Macie ochotę na słodką przyjemność? Dziś proponuję Wam przepis na bardzo pyszny murzynek z owocami. Puszysty, fajnie wilgotny z czekoladową polewą, a na dodatek prosty w przygotowaniu. W sam raz do popołudniowej kawki, aż ślinka cieknie. Ja upiekłam z jeżynami, wyszedł przepyszny. Szczerze mowię, warty upieczenia. Serdecznie zapraszam do przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Murzynek z owocami – składniki: 1 kostka(...)wykonanie: Na początku przygotowujemy polewę. W tym celu do małego garnuszka przekładamy masło, cukier kakao i mleko. Rozpuszczamy na małym płomieniu. Mieszamy i studzimy. W osobnej misce mieszamy proszek do pieczenia z mąką i przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek. Do mąki z proszkiem dodajemy żółtka, i część przygotowanej polewę. Wymieszać. (Pół szklanki polewy zostawić do polania wierzchu murzynka) Białka ubijamy
Olcia gotuje!masę. Stopniowo dodajemy śmietanę i miksujemy na gęstą masę. Opcjonalnie dodajemy sok z cytryny do smaku. Gotową masę rozsmarowujemy na wystudzonej masie jabłkowej. Na wierzchu układamy herbatniki. Całość polewamy polewą czekoladową. dodatkowo: herbatniki na jedną warstwę polewa czekoladowa składniki na polewę: 120 g masła 3 łyżki kakao 5 łyżek cukru pudru 5 łyżek śmietany kwaśnej 1 łyżka żelatyny
Domowy Smak Jedzeniabiszkopt orzechowy zrobiony na bazie orzechów włoskich. Biszkopt przełożyłam powidłem śliwkowym i dwoma masami. Do jednej masy dodałam suszone śliwki a do drugiej prażony słonecznik . Po wierzchu ciasto polałam czekoladową polewą. Ciasto jest nieco pracochłonne, przyznaję. Tego typu ciast nie piecze się codziennie dlatego raz na jakiś czas można je zrobić. A nawet i częściej bo sami zobaczycie, iż robiąc(...)wierzchu powidłem, na nie wyłożyć masę krówkową ze słonecznikiem (zostawić odrobinę masy), przykryć ostatnim kawałkiem ciasta. Na wierzch ciasta położyć odrobinę masy krówkowej, wysmarować. Po wierzchu ciasto polać polewą czekoladową. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Ciasto orzechowe ze śliwkami i słonecznikiem Smacznego! O czym warto pamiętać piekąc ciasto orzechowe. Ciasto orzechowe ze śliwkami i słonecznikiem Jajka ,których użyjemy
mecooksmleka * 200 g cukru * 300 g orzechów włoskich * 2 łyżki masła lub margaryny * 7 łyżek kaszy manny błyskawicznej * 2-3 łyżki rumu (niekoniecznie) polewa * biała polewa czekoladowa * mleczna polewa czekoladowa Sposób wykonania ciasto Posmarować cienko tłuszczem prostokątną formę (wym. dna 23/12 cm, góry 30/18 cm) lub okrągłą formę (23 cm) i posypać bułką tartą. Jajka ubić
Mix smakucukrem oraz mlekiem w proszku Biszkopt przekroić na dwie części i spód nasączyć kawą zbożową. Następnie wyłożyć cały mleczny krem i przykryć drugą połówką ciasta czekoladowego. Całość polać polewą czekoladową (w rondelku podgrzać śmietanę, gdy zacznie wrzeć zdjąć ją z ognia i po chwili dodać do niej posiekaną czekoladę; całość ze sobą połączyć) i ewentualnie ozdobić kolorową posypką. Mleczny(...)krem przełożyć na nasączony biszkopt Przygotowywanie polewy czekoladowej Pomysł na przepis: mojewypieki.com
UgotowaćWarianty Wykańczając tort, można go w całości wysmarować kremem, którego używamy do przełożenia warstw. Namawiam jednak do zrobienia polewy czekoladowej , którą częściowo, tylko od góry polewamy nasz tort. Nie pomijajcie czekoladowej polewy, ponieważ wspaniale podkreśla cudowny smak malinowej pianki. Oczywiście dodatkowa porcja owoców na wierzchu również ma wpływ na smak tortu, im więcej malin tym lepiej. 💭 Wskazówki Tort jest dość(...)