łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła Na krem śmietanowy: 300 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2-2,5 łyżeczki żelatyny Na polewę czekoladową: 1/3 kostki margaryny lub masła 1 łyżka kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki wody Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubijać z cukrami do uzyskania gęstej, puszystej masy. Dodać przesianą mąkę z proszkiem(...)cukier puder. Wystudzoną i lekko tężejącą żelatynę, wlać do śmietany i szybko, energicznie wymieszać. Przełożyć na masę cappuccino. Na śmietanę przełożyć blat kokosowy. Umieścić w chłodnym miejscu. Polewa czekoladowa: Składniki polewy umieścić w garnuszku, najlepiej z grubym dnem. Podgrzewać do rozpuszczenia tłuszczu i gotować 3 min do lekkiego zgęstnienia. Lekko przestudzić i ozdobić blat kokosowy. Całość schłodzić
My sweet a lifećwiartki cytryny 1/2 szkl szkl wody krem: 750ml serka twarogowego z wiaderka 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 4 duże łyżki masła orzechowego miękkiego, kremowego wierzch: polewa czekoladowa – przepis 2 garście posiekanych drobno orzechów ulubionych Jak zrobić ciasto orzechowe jak snickers: Biszkopt: Zaczynamy od białek jaj, ubijajmy je na sztywną pianę ze szczypta soli. Następnie dodajemy cukier(...)wysokiego naczynia i miksujemy z cukrem pudrem oraz masłem orzechowym i rozpuszczoną żelatyną – wykładamy na spód biszkoptu, wyrównujemy Potem na krem kładziemy drugą warstwę biszkoptu, nasączamy. Zaraz potem przygotowujemy polewę czekoladową, polewamy ciasto. Polewę obsypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny a najlepiej na całą noc. Artykuł Ciasto orzechowe jak Snickers pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujesię nie rozpuścił w mleku. Herbatnik ma być tylko wilgotny. Ja do wykonania polewy używam gorzkiej czekolady 90%, dzięki temu słodycz ciasta jest równoważona lekką goryczką z polewy czekoladowej. Stefankę standardowo wykonujemy z herbatników ułożonych w jednym rzędzie bokiem. Wzorcowa stefanka jest wąska i długa oraz dość wysoka. Możemy wykonywać własne wariacje stefanki, modyfikując warstwy, jakimi przekładamy herbatniki. U mnie(...)moczymy w mleku/kawie układamy bokiem na folii aluminiowej po 8 w rzędzie. Każdy rządek smarujemy naprzemiennie kremem raz jasnym raz ciemnym i przykrywamy ponownie herbatnikami. Ostatnią warstwę herbatników smarujemy polewą czekoladową. Polewa Składniki rozpuścić w rondelku. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/stefanka-ciasto-bez-pieczenia/ MieszamWGarnku Artykuł Stefanka – ciasto bez pieczenia na herbatnikach pochodzi z serwisu Przepisy na dania
Mieszam w Garnkubudyń waniliowy 45 g bez cukru 150 ml mleka* ciut powyżej 1/2 szklanki cukru 200 g masła 4 jajka (u mnie wiejskie) 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią polewa czekoladowa chipsy kokosowe *maksymalnie 200 ml Dodatkowo: papier do pieczenia – u mnie obustronnie powlekany Stella Przygotowanie: Dno formy (u mnie 24×24 cm, ale można użyć mniejszej (wyższy(...)ciągle mieszając!) aż do zgęstnienia masy (będzie gęstnieć jak budyń). Masę wylewamy na warstwę herbatników (ja to robię chochelką). Następnie układamy warstwę herbatników na wierzch. Odstawiamy do przestudzenia. Polewamy czekoladową polewą (ja robię „esy-floresy”) i posypujemy chipsami koksowymi. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia. Wyciągamy i kroimy ostrym nożem. Smacznego
Słodkie okruszkiPuszyste ciasto bananowe – bananowiec. Przepis na pyszne ciasto bananowe które zawsze wychodzi i zasmakuje każdemu. Całość pokryta słodką polewą czekoladową. Czas przygotowania: 1.5 godziny Ilość porcji: >6 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: tanie SKŁADNIKI: 260 g mąki ( 2 szklanki) 140 g margaryny 170 g cukru ( ok 3/4 szklanki ) 2 jajka 4 banany(...)góra/dół w temperaturze 180 ° C przez 50 minut lub do suchego patyczka. Po zakończeniu pieczenia nie wyciągamy z piekarnika tylko uchylamy drzwi. 6. Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową. Jak zrobić polewę znajdziecie tutaj: https://karolgotuje.pl/polewa-czekoladowa/ Gotowe… Smaczengo!!! Artykuł Ciasto bananowe pochodzi z serwisu
karolgotujerumu uzupełnione do 2/3 szklanki wodą; może być również odpowiednio: wódka i woda lub nalewka wiśniowa i woda, w wersji bezalkoholowej: taka sama ilość osłodzonej, mocnej herbaty Polewa czekoladowa: 130 g czekolady gorzkiej lub deserowej 130 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Ponadto: około 300 g powideł śliwkowych 200 ml śmietanki kremówki do wykonania rozetek Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki(...)posmarować drugą połową powideł. Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Polewa czekoladowa: Śmietanę kremówkę umieścić w garnuszku, postawić na palnik i podgrzać, prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i otrzymania gładkiego, jednolitego sosu czekoladowego. Polewę odstawić do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia. Gęstniejącą polewę rozprowadzić na schłodzonym cieście. Wstawić
