polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:43/582)

Muffinki z kawałkami czekolady i polewą 105

oczyszczonej 1/2 szklanki maślanki 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko skóra otarta z 1 wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem pomarańczy 100 g czekolady połamanej na małe kawałeczki SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: 50 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 30% lub 36% DODATKOWO: do dekoracji wszelakie posypki cukrowe, świeże owoce, bakalie Przepis na 12 muffinek. Szklanka ma u mnie pojemność(...)łyżką porcje ciasta do 3/4 wysokości foremek. Postępuję tak z 12 foremkami. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C. Piekę muffinki ok. 20 minut bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Polewa: w rondelku podgrzewam śmietankę, nie doprowadzam do wrzenia. Gorącą zdejmuję i wrzucam kawałki czekolady, mieszam do rozpuszczenia. Łyżeczką nakładam małe porcje na gotowe muffiny, dekoruję posypką. Gotowe muffinki można

Zasmakuj Kuchni
Sernik z Kokosem Siostry Anastazji 532

szklanki oleju 2 żółtka 1 jajko cukier waniliowy 1/2 budyniu śmietankowego bez cukru (20 g) Pianka Kokosowa: 4 białka niepełne pół szklanki cukru 100 g wiórków kokosowych Polewa Czekoladowa: 50 ml śmietanki kremówki 30% 50 g gorzkiej czekolady łyżeczka wódki wiórki kokosowe do oprószenia Sernik z Kokosem Siostry Anastazji - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło siekamy na nieduże kawałki. Dodajemy resztę(...)formy z piekarnika, a jedynie wysuwając ruszt.) Pieczemy jeszcze minimum 20 minut do zrumienienia kokosu i "suchego patyczka". Gdy ciasto całkowicie ostygnie (najlepiej na drugi dzień) możemy przygotować polewę: Polewa Czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy. Następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz alkohol, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej kuwertury. Strużkami czekolady polewamy ciasto i od razu oprószamy wiórkami

Słodka Strona
Wuzetka 408

Wuzetka jest bardzo popularnym, polskim ciastkiem składającym się z kakaowego biszkoptu, bitej śmietany, konfitury i polewy czekoladowej. Klasyka, genialna w swojej prostocie. W-Z-ka znana jest z tradycyjnie podanego deseru w formie kostki, jednak dlaczego nie zrobić jej w formie tortu. W takim właśnie kształcie gości u mnie w domu i myślę, że w ten sposób nie traci(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 50 g startej czekolady cukier waniliowy Masa: 600 ml śmietany kremówki  fix do ubijania śmietany 3 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa: 60 g czekolady (lub na pół z mleczną) 40 g masła konfitura wiśniowa (ewentualnie dżem) mleko do naponczowania (w wersji dla dorosłym dodatkowo można nasączyć likierem wiśniowym)  Wuzetka

Słodka Strona
Metrowiec - Najlepszy Przepis 3263

Krem: 2 szklanki mleka (500 ml) 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 170 g masła w temperaturze pokojowej   Polewa Czekoladowa: 100 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej łyżka wódki Metrowiec - Najlepszy Przepis - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Żółtka(...)kromek smarujemy dość dużą porcją masy i przykładamy do następnej (na przemian ciemne ciasto z jasnym). Pozostałą masą pokrywamy całe ciasto i umieszczamy w lodówce na całą noc. Polewa Czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy a następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz wódkę. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Czekoladą polewamy wierzch ciasta. Gotowe ciasto kroimy po skosie

Słodka Strona
Makowe muffiny z kakaowym spodem 156

pszennej 100 g cukru 2 łyżki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 200 ml mleka 50 ml oleju 3 łyżki masy makowej 1 łyżka kakao Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 100 g masła Mąkę mieszamy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy jajko z mlekiem(...)ostygnięcia, w miedzy czasie zabieramy się za polewę :) Polewa czekoladowa Do rondelka wlewamy wodę, gdy zacznie wrzeć wsypujemy cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao. Mieszamy energicznie do powstania jednolitej, gładkiej polewy. Lekko studzimy.   Przestudzone muffiny polewamy płynną masą, ja dodatkowo wykorzystałam świąteczne dekoracje.  Kiedy polewa

