masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka mleka kokosowego polewa czekoladowa Masło ucieramy na miękki puch. Dosypujemy cukier z cukrem waniliowym i ucieramy aż się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy(...)formy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy godzinę czasu ( u mnie trwało to troszkę dłużej - najlepiej piec do tzw. suchego patyczka). Upieczone i wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi
My simple kitchenoleju 150 kremowego serka 150 g gorzkiej czekolady 250 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 60-100 ml mleka polewa czekoladowa Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Cukier utrzeć z olejem, dodać serek i mieszać, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać rozpuszczoną czekoladę. Następnie połączyć masę z mąką, proszkiem(...)uzależniona będzie od wilgotności użytego sera). Masę przełożyć do formy z kominkiem wysmarowanej cieniutko masłem. Babkę piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Po wystudzeniu babkę oblać polewą czekoladową. Ja dodatkowo posypałam mieloną kawą
My simple kitchenkremu wystarczy około 15 g żelatyny. Taka ilość ładnie „ściągnie” krem, który pozostawiony nawet w temperaturze pokojowej nie rozpłynie się na boki. Dopełnieniem całości jest polewa czekoladowa . Możecie użyć gotowej lub przygotować ją z mieszanki białej i ciemnej czekolady z dodatkiem śmietany. Ciasto z kremem zawsze przechowujemy w lodówce i to zabezpieczone folią spożywczą. Forma z ciastem(...)rozsmarować na nim cały krem , przykryć drugim plackiem, delikatnie docisnąć. Formę z ciastem przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Po schłodzeniu, wierzch ciasta polać polewą czekoladową, po chwili pokroić ciasto na dowolnej wielkości kawałki . Ciasto przechowujemy w lodówce pod przykryciem, aby nie obsychało. Smacznego! [one-half-first] [/one-half-first] [one-half] [/one-half] Artykuł Mleczna kanapka pochodzi
SprawdzonaKuchnia.plbłyskawicznego piernika, który jest miękki, puszysty i lekko miodowy w smaku. Nie wymaga leżakowania, ponieważ świetnie smakuje już w dniu pieczenia! Wierzch piernika polecam polać domową, błyszczącą polewą czekoladową, która idealnie się kroi (bez kruszenia). Zachęcam do pieczenia 😋 Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 30 cm: piernik 1/2 kostki masła (100 g) 1 szklanka zwykłego cukru(...)szklanki mąki pszennej (200 g) 1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia do przełożenia 1 mały słoik powideł śliwkowych (250-300 g) polewa czekoladowa 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 płaski łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wrzącej wody do dekoracji 3-4 łyżki płatków migdałowych podrumienionych na suchej patelni Najpierw
Ugotowaćostudzenia. W misce ubić miękkie masło z cukrem pudrem i stopniowo dodawać ostudzony budyń nadal miksując. Na koniec dodać ostudzoną masę kokosową i zmiksować do połączenia składników. Polewa czekoladowa: Do garnuszka dodać masło, połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i część śmietanki. Mieszając na małym ogniu roztopić i połączyć składniki, na koniec wlać resztę śmietanki i mieszać, aż masa(...)kokosowego. Górny placek posmarować również z dołu marmoladą i nałożyć na dolny. Cały tort z góry i boków posmarować bardzo cienką warstwą pozostałego kremu kokosowego i polać ostudzoną, gęstą polewą czekoladową (tak żeby spłynęło również na boki). Udekorować wedle uznania (u mnie orzechy i kolorowa posypka
Passions hobbies lifeciasta należy wsypać 2-3 łyżki gorzkiego kakao) farsz serowy 0,6 kg twarogu trzykrotnie zmielonego 2 żółtka cukier do smaku 1 opakowanie cukru wanilinowego do dekoracji polewa czekoladowa (domowa, np. z TEGO przepisu <pomijamy żelatynę!> lub roztopiona czekoladowa) 2 łyżki wiórek kokosowych Usmażyć naleśniki (ok. 12 sztuk). Do twarogu dodać żółtka, wsypać cukier wanilinowy oraz(...)wyczerpania składników. Na wierzchu powinien być naleśnik bez farszu. Przygotowany torcik wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec (bez przykrycia) około 10-15 minut. Przed podaniem całość polać polewą czekoladową i udekorować wiórkami kokosowymi. Smażenie naleśników Wygląd farszu przed i po wymieszaniu
Ugotowaćubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia składników, na koniec wsypać śmietan-fix, krótko zmiksować do zgęstnienia masy. Polewa czekoladowa: Do garnuszka dodać masło, połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i część śmietanki. Mieszając na małym ogniu roztopić i połączyć składniki, na koniec wlać resztę śmietanki i mieszać, aż masa(...)Polewę zostawić do ostudzenia i jej lekkiego zgęstnienia. Dolny placek ciasta posmarować równomiernie frużeliną porzeczkową, następnie wyłożyć na niej śmietanę, wyrównać i nałożyć górny placek. Górę ciasta polać gęstą polewą czekoladową. Uwagi: Górny biszkopt - od strony gdzie styka się ze śmietaną - warto nasączyć odrobiną przegotowanej i ostudzonej wody z cytryną, dzięki czemu będzie się go łatwiej kroić (bo ciasto wychodzi
Passions hobbies lifemiodu 100 g cukru 100 g masła Krem waniliowy: 700 ml mleka 2 budynie waniliowe 4 łyżki cukru 1 laska wanilii 1 kostka masła 2 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa: 120 g masła 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto (gdyby się mocno kleiło podsypać mąką). Podzielić(...)puder. Wymieszać. Następnie dodać kakao. Ponownie zamieszać. Na samym końcu dolać 2 łyżki zimnej wody. Na placku z orzechami rozprowadzić krem waniliowy i przykryć go "gołym" plackiem. Ciasto polać polewą czekoladową i posypać orzechami. Pozostawić w chłodnym miejscu co najmniej na jedną dobą, żeby smaki się przegryzły. Ciasto najlepsze jest na drug - trzeci dzień po upieczeniu
