proszku (opcjonalne) +wiśnie ze słoika (lub świeże jeśli jest sezon ;) ) do dekoracji, sok wiśniowy i/lub wiśniówka na poncz, wiórki czekoladowe, ciemna czekolada do rozpuszczenia na polewę (ja użyłam gotowej polewy czekoladowej i efekt końcowy nie do końca mi się podoba… ) Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Do tego tortu piekłam(...)usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu. Na kremie układamy wiśnie. Powtarzamy z resztą spodów. Cały tort pokrywamy warstwą kremu. Brzegi dekorujemy polewą czekoladową. Zdecydowanie polecam wykorzystać do tego rozpuszczoną gorzką czekoladę (powinna być ostudzona, ale ciągle jeszcze płynna). Ja użyłam gotowej czekoladowej polewy, która okazała się o wiele za rzadka. Wierzch tortu dekorujemy
Ciastkozercygotowe! Odstawić w blaszce do całkowitego wystudzenia. Ciasto najlepiej polać polewą czekoladową. Ja używam sprawdzonego przepisu na idealną polewę czekoladową . Reguluje tylko w niej dodawaną ilość kakao - w Murzynku sprawdza się jego większy niż zwykle dodatek, stąd polewa jest mocno ciemna
Grunt to przepis!łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 35 dag wiórek kokosowych budyń śmietankowy 250 g masła Polewa czekoladowa 1.2 kostki masła 3 łyżki kakao 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka zelatyny 2 łyżki wody 5 łyżek śmietany WYKONANIE Pieczemy ciemny biszkopt. Białka oddzielamy(...)część wykładamy 1/2 masy kokosowej. Przykrywamy drugim. na wierzch wylewamy pozostałą część masy. Całość zalewamy polewą czekoladową. Możemy gotowa lub robimy swoją. u mnie wypróbowana polewa czekoladowa, która jest szklista i się nie kruszy. Wykonanie polewy Masło, cukier i kakao lekko podgrzewamy do rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Mieszamy nie zagotowując
W kuchennym oknie EwyPuszysty, czekoladowy biszkopt, słodka masa kokosowa i ciemna polewa czekoladowa. Bajeczne ciasto, za które zabierałam się już od jakiegoś czasu. Połączenie kokosu z czekoladą jest strzałek w dziesiątkę! Ciasto odwzorowane na popularnym batoniku Bounty. Muszę przyznać, że smakuję wręcz identycznie :) Doskonałe dla osób początkujących, które uważają, że mają dwie lewe ręce w kuchni. Gorąco polecam! Składniki: (na blaszkę(...)płaskie łyżki kakao 50 g ciemnej czekolady, startej Masa kokosowa: 600 ml mleka 300 g wiórków kokosowych 1/2 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g masła Polewa czekoladowa: 200 g mlecznej/gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 120 g masła Przygotowanie: 1. Biszkopt czekoladowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce
Nastoletnie Wypiekaniemasła w temperaturze pokojowej 150 g drobnego cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżka kakao 1 galaretka 200 ml wrzątku po 15 sztuk herbatników maślanych i kakaowych Polewa czekoladowa (ganasz): 100 g gorzkiej czekolady 100 ml kremówki 30% Dodatkowo: wiórki kokosowe kandyzowana skórka pomarańczowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Galaretkę rozpuścić we wrzątku, przelać do małego, płaskiego, prostokątnego pojemnika. Pozostawić(...)zewnętrzne rzędy herbatników, tworząc kształt chatki. Delikatnie docisnąć do środka, aby ser rozszedł się w jej wnętrzu. Zawinąć w folię aluminiową, wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przygotować polewę czekoladową (ganasz) – w garnku na małym ogniu podgrzać kremówkę (nie doprowadzając do wrzenia), odstawić i dodać kawałki gorzkiej czekolady, wymieszać. Po minucie polewę rozprowadzić na wierzchu chatki, posypać wiórkami
niecodziennikparyCiasto czekoladowe z polewą czekoladową skusi każdego czekoladoholika i nie tylko. Kusi błyszczącą polewą, a w tym przypadku także chrupiącymi orzeszkami. Ciasto czekoladowe... The post Ciasto czekoladowe z polewą czekoladową bezglutenowe appeared first on Eksperymentuj z życiem
