polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:14/582)

Mazurek orzechowo – jabłkowy 228

mielonych orzechów, cały czas mieszając. Gotową masę orzechową, wykładamy na wierzch oraz boki przestudzonego ciasta, w boki wciskamy kawałki orzechów. Schładzamy w lodówce. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. POLEWA CZEKOLADOWA Do garnuszka wlewamy śmietankę, kruszymy czekoladę i podgrzewamy. Uważać aby nie zagotować, czekolada rozpuści się w ciepłej śmietance, wystarczy cierpliwie mieszać. Przestudzoną polewę wylewamy na masę orzechową, dekorujemy

Kierunekuchnia
Tarta orzechowa z masą chałwową oblana polewą czekoladową z prażonymi orzechami 189

mąki ziemniacznej 150 g mąki pszennej 120 g zimnego masła pół łyżeczki ekstraktu waniliowego Krem chałwowy: 150 g chałwy 125 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa: 150 g orzechów laskowych- posiekanych grubo i uprażonych 90 g deserowej czekolady- 78% kakao 90 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Ciasto: 1. Orzechy laskowe zmielić przy pomocy młynka do kawy(...) czekoladowa z prażonymi orzechami: 1. Na patelni uprażyć orzechy 2. Do małego garnuszka wlać śmietanę 30%, dodać do niej czekoladę i podgrzewać na małym ogniu. 3. Podgrzewać aż czekolada całkowicie się rozpuści, podgrzewać jeszcze około 4-5 minut. 4. Dodać uprażone orzechy i dokładnie wymieszać całość. 5. Polewę wyłożyć na zastygniętą masę chałwową. Podawać gdy polewa czekoladowa stężeje

KreatywnePiny
Biszkopt z kremem orzechowym 68

Chyba wolę miksować całe jajka niż białka i żółtka osobno. Biszkopt nasączyłam kawą. Uważam, że był to strzał w dziesiątkę. Dalej jest krem z masłem orzechowym, orzechy i polewa czekoladowa. Fajne, proste i szybkie ciasto które smakiem przypomina mi jakiś batonik. Ale nie do końca umiem powiedzieć który Biszkopt z kremem orzechowym przepis na blaszkę(...)można dodać więcej masła orzechowego. Przekładamy na ostudzony biszkopt i wyrównujemy. Układamy na wierzchu orzechy i wkładamy do lodówki do lekkiego schłodzenia i stężenia kremu orzechowego. Dopiero wówczas szykujemy polewę czekoladową. Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 70% kakao 2 łyżki masła (polecam zastąpić śmietanką) Czekoladę roztapiamy wraz z masłem i przelewamy na ciasto. Ponownie wstawiamy do lodówki. Zastąpiłabym masło

Relaxtime
Długo dojrzewający piernik staropolski 75

mąki pszennej 250 g masła 2 opakowania przyprawy do piernika 4 jajka 3 płaskie łyżeczki sody 1 / 2 szklanki mleka 1 szklanka siekanych orzechów włoskich 1 łyżka kakao Polewa czekoladowa: 150 g śmietanki kremówki 30% 150 g gorzkiej czekolady Do przełożenia piernika: 1 kg powideł śliwkowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Miód, cukier oraz masło wrzucić do dużego garnka, postawić(...)deską, aby warstwy lepiej się skleiły, a ciasto było równe. Na 1-2 dni przed świętami Bożego Narodzenia piernik odwinąć, odciąć boki, następnie przekroić na 3 równe części. Przygotować polewę czekoladową: Do garnka wlać śmietankę kremówkę, podgrzać ją i zestawić z ognia. Dodać do niej pokruszoną gorzką czekoladę, mieszać do jej rozpuszczenia się. Przestudzić. Polewę czekoladową równomiernie rozprowadzić na wierzchu

niecodziennikpary
Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową 153

starłam się wszystko dokładnie opisać. Radzę dobrze przeczytać przepis, biszkopt i czekoladową śmietankę można przygotować dzień wcześniej. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek L – osobno żółtka i białka 160g cukru(...)około 1/3 należy zostawić na rozetki. Tort ładnie wygładzamy szpatułką, patrz FILM . Polewa: 14. Do rondelka wlać 125ml śmietanki, postawić na ogniu i zagotować. Czekoladę połamać, przełożyć do miski i zalać gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada całkowicie się roztopi, powstanie jednolita polewa. 15. Polewą czekoladową udekorować wierzch tortu, zrobić drip. Użyłam do tego łyżeczki, patrz FILM . Na brzeg

