godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z piekarnika, schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 50 g masła oraz : 500 g truskawek Czekoladę połamać na małe kawałki, wrzucić do metalowej miseczki. Dodać masło. Miseczkę postawić nad rondlem(...)gotującą się wodą. Woda nie może dotykać miseczki. Mieszać masę do rozpuszczenia się całej czekolady i połączenia składników. Schłodzony sernik wyjąć z tortownicy. Wierzch ciasta równomiernie polać ciepłą polewą czekoladową. Udekorować dowolnie truskawkami. Smacznego
maniapieczeniawiśni bez pestek 200 g cukru 100 g masła 8 jaj 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki budyniu waniliowego 3 łyżki śmietany 12 % Dodatkowo: wiórki kokosowe polewa czekoladowa Sposób wykonania : Spód: Mąkę przesiać na stolnicy. Dodać żółtka, śmietanę i masło. Razem wszystko posiekać. Zagnieść ciasto , uformować kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po wyznaczonym czasie,ciasto(...)wiśni i wylewamy resztę masy serowej. Na wierzch posypujemy pozostałe wiśnie. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 C. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na następny dzień polewamy polewą czekoladowa i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego
Różne smaki w kuchniłyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka dowolnego dżemu 1 łyżka cynamonu pół kostki masła pół szklanki orzechów włoskich Składniki na dekorację: 150-200g polewy czekoladowej orzechy włoskie (opcjonalnie) Wykonanie: Masło rozpuścić, odstawić do ostudzenia. Orzechy pokroić na małe cząstki lub zmielić. Mąkę przesiać z sodą, kakaem i proszkiem do pieczenia. Dodać resztę składników (jajko(...)oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią ciasto. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć z formy, ostudzić i oblać polewą czekoladową. Na polewę można także nasypać troszkę orzechów włoskich dla dekoracji. Przepis pochodzi od mojej teściowej
Mania Wypiekaniamazurek !, który piekę od lat. Ciasto na mazurek upiekłam na blaszce o wymiarach 36 cm x 20 cm. Nie mam zdolności dekoracyjnych , więc posypałam całe ciasto bakaliami i polałam polewą czekoladową (z żelatyną ), możemy użyć wszystkich innych!!! Składniki na kruche ciasto : 35 dkg margaryny lub masła, 15 dkg cukru pudru, 4-5 żółtek gotowanych, 45 dkg mąki pszennej ( tortowa, krupczatka(...)orzechy, śliwki suszone, morele suszone, rodzynki, żurawina, pestki słonecznika, pestki dyni , skórka pomarańczowa itp. ) Większe bakalie jak np. suszone śliwki, morele kroimy na mniejsze kawałki . Tak przygotowane ciasto zalewamy polewą czekoladową lub lukrem – wszystko wg upodobania Smacznego
Pysznosci Babci Basikokosowymi. To idealne ciasto na zimowe wieczory, zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Upiekłam w mojej ulubionej formie na keks, bo świetnie i wygodnie się kroi na kawałki. Zamiast polewy czekoladowej możesz podać to ciasto z bitą śmietaną! Murzynek z kokosem Składniki: 250 g margaryny 250 g cukru 3 jajka 5 łyżek wody 200 mąki pszennej 3 łyżki kakao(...)białkami. Ciasto przelewamy do keksówki. Pieczemy przez średnio 50 minut, w 180 st. C, do suchego patyczka. Gotowe ciasto odkładamy do ostudzenia, wyjmujemy z formy i smarujemy odstawioną wcześniej polewą czekoladową. Posypujemy wiórkami kokosowymi lub podajemy z bitą śmietaną