Eksperymentalnie.comjajka 3 żółtka 170 ml śmietany 18% 1/2 łyżeczki kakao 1 łyżka wody 170g cukru 1 łyżeczka budyniu waniliowego 1 łyżeczka esencji waniliowej Składniki na polewę 100g czekolady gorzkiej 3 łyżki śmietany 30% Sernik czekoladowy – jak przygotować Składniki na spód sernika umieszczamy w blenderze i miksujemy, aż uzyskamy konsystencję piasku. Następnie tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem(...)góra- dół). Sernik pieczemy w kąpieli wodnej tzn. na dno piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z odrobiną wody. Gotowy sernik poznamy po tym, że będzie ścięty i sprężysty. Jak przygotować polewę czekoladową Śmietanę przelewamy do rondelka i podgrzewamy (prawie do zagotowania), zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną na małe kawałki czekoladę. Mieszamy, aż otrzymamy gładką konsystencję. Wierzch sernika ozdabiamy polewą czekoladową
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!płaska łyżeczka sody oczyszczonej opakowanie przyprawy do piernika ( 20 g ) 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Dodatkowo: powidła śliwkowe lub inny dżem/marmolada do nadziania Polewa czekoladowa: 150-200 g czekolady gorzkiej lub deserowej ( użyłam deserowej ) około 5-7 łyżek śmietanki 30%, sprawdzi się też śmietanka 18% ( taka do zup i sosów ) Wykonanie: W garnuszku umieścić miód(...)pierniczki wystudzić na kratce. Polewa czekoladowa: Czekoladę i śmietankę kremówkę roztopić razem w kąpieli wodnej. Wymieszać do otrzymania jednolitej polewy. Jeżeli polewa okaże się zbyt gęsta, można dolać kilka łyżek gorącego mleka. Pierniczki maczać w polewie czekoladowej i odkładać na kratkę do zastygnięcia polewy ( każdy pierniczek nabijałam od spodu na widelec i w ten sposób maczałam
Opowieści z piekarnikaSkładniki: 100 gram drożdży 2 1/2 szklanki mleka 6 łyżek cukru 100 gram masła 4 żółtka 1 kieliszek spirytusu 1 1/2 kg mąki pszennej 2-3 l oleju Polewa czekoladowa: 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 3-4 łyżki mleka 1 łyżka kakao Polewa cytrynowa: sok z 1 cytryny cukier puder Dodatkowo: posypka cukrowa Wykonanie: Drożdże rozprowadzam(...)temperatura jest idealna) i wkładam pączki smażąc po 2 minuty z każdej strony. Usmażone wyjmuję, układam na ręcznikach papierowych by osączyć nadmiar tłuszczu i lekko studzę. Wszystkie składniki polewy czekoladowej wkładam do garnuszka i podgrzewam do rozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Składniki polewy cytrynowej ucieram na gładko. Część pączków zanurzam w polewie czekoladowej, a część w cytrynowej. Wszystkie
Ciasteczkowy Potwórwyszło przepyszne! Kruchy, maślany spód, delikatny i puszysty krem pomarańczowy, a to wszystko zwieńczone miękką polewą czekoladową. Mmmm... Poezja :) Kruche kwadraty z lekkim jak chmurka musem pomarańczowym i polewą czekoladową (przepis na dużą blaszkę o wymiarach ok. 26 na 38 cm) Potrzebujemy: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklankę cukru ok. 230 g zimnego masła 2 żółtka 3 szklanki śmietanki(...)szklankę kremówki, obie czekolady (połamane na kawałki lub posiekane), 100 g masła i miód rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Na zastygnięty mus pomarańczowy wylewamy wciąż płynną polewę. (Polewę najlepiej lać niebezpośrednio na mus, a można pomóc sobie przy tym np. łyżką. Inaczej w delikatnej piance mogą powstać wgłębienia.) Całość wyrównujemy i znów umieszczamy w lodówce. Teraz już
Ratunku obiadmargaryny 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g chałwy waniliowej spód z herbatników 150 g herbatników kakaowych 125 g margaryny do dekoracji 50 g chałwy waniliowej polewa czekoladowa Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Przygotować spód. Margarynę rozpuścić w rondelku i wystudzić. Herbatniki wrzucić do rozdrabniacza i zmielić. Dodać wystudzoną margarynę i razem(...)białek. Masę serową przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut. Wystudzony sernik polać polewą czekoladową i udekorować pokruszoną chałwą. Polewa czekoladowa: do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować, dodać 3 łyżki cukru pudru wymieszać aby się rozpuścił, dodać 100 g masła pokrojonego na kawałki i rozpuścić ale nie gotować
