przepis na Torcik Wuzetka ( klik ). Postanowiłam tym razem zrobić to ciasto w dużej prostokątnej blaszce. Bardzo smaczne, z miłym śliwkowym akcentem, dzięki którym bita śmietana nie jest mdła. Polewa czekoladowa jest miękka i pięknie się kroi. Ciasto doskonałe na wszelkie uroczystości. Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35x25 cm) Biszkopt: 6 jajek(...)blaszce, w której był pieczony. Wysmarować go cienką warstwą powideł śliwkowych. Na powidła wyłożyć bitą śmietanę, wyrównać i przykryć II blatem czekoladowego ciasta. Na wierzch W-Z wylać przestudzoną polewę czekoladową, wyrównać. Ciasto schłodzić 4 godziny w lodówce (najlepiej całą noc). Po schłodzeniu pokroić ciasto w kwadraty i udekorować ubitą z cukrem pudrem śmietaną kremówką (150 g). Smacznego
Nastoletnie Wypiekanieśmietany kremówki 30 % -4 całe jajka -2 żółtka -3/4 szklanki cukru -łyżka cukru waniliowego -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżka mąki pszennej -czubata łyżka przyprawy do piernika Polewa czekoladowa: -70 ml śmietany kremówki 30 % -50 g czekolady gorzkiej -50 g czekolady mlecznej Przygotowanie --> Spód piernikowy: --> Pierniczki miksujemy w malakserze do momentu otrzymania małych okruchów. Mieszamy z rozpuszczonym masłem(...)czekoladowa ganache: --> Do małego rondelka przelewamy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, mieszamy. --> Wierzch zimnego sernika polewamy polewą czekoladową ganache. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia polewy. --> Smacznego Notatki Ja dodatkowo pokruszyłam na polewę czekoladową kruche pierniczki. Post Sernik piernikowy pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje
Marta Gotujeserkiem mascarpone i wanilią, a także chrupiący dodatek w postaci uprażonych wiórków kokosowych i płatków migdałowych. Aby ciasto Arkadia udało się idealnie, warto dobrze schłodzić warstwy po dodaniu polewy czekoladowej (można przyspieszyć proces wkładając na chwilę ciasto do zamrażarki). Dobrze zastygnięta polewa nie zmiesza się i nie ociepli niepotrzebnie kremu z mascarpone. Sam krem z bitą śmietaną zastyga dość(...)budyń pomarańczowy wylać na brzoskwinie. Na jeszcze ciepłym budyniu ułożyć herbatniki. Do gorącej śmietanki lub mleka wrzucić połamaną czekoladę. Odstawić na kilka minut. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Polewę czekoladową wylać na herbatniki i przykryć kolejną warstwą ciastek. Schłodzić, do zastygnięcia polewy czekoladowej. Ubić śmietankę. Gdy nie będzie jeszcze do końca sztywna, dodać cukier puder, ziarenka wanilii i mascarpone
Lekcje w kuchnicukru pudru 200 ml mleka Masa jabłkowa 800 g jabłek 50 g cukru trzcinowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cynamonu Polewa czekoladowa 250 g masła 50 g cukru 35 ml wody 3 łyżki kakao Dekoracja orzechy włoskie gorzka czekolada **** INGREDIENTI Pasta frolla 300 g di farina 200 g di burro(...)wodę z cukrem, dodajemy masło oraz kakao. Całość mieszamy i zagotowujemy. Przygotowana polewę odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, polewamy polewą czekoladową. Dekorujemy posiekaną czekoladą i kawałkami orzechów włoskich. **** PREPARAZIONE Pasta frolla In una ciotola setacciate la farina con il lievito vanigliato, unite lo zucchero a velo
La grande e la piccola cuocacukier - 75 g mąka - 2 łyżki sól- szczypta Dodatkowo : polewa czekoladowa krokant z orzecha laskowego Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać polewę czekoladową. Tarte orzechy włoskie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać do polewy czekoladowej, dobrze wymieszać mikserem. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pianę przełożyć do masy(...)ostrożnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej. Piec w lekko nagrzanym piekarniku przez ok. 25 minut w 180 stop. Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową, posypać krokantem orzechowym. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusiczarnej porzeczki bez cukru). Potem przyszła kolej na piankę z mleka i śmietanki kokosowej (czyli coś na wzór tej z przepisu na ptasie mleczko ). Zwieńczeniem zaś jest polewa czekoladowa. Uwierzcie mi – pychota! Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem i czekoladą Keto kostka piernikowa z ptasim mleczkiem – faworyt Karnawału Ciasto nie jest przy tym ani specjalnie skomplikowane ani wyjątkowo pracochłonne(...)zimnej wody 120 ml wrzątku 500 ml śmietanki kokosowej (mocno schłodzonej) lub mieszanki śmietanki kokosowej z gęstym mlekiem kokosowym 10 łyżek erytrytolu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Polewa czekoladowa 75 ml śmietanki kokosowej lub gęstego mleka kokosowego 50 g czekolady gorzkiej lub niskowęglowodanowej 1 łyżka żelatyny Dodatkowo 120 g powideł śliwkowych lub konfitury z czarnej porzeczki (100% owoców) Sposób
Modern Cave Girlbiszkopt z dodatkiem zmielonych orzechów jest bardziej wilgotny i nie wymaga nasączenia. No i wspaniale komponuje się z pysznym, jabłkowym nadzieniem. Wierzch ciasta stanowi delikatny budyniowy krem i polewa czekoladowa. Rozpusta w czystej postaci ;). Jeśli macie ochotę na takie jesienne ciasto, bardzo polecam ten przepis :). Biszkopt orzechowy: 150 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich 110 g mąki pszennej tortowej(...)około 2 godziny. Polewa czekoladowa: Masło roztopić w garnuszku. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiej, jednolitej polewy. Przestudzić. Na schłodzone ciasto wylać polewę czekoladową, wyrównać. Ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia i stężenia polewy. Smacznego
Opowieści z piekarnikaBabki same w sobie są pyszne i nie koniecznie potrzebują dekoracji. Jeśli jednak marzą Wam się kolorowe, pięknie udekorowane babki i babeczki to skorzystajcie z tego przepisu. Kolorowa czekoladowa polewa zdobiła ostatnio moje babeczki. Muszę przyznać, że ta kolorystyka przypadła mi do gustu, od razu poczułam się lepiej konfrontując kolorowe babeczki z szaro-burą pogodą za oknem. Najbardziej lubię(...)małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Nie doprowadź do wrzenia. Kiedy śmietanka połączy się z czekoladą w całość, dodać odrobinę barwnika w żelu i dokładnie wymieszać. Babeczki polewać lekko przestygniętą czekoladową polewą. Artykuł Kolorowa czekoladowa polewa do babki pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forkłyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g suszonych śliwek + 100 ml ciemnego rumu ( ewentualnie likieru Amaretto lub wódki ) Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej 50 g masła Wykonanie: Wieczór wcześniej suszone śliwki pokroić na mniejsze części, umieścić w miseczce i zalać rumem, odstawić na całą noc. Następnego(...)formy i przełożyć na kratkę, odłożyć do całkowitego wystudzenia. Polewa czekoladowa: Czekoladę posiekać. Masło roztopić w garnuszku. Dodać czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiej polewy czekoladowej ( gdyby czekolada nie chciała się całkowicie rozpuścić, postawić garnuszek z polewą na malutki płomień i mieszać do otrzymania jednolitej polewy ). Lekko przestudzoną, ale wciąż płynną polewą polać piernik. Można udekorować
Opowieści z piekarnikaszkl. cukru 1 i 1/2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. oleju 4 łyżki wody 1 kisiel truskawkowy 2 łyżki kakao 1 łyżka mąki polewa czekoladowa - u mnie własnego wyrobu, przepis idealny (!) do znalezienia TU kolorowe groszki czekoladowe - do udekorowania po wierzchu Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo(...)równomiernie się odparowało. Po ostudzeniu babkę dowolnie udekorować. U mnie posłużyła temu ulubiona polewa czekoladowa i czekoladowe, kolorowe groszki - wychodzę z założenia że czekolady w cieście nigdy nie jest za dużo :) Przy pomocy łyżki oblać babkę polewą czekoladową - metodą wielu prób, rozczarowań i błędów doszłam do przepisu idealnego , stąd nie omieszkałam go wykorzystać . Na polewę wyłożyć
Grunt to przepis!wody szczypta soli łyżka cukru łyżka wódki Krem: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 2 żółtka cukier waniliowy 150 ml śmietanki kremówki 30% Polewa Czekoladowa: 90 g czekolady gorzkiej 60 g masła Eklerki z Delikatną Masą Budyniową i Polewą Czekoladową - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy(...)delikatnie miksując. Gotowy krem umieszczamy w lodówce do lekkiego stężenia. Każdego eklerka przekrawamy na pół i wykładamy ok. 2 łyżki kremu (można użyć szprycy). Przykrywamy górną częścią ciastka. Polewa Czekoladowa: Połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Strużkami czekolady polewamy przygotowane eklerki. Moje posty
Słodka Stronaboku około 22 cm 2 jajka rozmiar L 2 łyżki cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mąki pszennej 1 saszetka herbaty miętowej Masa - polewa czekoladowo - miętowa: 2/3 tabliczki czekolady miętowej - u mnie Wedel 4 łyżki mleka Masa śmietankowo - miętowa: 300 ml śmietanki kremówki 30 % 200 gram ( 2 tabliczki ) czekolady miętowej Wedel 1 opakowanie śmietan(...)Składanie tortu: Biszkopt kroimy na trzy równej szerokości prostokątne kawałki. Pierwszy z nich wkładamy do formy keksowej, ponczujemy zaparzoną i przestudzoną miętową herbatą. Powierzchnię smarujemy 1/2 masy - polewy czekoladowej, wykładamy 1/3 masy śmietankowej z kawałkami czekolady. Przykładamy drugim kawałkiem biszkopta, ponczujemy, smarujemy pozostałą masą - polewą czekoladową i wykładamy kolejne 1/3 masy śmietankowej. Przykładamy
Kronika Piekarnikawłożyć ciasto do zamrażalnika, na kilka minut, by polewa szybko zastygła. Następnie dodać resztę żelatyny do pozostałej śmietany, połączyć, wyłożyć na zastygniętą polewę, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta posmarować pozostałą połową polewy czekoladowej. ciasto schłodzić w lodówce. Kroić nożem zanurzonym w gorącej wodzie
Moje domowe kucharzeniesmaku proste i bez większych fajerwerków, ale ma w sobie to coś, co już od czasów dzieciństwa mnie w nim urzeka...puszyste, piaskowe ciasto, krem budyniowy i gruba warstwa czekoladowej polewy - to chyba właśnie to :). Każdy, kto choć raz się zetknął z tym przepisem, wie, że to stara receptura, spotykana w pożółkłych zeszytach z przepisami naszych mam i babć(...)czasie dobrze wymieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej polewy czekoladowej. Odstawić do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia. Gęstniejącą polewę ( ale wciąż lekko ciepłą ) wylać na schłodzone ciasta ( dla ułatwienia można podzielić ją sobie na pół ). Szpatułką lub szerokim nożem rozprowadzić polewę równomiernie po wierzchu i po bokach ciast ( na schłodzonym cieście polewa szybko zastyga ). Wierzch posypać płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi
Opowieści z piekarnikaopakowaniu, ile dodać przyprawy na 1 kg mąki. Piernik jak sama nazwa wskazuje jest pierny, czyli pieprzny i ostry w smaku. Ostrość łagodzi słodycz miodu oraz powidła wraz z polewą czekoladową. Sposób wykonania piernika dojrzewającego Do przygotowania piernika potrzebować będziemy przede wszystkim: rondelka, miski, miksera, naczynia do do dojrzewania (szklana, stalowa lub gliniana) Zanim zaczniesz wykonywać piernik, przeczytaj dokładnie cały(...)stół przekrawam go na 3 równe ciasta. Otrzymuję 3 pierniki o wymiarach 13 x 35 cm. Jeden mogę komuś podarować. Drugi przykryć ściereczką i odstawić np na Sylwestra (bez polewy czekoladowej długo zachowa świeżość). Trzeci piernik smaruję polewą czekoladową i jeśli mam ochotę, posypuję pokruszonymi orzechami oraz płatkami migdałów. Jeśli chcesz, możesz zrobić piernik świąteczny tylko z 1/3 ilości ciasta
Ania gotuje