Opowieści z piekarnikaMasa zimna miała postać kremu, który ucierano dodając do wystudzonego budyniu grysikowego miękkie masło. W obu przypadkach masa miała za zadanie zmiękczyć i połączyć miodowe placki. Wierzch miodownika polewano zazwyczaj polewą czekoladową. Polewa nie tylko wzbogacała smak ciasta, ale też zabezpieczała jego wierzch przed wysychaniem. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Krzywego to miodownik z masą grysikową na zimno. Ogromną(...)łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki miodu płynnego Składniki na masę grysikową: 500 ml ml eka 5 łyżek grysiku (kaszy manny) 200 g masła 6 łyżek cukru pudru Składniki na polewę czekoladową: 125 g margaryny (można zastąpić masłem) 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki wody Przygotowujemy ciasto. Mąkę siekamy z tłuszczem, po czym dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jednolite
Trzeci talerzpieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC przez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, po wierzchu rozprowadzić gęstniejącą polewę czekoladową. Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej 50 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka cukru pudru cukrowe perełki W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z palnika. Dodać
Czerwień i błękitmniej wedle uznania) 2 duże jajka 30 g miękkiego masła 300 ml mleka – 1 i 1/5 szklanki *szklanka o pojemności 250ml Do podania wedle uznania: syrop klonowy, polewa czekoladowa, owoce, dżem itd. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pancakes – przepis na amerykańskie placki- Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (Jajka, mleko i masło wyciągnąć z lodówki odpowiednio szybciej(...)Jeśli zaś się przypalają – to należy nieco zmniejszyć płomień palnika. Z podanych składników wychodzi 12 pankejków o średnicy ok. 12-13 cm. Podawać wedle uznania z syropem klonowym, polewą czekoladową, owocami, dżemem itd. Smacznego! Jeśli lubicie przepisy na placuszki, to polecam również te przepisy: Racuchy na maślance bez drożdży , Placki z jabłkami wg przepisu mojej Babci , Placki z serka
Kulinarne Przebojekokosowego czubata 1 łyżeczka kuzu rozpuszczonego w odrobinie zimnej wody 1 łyżeczka żelatyny Krem bananowy z awokado: 1 awokado miękkie 1 banan dojrzały 2 łyżki kakao w proszku Polewa czekoladowa: 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej min 85% kakao 2-3 łyżki mleka kokosowego gęstego Dekoracja: maliny mango Sposób przygotowania Ciasto marchewkowe Piekarnik rozgrzej do 160°C z termoobiegiem. Wymieszaj(...)awokado i banana: Zblenduj wszystkie składniki blenderem na aksamitną masę. Podziel na dwie porcje i wstaw do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Gotowe blaty ciasta przełóż konfiturą i kremem. Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuść w rondelku na bardzo małym ogniu (na kuchence indukcyjnej na numerze 2) lub w kąpieli wodnej. Dodaj gęstego mleka kokosowego i dobrze wymieszaj. Jeszcze lekko płynną masą
Modern Cave Girlszklanki cukru 10 dag wiórków kokosowych masa budyniowa: 3/4 litra mleka 1/2 szklanki cukru 35 dag masła 3 budynie śmietankowe łyżka mąki ziemniaczanej 15 dag wiórków kokosowych ponadto: polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy. Dzielimy na trzy równe części. Blaszkę do pieczenia (25x36) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią 1 część ciasta. Wszystkie(...)pomocą łyżki. Masę dzielimy na dwie części. Przełożenie ciasta: -kruche ciasto z sezamem -masa kokosowa -kruche ciasto z sezamem -masa kokosowa -kruche ciasto z sezamem i masą kokosową Polewamy czekoladową polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu
Pobite gary Barbarywystarczy cierpliwie poczekać, aż się upiecze (bez otwierania drzwiczek!). Jest wysoki i mięciutki, bardzo podzielny, przepis jest bowiem na dużą blachę 😉 Zawsze też smaruję go grubą warstwą czekoladowej polewy - wygląda i smakuje świetnie! Składniki na murzynka i polewę są tanie, i raczej powinniście mieć je wszystkie w kuchni. I wiem, że się powtarzam(...)powideł śliwkowych (290 g) - opcjonalnie można użyc innych powidel lub ulubionego dżemu DODATKOWO: odrobina masła i bułki tartej lub kaszy manny do obsypania formy SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: przepis TUTAJ (KLIK) WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę o wymiarach 30 x 25 cm wysmaruj odrobiną masła i obsyp bułką tartą
Słodko-Słony Świat Ilonypapierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć, wystudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 40 g masła Masło i posiekaną czekoladę umieścić w małym garnuszku. Podgrzewać, na bardzo małej mocy palnika, mieszając, do roztopienia i połączenia się składników
Słodka Strefawystudzony budyń. Na wystudzone spody od ciasta nałożyć masę śmietankową, następnie przykryć je drugim spodem, wylać na wierzch ciepłą jeszcze masę orzechową. Zostawić do wystygnięcia. Wierzch otulić polewą czekoladową. Polewa : Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuścić w kilku łyżkach śmietany kremówki. Smacznego! fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena
Kuchnia smakówpieczemy przez około godziną. Po upieczeniu studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu zdejmujemy obręcz i wkładamy do lodówki *** *** Czekolady roztapiamy w garnuszku wraz z mlekiem, mieszamy *** *** Polewą czekoladową polewamy sernik z wierzchu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPYSZNE CIASTO DYNIOWE PRZEPIS TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sernik
Blog z Apetytem