masło roztopione (100 g) Masa pistacjowa: pistacje łuskane (250 g) czekolada biała (100g) śmietanka kremówka 36% (500 ml.) mascarpone (500 g) cukier puder (3 łyżki kopiaste) cukier (100g) Polewa czekoladowa: mleko (4 łyżki) cukier (4 łyżki) masło (125 g) kakao (3 łyżki kopiaste) Dodatkowo: krokant orzechowy (garść) Potrzebne gadżety: mikser szpatułka papier do pieczenia foremka 18x28 cm. (adsbygoogle(...)rondelku podgrzewamy (nie gotujemy) mleko, cukier i masło. Gdy masło się rozpuści i składniki połączą, ściągamy z kuchenki i wsypujemy kakao. dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Ostudzoną polewę czekoladową wylewamy na dobrze schłodzony sernik pistacjowy i posypujemy krokantem orzechowym. Uwagi: - ciasto przechowujemy w lodówce. - żeby sernik był stabilny trzeba dobrze ubić śmietankę. - jeżeli masz obawy że sernik będzie niestabilny
RITA food channeljabłek ( waga przed obraniem ) 1 galaretka cytrynowa 1 cytryna Krem orzechowy: 250g obranych orzechów włoskich 250ml gorącego mleka 250g masła w temperaturze pokojowej 100g cukru pudru Polewa czekoladowa: 80g masła 2 łyżki kakao gorzkiego, ciemnego 7 łyżek wody 4 łyżki cukru Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę, masło, cukier puder i proszek do pieczenia, wkładamy do miski i rozcieramy palcami(...)Kiedy tak się stanie, zostawiamy całość na ogniu, nie mieszając, by polewa intensywnie się gotowała, przez około 2-3 minuty. Odstawiamy polewę do przestygnięcia, może być lekko ciepła, ale nie gorąca. Na wierzch ciasta wylewamy polewę czekoladową. Delikatnie łyżką rozprowadzamy ją równomiernie na całej powierzchni. Polewę dodatkowo można posypać posiekanymi orzechami włoskimi, ale nie jest to konieczne. Wkładamy ciasto
NiePieprz.plminut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Sernik udekorować polewą z poniższego przepisu. Polewa czekoladowa z orzechami Składniki: 50 ml mleka 100 g czekolady mlecznej 80 g orzechów włoskich Sposób przygotowania: Orzechy można pokroić w kosteczkę lub zgnieść tłuczkiem. Mleko gotujemy, doprowadzamy(...)wrzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodajmy czekoladę pokrojoną w kostkę i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Dodajmy orzechy, całość mieszamy. Gdy sernik ostygnie dekorujemy go przygotowaną polewą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sernik z Polewą Czekoladowo – Orzechową pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plgorzka czekolada (100 g) 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 100 g mąki orkiszowej graham typ 1850 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody dodatkowo: polewa czekoladowa, sezonowe owoce do dekoracji (u mnie polewa czekoladowa gruszkowa, przepis podaję na końcu wpisu) WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, dno okrągłej formy tortowej o średnicy(...)zostawić do ostudzenia. Ostudzone polać dowolną polewą czekoladową i udekorować. Wspomniałam powyżej, że moje ciasto polane jest polewą czekoladową gruszkową, więc dla zainteresowanych podaję poniżej przepis na nią. Polewa czekoladowa gruszkowa. SKŁADNIKI 1 gruszka 1 gorzka czekolada (100 g) 80 ml wody 50 g masła 2 kopiaste łyżki cappuccino (u mnie klasyczne) WYKONANIE Gruszkę obrać, wyciąć gniazdo nasienne