My simple kitchenklimat na stole, zaraz przy pierniku czy makowcu :))) Nadzienie: * biała czekolada- 50 g * mascarpone- 200 g * żelatyna- 2 płaskie łyżeczki * woda- 2 łyżki * żurawina suszona- 1/3 szklanki Dodatkowo: * polewa czekoladowa (czekolada gorzka- 70 g, czekolada mleczna- 70 g, olej- 1 łyżka) * wafle- 6 szt. * kolorowa posypka Nadzienie: Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mascarpone. W międzyczasie(...)napęcznienia. Mascarpone przełożyć do miski, zmiksować na gładką masę i nie przerywając miksowania dodawać po łyżce czekolady. Na koniec żelatynę połączyć z masą. Dodać żurawinę i wymieszać. Polewa czekoladowa: Obie czekolady wraz z olejem roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Składanie: Wafle nadziać masą czekoladową i odstawić do stężenia w lodówce (około 30 min., nadziane wafle powkładałam
Kraina Miodem Płynącamniej. Sernik jest upieczony, gdy po dotknięciu lekko patyczkiem, środek sprężuje. Po upieczeniu, ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie całkowicie ostudzony wstawić do lodówki. Sernik polecam polać polewą czekoladową. POLEWA CZEKOLADOWA: 70 ml śmietany kremówki 36% 70 g czekolady, gorzkiej lub mlecznej, posiekanej W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę. Odstawić na 2 minuty, a następnie
Calzonella.comDrożdżówki z brzoskwiniami i polewą czekoladową to kolejna mini propozycja na deser do popołudniowej kawy. Drożdżówki przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników, z wszelakimi owocami, nawet serem czy budyniem. Puchate, delikatne, proste w przygotowaniu, tylko(...)kilka składników. Zapraszam po przepis! Drożdżówki z brzoskwiniami i polewą SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki drobnego cukru 25 g świeżych drożdży 3 żółtka z średnich jajek 50 g masła, roztopionego, wystudzonego ½ szklanki ciepłego mleka (lekko je podgrzewam) 1-2 brzoskwinie posiekane w kostkę do polania polewa czekoladowa lub lukier Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp
Zasmakuj Kuchnimasła w temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru Warstwa galaretki: 3 galaretki malinowe/owoce leśne/truskawka 500 g świeżych malin lub innych owoców 750 ml gorącej wody Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej/mlecznej 70 g masła Przygotowanie: Biszkopt: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem(...)blaszki ułożyć 1 biszkopt upieczonego ciasta, wyłożyć 1/2 kremu, następnie galaretkę z malinami. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała. Następnie wyłożyc resztę kremu i przykryć drugim biszkoptem. Wierzch polać polewą czekoladową. Przechowywać w lodówce. Ok. 15 min. przed podaniem wyciągnąc z lodówki, aby masa była miękka i kremowa. SMACZNEGO!!! Inspired by domowysmakjedzenia.pl
Malinowo w kuchnijego dodatek sprawi, że ciasto będzie aksamitne i kremowe. Poniższa wersja przygotowana jest specjalnie na święta, dlatego do środka dorzuciłam zarówno brzoskwinie jak i rodzynki, wierzch natomiast połyskuje rozpustną czekoladową polewą. Składniki na tortownicę o średnicy 20cm: Spód: ¾ szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ¼ kostki wegańskiej margaryny 1 płaska łyżeczka przecieru z mango(...)rozpuść całość w kąpieli wodnej. Kiedy będzie gotowa, zdejmij ją z garnka i pozostaw na 20 minut do ostudzenia. Wyjmij „sernik” z lodówki, na jego wierzchu równomiernie rozprowadź czekoladową polewę. Ponownie wstaw i przechowuj w lodówce. Ten wegański „sernik” podobnie jak wszystkie inne najlepiej smakuje po przegryzieniu przez jedną dobę w lodówce
Roślinna - blog wegańskiCiasto budyniowo-jabłkowy duet to wspaniała kompozycja słodko-kwaśnej masy jabłkowej i lekkiej delikatności budyniu. Całość dopełnia pyszna polewa czekoladowa :). Szybkie w przygotowaniu, bardzo łatwe ciasto bez pieczenia które zachwyca swoim smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 8 dużych jabłek 3 galaretki cytrynowe 2 łyżeczki cynamonu 400 gram herbatników 1 litr mleka 3 budynie waniliowe 2 łyżki mąki pszennej pół(...)margarynę i mieszamy energicznie do połączenia się składników i powstania jednolitej masy, masę budyniową wykładamy i rozprowadzamy po herbatnikach, układamy trzecią warstwę herbatników, na herbatniki wylewamy rozpuszczoną czekoladę lub polewę czekoladową wg własnego uznania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLdzięki czemu można się nimi zajadać od razu po upieczeniu. W tym roku piekłam również wersję z wycinanym środkiem na choinkę. Pozostałe pierniczki według naszej rodzinnej tradycji dekoruję zawsze polewą czekoladową, bakaliami, orzechami i kolorowymi posypkami. SKŁADNIKI 100 g masła 100 g cukru 180 g miodu pszczelego 2 łyżeczki octu 1 jajko 480 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku(...)blacie, wykrawać pierniczki i układać je na blaszce zachowując odstępy. Pierniczki piec około 8 minut (w zależności od ich grubości i wielkości). Upieczone i ostudzone pierniczki udekorować według uznania polewą czekoladową, bakaliami, orzechami i innymi dekoracjami cukierniczymi
Passions hobbies life