Monia miesza i gotujezmielonego sera, u mnie z wiaderka 1 puszka masy kajmakowej Helio 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny spód 200 g herbatników pełnoziarnistych 120 g masła na wierzch polewa czekoladowa posiekane pistacje Zmielony ser i masę kajmakowa przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Przygotować spód. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Herbatniki zmielić na pył a następnie(...)przygotowanym spodem. Wierzch ładnie wyrównać. Odstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała. Gotowy serniczek można dowolnie udekorować, ja polałam polewą czekoladową i posypałam posiekanymi pistacjami. Polewa czekoladowa : Do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować. Dodać 3 łyżki cukru pudru i wymieszać aby się rozpuścił. Następnie dodać 100 g zimnego pokrojonego masła, rozpuścić ale nie gotować
Monia miesza i gotujekaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat rumowy 5 średnich jabłek 2 solidne garście drobnych rodzynek 1 garść kandyzowanej skórki z pomarańczy do dekoracji polewa czekoladowa płatki migdałowe Do garnka wlać mleko. Podgrzać i wsypać suchy zmielony mak. Całość gotować aż mak wchłonie całe mleko i napęcznieje, cały czas mieszać aby się nie przypaliło. Odstawić do wystudzenia(...)przełozyć masę. Wierzch ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka ok 60 minut, fuknkcja góra-dół. Po wystudzudzeniu dowolnie udekorować. Ja polałam polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałów. Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować. Dodać 3 łyżki cukru pudru i wymieszać aby się rozpuścił. Dodać
Monia miesza i gotujeJesienne ciasto z puree z dyni oraz polewą czekoladową, świetnie sprawdzi się na imprezę Halloween. Z tego ciasta można przygotować również muffinki. Polecam również sernik dyniowy na ciasteczkowym spodzie , tort na Hallowenn , krem dyniowy do tortów , sernik dyniowy na biszkoptowym spodzie , piernik biszkoptowy z kremem dyniowym . Składniki Ciasto 3 jajka(...)wymiesza, lub zostawić bez mieszania wówczas ciasto będzie mieć dwie warstwy. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 C około 50 minut. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia. Polewa czekoladowa Czekoladę oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotową polewą polać ciasto
RAROSSAciasto jest wilgotne i raczej bliżej mu do murzynka. Dla nas właśnie to ciasto jest takim świątecznym piernikiem bo za tymi tradycyjnymi długo dojrzewającymi nie przepadamy. Obowiązkowo zawsze z czekoladową polewą i udekorowany posypkami. składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 3 jajka 1 łyżeczka sody ( ja daje proszek do pieczenia) 1 łyżeczka przyprawy(...)nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 50 minut. Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał można nakryć folią aluminiową. Po wystudzeniu dowolnie udekorować, u mnie polewa czekoladowa i kolorowe posypki Delecta. Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać 4 łyżki wody i zgotować, dodać 3 łyżki cukru pudru i wymieszać aby się rozpuścił. Następnie dodać
Monia miesza i gotujekawałki i wykładamy na stężałą warstwę zielonej galaretki. Następnie owoce zalewamy lekko tężejącą ostatnią już galaretką malinową (lub truskawkową) i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. W rondelku przygotowujemy polewę czekoladową: wlewamy kremówkę, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i podgrzewamy do rozpuszczenia (nie gotujemy). W minimalnej ilości wody (u mnie 4 łyżeczkach) rozpuszczamy dokładnie żelatynę i dodajemy ją do rozpuszczonej(...)polewy czekoladowej. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Gdy polewa jest już letnia wyjmujemy blaszkę z lodówki i wylewamy na wierzch naszą polewę czekoladową. Rozprowadzamy ją równomiernie, wygładzamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej przygotować to ciasto dzień wcześniej. Smacznego
Smaczne Zdrowe