Passions hobbies lifeszklanki cukru pudru 1/4 szklanki masła migdałowego Krem z serkiem mascarpone: 200g serka mascarpone 200g śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła migdałowego Polewa czekoladowa: 60g czekolady (u mnie mleczna i odrobina gorzkiej) 2 łyżki masła migdałowego Dodatkowo: około 150g solonych krakersów 50g płatków migdałowych do posypania wierzchu Przygotować krem budyniowy. Z 1,5 szklanki(...)mascarpone i na końcu ponownie ciastka. Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej. Polewa. Czekoladę należy roztopić i wymieszać z masłem migdałowym do momentu powstania gładkiej polewy czekoladowej. Lekko przestudzoną polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Całość obficie posypać płatkami migdałowymi oraz ponownie schłodzić w lodówce. (Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, gdy ciastka zrobią się lekko miękkie
Di gotujeczekoladzie typu Princessa 120g masła Masa śmietankowa do obłożenia tortu: 250ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny szczypta soli Polewa czekoladowa: 50g czekolady gorzkiej 50g czekolady mlecznej 1/3 szklanki mleka Dodatkowo: truskawki do dekoracji *** Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę(...)Jeżeli krem będzie zbyt rzadki dolewamy więcej mleka. Masę czekoladową odkładamy do wystudzenia *** *** Schłodzony tort dekorujemy polewą czekoladową. Zaczynamy od brzegów ciasta robiąc efekt spływającej czekolady *** *** Następnie nakładamy polewę na środek tortu i delikatnie rozprowadzamy. Ciasto przekładamy do lodówki aby polewa zastygła *** *** Truskawki przekrawamy wzdłuż na połówki i dekorujemy polewą czekoladową *** *** Torcik dekorujemy z wierzchu truskawkami oraz opcjonalnie bitą
Blog z Apetytemświeże) 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 galaretka roślinna o smaku truskawkowym (lub wiśniowym) 3 łyżki syropu z agawy 2 łyżeczki agaru 3 łyżki skrobi ziemniaczanej Polewa czekoladowa: polewa według tego przepisu Do dekoracji: truskawki liofilizowane lub świeże płatki kokosowe Wykonanie: Gdy używam mrożonych truskawek, to przed przystąpieniem do robienia tortu wyciągam je z zamrażarnika, żeby się(...)trzecią masy, układamy biszkopt i smarujemy resztą masy budyniowej. Tort wkładamy do lodówki, żeby stężał. Po około pół godzinie wyciągamy go z lodówki i smarujemy wierzch i boki przestudzoną polewą czekoladową przygotowaną wcześniej. Dekorujemy ulubionymi owocami – latem świeżymi truskawkami, a zimą można liofilizowanymi i/lub płatkami kokosowymi. Smacznego! * Biszkopt zainspirowany tym przepisem . Artykuł Czekoladowy tort truskawkowy pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plnierafinowanego 1/3 łyżeczki soli Masa serowa: 1 1/2 szklanki migdałów 3-4 łyżki cukru brązowego nierafinowanego 1 szklanka mleka roślinnego łyżeczka agaru 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki cytryny Polewa czekoladowa: 100 g czekolady (70% kakao) 60 g oleju kokosowego (ewent. masła) 1 łyżka alkoholu np. wiśniówki, brendy, lub soku pomarańczowego. szczypta soli Dodatkowo: garść zmiksowanych orzechów włoskich do posypania(...)polewamy ciasto. Tortownicę o wymiarach ok. 24 cm. Wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem kokosowym (lub innym) i posypujemy zmielonymi orzechami. Nakładamy masę makową następnie serową. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotujepowideł śliwkowych bez cukru do podania bita śmietana polewa czekoladowa: 150g masła 5 łyżek gorącej wody 5 łyżek cukru pudru 5 łyżek kakao Jak zrobić tort naleśnikowy truskawkowo – czekoladowy: Najpierw przygotowujemy wszystkie składniki i rozkładamy na blacie, tak by składanie tortu odbyło się sprawnie. Następnie przygotowujemy polewę czekoladową. Najpierw do rondelka wlewamy gorącą wodę i cukier, podgrzewamy chwilkę(...)kładziemy naleśnik i smarujemy cienką warstwą powideł śliwkowych. Potem kładziemy kolejny naleśnik i smarujemy warstwą polewy czekoladowej i tak do wykończenia składników. Finalnie kiedy tort będzie złożony, polewamy go pozostałą polewą czekoladową. Potem tort wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy z bitą śmietaną. Artykuł Tort naleśnikowy truskawkowo – czekoladowy pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujepyszne ciasto waniliowo- czekoladowe z korzennym aromatem z dodatkiem gruszek i kremu budyniowego zwieńczone polewą czekoladową z rodzynkami. Idealne ciasto na październik. Dzięki przyprawie korzennej smak gruszki jest jeszcze bardziej uwypuklony w cieście, a dodatek rodzynek sułtańskich zatopionych w polewie nie tylko dodaje uroku ciastu ale też dostarcza dużej ilości słodyczy ;-) Zapraszam Składniki na ciasto(...)Wymieszane wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając aż masa stanie się gęsta. Na całkowicie wystudzone ciasto wylewamy masę budyniową. Układamy rodzynki sułtańskie całe jedno opakowanie. Polewamy polewą czekoladową. Polewę czekoladową można uzyskać na trzy sposoby: - kupić gotową w sklepie ;-) - rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej - bądź zrobić samemu, jak ja. Polewa czekoladowa
SMYKWKUCHNIklimacie, bo pachnąca pomarańczą i korzennymi przyprawami :). Puszysty biszkopt z dodatkiem przyprawy do piernika i lekki krem pomarańczowy na bazie budyniu i śmietany kremówki. Kropką nad i jest polewa czekoladowa ( u mnie w postaci paseczków ), bo jak wiadomo pomarańcza i czekolada to połączenie ponadczasowe ;). Bardzo polecam na święta i nie tylko :). Składniki na biszkopt: 5 dużych jajek(...)powrotem w roladę i włożyć do lodówki na około 2 - 3 godziny. Polewa czekoladowa: Czekoladę posiekać, umieścić w miseczce. Śmietanę kremówkę mocno podgrzać, prawie do wrzenia, następnie zalać nią czekoladę. Odczekać chwilę po czym wymieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy czekoladowej. Polewę odstawić do lekkiego zgęstnienia, często mieszając. Schłodzoną roladę polać gęstniejącą polewą czekoladową; można rozprowadzić
Opowieści z piekarnikawypieku jest mało słodkie dlatego słodka polewa malinowa spełnia tutaj swoje zadanie – osładza wypiek i przybiera formę galaretki na wierzchu. Dacie się namówić na kawałek? Do przygotowania ciasta potrzebujemy: masa waniliowa/śmietankowa ¼ kostki masła cukier budyń (waniliowy lub śmietankowy) 1 opakowanie cukru waniliowego 3 jajka (tylko żółtka) ½ kg sera masa czekoladowa ¼ kostki masła 1 kopiasta łyżka kakao cukier
Szybko Tanio Smaczniezamienić na proszek, z którego w bardzo prosty sposób zrobimy spód do wszelakich ciast bez pieczenia, czy batoników. Polewa czekoladowa z czekolady jest moją ulubioną zaraz obok polewy z czekolady i śmietanki. Te dwie polewy są wspaniałe, różnią się stopniem twardnienia Składniki potrzebne do przygotowania domowych batonów: Spód: 1 i 3/4 szklanki sproszkowanych ciasteczek, u mnie groszek ptysiowy(...)jeszcze płynna, ale już nie bardzo ciepła i polewamy nią schłodzone batony (jeszcze w 1 kawałku). Wyrównujemy wierzch i wkładamy do lodówki do stężenia. Podanie batonów Papier do pieczenia jakim wyłożona została blaszka (20 x 20 cm) ułatwia nam wyjęcie z niej przygotowanych batonów. Batony z mlecznym kremem i polewą czekoladową kroimy ostrym nożem na małe kawałki, i posypujemy zmiksowanymi
MamaOskarka