Kolejny blog o gotowaniu
Babka waniliowo-czekoladowa z gniazdkiem 125

szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 2 łyżki kakao Gniazdko: garść makaronu ryżowego 1/3 tabl. gorzkiej czekolady czekoladowe jajeczka Polewa czekoladowa: 100g śmietanki 30% 100g gorzkiej czekolady Babka: Jajka ubić z cukrem na puch. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Margarynę roztopić i wlewać(...)rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Następnie wymieszać z pokruszonym makaronem aby całkiem go pokryła. Miseczkę wyłożyć folią i uformować w niej makaron. Gniazdko włożyć do lodówki do zastygnięcia. Polewa czekoladowa: śmietankę podgrzać aby była gorąca, ściągnąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Odstawić na chwilę a następnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Polewą polać babkę. Odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem

Smakołyki Asi
Sernik gotowany na miodowych spodach 577

Sernik dotowany na miodowych spodach z domową polewą czekoladową. Przepyszny, zdecydowanie jeden z moich ulubionych serników w wersji gotowanej. Prosty w przygotowaniu, bardzo aromatyczny. U mnie w tym roku na pewno zagości na Świątecznym stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na miodowe spody: 3 szkalnki mąki pszennej, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml 2 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki(...)serową: 1 kg sera sernikowego z wiaderka 5 jaj 150 gram masła/margaryny 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 budynie smietankowe lub waniliowe 1/2 szklanki mleka Składniki na polewę czekoladową: 1/3 kostki margaryny 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka wody 3 czubate łyżki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Przygotowanie miodowych spodów: do miski lub na stolnicę dodajemy wszystkie składniki

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) 335

pół szklanki cukru (lub mniej) 2 krople aromatu migdałowego garść rodzynek (opcjonalnie) Warstwa j abłkow a : ok. 1 kg jabłek (po obraniu i wydrążeniu) 1/2 łyżeczki cynamonu cukier Polewa Czekoladowa: 75 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) 75 ml śmietanki kremówki łyżeczka wódki ok. 100 g wió rków kokosowych     Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie(...)momentu zgęstnienia i nadal gorącą masę od razu wykładamy na dolny biszkopt. O d kładamy do przestudzenia . Na mak wykładamy jabłka i przykrywamy górn ą częścią biszkoptu . Polewa Czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy , a następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz wódkę. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Strużkami czekolady polewamy wierzch ciasta.  Posypujemy wiórkami kokosowymi. Moje

Słodka Strona
Ciasto "Królewiec" 408

dwóch warstw ciasta kruchego o miodowej nucie, delikatnego, rozpływającego się w ustach biszkoptu, aksamitnej masy oraz idealnie komponujących się z całością powideł śliwkowych, słodkie dzieło zwieńcza aromatyczna polewa czekoladowa. Królewiec to ciasto eleganckie, wyjątkowo smaczne i z pewnością warto przygotować je w domu na niemal każdą okazję. Ciasto "Królewiec" - Składniki: Kruche Ciasto: 225 g mąki tortowej 110 g cukru(...)placków. Smarujemy cienką warstwą powideł śliwkowych i wykładamy połowę masy. Przykrywamy biszkoptem i smarujemy pozostałą masą. Drugi kruchy placek smarujemy od dołu powidłami i umieszczamy na reszcie ciasta. Polewa Czekoladowa:  100 ml kremówki podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną gorzką czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia oraz otrzymania gładkiej konsystencji.  Aby uzyskać efekt

Słodka Strona
Brownie z czerwonej fasoli 114

wyczuwalnego smaku czerwonej fasoli to bez obaw, cieszcie się czekoladowym i wilgotnym smakiem ciasta, reszty nikt się nie domyśli Sprawdziłam, wiem! Ciasto zaskakuje smakiem, konsystencją, jest wilgotne, z polewą mocno czekoladową komponuje się znakomicie! Uwierzcie mi, ekspresowe brownie, które robiłam po raz pierwszy zachwyciło mnie (i innych) smakiem. No bo jak to czerwona fasola na słodko, a jednak się udało(...)brzegi wysmarowane masłem. Tak przygotowane ciasto piekłam ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C (bez termoobiegu) grzaniem góra plus dół, na środkowej półce piekarnika. Gotowe ciasto udekorowałam polewą czekoladową (z masła, kakao, cukru pudru i mleka) oraz rodzynkami i żurawiną suszoną. Płatki migdałowe też się świetnie sprawdzą, szczególnie tworząc kontrast;) Przepis na brownie z czerwonej fasoli znalazłam tutaj

Zasmakuj Kuchni
Sernik Wiedeński 216

twarogu 1 i 1/5 szklanki cukru pudru 5 jajek 100 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej cukier waniliowy łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie) Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (według uznania) ok. 40 g masła Sernik Wiedeński - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zmielić ser przynajmniej dwa razy. Masło utrzeć(...)kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto** i po jego ostudzeniu można przygotować polewę czekoladową. Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z palnika w momencie gdy czekolada stanie się zupełnie gładka. Staramy się jej nie zagotować. Chwilę czekamy aż masa lekko ostygnie i polewamy nią sernik. * jest to bardzo ważne - w przeciwnym razie masa może się ściąć ** gdyby

Słodka Strona
Pierniczki precelki 47

Pierniczki precelki Super przepis na kruche i pyszne precelki pierniczkowe w lśniącej polewie czekoladowej. U mnie połowa została oblana mleczną czekoladą, a połowa deserową, także każdy znajdzie coś dla siebie. Można je także powiesić na choince, ale są tak smaczne, że raczej długo tam nie powiszą     Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki(...)przyprawy do piernika 150g drobnego cukru 200g płynnego miodu 120g miękkiego masła 2 jajka Polewa czekoladowa: ok 50 ml śmietanki kremówki 150g gorzkiej lub mlecznej czekolady (lub pół na pół) 1 łyżka oleju       *** Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier. Wbijamy jajka i dodajemy masło oraz miód *** *** Wszystko razem zagniatamy. Gotowe

Blog z Apetytem
Pierniczki precelki 60

Pierniczki precelki Super przepis na kruche i pyszne precelki pierniczkowe w lśniącej polewie czekoladowej. U mnie połowa została oblana mleczną czekoladą, a połowa deserową, także każdy znajdzie coś dla siebie. Można je także powiesić na choince, ale są tak smaczne, że raczej długo tam nie powiszą     Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki(...)przyprawy do piernika 150g drobnego cukru 200g płynnego miodu 120g miękkiego masła 2 jajka Polewa czekoladowa: ok 50 ml śmietanki kremówki 150g gorzkiej lub mlecznej czekolady (lub pół na pół) 1 łyżka oleju       *** Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier. Wbijamy jajka i dodajemy masło oraz miód *** *** Wszystko razem zagniatamy. Gotowe

Blog z Apetytem
Tradycyjna Wuzetka 314

pieczenia cukier waniliowy Krem: ok. 700 ml śmietany 30-36% ok. 3 łyżki cukru pudru fix do ubijania śmietany (opcjonalnie) konfitura wiśniowa wiśniówka (ewentualnie wódka) wiśnie do dekoracji Polewa czekoladowa: 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady deserowej łyżka wódki Tradycyjna Wuzetka - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Blaszkę wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem(...)smarujemy cienką warstwą konfit ur y wiśniowej. ( ciasto można posmarować od wewnątrz konfitur ą, wtedy łatwiej jest nałożyć polewę, jednak śmietana może się zabarwić na czer wono). Polewa czekoladowa: Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz wódkę. Mieszamy do otrzymania gładkiej, jednolitej konsystencji. Odrobinę przestudzamy i przygotowan ą czekolad

Słodka Strona
Fale Dunaju 163

tworzył korzuch, Wystudzić. Masło zmikować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać przechłodzony budyń i cały czas miksować. Gotową masę wyłożyć na ostudzone ciasto. Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki kakao 3 łyżki margaryny 3 łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru Łyżeczka kawy rozpuszczalnej Z podanych składników zrobic polewę czekoladową.    Gotową polewę wylać na masę

Na słodko lub wytrawnie