polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:41/582)

Piernik staropolski + przepis na idealną polewę czekoladową 174

wielkości książkami. Piernik ten długo zachowuje świeżość, zwłaszcza wtedy, kiedy przechowywany jest w chłodnym miejscu. Przed podaniem (u mnie ok.2-3 dni przed) polukrować lub polać polewą czekoladową. Idealna polewa czekoladowa:  Składniki: *  polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka Mleko zagrzać, dodać cukier i rozpuścić w nim masło. Zdjąć z ognia

CookYourself
Babka z nutellą i orzechami laskowymi 148

tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° i pieczemy ok 50 min, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzimy i polewamy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: ·          100 g gorzkiej czekolady, posiekanej ·          50 g margaryny /masla Masło

Mia Cucina Sofieta
Majonezowa babka cytrynowa 173

niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170/180ºC przez około 60 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce.   Upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: tabliczka mlecznej/gorzkiej czekolady parę  łyżek słodkiej śmietanki Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy parę łyżek śmietanki. Babkę można modyfikować na kilka różnych sposobów: v   można dodać

Mia Cucina Sofieta
Herbatnik – kuchnia podkarpacka 3864

mleka (do budyniu) 250 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 paczki herbatników (u mnie w 1 paczce 36 sztuk) 1 puszka masy toffi (kajmakowej) ewentualnie polewa czekoladowa (na przykład z przepisu na domową polewę idealną ), wiórka czekoladowe lub 10 pokruszonych herbatników Ciasto herbatnik Dwa biszkopty przygotowujemy i pieczemy osobno. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Mieszamy(...)toffi. Na masie układamy drugą warstwę herbatników, a na niej krem budyniowy. Na krem kładziemy drugi blat biszkoptowy, który smarujemy najmniejszą częścią kremu. Wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi lub polewamy polewą czekoladową. Ja wolę wersję z pokruszonymi herbatnikami (jak na zdjęciach). Wkładamy do lodówki co najmniej na kilka godzin, żeby herbatniki zmiękły. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień. Inne przepisy KUCHNI

Trzeci talerz
Babka czekoladowa wilgotna i pyszna – ciasto czekoladowe 523

użyłam rzepakowego 250 ml mleka 80 g kakao ciemnego bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soku z cytryny do dekoracji polewa czekoladowa lub cukier puder polewa: 3 łyżki kakao ciemnego bez cukru (około 25 g) 90 g masła 2 łyżki mleka (około 35 ml) 65 g cukru pudru (około 6 łyżek) (adsbygoogle(...)masło się roztopi dodaję kakao i podgrzewając mieszam, tak żeby składniki się połączyły i nie było grudek. Tak przygotowaną polewę odstawiam na chwilę do przestudzenia i letnią polewą, dekoruję wystudzoną babkę. Następnie babkę odstawiam w chłodne miejsce, żeby polewa zastygła. Polewę możemy również przygotować bez masła i mleka – link do przepisu: Polewa bez masła i mleka  Babka

Uwaga Babcia Gotuje
Churros 195

łyżka domowego cukru waniliowego szczypta soli minimum 1 litr oleju do smażenia cukier puder do posypania lub lukier sos czekoladowy do maczania (z przepisu na polewę czekoladową wykorzystaną tutaj lub ganasz czekoladowy ) Przygotowanie: Wodę, mleko, masło i cukier wanilinowy zagotuj na średnim ogniu, często mieszając. Następnie wsyp przesiane mąki z solą wraz z drobinkami z sitka, wyłącz płomień i ucieraj(...)już aż tak dobre, chociaż wciąż smaczne, więc najlepiej zjeść je zaraz po upieczeniu. Churros świetnie smakują maczane w ciepłym sosie czekoladowym. Możesz przygotować dowolny rodzaj polewy czekoladowej, dodając do niej trochę więcej kakao i/lub czekolady niż zwykle, dla lepszego smaku. Do polewy z przepisu w linku na liście składników polecam dodać pół tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady, jeszcze przed

Anioszek w kuchni
Ciasto kakaowe z kandyzowaną skórką pomarańczową 87

suchego patyczka. Wystudzone dekoruję polewą czekoladową. SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: 2 czubate łyżki masła 2 łyżki kakao 1/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru Rozpuszczam masło, wlewam mleko, mieszam, dosypuję cukier i kakao. Mieszam rózgą do połączenia i zgęstnienia, zdejmuję z ognia, równomiernie polewam wystudzone ciasto. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Wilgotne ciasto korzenno-czekoladowe z makiem 111

domowej, przepis TU ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 50 g masła 4 łyżki kakao 3 łyżki cukru 5 łyżek mleka Jak zrobić wilgotne ciasto korzenno-czekoladowe z makiem i polewą czekoladową? Najlepiej, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.  Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, a dno tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia(...)rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 40-45 min. do tzw. suchego patyczka.  W międzyczasie przygotowujemy polewę. W rondelku umieszczamy wszystkie składniki polewy i gotujemy na malutkim ogniu, ciągle mieszając, do połączenia się składników. Studzimy.  Tak powstałą polewą polewamy ostudzone ciasto. Dodatkowo możemy posypać makiem.  Gotowe! Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram  @lukarzkuchasz