Moja smaczna kuchniababeczki Składniki na krem Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) +barwniki spożywcze: żółty, czerwony, zielony (w proszku lub w żelu), kuwertura czekoladowa lub polewa czekoladowa Babeczki po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. Krem farbujemy barwnikami spożywczymi, do tego przepisu użyłam barwników w proszku, są bardzo wydajne, ale trzeba być z nimi ostrożnym – ja żółty barwnik(...)dodajemy odrobinę czerwonego barwnika, przekładamy do woreczków strunowych. Z białego lukru wyciskamy na papier do pieczenia kulki na oczy potworów, kiedy lukier lekko zastygnie dodajemy źrenice z kuwertury lub polewy czekoladowej (oczka m ożna przygotować sobie na zapas i wykorzystać przy innych przepisach halloweenowych np. na tort z Oreo lub babeczki nietoperze ). Różowym lukrem malujemy języki, odstawiamy do zastygnięcia
Ciastkozercycukru pudru 250 g serka mascarpone 1 szklanka śmietany 30% 200 g batonów mars 100 g batoników Kinder 0,5 szklanki mleka 2,5 łyżki żelatyny Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej 6 łyżek śmietany 30% Polewa karmelowa: 3 łyżki cukru trzcinowego 25 g masła 3 łyżki śmietany 30% Na wierzch: Kilka batoników mars i kinder Spód: Herbatniki(...)połączenia składników. Batoniki kroimy w drobne kawałki, łączymy z masą mieszając łyżką. Przekładamy na schłodzony spód, wygładzamy wierzch. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin (2-3). Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dolewamy śmietankę i energicznie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Wylewamy na ciasto, wygładzamy. Układamy pokrojone batoniki. Polewa karmelowa: W garnku podgrzewamy cukier, masło i śmietankę
VioletoweKucharzenieMASA BUDYNIOWA : * mleko – 0,5 l * budyń waniliowy z cukrem – 2 szt * cukier – 3 łyżki * masło – 200 g DODATKOWO: * galaretka truskawkowa – 1 szt * polewa czekoladowa ciemna * polewa czekoladowa biała SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT JASNY : Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku. Mąki przesiewamy(...)przykrywamy ciasto włożone do blachy ( układając „na odwrót ” tak , by masa budyniowa znalazła się od spodu ). Lekko dociskamy. Na górze układamy wycięte biszkoptowe okręgi , a następnie obficie polewamy rozpuszczonymi czekoladami tworząc ozdobne wzory. Odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Smacznego
Ostra na Słodkomiodu 130 ml wódki 2 jajka czubata łyżka masła łyżeczka przyprawy do pierników 2 łyżki kakao łyżeczka sody 250 g suszonych śliwek 50 ml kawy rozpuszczalnej polewa czekoladowa powidła/dżem Sposób przygotowania: Śliwki namoczyć, osączyć i pokroić na małe kawałeczki. W rondelku rozpuścić miód z cukrem i przyprawami. Dodać masło, ostudzić. Wbić jajka i wymieszać. Dodać mąkę, sodę(...)tego celu strzykawki). Ponownie zawinąć w folie i odstawić na kolejny tydzień. Przekroić (ja na 3 plastry), nasączyć resztą wódki, przełożyć powidłami i złączyć części. Polać piernik polewą czekoladową. Gdy polewa zastygnie zawinąć w folię i odstawić na kolejny tydzień. Źródło: http://smakmojegodomu.blox.pl/2011/12/Piernik-dla-cierpliwych.html
Pobite gary Barbarymasła miękkiego 220 g cukru 1 szklanka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru torebka 40 g 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki mleka Składniki na polewę czekoladową: 150 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki 30 % Dodatkowo: wiórki kokosowe Instrukcje ciasto ciemne: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier. Do ubitych białek dodajemy(...)przekładamy 1 blat, smarujemy połową masy. Masa może być lekko ciepła. Na wierzch przekładamy kolejny blat ciasta i wykładamy pozostałą masę. Przykrywamy kolejnym blatem, lekko dociskamy. Na wierzch wylewamy polewę czekoladową. Wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Uwagi Biszkopt dobrze jest upiec 1 dzień wcześniej wtedy łatwiej się kroi. Ciasto zdecydowanie smakuje lepiej dzień
