japoński pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj za darmo kanał RITA creative , a będziesz(...)funkcji góra dół w 180*C przez około 50 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia i na górę ciasta wylewamy polewę czekoladową ( przepis na polewę tutaj ) Gdy polewa zastygnie dekorujemy ciasto gwiazdkami cukrowymi. Uwagi: - Migdały można zastąpić orzechami włoskimi. - zamiast polewy, można zrobić lukier królewski . Obserwuj RITA creative
RITA food channelmargaryny 120 g cukru 4 jajka 100 g gorzkiej czekolady 125 g mielonych migdałów 40 g bułki tartej margaryna do wysmarowania formy migdały w słupkach Polewa czekoladowa 200 g rozpuszczonej czekolady lub polewa domowa: 50 g margaryny 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki żelatyny(...)wystudzenia ciasto ostrożnie wyjąć z formy. Posmarować polewą (rozpuszczoną czekoladą lub polewą przygotowaną sposobem domowym), ozdobić migdałami w słupkach. Polewa czekoladowa - jak zrobić? Przygotować polewę czekoladową . Jeśli używasz żelatyny, rozpuść ją w niewielkiej ilości wody, by napęczniała. Margarynę rozpuścić, dodać cukier oraz śmietanę - całość zagotować, intensywnie mieszając. Pod koniec gotowania dodać rozpuszczoną żelatynę (*lub agar agar, jeśli używasz
Moje Qulinariaproszę przedłużyć czas pieczenia o kilka minut. Delikatnie wyjąć ciasto z formy, zostawić do ostudzenia. Polać polewą czekoladową i udekorować. Przepis na polewę czekoladową zobacz tu Super polewa czekoladowa Thermomix -założyć motykek, dodać jajka i cukier, ubijać 2 minuty, obroty 3,5 -zdjąć motylek -dodać śmietanę, olej, powidła, miód, karmel, wymieszać 30 sek, obroty 5 -dodać mąkę, sodę, kakao
Kuchnia Pokoleń