Kuchnia Łukasza
DESER DYNIOWY NA HALLOWEEN 94

Deser dyniowy w szklankach. Z korzennymi ciasteczkami, orzechami włoskimi,  kremem mascarpone i polewą czekoladowo ciasteczkową.  Jak wykonać taki deser dyniowy pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania.      Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy.   DESER DYNIOWY (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKLADNIKI: Krem dyniowy: puree z dyni ( 1 szkl.)  miód (2 łyżki(...)szklanek nakładamy krem dyniowy,  następnie warstwę zmielonych orzechów włoskich, zmielone ciasteczka korzenne, krem mascarpone, ciasteczka zmielone, znów krem mascarpone i na koniec dekorujemy syropem czekoladowo ciasteczkowym lub polewą czekoladową, albo posypujemy kakao. Uwagi:  Proponuję deser dać do niskich szklaneczek, bo takiej ilości jaka jest w moich wysokich szklankach nie da się zjeść na raz 😉 Proponuję też aby krem

RITA food channel
Świąteczna babka czekoladowa gotowana w garze 79

Babka czekoladowa bez pieczenia, zamiast pieczenia w piekarniku ugotujesz ją w garnku na palniku. Gotowane ciasto brzmi zaskakująco, na początku ciężko uwierzyć w udany przepis. Gotowana babka czekoladowa jest mięciutka, wilgotna i puszysta. Sprawdzona świąteczna receptura na gotowaną babkę kakaową z polewą z płynnej mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Kostka roztopionego masła, jaja ubite z cukrem na jasny kogel(...)wodą, starając się by woda nie wlała się do czekolady. W tak przygotowanej gorącej kąpieli wodnej rozpuść czekoladę do powstania sosu czekoladowego. Sos czekoladowy wylej na wierzch kakaowej babki, niech swobodnie spływa po jej bokach. Uwagi: Na płynną polewę czekoladową możesz wysypać wiórki kokosowe lub kolorową posypkę. Instagram Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto . Facebook Polub

ProstePesto.pl
Szybka babka z orzechami 172

cukru (tak do 4/5 wysokości) 3/4 szklanki oleju 0,5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (zamiennie aromat waniliowy lub cukier wanilinowy) 1 polewa czekoladowa Helio dodatkowo: czekoladowe chrupki do dekoracji lub posiekane orzechy Przygotowanie: Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wsypujemy cukier, dodajemy ekstrakt waniliowy (lub zamiennik, patrz(...)termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika około 50-60 minut. Zawsze pieczemy do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z foremki i polewamy polewą czekoladową (ja dodatkowo polewę posypałam czekoladowymi chrupkami, można też posypać całość kawałkami orzechów). Smacznego

Słodkie okruszki
Ciasto czekoladowe z suszonymi figami 171

czubate łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka cynamonu 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 szklanki oleju rzepakowego do dekoracji: płatki migdałowe, posiekane orzechy, inne bakalie, tarta czekolada, wiórki kokosowe Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej ok. 5 łyżek słodkiej śmietanki 18% – ewentualnie 30% kilka kropel syropu z agawy lub cukru pudru do smaku Przygotowanie: W misce mieszamy suche(...)mieszamy. Ciasto czekoladowe z suszonymi figami Helio, aromatyczne, delikatne i pyszne! Ciasto przekładamy do keksówki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 175 C grzaniem góra plus dół – bez termoobiegu. Piec ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 minut i wyjmujemy z formy. Studzimy na kratce. Polewamy polewą, dekorujemy. Polewa

Zasmakuj Kuchni
Tort Czekoladowy z Malinami (Tort Czekoladowo Malinowy) 474

kakao 1/3 łyżeczki sody plaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 500 ml śmietany kremówki (schłodzonej) fix do ubijania śmietany ok. 4 łyżki cukru pudru ok. 500 g malin Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady  80 ml śmietanki kremówki 30% Tort Czekoladowo Malinowy - Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy(...)tortownicy i wykładamy masę ze zmiksowanymi malinami. Przykrywamy środkowy krążek ciasta. Następnie wykładamy pozostałą bitą śmietanę układamy maliny lekko wbijając je do masy. Całość przykrywamy górną częścią tortu. Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. Powstałą czekoladą polewamy wierzch ciasta. Tort dekorujemy

Słodka Strona
Ciasto czekoladowe… poczwórnie! 392

Czekoladę rozpuszczam w kapieli wodnej i zostawiam do wystygnięcia. Miękkie masło miksuję (użyłam blendera) z cukrem pudrem i dodaję po trochu przestudzonej czekolady. Spody przekładam kremem a wierzch polewam polewą czekoladową i posypuję startą czekoladą. Uwaga: krem po wstawieniu do lodówki stwardnieje, więc trzeba ciasto zjeść po przyrządzeniu albo wyjąć z lodówki 2-3 godziny przed jedzeniem. Smacznego   źródło(...)przepis na ciasto C.Bretherton, Baking krem i polewa przepis własny Post Ciasto czekoladowe… poczwórnie! pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl