powideł 2 łyżeczki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika lub 2 łyżeczki przyprawy domowej (klik) 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej bakalie (posiekane orzechy, migdały, rodzynki itp.) polewa czekoladowa Margarynę roztopić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem. Następnie wlać mleko, wsypać mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Mieszając dołożyć powidła. Wlać roztopioną margarynę i mieszać(...)mąką bakalie i wymieszać. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę (aż do suchego patyczka). Gdy wystygnie polać polewą czekoladową
My simple kitchenkostka mi\u0119kkiego mas\u0142a\r","1\/2 puszki masy kajmakowej\r","20 ml ostudzonego espresso \r","ok 250 g mleka w proszku\r","cukier (opcjonalnie)\r","\r","Polewa czekoladowa\r","3 \u0142y\u017cki mleka\r","3 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","3 \u0142y\u017cki cukru\r","3 \u0142y\u017cki kakao\r","Po\u0142\u00f3wki orzech\u00f3w do zdobienia(...)mlekiem w proszku Składniki 1 opakowanie okrągłych wafli 1 kostka miękkiego masła 1/2 puszki masy kajmakowej 20 ml ostudzonego espresso ok 250 g mleka w proszku cukier (opcjonalnie) Polewa czekoladowa 3 łyżki mleka 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao Połówki orzechów do zdobienia Sposób przygotowania Masło ucieramy na gładką masę. Dodajemy kajmak. Ucierając dodajemy partiami mleko
Mieszam w Garnkupłatki owsiane- 2 szklanki * banany- 2 szt. * sok bananowy- 3/4 szklanki * skrobia kukurydziana- 1,5 łyżki (lub mąka ziemniaczana) * olej kokosowy- do smażenia (lub każdy inny tłuszcz) Polewa czekoladowa: * woda- 3 łyżki * cukier- 3 łyżki * masło- 100 g * kakao- 3 łyżki Placki bananowe: Płatki owsiane zmielić niekoniecznie dokładnie, a banany rozgnieść. Do zmielonych płatków dodać papkę bananową(...)skrobię i dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą. Odstawić na około 15 minut. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i smażyć placuszki z dwóch stron. Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać wodę i rozpuścić cukier. Kiedy już cukier całkowicie się rozpuści należy dodać, w małych kawałkach, masło i również rozpuścić. Zdjąć z ognia, wsypać przesiane kakao i energicznie oraz dokładnie wymieszać
Kraina Miodem PłynącaKinder Bueno: 500 g śmietany kremówki 30 % 4 jajka 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 100 g orzechów laskowych (bez łupinek) 150 g białej czekolady 1 płaska łyżeczka kakao Polewa czekoladowa: 80 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 90 g śmietany kremówki 30 % Dodatkowo: wafelki do lodów batoniki Kinder Bueno Przygotowanie: Lody Kinder Bueno: Orzechy laskowe uprażyć na suchej(...)Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Lekko przestudzić i oblać cienką warstwą wewnętrzną stronę wafelka. Wstawić do lodówki aż polewa na wafelku zgęstnieje. Następnie nakładać porcje lodów, polać odrobiną pozostałej polewy czekoladowej i udekorować połamanymi batonikami Kinder Bueno. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Lody tiramisu z ciasteczkami Amaretti → Semifreddo czekoladowo
Oryginalny smakmasła 150g cukru pudru 25g cukru waniliowego (półtorej opakowania), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj 3 żółtka 350g powideł śliwkowych Składniki na dekorację: płatki migdałowe polewa czekoladowa (100-150g) Wykonanie ciasta: Masło posiekać razem z przesianą mąką. Dodać miód, sodę, cukier i jajka. Wyrobić ciasto. Gdyby było zbyt kleiste można dodać więcej mąki. Ciasto podzielić(...)ciasta (od dołu): 1. placek miodowy 2. powidła 3. masa grysikowa 4. placek miodowy 5. powidła 6. masa grysikowa 7. placek miodowy 8. cienka warstwa masy grysikowej 9. polewa czekoladowa 10. płatki migdałowe Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Słodki świat Ewy Wachowicz
Mania Wypiekaniawpasowaly sie w trwajacy wlasnie "Orzechowy tydzien". skladniki: 1 ciasto francuskie okolo 250g 1 jablko 1 lyzka orzechow pini 2 lyzki zmielonych orzechow laskowych 1 lyzka cukru cynamon polewa czekoladowa wykonanie: Orzeszki pini prazymy na suchej patelni. Jablko kroimy w mala kosteczke. Dodajemy uprazone orzechy pini, cukier, zmielone orzechy laskowe, cynamon. Dokladnie mieszamy. Ciasto francuskie skladamy na pol, wykladamy(...)zwiniete ciasto kroimy na plastry. Ukladamy je na blache wylozona papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 minut. Gotowe ciastka dekorujemy polewa czekoladowa. Smacznego
