polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:21/582)

Sernik kokosowy (bounty) na zimno 360

łyżki cukru pudru Opcjonalnie 3 łyżki likieru kokosowego Puszka mleczka kokosowego 400 ml  50 g wiórków kokosowych 4 czubate łyżeczki żelatyny w proszku + 50 ml wody Na polewę czekoladową: 120 g mlecznej czekolady (ja dałam gorzką czekoladę) 80 ml śmietany kremówki 30% Przygotowanie: Spód: Ciastka, masło i kakao umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej(...)szpatułką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najkorzystniej przez noc. Polewa czekoladowa: W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Schłodzony sernik polać gęstniejącą przestudzoną polewą czekoladową, rozprowadzić. Odstawić do lodówki do stężenia polewy. Można dodatkowo oprószyć wiórkami

Fabryka pomysłów
Polewy – jak je robić by były idealne w smaku i konsystencji? 42

Polewa to jeden z nieodłącznych elementów wielu ciast i deserów. Polewy, np. z gorzkiej lub mlecznej czekolady, nie tylko nadają niezwykłego wyglądu wypiekom, ale przede wszystkim - dopełniają ich smak. Dowiedz się jak robić polewy by były pyszne i idealne w konsystencji. O czym szczególnie warto pamiętać? Polewy mogą mieć różne smaki i konsystencje. Popularne są zwłaszcza polewy czekoladowe(...)kokosowym czy migdałowym. Coraz popularniejsze stają się też błyszczące polewy, które prezentują się niezwykle efektownie. Dowiedz się jak zrobić polewę idealną! Jaka polewa do ciasta? Polewy świetnie nadają się m.in. do ciast przekładanych, a także do tortów oraz serników. Warto pamiętać, by właściwie dobrać ich smak do wypieku. Polewa z gorzkiej czekolady i śmietanki idealnie sprawdzi się

Kuchcik gotuje
Wilgotna Babka Dyniowo - Imbirowa 86

jajka w temp.pokojowej kl. M 3/4 szkl. cukru najlepiej trzcinowego 2 cm startego korzenia imbiru 2 szczypty cynamonu 1 czubata łyżeczka kakao ewentualnie starta skórka z 1/3 pomarańczy Polewa czekoladowa z orzechami: 5 łyżeczek cukru 15 g masła 1 łyżka zimnego mleka 2 czubate łyżeczki kakao 1-2 łyżki drobno posiekanych orzechów ewentualnie kuleczki czekoladowe do ozdoby Wszystkie produkty(...)patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy. Polewa czekoladowa 4. W garnuszku umieszczamy wszystkie (oprócz orzechów) składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie  dodajemy dodajemy posiekane orzechy, mieszamy i polewamy wystudzone ciasto. Możemy jeszcze obsypać ciasto kuleczkami czekoladowymi. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Maliny nadziane białym musem w polewie czekoladowej 126

polewie czekoladowej (pojedynczo wkładałam całą malinę do garnuszka z polewą i łyżką 'wyławiałam'), ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić do lodówki do zastygnięcia polewy czekoladowej (ja niestety nie czekałam zbytnio i polewa była lekko płynna, dlatego wyszły trochę 'rozciapane', następnym razem się postaram bardziej ;)) Dodatkowo można posypać kakao. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Muffinki czekoladowe z budyniem i polewą czekoladową 113

Muffinki czekoladowe z budyniem i polewą czekoladową Składniki: szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki mleka, 1/4 szklanki oleju, jajko, 2 łyżeczki kakao, polewa czekoladowa , budyń śmietankowy lub waniliowy, cukier, mleko. Wykonanie: Proponuję zacząć od ugotowania budyniu, który należy wykonać zgodnie z zaleceniami producenta ale dodając o około 1/2 szklanki mleka mniej (tak, aby budyń(...)masą- tak, aby przykryła budyń.   Papilotki ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 25-30 minut (do suchego patyczka). Muffinki wystudzić i polać polewą czekoladową.     Podany przepis wystarcza na około 12 muffinek.   Smacznego

paapilotkaa
Piernik dojrzewający/staropolski 81

równomiernie obciążyć. Odstawić na 3 - 4 dni w chłodne miejsce. Piernik pokroić na 3-4 części i dowolnie ozdobić czekoladą lub lukrem. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi, bakaliami. Polewa czekoladowa (twarda): 100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady 40 g masła(...)małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować piernik. Proporcje na polewę czekoladową należy dowolnie zwiększyć. Polewa czekoladowa (miękka): 100 ml śmietany kremówki  36% 100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady Śmietanę kremówkę podgrzać w małym

W garach u Gosi
Piernik dojrzewający/staropolski 79

równomiernie obciążyć. Odstawić na 3 - 4 dni w chłodne miejsce. Piernik pokroić na 3-4 części i dowolnie ozdobić czekoladą lub lukrem. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi, bakaliami. Polewa czekoladowa (twarda): 100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady 40 g masła W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać(...)roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować piernik. Proporcje na polewę czekoladową należy dowolnie zwiększyć. Polewa czekoladowa (miękka): 100 ml śmietany kremówki  36% 100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady

W garach u Gosi
Babka Advokatowa 132

przestudzeniu wyjmujemy z foremki na ruszt i dajemy jej dalej stygnąc. 5. Kiedy babka już wystygnie przygotowujemy polewę czekoladową. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy ciasto. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Babka z daktylami w czekoladowej polewie 66

daktylami w czekoladowej polewie Składniki: 200 g daktyli ( u mnie HELIO ) 2 łyżki miodu 3 łyżki cukru 15 g cukru migdałowego (można zastąpić waniliowym) 1 szklanka mleka 3 jajka 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki 0,5 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 100 g płatków migdałowych ( u mnie HELIO ) Polewa: 1/2 szklanki mleka(...)żelatyną. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady i zagotowania mleka. Polewę zostawiamy do wystudzenia (uwaga bardzo szybko tężeje i torba jej pilnować ). Wystudzoną babkę polewamy lekko tężejącą polewą. Smacznego Artykuł Babka z daktylami w czekoladowej polewie pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Pyszny piernik 120

Skworcu 2 łyżeczki sody oczyszczonej  2 kopiaste łyżki kawy zbożowej np. Inka 250 ml mleka 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej ( tortowej) orzechy włoskie do posypania Polewa czekoladowa: 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka kawy zbożowej 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Piernik rozgrzewamy do temp. 175 C. W garnku na małym ogniu rozpuszczany masło , dodajemy cukier(...)czas mieszając dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy dotąd dopóki masa zrobi się gładka . Ciasto wylewamy do keksowej foremki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 - 55 minut. Upieczony piernik polewamy polewą czekoladową i posypiemy orzechami włoskimi.  Polewa czekoladowa: Do rondelka wlewamy śmietankę , wrzucamy połamane kawałki czekolady i wsypujemy kawę. Mieszamy aż polewa zgęstnieje. Polewany nią ostudzony piernik

Różne smaki w kuchni
Pyszny piernik 485

kakao Skworcu 2 łyżeczki sody oczyszczonej  2 kopiaste łyżki kawy zbożowej np. Inka 250 ml mleka 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej ( tortowej) orzechy włoskie do posypania Polewa czekoladowa: 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka kawy zbożowej 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Piernik rozgrzewamy do temp. 175 C. W garnku na małym ogniu rozpuszczany masło , dodajemy(...)czas mieszając dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy dotąd dopóki masa zrobi się gładka . Ciasto wylewamy do keksowej foremki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 - 55 minut. Upieczony piernik polewamy polewą czekoladową i posypiemy orzechami włoskimi.  Polewa czekoladowa: Do rondelka wlewamy śmietankę , wrzucamy połamane kawałki czekolady i wsypujemy kawę. Mieszamy aż polewa zgęstnieje. Polewany nią ostudzony piernik

Słodkości i nie tylko
Sernik Izaura 55

blachę. Na moim blogu znajdziesz mnóstwo sprawdzonych przepisów na sernik. Dziś prezentuję coś wyjątkowego, mój smak dzieciństwa Sernik Izaura. Deser łączy w sobie wilgotne ciasto czekoladowe, puszysty sernik oraz polewę czekoladową na wierzchu. Sernik możesz piec przez cały rok. Idealnie sprawdzi się na świąteczny stół: Wigilię, Wielkanoc, imieniny, urodziny oraz każde spotkanie w gronie najbliższych. Ciasto smakuje dorosłym oraz dzieciom(...)minut. Następnie wyjmuję ciasto z piekarnika. Krok 8. Po ostudzeniu zdejmuję boki blachy, usuwam papier do pieczenia i kładę ciasto na blachę do dalszego studzenia. Po ostudzeniu oczywiście polewam sernik polewą czekoladową i oprószam do dekoracji: wiórkami kokosowymi, kawałkami orzechów włoskich lub płatkami migdałów. Sernik Izaura najlepiej smakuje przede wszystkim po schłodzeniu przy filiżance kawy lub herbaty :). Przechowuje

Ania gotuje
Czekoladowy tort Oreo (bez pieczenia) 125

będzie miała mniej tłuszczu i będzie bardziej aksamitna ii) nic się w kuchni nie zmarnuje Po upływie tego czasu, wyciągamy nasz czekoladowy tort oreo z lodówki i rozsmarowujemy polewę czekoladową. Odkładamy do lodówki, żeby stężał. Ja zwykle wkładam do lodówki na całą noc. O poranku pozostaje nam tylko udekorować tort. Ja używam ciasteczek oreo – w końcu to czekoladowy

Lamarida.pl
Sernik z brzoskwiniami 157

Wielkanoc, ciasto na Boże Narodzenie, to idealne ciasto do co dziennej kawy. Sernik z brzoskwiniami jest kremowy, lekki, puszysty, rozpływa się w ustach, na wierzchu jest pyszna polewa czekoladowa, kolorowa posypka i brzoskwinie z puszki. Ten Sernik najlepszy jest po 1-2 dniach od upieczenia, dlatego nie polecam tego wypieku piec na ostatnią chwilę, będzie za bardzo kremowy. Przepisy(...)zarumienić, temperaturę piekarnika zmniejszamy do 50 stopni C, włączamy termoobieg, sernik pozostawiamy w tak nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę. Sernik można polukrować, ale ja przygotowuję do niego pyszną polewę czekoladową. Jak przygotować pyszną polewę do ciasta? Żelatynę mieszamy z wodą, aż napęcznieje. Rozpuszczamy w rondelku margarynę lub masło, dodajemy cukier puder, mieszamy, gdy cukier puder się rozpuści dodajemy napęczniałą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania