mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 70 g posiekanych orzechów włoskich – polecam orzechy włoskie Helio Dodatkowo: polewa czekoladowa – polecam polewę czekoladową Helio 70 g posiekanych orzechów włoskich Miód oraz masło przekładamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową, kakao, stawiamy na niewielkim ogniu i podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy. Jajka ucieramy z cukrem(...)delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki. Wstawiamy do nagrzanego do 180º piekarnika, pieczemy ok 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Wystudzony piernik polewamy polewą czekoladową, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego
Fascynacje Anizmniejszamy obroty, żeby się nam nie zwarzyła) Powoli dolewamy żelatynę w temperaturze pokojowej i mieszamy dokładnie. Powstały krem wykładamy na ciasto i przykrywamy jego drugą częścią. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa. Składniki: 150 - 200 g czekolady mlecznej; 2 łyżki mleka; 1 łyżka miodu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej miód i mleko. Mieszamy
MiksturownikJest jednak bardzo smaczne, a pracę przy niemu spokojnie można sobie rozłożyć na dwa a nawet trzy dni :) Kakaowy biszkopt, masa jabłkowa z cytrynową galaretką, krem budyniowy i czekoladowa polewa, to musi smakować pysznie! Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię(...)tortownicy, rozsmarować na nim tężejącą galaretkę z jabłkami. Na galaretce rozsmarować krem budyniowy, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować polewą czekoladową.* Smacznego :) Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 1 łyżka mleka Czekoladę, masło i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej, rozsmarować na wierzchu ciasta
Domowa cukiernia Ewyszklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka draże orzechowe (lub inne chrupiące cukierki w czekoladzie) Polewa czekoladowa Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej i mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli(...)obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Ciemne babeczki (dwie z większą ilością kakao) kruszymy na małe kawałki. Podgrzewamy gotową polewę czekoladową (lub rozpuszczamy zwyczajną czekoladę w kąpieli wodnej). Przestudzone babeczki polewamy czekoladą przyczepiamy rozkruszone ciasto czekoladowe i listki z masy cukrowej. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercypieczemy przez 30 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut . Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku *** *** Po całkowitym wystudzeniu ciasta, przygotowujemy polewę czekoladową. W garnuszku podgrzewamy delikatnie śmietankę, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do momentu, aż czekolada całkowicie rozpuści się(...)połączy ze śmietanką. Taką polewą czekoladową smarujemy z wierzchu sernik (około 2 łyżki polewy możemy zostawić do polania batoników) *** *** Na połowie ciasta układamy kuleczki – wafelki w czekoladzie *** *** Natomiast na drugiej połowie ciasta układamy pokrojone w plasterki snikersy. Całość możemy delikatnie polać pozostałą polewą czekoladową *** *** Po zastygnięciu polewy ciasto kroimy na kawałki i układamy naprzemiennie (raz ze snikersem
Blog z Apetytemrównej proporcji wymieszałam olej z orzechów włoskich i olej słonecznikowy) 3/4 szkl. cukru pudru 1,5 szkl. mleka 380 g masy kajmakowej (Bakalland), 3/4 puszki (reszta na polewę) Polewa polewa kajmakowa: reszta kajmaku (1/4 puszki) 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła polewa czekoladowa: ok 12 kostek czekolady, 2 łyżka mleka, 1 łyżka masła orzeszki ziemne, solone(...)folią aluminiową. Polewa kajmakowa i czekoladowa. Kajmak, 2 łyżki mleka i 1 łyżkę masła podgrzać. Polać wystudzony sernik. Na wierzch wyłożyć pokruszone orzeszki ziemne. Podobnie można przygotować polewę czekoladową. Kilka kosteczek czekolady, 2 łyżki mleka i 1 łyżkę masła roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać i jeszcze ciepłą polewą zrobić esy-floresy. Wystudzony sernik przechowywać w lodówce. Przed pierwszym
coolinarnastrefa.blogspot.comjednolitego czekoladowego kremu. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kompotem, wysmarować kremem czekoladowym i przykryć II blatem kakaowego biszkoptu. Ponownie nasączyć biszkopt ponczem, wysmarować kremem i przykryć ostatnim biszkoptem, podociskać, by wszystkie warstwy się skleiły. Wierzch i boki tortu wysmarować resztą czekoladowego kremu. Tort schłodzić w lodówce kilka godzin. Polewa czekoladowa: Śmietankę kremówkę podgrzać w garnuszku (nie zagotowywać!). Dodać drobno(...)wyglądało. Jeśli będzie za gęsta- nieestetycznie i bardzo szybko zastygnie na torcie i nawet nie spłynie minimalnie po bokach. Musicie wyczuć ten moment- ma powoli spływać z łyżki. Polewę czekoladową ostrożnie wylać na tort zaczynając od skrajów, by ładnie spłynęła na boki, po czym wylać na środek. Od razu tort udekorować wszystkimi słodyczami: Kinder Bueno, Jajka Niespodzianki, czekoladowe kuleczki
Nastoletnie WypiekaniePrzepis na makowiec japoński z jabłkami i bakaliami. Idealny na święta. Wilgotny, mięciutki, polany polewą czekoladową i udekorowany gwiazdkami cukrowymi. Makowiec bardzo łatwo i szybko się robi, a jego smak powoduje, że chce się go jeszcze i jeszcze. Jak zrobić taki makowiec japoński pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj za darmo kanał RITA creative , a będziesz(...)funkcji góra dół w 180*C przez około 50 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia i na górę ciasta wylewamy polewę czekoladową ( przepis na polewę tutaj ) Gdy polewa zastygnie dekorujemy ciasto gwiazdkami cukrowymi. Uwagi: - Migdały można zastąpić orzechami włoskimi. - zamiast polewy, można zrobić lukier królewski . Obserwuj RITA creative
RITA food channelmargaryny 120 g cukru 4 jajka 100 g gorzkiej czekolady 125 g mielonych migdałów 40 g bułki tartej margaryna do wysmarowania formy migdały w słupkach Polewa czekoladowa 200 g rozpuszczonej czekolady lub polewa domowa: 50 g margaryny 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki żelatyny(...)wystudzenia ciasto ostrożnie wyjąć z formy. Posmarować polewą (rozpuszczoną czekoladą lub polewą przygotowaną sposobem domowym), ozdobić migdałami w słupkach. Polewa czekoladowa - jak zrobić? Przygotować polewę czekoladową . Jeśli używasz żelatyny, rozpuść ją w niewielkiej ilości wody, by napęczniała. Margarynę rozpuścić, dodać cukier oraz śmietanę - całość zagotować, intensywnie mieszając. Pod koniec gotowania dodać rozpuszczoną żelatynę (*lub agar agar, jeśli używasz
Moje Qulinariaproszę przedłużyć czas pieczenia o kilka minut. Delikatnie wyjąć ciasto z formy, zostawić do ostudzenia. Polać polewą czekoladową i udekorować. Przepis na polewę czekoladową zobacz tu Super polewa czekoladowa Thermomix -założyć motykek, dodać jajka i cukier, ubijać 2 minuty, obroty 3,5 -zdjąć motylek -dodać śmietanę, olej, powidła, miód, karmel, wymieszać 30 sek, obroty 5 -dodać mąkę, sodę, kakao
Kuchnia Pokoleńpszennej ½ łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 70 g cukru 200 ml mleka 100 g masła 2 jajka Nadzienie: 120 g masła orzechowego 150g masy kajmakowej 150g kremu czekoladowego Polewa: 200 g czekolady mlecznej 50 g masła 50 g śmietany kremówki Masło roztopić i wystudzić. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże. Dodać 1 łyżkę cukru, 3-4 łyżki mąki(...)kremu czekoladowego (fot.4) . Zwinąć ciasno rogalika, dokładnie zlepiając brzegi, aby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu (fot.5) . Piec około 15 minut w temp. 180°C, do uzyskania rumianego koloru. Rogaliki układać w pewnych odległościach od siebie, ponieważ na pewno urosną podczas pieczenia. Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli
Świat Ciastaprzez ok. 40 min. Upieczony piernik odstawiamy do wystudzenia. Następnie ścinamy wierzch aby troszkę go wyrównać. Przekrawamy na dwa blaty i przekładamy powidłem śliwkowym. Wierzch i boki piernika pokrywamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy np. posiekanymi orzechami włoskimi. Gotowy pierni odstawiamy na ok. 12 godz. dodatkowe składniki: ok. 4-5 łyżek powidła śliwkowego posiekane orzechy włoskie polewa czekoladowa składniki(...)polewę czekoladową: 100 g masła 2 kopiate łyżki kakao 3-5 łyżek cukru 5 łyżek wody wykonanie: wszystkie składniki przekładamy do rondelka. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż polewa zacznie troszkę gęstnieć
Domowy Smak Jedzeniaprezentowany jest ekspresowy w przygotowaniu, a dodatkowo mięciutki, wilgotny i długo pozostający świeży. Możecie go przełożyć powidłami, lecz dla mnie najpyszniejsza jest wersja z bananem, mnóstwem polewy czekoladowej i chrupiącymi orzechami. Koniecznie spróbujcie! (Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm) 1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki miodu (płynnego(...)banana. Ciasto przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Przygotować polewę czekoladową. W małym garnuszku umieścić masło/mleko/śmietankę oraz posiekaną czekoladę. Wszystko razem powoli roztopić i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej. Lekko przestudzoną polewą polać ostudzone ciasto, a jego
Di gotujeLody śmietankowe możesz zastąpić dowolnymi innymi, np. czekoladowymi lub waniliowymi. Polewę czekoladową zamień na karmelową, a bitą śmietanę posyp kakao albo płatkami migdałów! Obłęd! Składniki: (na 2 porcje) polewa czekoladowa lub kilka kostek mlecznej czekolady 300 ml zimnego mleka 150 ml zaparzonej mocnej(...)gorącej kawy 2 gałki lodów śmietankowych (polecam domowej roboty ) bita śmietana cynamon do oprószenia Przygotowanie: Przygotować dwie wysokie szklanki o pojemności 400 ml. Ścianki szklanek od środka polać polewą czekoladową. Jeśli korzystacie z mlecznej czekolady, najpierw trzeba ją roztopić w kąpieli wodnej , chwilkę przestudzić i dopiero wtedy rozlać po ściankach szklanek. Do 1/3 wysokości szklanek wlać mleko, następnie
Nastoletnie Wypiekanie