Sernik wiedeński, czyli tradycyjny sernik bez kruchego spodu z dużą ilością rodzynek i skórki kandyzowanej, polany czekoladową polewą. Sernik idealny na Święta Bożego Narodzenia. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 12 kawałków (tortownica o średnicy 24 cm) Składniki: 800 g sera twarogowego tłustego 8 jajek 1 ½ szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy(...)Wsypać mąkę 7. Dodać rodzynki oraz skórkę pomarańczową 8. Masę serową wymieszać z pianą z białek 9. Przelać masę serową do formy 10. Upiec sernik 11. Przygotować polewę czekoladową 12. Posmarować sernik polewą 13. Udekorować sernik skórką pomarańczową Poprzedni 1 z 13 Następny A jakie jest Wasz ulubiony przepis na sernik? Czekam na Wasze komentarze Artykuł Sernik wiedeński
KuchniaWeDwoje.pltermoobiegiem. W tym czasie powinno się upiec. Oczywiście robimy test patyczkiem. Ciasto ma być płaskie, tylko lekko wyrośnięte i mięciutkie. 6. W czasie, gdy ciasto się piecze, robimy polewę czekoladową. Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w rondelku i delikatnie podgrzewamy, aż do zagotowania. 7. Jeszcze gorące ciasto kroimy na małe kwadraciki. Wiórki kokosowe wsypujemy do dużej miski. 8. Jeszcze gorące(...)ciasteczka wkładamy do gorącej polewy czekoladowej na ok. 5 sekund (muszą się całkiem zanurzyć) i następnie wkładamy do miski z wiórkami i obtaczamy wiórkami z każdej strony i układamy na talerzu. Przepyszne. Smacznego
Kawa z mlekiemblachę wysmarowaną margaryną. Nie posypywałam bułką tartą. I piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55 minut. Jak ciasto trochę przestygło przygotowałam polewę czekoladową i polałam całość. Polewa czekoladowa: 1,5 tabliczki czekolady - ja zużyłam resztki różnych czekolad, które się poniewierały ale większość to była czekolada gorzka 2 łyżki mleka duża łyżka masła 1-2 łyżki cukru Całość
Ze smakiem bez glutenuprzykryć ostatnim plackiem, znów dociskając. Ciasto najlepiej przykryć szczelnie workiem foliowym i zostawić do ostudzenia, aby blaty piernikowe mogły wchłonąć wilgoć z sera i zmięknąć. Wystudzone polać polewą czekoladową. Polewa kakaowa z żelatyną: 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki kakao 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę
Czerwień i błękitpołączenia składników). Spróbujcie. Wychodzi pyszna! 'jogurtowa babka czekoladowa z czekoladową polewą' Składniki (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową!): * ciasto: - 125g masła - 1/2 - 3/4 szklanki drobnego cukru - 2 jajka - 1 szklanka kremowego jogurtu greckiego - 2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej - 1/2 szklanki kakao * polewa: - 100 ml mleka - 100g czekolady (min. 70% kakao
CookYourselfponownie delikatnie wymieszać. Formę natłuścić i dno wyłożyć herbatnikami. Przełożyć masę serową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut. Wystudzony sernik polewać polewa czekoladową, można przybrać malinami. Polewa czekoladowa: do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować, dodać 3 łyżki cukru pudru wymieszać aby się rozpuścił, dodać 100 g masła pokrojonego
Monia miesza i gotujebanany i czekoladę. Stanęłam więc na wysokości zadania i zrobiłam mu urodzinowy tort z wybranymi produktami. Tort polałam czekoladową polewą błyszczącą jak lustro. Wiecie jak się robi taką polewę? Dodaje się do niej żelatynę. Coś mi się wydaje, że ta polewa będzie moją ulubioną. Tort noworoczny 12 – 16 porcji foremka sylikonowa o średnicy 20 cm Składniki: Brownie(...)żelatynę i dokładnie wymieszaj. Kiedy mieszanka osiągnie temperaturę 35ºC wyjmij mocno schłodzone ciasto , ustaw na na wysokim naczyniu, tak aby nadmiar polewy spłynął swobodnie z tortu. Kiedy już wylejesz całą polewę oprósz wierzch tortu złotą posypką. Kiedy polewa już przestanie spływać z tortu przełóż go na paterę i wstaw do lodówki. Tort dodatkowo można udekorować złotymi perełkami
codojedzeniamąki pszennej 150g cukru pudru 150g masła 100g gorzkiej czekolady 4 jajka 2 łyżki kakao sok i skórka z 1 pomarańczy (około 40ml) 2 łyżeczki proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA 70g gorzkiej czekolady 30g mlecznej czekolady 1 łyżeczka oleju Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - czekoladę rozpuścić i ostudzić - miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę - białka(...)piekarnika nagrzanego do 160 stopni, piec przez 50-55 minut lub tzw. suchego patyczka - upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, a po wstępnym ostygnięciu również z formy, całkowicie ostudzić - przygotować polewę: w misce umieścić czekoladę mleczną i gorzką oraz olej, całość umieścić nad rondelkiem z parującą wodą, rozpuścić - rozpuszczoną czekoladą udekorować babkę, pozostawić do zastygnięcia polewy - przechowywać pod przykryciem