Przysmaki Karolkizrobiłam to ciasto i wyszło przepyszne, lekko kwaskowate, orzeźwiające, można jeść i jeść i nie ma się go dość. Byliśmy zachwyceni jego smakiem, prostotą wykonania i lekkością. Samo ciasto czekoladowe jest miękkie i puszyste. Krem to mus – pianka z owoców leśnych (mrożonka dostępna w Lidl) z bitą śmietaną. Przepis na ciasto i krem pochodzi ze strony Moje wypieki, lekko(...)paterę. Do formy włożyć drugi blat, wylać pozostały mus, przykryć 3 blatem, wstawić do lodówki na 20 min. Wyjąć przełożyć delikatnie na blat z musem. Oblać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 100 ml śmietany kremówki 30-36% 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady W niedużym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać połamaną na kostki czekoladę
moj przepis nałyżki mąka - 1 i 1/3 szkl mleko - 0,5 szkl cukier - 0,5 szkl jajko - 1 szt soda - 1 łyżeczka przyprawa do piernika - 0,5 opak Dodatkowo : polewa czekoladowa posypka cukierkowa kolorowa tłuszcz do formy Przygotowanie : Ciasto Wybić jajko do miski, dodać cukier, zmiksować do białości. Do miski przesiać mąkę z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Do utartego(...)tłuszczem, łyżką nałożyć ciasto do foremki. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, piec ok.20 minut w 180 stop. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jak jest suchy, to są upieczone. Ostudzone muffiny, polać polewą czekoladową i posypać posypką cukierkową. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusiszkl cukru pudru 5 jajek 2 łyżki cukru waniliowego 200g zmielonych orzechów (ja miałam włoskie i laskowe) 250g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szkl mleka Polewa czekoladowa: 150ml śmietanki 30% 2 tabl. mlecznej czekolady 1 puszka masy kajmakowej dowolne bakalie do dekoracji Masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym do białości. Cały czas ucierając dodawać(...)Placki przełożyć masą kajmakową. W rondelku bardzo mocno podgrzać śmietankę, dodać połamane czekolady i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić i polać mazurek. Dowolnie udekorować. Schłodzić. Boki mazurka warto przed wylaniem polewy czekoladowej zabezpieczyć folią aluminiową aby masa nie rozlała się na boki
Smakołyki Asikaszy manny 250 ml mleka 1/4 szkl cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 37 ml kaszy manny (błyskawiczna) 125 g margaryny lub masła 2- 3 łyżki soku z cytryny Polewa czekoladowa 0,5 szkl cukru pudru 2 łyżki kakao 5 łyżek wody 50 g margaryny lub masła 1 czekolada gorzka Dodatkowo powidła śliwkowe Przygotowanie: Wodę, kakao, miód,przyprawę do piernika(...)będzie letnia polać ciasto. Ciasto przekroić 3 razy, uzyskując 4 placki. Warstwy ciasta: placek, połowa kremu, placek, powidła śliwkowe, placek, druga połowa kremu, placek, cienko posmarować powidłami, polać polewą czekoladową i udekorować
Ala piecze i gotujemasła 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka mleka kokosowego polewa czekoladowa Masło ucieramy na miękki puch. Dosypujemy cukier z cukrem waniliowym i ucieramy aż się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy(...)formy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy godzinę czasu ( u mnie trwało to troszkę dłużej - najlepiej piec do tzw. suchego patyczka). Upieczone i wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi
My simple kitchenoleju 150 kremowego serka 150 g gorzkiej czekolady 250 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 60-100 ml mleka polewa czekoladowa Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Cukier utrzeć z olejem, dodać serek i mieszać, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać rozpuszczoną czekoladę. Następnie połączyć masę z mąką, proszkiem(...)uzależniona będzie od wilgotności użytego sera). Masę przełożyć do formy z kominkiem wysmarowanej cieniutko masłem. Babkę piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Po wystudzeniu babkę oblać polewą czekoladową. Ja dodatkowo posypałam mieloną kawą
My simple kitchenkremu wystarczy około 15 g żelatyny. Taka ilość ładnie „ściągnie” krem, który pozostawiony nawet w temperaturze pokojowej nie rozpłynie się na boki. Dopełnieniem całości jest polewa czekoladowa . Możecie użyć gotowej lub przygotować ją z mieszanki białej i ciemnej czekolady z dodatkiem śmietany. Ciasto z kremem zawsze przechowujemy w lodówce i to zabezpieczone folią spożywczą. Forma z ciastem(...)rozsmarować na nim cały krem , przykryć drugim plackiem, delikatnie docisnąć. Formę z ciastem przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Po schłodzeniu, wierzch ciasta polać polewą czekoladową, po chwili pokroić ciasto na dowolnej wielkości kawałki . Ciasto przechowujemy w lodówce pod przykryciem, aby nie obsychało. Smacznego! [one-half-first] [/one-half-first] [one-half] [/one-half] Artykuł Mleczna kanapka pochodzi
SprawdzonaKuchnia.pl