śmietany. Przestudzić mieszając od czasu do czasu. Przestudzoną, ale jeszcze płynna polewą polać wierzch , czekoladę wyrównać dużym szerokim nożem, nadmiar czekolady powinien swobodnie spłynąć na boki tortu. Wierch można udekorować malinami . Tort przechowujemy w lodówce , przed podaniem tortu należy wyjąć go wcześniej z lodówki. Smacznego! Artykuł Tort czekoladowo malinowy pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plwiórek kokosowych 1 białko (z dużego jajka) 2 łyżki śmietany 36% 1 łyżka śmietany 18% 1 niepełna szklanka cukru pudru (130 g) 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej polewa czekoladowa 80 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietany 36% Na samym początku przygotować czekoladowe ciasto: do miski wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, drobny cukier, cukier wanilinowy, kakao, wbić jajka, wlać żółtko oraz dodać(...)połączyć (powinna być lekko rzadka). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wylać połowę czekoladowego ciasta, na środek przełożyć masę kokosową i całość przykryć resztą czekoladowego ciasta. Piec w 165°C przez około 70-75 minut (do prawie suchego patyczka). Przygotowane ciasto ostudzić. Na sam koniec przygotować polewę czekoladową. Śmietanę przełożyć do garnka i mocno podgrzać. Następnie dodać posiekaną czekoladę. Garnek
UgotowaćTradycyjnie, jak co roku, upiekłam sobie tort na urodziny :). Oto on - czekoladowy tort z wiśniami. Biszkopt kakaowy, najprostszy z możliwych krem na bazie śmietany kremówki ( połowa kremu z dodatkiem kakao ) i frużelina wiśniowa. Udekorowany czekoladowym dripem i polewą czekoladową, rozetkami z bitej śmietany oraz wisienkami koktajlowymi. Dość minimalistycznie, prosto, ale obłędnie pysznie :D. A do tego lekko i bez przesłodzenia(...)pierwsze bąbelki ). Gorącą śmietanką zalać czekoladę w miseczce, odczekać chwilę, następnie wymieszać do dokładnego połączenia i uzyskania gładkiej, jednolitej polewy. Polewę przestudzić, ale powinna pozostać płynna. Schłodzony tort wyjąć z lodówki. Na brzeg tortu małą łyżeczką wylewać polewę czekoladową w taki sposób, aby spływała po jego bokach tworząc charakterystyczny drip. Resztę polewy wylać na wierzch tortu, w razie
Opowieści z piekarnikaMasa czekoladowa: 200 g czekolady deserowej (lub po 100 g mlecznej i gorzkiej) 1 łyżka masła 330 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej (lub po 50 g mlecznej i gorzkiej) 1 łyżka serka naturalnego (polecam ten , lub 1 łyżka śmietany kremówki) Ponadto: 300 g gotowej masy krówkowej (kajmaku). Można też użyć kajmaku(...)ubić ponownie i równomiernie rozprowadzić na warstwie kajmaku. Ciasto wstawić do lodówki. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki serka lub śmietany, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Na schłodzonej warstwie masy czekoladowej równomiernie rozprowadzić polewę. Ciasto ponownie wstawić do lodówki, najlepiej
Domowa Cookierenka AgiOrzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie(...)Kinder Bueno Tęczowy tort (rainbow cake) Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladową Torcik czekoladowy z kawowym kremem Sernik pomarańczowy Tort bezowy z kawowym kremem Napoleonka na kruchym spodzie Sernik czarno-biały Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Walentynkowe magdalenki Zimowa szarlotka z bezą Oponki serowe Ciasto marchewkowe
Kulinarne przygody GatityOrzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie(...)Kinder Bueno Tęczowy tort (rainbow cake) Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladową Torcik czekoladowy z kawowym kremem Sernik pomarańczowy Tort bezowy z kawowym kremem Napoleonka na kruchym spodzie Sernik czarno-biały Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Walentynkowe magdalenki Zimowa szarlotka z bezą Oponki serowe Ciasto marchewkowe
Kulinarne przygody GatityNajlepszy przepis na polewę czekoladową. Jest dobrym dodatkiem do wielu ciast i deserów;) Czas przygotowania: 5 minut Ilość porcji: 1 Trudność przygotowania: łatwe Cena: tanie SKŁADNIKI: 100 g margaryny 50 g kakao 110 g cukru pudru 6 łyżek mleka 1. Margarynę roztapiamy(...)rondelku i zdejmujemy z ognia. Do roztopionej dodajemy przesiane kakao, cukier i mieszamy trzepaczką. 2.Stopniowo dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Gotowe… Artykuł Polewa czekoladowa pochodzi z serwisu