To co lubię - gotuję i polecam150g powideł śliwkowych 150ml mleka 150g cukru 2 jajka 3 łyżeczki domowej przyprawy korzennej 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii POLEWA CZEKOLADOWA 30g czekolady mlecznej 30g czekolady gorzkiej 15g masła 3 łyżki (20g) drobno posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - do rondelka przełożyć masło, miód(...)stopni, piec przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka - upieczony piernik wyjąć z piekarnika, a po wstępnym ostygnięciu, również z formy - ostygnięty piernik udekorować polewą czekoladową - przygotować polewę: w rondelku zagotować wodę, nad parą wodną ustawić miskę - w misce umieścić masło i obie czekolady, mieszać do rozpuszczenia się masła i czekolady i uzyskania gładkiej polewy - polewę zdjąć
Smakołyki BerenikiTorcik urodzinowy. Czekoladowe masy, czekoladowe ciasto, czekoladowa polewa z czekoladową posypką. Wszystko to, by w ograniczonym z wiadomych przyczyn gronie, ( rodzina najbliższa, która pustki po odizolowanych przyjaciołach i tak nie wypełni ) zapomnieć się na chwilę. By maseczki ściągnąć i szczere sto lat zaśpiewać jubilatce. I korzystać z pierwszego, tak ciepłego dnia tej wiosny. Poza tęsknotą za uściskami tych(...)suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy, studzimy całkowicie. Przecinamy na dwa równe blaty. Nasączamy je mocną herbatą z cukrem, przed wyłożeniem mas. masa czekoladowa z corny: 1 słoiczek kremu czekoladowego "Corny" ( może być oczywiście inny krem czekoladowy, jednak w tym użytym przeze mnie, zatopione są chrupiące kuleczki ) 1/2 serka mascarpone Składniki ( w temperaturze pokojowej ) miksujemy ze sobą do połączenia
Kronika Piekarnikapapierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, udekorować gęstniejącą polewę czekoladową. Smacznego :) Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej 50 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka miodu W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę i miód, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z ognia. Dodać posiekaną
Domowa cukiernia Ewyzamrażarki na 15 minut. W tym czasie gorzką czekoladę oraz masło rozpuść w kąpieli wodnej. Schłodzone pralinki delikatnie nabijaj na widelec i za pomocą łyżki polewaj je czekoladową polewą. Wierzch pralinek możesz posypać startą białą lub gorzką czekoladą. Odstaw do lodówki do całkowitego wystudzenia. Gotowe pralinki przechowuj w lodówce i podawaj schłodzone. Sprawdź inne przepisy z czekoladą – klik . Bądź(...)minut! Jednogarnkowe danie z makaronem i serem mozzarella Zupa krem z ziemniaka! Przepis na pyszną zupę ziemniaczaną Ciasto Delicja w wersji bez jajek! Wegańskie ciasto z galaretką i polewą czekoladową
Via Gustomleka 120 g cukru pudru 200 g masła, w temperaturze pokojowej 1,5 łyżki likieru kawowego (lub łyżka świeżo zaparzonej i osłodzonej kawy wymieszanej z łyżką wódki ) Polewa czekoladowa: 75 czekolady gorzkiej lub deserowej ( lub pół na pół ) 75 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Ponadto: 4 - 5 łyżek powideł śliwkowych do nasączenia - 3 łyżki likieru kawowego(...)posmarować odłożonym kremem. Wstawić do lodówki do schłodzenia, na około 1 godzinę. Polewa czekoladowa : Śmietankę kremówkę umieścić w małym garnuszku i podgrzać, prawie do wrzenia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę. Następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Gęstniejącą polewę rozprowadzić na schłodzonej roladzie. Roladę wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego
Opowieści z piekarnika