Smakołyki Berenikikakao 6 łyżek dżemu/ powideł śliwkowych w temperaturze pokojowej Krem Kinder Chocolate: 150 g batoników Kinder Chocolate (12 sztuk) 30 g masła 630 g słodkiej śmietanki 30-36 % Polewa czekoladowa: 15 g masła 100 ml mleka 1 gorzka czekolada 15 g cukru Dodatkowo: kilka posiekanych batoników Kinder Chocolate do dekoracji kilka łyżek startej, białej czekolady do dekoracji Przygotowanie(...)pozostawić do wystudzenia. Resztę śmietanki ubić na sztywno, dodawać stopniowo krem Kinder Chocolate i zmiksować. Pierwszy blat ciasta czekoladowego wysmarować kremem, przykryć drugim ciastem. Schłodzić w lodówce. 3.Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej do otrzymania jednolitej polewy. Pozostawić do zgęstnienia. Gęstniejącą polewę wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać posiekanymi batonikami i startą, białą czekoladą. Schłodzić minimum 4 godziny (najlepiej
Nastoletnie WypiekaniePiecz przez 20 minut w temp. 160 stopni C. Na wystudzone ciasto wyłóż słoik powideł śliwkowych i upieczoną bezę kokosową. Całość polej polewą czekoladową i obsyp wiórkami kokosowymi. POLEWA CZEKOLADOWA: - 100 g czekolady - 100 ml mleka - 2 czubate łyżki kakao - 100 g masła W/w umieść w rondelku na małym ogniu, zagotuj masę i gotuj przez 5 -6 minut, ciągle
SMYKWKUCHNIpapkowatych w środku - bleh! Chociaż wiem że są ich zagorzali koneserzy i fanatyczni amatorzy - Pan Mąż do takich należy ;) Piekłam już kiedyś mocno bananową wersję tego ciasta w polewie czekoladowej (polecam zajrzeć TU ). Tym razem propozycja z dodatkiem kakao i cynamonu oraz wiórkami kokosowymi - bez polewy, banany nadają mu wystarczającej słodyczy . Wiórki kokosowe świetnie się w takie ciasto(...)dodatek bananów, ciasto wychodzi dość słodkie, nie wymaga więc dodatkowej polewy na wierzch. Zwierzę domowe z gatunku Pan Mąż i podgatunku Łasuch Cukierniczy , może wymagać dodatkowo dołożenia polewy czekoladowej na wierzch (przepis na idealną polewę TU ), ale trzeba zrezygnować wtedy z części cukru dodawanego do środka - 1/2 szkl. zamiast 2/3 szkl
Grunt to przepis!ciastka świąteczne są idealne do dekoracji - tu ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia (wypróbujcie tradycyjny lukier z cukru pudru i wody lub soku z cytryny, lukier królewski albo jeszcze lepiej, polewę czekoladową). Ciasteczka dekorowane lub lukrowane pięknie prezentują się na stole, a puszka takich maślanych ciastek będzie świetnym pomysłem na słodki prezent dla najbliższych. Można też ich nie dekorować, ciasteczka(...)razu z blachy (gorące są zbyt delikatne i miękkie - twardnieją po kilku minutach studzenia). Wystudzone ciasteczka świąteczne są gotowe do dekoracji - można je polukrować lub oblać polewą czekoladową. Są też smaczne bez polewy. Przepis ze starego wydania ,,Kuchni Polskiej" z lat 60. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub Lekcje w kuchni na Facebooku: Lekcje w kuchni Christmas
Lekcje w kuchnimąki pszennej 3/4 szkl cukru 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka kawy inki 100 g gorzkiej czekolady Polewa czekoladowa: 60 g margaryny 1/4 szkl cukru pudru 1,5 łyżki wody 1,5 łyżki kakao Dodatkowo: powidła śliwkowe posiekane pistacje posypka czekoladowa Przygotowanie: W jednym naczyniu zmiksować mokre(...)moje ciasto po przestudzeniu zapakowałam próżniowo w zgrzewarce FoodSaver i przechowywałam przez 4 dni. Przed podaniem przekroiłam ciasto wzdłuż posmarowałam powidłami, polałam polewą, posypałam pistacjami i posypką czekoladową. Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężeć rozsmarować na cieście. Informacje o zgrzewarce: Produkty zapakowane próżniowo
Ala piecze i gotujenagrzanego na ok 175 C i piec do suchego patyczka ok 60 minut, funkcja góra-dół. Po wystudzeniu dowolnie udekorować, ja polałam polewą czekoladową i posypałam cukrową posypką. Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować. Dodać 3 łyżki cukru pudru i rozpuścić . Następnie dodać 100 g zimnego pokrojonego masła, rozpuścić ale nie gotować. Zestawić z ognia
Monia miesza i gotujepolewa z forum cincin======= POLEWA CZEKOLADOWA Z ŻELATYNĄ: 4 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 3 łyżki kakao ( lub mniej - zależy jak kto lubi ) 6 dkg masła 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Resztę składników zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce(...)średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze i wystudzić. Polać ciasto. Polewa jest lśniąca, lekko elastyczna, zastyga ładnie ale daje dużo czasu na dokładne rozsmarowanie, nie tworzą się smugi, nie brudzi palców przy jedzeniu z ręki i nie kruszy się przy krojeniu ciasta
w mojej kuchni