karolgotujekefiru 1/2 szklanki oleju 10 g przyprawy do piernika 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 1,5 łyżeczki sody 2 łyżki kakao Polewa: 25 g masła 20 g kakao 20 g cukru 1 łyżka żelatyny 70 ml śmietanki kremówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miski przekładamy wszystkie składniki, mieszamy za pomocą miksera(...)nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50 minut. Pierwsze 30 minut pieczemy na dolnej półce piekarnika, kolejne 20 minut na środkowej. Gotowy piernik odstawiamy do przestygnięcia, a następnie polewamy polewą czekoladową. Przepis na polewę czekoladową: Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, dokładnie mieszamy. Pozostałe składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do przygotowanej polewy dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę i dokładnie mieszamy. (adsbygoogle
Przepiski.plzewnątrz. Następnie wyciskamy za pomocą foremki kształt - ja zrobiłam kółeczka. W ten sposób powstają przepyszne, miękkie i wilgotne pierniczki z niespodzianką! :) Na koniec dekorujemy je polewą czekoladową. Składniki na polewę: 1 tabliczka czekolady mlecznej 1-2 łyżki cukru pudru 1 olejek waniliowy 2-3 łyżki miodu 3 łyżki kakao 1/3 szklanki wody Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)czas mieszamy, aż do otrzymania gładkiej, lśniącej glazury (można użyć blendera, by przyspieszyć proces łączenia się składników). Polewa lubi dość szybko zastygać, więc można ją podgrzać do ponownego rozpuszczenia i otrzymania właściwej konsystencji. Pierniczki nabijamy na wykałaczkę, zanurzamy w glazurze czekoladowej i dekorujemy! :) Tadam! Teraz czekamy aż czekolada stwardnieje i dajemy piernikom czas, aby zmiękły! :) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!piekarnika, po ostudzeniu polewam czekoladową polewą. Polewa : W małym rondelku podgrzewam śmietankę, kiedy zawrze, dodaję do niej połamaną na kosteczki czekoladę, zdejmuję z palnika i mieszam do rozpuszczenia. Lekko ciepłą polewam ciasto. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich przepisów na murzynka/ciasto kakaowe : Prosty murzynek z wiśniami. Murzynek z serem. Ciasto czekoladowo serowe. Sernik izaura. Murzynek(...)polewą. Smaczne, szybkie, ulubione ciasto. Muffinki czekoladowo kokosowe. Szybkie babeczki bez miksera. Szybkie ciasto kakaowe z gruszkami. Ciasto kakaowe z cukinią
Kuchnia z widokiem na ogróddnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno umieścić warstwę herbatników, połowę masy budyniowo-chałwowej, herbatniki, resztę masy i na końcu ponownie ciastka. Całość wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej. W małym garnuszku umieścić masło/mleko/śmietankę oraz posiekaną czekoladę. Wszystko razem powoli roztopić i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej. Lekko przestudzoną polewę rozsmarować na wierzchu ciasta
Di gotujecukier, cukier waniliowy, masło i kakao rozpuszczamy w rondelku i podgrzewamy do momentu, kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do wystudzonej masy czekoladowej. Do tego dodajemy żółtka jaj. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dorzucamy bakalie obsypane delikatnie mąką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki(...)ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut (do suchego patyczka, co jest najlepszą metodą sprawdzania stopnia upieczenia ciasta). Po upieczeniu studzimy i polewamy polewą czekoladową. Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki ciemnego kakao 100 g margaryny W rondelku rozgrzewamy mleko, do gorącego dodajemy cukier puder oraz
Walijskie Pichcenie