Mała Cukierenka
Klasyczny Sernik Wiedeński z Czekoladą 219

pudru 5 jajek 100 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej cukier waniliowy ziarenka z małej laski wanilii lub łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie) Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (według uznania) ok. 40 g masła Klasyczny Sernik Wiedeński z Czekoladą - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny być w temperatur ze pokojow(...)Pieczemy przez 1 h, po czym wyłączamy piec pozostawiając sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto* a po jego ostudzeniu moż emy przygotować polewę czekoladową. Polewa Czekoladowa: Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej jedynie do rozpuszczenia - nie pozwalając się je j zagotować .  Rozpuszczon ą czekoladę zdejmujemy z ognia , c hwilę czekamy aż masa

Słodka Strona
CIASTO DYNIOWO-ORKISZOWE 153

soli ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich 4 duże łyżki miodu ⅓ szklanki roztopionego oleju kokosowego 2 średnie jajka 1 szklanka puree z dyni ¼ szklanki mleka 2 łyżeczki ekstraktu   waniliowego Polewa czekoladowa: 4 płaskie łyżki oleju kokosowego 4 płaskie łyżki ciemnego kakao 1-2 duże łyżki miodu 2-4 łyżki gorącej wody   Wykonanie: do jednej miski wkładamy mąkę, proszek(...)połączenia się składników ciasto przekładamy do keksówki (25x12cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170ºC około 60 minut do suchego patyczka zimne ciasto polewamy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa:   olej i miód rozpuszczamy w rondlu, podgrzewamy do chwili aż miód się rozpuści, ściągamy z pieca i dodajemy kakao, masa może się zważyć dlatego dodajemy

Słodkie zapomnienie
Pieczone pączki z polewą czekoladową 186

jajka 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania) 1 łyżka gęstej śmietany 18% 150 g kostki do pieczenia Kasia mały słoik konfitury malinowej lub marmolady różanej szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 g kostki do pieczenia Kasia 4 łyżki gorzkiego kakao 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany 18% cukrowa posypka „Perełki” Dr. Oetker listonic_type='fooddrink';listonic(...)zdejmujemy z ognia. Polewamy nią pieczone pączki i posypujemy posypką Dr. Oetker. Pamiętajcie, że polewa jest niezbędna – można ją zastąpić lukrem jeśli lubicie. Post Pieczone pączki z polewą czekoladową pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Domowe Ptasie mleczko bez pieczenia 309

łyżki (30 ml) gorącej wody * szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ptasie mleczko bez pieczenia: Przygotować polewę wedle wskazówek w tym przepisie: Błyszcząca polewa czekoladowa z żelatyną. Pozostawić ją do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia, a w między czasie zacząć przygotowywać piankę na Ptasie Mleczko. Blaszkę o wymiarach 23 cm na 33 cm wyłożyć najpierw folią(...)Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę oraz aromat śmietankowy, ubijać jeszcze przez parę sekund do czasu połączenia się składników. Gotową piankę bezową przelać na spód wyłożony herbatnikami, wierzch wyrównać. Jeśli polewa czekoladowa już ostygła, to można ją wylać na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzić po Ptasim mleczku. Schować Ptasie mleczko do lodówki, by masa się schłodziła i stężała. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Kulinarne Przeboje
Muffinki fit z polewą czekoladową 130

się zarumienią. Dla pewności pod koniec pieczenia warto włożyć starym sposobem wykałaczkę do jednej z muffinek i sprawdzić czy środek jest dopieczony. :) Gdy muffinki się pieką, zabieramy się za polewę czekoladową : - do małego garnka wkładamy 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej i 1/2 tabliczki czekolady mlecznej i wlewamy 50ml mleka - gdy masa jest za gęsta dodajemy jeszcze troszkę mleka lub słodkiej śmietanki(...)przy wersji fat :), - czekamy aż czekolady się rozpuszczą i delikatnie mieszamy, aby połączyły się z mlekiem/śmietanką. Upieczone babeczki gdy trochę ostygną pokrywamy polewą czekoladową i układamy na nich nasze ozdoby czyli migdały, orzechy włoskie i posypujemy wiórkami kokosowymi. Oczywiście możecie ozdobić babeczki również innymi kolorowymi posypkami - jest obecnie ich bardzo dużo w sklepach. :)  GOTOWE! SMACZNEGO ... :)  Mam nadzieję

MintTaste
Ciasto z malinami i polewą czekoladową. 129

ciasta i podpiekamy je 15 minut .Następnie na chwileczkę wyjmujemy ciasto, wykładamy na wierzch jasną masę i pieczemy dalej w 170 stopniach przez około 15 minut.Ciasto dekorujemy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 200 g czekolady roztopić w o,5 szklanki ciepłego mleka i polać nią upieczone ciasto

Ladylaura.
Fit babka śliwkowa 134

wierzch wykładam pokrojone śliwki , wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 40 minut . Po naszym czasie wykładam ciasto , wyjmuję z tortownicy i zaczynam robić polewę czekoladową . Polewa czekoladowa   4 łyżki masła  ( dobrej jakości bez dodatku soli)  5 łyżek ksylitolu  3 łyżki kakao  Wykonanie  Do rondelka dodaję masło , rozgrzewam tak aby nasze(...)czekolada , zdejmuję z ognia , mieszam kilka minutek i gotowa polewa do ciasta . Kiedy polewę mamy gotową , nasze ciasto kładę na paterze bądź ładnym talerzu i polewam całe ciasto polewą czekoladową , odstawiam na 3 godzinki aby czekolada się troszkę troszkę zastygła.   Po trzech godzinkach mamy przepyszne ciasto do kawy

Mój Smak
Czarny makowiec – kuchnia podkarpacka 93

tylko jest czarny z wyglądu, ale też za sprawą dodatków jest czarny w smaku. Od tradycyjnych makowców różni go niewiele, zaledwie 3 łyżki kakao, ale dzięki nim i czekoladowej polewie zmienia się i wygląd i smak makowca. Ciasto jest smaczne, kakaowe, wilgotne, a do tego ładnie i równo się piecze. Smak dopełniają powidła śliwkowe, którymi przekłada się ciasto. Ten smaczny(...)ubite białka. Ciasto dzielimy na 2 części i rozlewamy na 2 brytfanki. Pieczemy 2 placki w temperaturze 175 stopni C przez około 45 minut. Placki przekładamy powidłem śliwkowym i polewamy czekoladową polewą. Czarny makowiec – kuchnia podkarpacka   Tradycyjne podkarpackie słodkości, w tym róne makowce znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam

Trzeci talerz
Piernik przekładany powidłami 184

intensywny w smaku. Taki jak lubię. Przełożony powidłami śliwkowymi, które moim zdaniem z piernikiem tworzą duet doskonały, a wszelkie kremy czy masy marcepanowe mogą się schować. Do tego polewa czekoladowa...i jestem w niebie ;) Przepis na ciasto piernikowe zaczerpnęłam STĄD . Uważam, że jest świetne - miękkie, puszyste, wilgotne. Zredukowałam tylko ilość cukru ( co często czynię gdy korzystam z czyichś przepisów(...)przekładania muszą być naprawdę bardzo gorące. Dzięki temu ładnie zastygną i nie będą wypływać.  Polewa czekoladowa: W małym garnuszku podgrzać śmietankę kremówkę, prawie do wrzenia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Polewę odstawić do lekkiego zgęstnienia, co jakiś czas mieszając. Gęstniejącą polewą polać piernik. Ciasto odstawić w chłodne miejsce ( niekoniecznie

Opowieści z piekarnika