polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:37/582)

Sernik na bogato-ze śliwką w czekoladzie 128

Serniki uwielbiam i często je piekę ....delikatna śmietankowa masa serowa połączona z wyraźnie śliwkowym spodem, polana czekoladową polewą tworzą pyszną całość. Polecam to ciasto na różne okazje także świąteczne. Składniki Blaszka 24/28 cm Ciasto śliwkowe: 30 dag śliwek w czekoladzie+kilka do dekoracji 10 dag masła 100 g brązowego cukru pudru 15 dag mąki tortowej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku(...)masłem na gładką masę. Wylać na śliwkowy spód całość wstawić do nagrzanego do 175*c piekarnika piec około 55 minut.Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimny udekorować polewą czekoladową oraz śliwkami w czekoladzie. Życzę smacznego :-) Przepis bierze udział w konkursie na stronie Bazylia.pl

Wanilia i Kardamon
Piernik ekspresowy z powidłami 2876

łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 pełne łyżki przyprawy do piernika Kotanyi 1 łyżeczka cynamonu 125 g margaryny Palma z Murzynkiem lub masła powidła śliwkowe polewa czekoladowa siekane migdały srebrne kulki dekoracyjne Sposób przygotowania: W rondlu rozpuszczamy margarynę z cukrem, miodem, cynamonem i przyprawą do piernika. Zagotowujemy, a następnie studzimy. Do misy robota wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę(...)części. Gdy ciasto przestygnie smarujemy każdy blat powidłami śliwkowymi, układamy wszystkie blaty jeden na drugi,dociskamy, ostatni również ma być posmarowany powidłami . Rozpuszczamy w kąpieli wodnej polewę czekoladową, polewamy wierzch ciasta na całej powierzchni, na płynną czekoladę sypiemy siekane migdały i srebrne kulki, pozostawiamy aż czekolada stężeje. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na minimum 24 godziny, piernik najlepszy jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Torcik W-Z jak z PRL 67

grudek. W misie miksera umieścić śmietanę. Ubić na prawie sztywno. Do żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany, wymieszać, dodać do reszty śmietany, zmiksować krótko, dodać cukier, zmiksować. Polewa czekoladowa: 300 ml śmietany 30% 200 g czekolady 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżeczki zimnej wody Żelatynę namoczyć w wodzie. Poczekać 5 min, aż napęcznieje. Po tym czasie roztopić w kąpieli wodnej(...)cukier, zmiksować. W zapiętej tortownicy ułożyć pierwszy blat, mocno nasączyć 1 szklanką nasączu, posmarować cienką warstwą dżemu, wyłożyć bitą śmietanę, wyłożyć drugi blat, mocno nasączyć. Polać polewą czekoladową, wyrównać. Lekko nacinając czekoladową polewę podzielić ciasto na kwadraty, mi wyszło 35 mniejszych porcji. Posypać startą czekoladą. Na każdej porcje wycisnąć rozetkę z bitej śmietany (u mnie tylka 1M Wiltona), na czubku

moj przepis na
Torcik W-Z jak z PRL 79

grudek. W misie miksera umieścić śmietanę. Ubić na prawie sztywno. Do żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany, wymieszać, dodać do reszty śmietany, zmiksować krótko, dodać cukier, zmiksować. Polewa czekoladowa: 300 ml śmietany 30% 200 g czekolady 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżeczki zimnej wody Żelatynę namoczyć w wodzie. Poczekać 5 min, aż napęcznieje. Po tym czasie roztopić w kąpieli wodnej(...)cukier, zmiksować. W zapiętej tortownicy ułożyć pierwszy blat, mocno nasączyć 1 szklanką nasączu, posmarować cienką warstwą dżemu, wyłożyć bitą śmietanę, wyłożyć drugi blat, mocno nasączyć. Polać polewą czekoladową, wyrównać. Lekko nacinając czekoladową polewę podzielić ciasto na kwadraty, mi wyszło 35 mniejszych porcji. Posypać startą czekoladą. Na każdej porcje wycisnąć rozetkę z bitej śmietany (u mnie tylka 1M Wiltona), na czubku

moj przepis na
Torcik W-Z jak z PRL 87

grudek. W misie miksera umieścić śmietanę. Ubić na prawie sztywno. Do żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany, wymieszać, dodać do reszty śmietany, zmiksować krótko, dodać cukier, zmiksować. Polewa czekoladowa: 300 ml śmietany 30% 200 g czekolady 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżeczki zimnej wody Żelatynę namoczyć w wodzie. Poczekać 5 min, aż napęcznieje. Po tym czasie roztopić w kąpieli wodnej(...)zmiksować krótko, dodać cukier, zmiksować. W zapiętej tortownicy ułożyć pierwszy blat, mocno nasączyć 1 szklanką nasączu, posmarować cienką warstwą dżemu, wyłożyć bitą śmietanę, wyłożyć drugi blat, mocno nasączyć. Polać polewą czekoladową, wyrównać. Lekko nacinając czekoladową polewę podzielić ciasto na kwadraty, mi wyszło 35 mniejszych porcji. Posypać startą czekoladą. Na każdej porcje wycisnąć rozetkę z bitej śmietany (u mnie tylka

moj przepis na
Torcik W-Z jak z PRL 197

grudek. W misie miksera umieścić śmietanę. Ubić na prawie sztywno. Do żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany, wymieszać, dodać do reszty śmietany, zmiksować krótko, dodać cukier, zmiksować. Polewa czekoladowa: 300 ml śmietany 30% 200 g czekolady 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżeczki zimnej wody Żelatynę namoczyć w wodzie. Poczekać 5 min, aż napęcznieje. Po tym czasie roztopić w kąpieli wodnej(...)zmiksować krótko, dodać cukier, zmiksować. W zapiętej tortownicy ułożyć pierwszy blat, mocno nasączyć 1 szklanką nasączu, posmarować cienką warstwą dżemu, wyłożyć bitą śmietanę, wyłożyć drugi blat, mocno nasączyć. Polać polewą czekoladową, wyrównać. Lekko nacinając czekoladową polewę podzielić ciasto na kwadraty, mi wyszło 35 mniejszych porcji. Posypać startą czekoladą. Na każdej porcje wycisnąć rozetkę z bitej śmietany (u mnie tylka

moj przepis na
Capuccino 159

łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła Na krem śmietanowy: 300 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2-2,5 łyżeczki żelatyny Na polewę czekoladową: 1/3 kostki margaryny lub masła 1 łyżka kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki wody Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubijać z cukrami do uzyskania gęstej, puszystej masy. Dodać przesianą mąkę z proszkiem(...)cukier puder.  Wystudzoną i lekko tężejącą żelatynę, wlać do śmietany i szybko, energicznie wymieszać. Przełożyć na masę cappuccino. Na śmietanę przełożyć blat kokosowy. Umieścić w chłodnym miejscu. Polewa czekoladowa: Składniki polewy umieścić w garnuszku, najlepiej z grubym dnem. Podgrzewać do rozpuszczenia tłuszczu i gotować 3 min do lekkiego zgęstnienia. Lekko przestudzić i ozdobić blat kokosowy.  Całość schłodzić

My sweet a life
Ciasto orzechowe jak Snickers 122

ćwiartki cytryny 1/2 szkl szkl wody krem: 750ml serka twarogowego z wiaderka 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 4 duże łyżki masła orzechowego miękkiego, kremowego wierzch: polewa czekoladowa – przepis 2 garście posiekanych drobno orzechów ulubionych Jak zrobić ciasto orzechowe jak snickers: Biszkopt: Zaczynamy od białek jaj, ubijajmy je na sztywną pianę ze szczypta soli. Następnie dodajemy cukier(...)wysokiego naczynia i miksujemy z cukrem pudrem oraz masłem orzechowym i rozpuszczoną żelatyną – wykładamy na spód biszkoptu, wyrównujemy Potem na krem kładziemy drugą warstwę biszkoptu, nasączamy. Zaraz potem przygotowujemy polewę czekoladową, polewamy ciasto. Polewę obsypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny a najlepiej na całą noc. Artykuł Ciasto orzechowe jak Snickers pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Stefanka – ciasto bez pieczenia na herbatnikach 496

się nie rozpuścił w mleku. Herbatnik ma być tylko wilgotny. Ja do wykonania polewy używam gorzkiej czekolady 90%, dzięki temu słodycz ciasta jest równoważona lekką goryczką z polewy czekoladowej. Stefankę standardowo wykonujemy z herbatników ułożonych w jednym rzędzie bokiem. Wzorcowa stefanka jest wąska i długa oraz dość wysoka. Możemy wykonywać własne wariacje stefanki, modyfikując warstwy, jakimi przekładamy herbatniki. U mnie(...)moczymy w mleku/kawie układamy bokiem na folii aluminiowej po 8 w rzędzie. Każdy rządek smarujemy naprzemiennie kremem raz jasnym raz ciemnym i przykrywamy ponownie herbatnikami. Ostatnią warstwę herbatników smarujemy polewą czekoladową. Polewa Składniki rozpuścić w rondelku. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/stefanka-ciasto-bez-pieczenia/ MieszamWGarnku         Artykuł Stefanka – ciasto bez pieczenia na herbatnikach pochodzi z serwisu Przepisy na dania

Mieszam w Garnku
Gotowany waniliowo – śmietankowy sernik (na herbatnikach) 181

budyń waniliowy 45 g bez cukru 150 ml mleka* ciut powyżej 1/2 szklanki cukru 200 g masła 4 jajka (u mnie wiejskie) 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią polewa czekoladowa chipsy kokosowe *maksymalnie 200 ml Dodatkowo: papier do pieczenia – u mnie obustronnie powlekany Stella Przygotowanie: Dno formy (u mnie 24×24 cm, ale można użyć mniejszej (wyższy(...)ciągle mieszając!) aż do zgęstnienia masy (będzie gęstnieć jak budyń). Masę wylewamy na warstwę herbatników (ja to robię chochelką). Następnie układamy warstwę herbatników na wierzch. Odstawiamy do przestudzenia. Polewamy czekoladową polewą (ja robię „esy-floresy”) i posypujemy chipsami koksowymi. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia. Wyciągamy i kroimy ostrym nożem. Smacznego

Słodkie okruszki
Ciasto bananowe 113

Puszyste ciasto bananowe – bananowiec. Przepis na pyszne ciasto bananowe które zawsze wychodzi i zasmakuje każdemu. Całość pokryta słodką polewą czekoladową. Czas przygotowania:   1.5 godziny Ilość porcji:  >6 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  tanie SKŁADNIKI: 260 g mąki ( 2 szklanki) 140 g margaryny 170 g cukru ( ok 3/4 szklanki ) 2 jajka 4 banany(...)góra/dół w temperaturze 180 ° C  przez 50 minut lub do suchego patyczka. Po zakończeniu pieczenia nie wyciągamy z piekarnika tylko uchylamy drzwi. 6. Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową. Jak zrobić polewę znajdziecie tutaj: https://karolgotuje.pl/polewa-czekoladowa/ Gotowe… Smaczengo!!! Artykuł Ciasto bananowe pochodzi z serwisu

karolgotuje
Wuzetka 151

rumu uzupełnione do 2/3 szklanki wodą; może być również odpowiednio: wódka i woda lub nalewka wiśniowa i woda, w wersji bezalkoholowej: taka sama ilość osłodzonej, mocnej herbaty Polewa czekoladowa: 130 g czekolady gorzkiej lub deserowej 130 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Ponadto: około 300 g powideł śliwkowych 200 ml śmietanki kremówki do wykonania rozetek Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki(...)posmarować drugą połową powideł. Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Polewa czekoladowa: Śmietanę kremówkę umieścić w garnuszku, postawić na palnik i podgrzać, prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i otrzymania gładkiego, jednolitego sosu czekoladowego. Polewę odstawić do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.  Gęstniejącą polewę rozprowadzić na schłodzonym cieście. Wstawić

Opowieści z piekarnika
Miodownik z Krzywego – kuchnia podkarpacka 59

Masa zimna miała postać kremu, który ucierano dodając do wystudzonego budyniu grysikowego miękkie masło. W obu przypadkach masa miała za zadanie zmiękczyć i połączyć miodowe placki. Wierzch miodownika polewano zazwyczaj polewą czekoladową. Polewa nie tylko wzbogacała smak ciasta, ale też zabezpieczała jego wierzch przed wysychaniem. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Krzywego to miodownik z masą grysikową na zimno. Ogromną(...)łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki miodu płynnego Składniki na masę grysikową: 500 ml ml eka 5 łyżek grysiku (kaszy manny) 200 g masła 6 łyżek cukru pudru Składniki na polewę czekoladową: 125 g margaryny (można zastąpić masłem) 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki wody Przygotowujemy ciasto. Mąkę siekamy z tłuszczem, po czym dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jednolite

Trzeci talerz
Buraczane ciasto korzenne 230

pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC przez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, po wierzchu rozprowadzić gęstniejącą polewę czekoladową. Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej 50 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka cukru pudru cukrowe perełki W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z palnika. Dodać

Czerwień i błękit
Pancakes – przepis na najlepsze amerykańskie placki 308

mniej wedle uznania) 2 duże jajka 30 g miękkiego masła 300 ml mleka – 1 i 1/5 szklanki *szklanka o pojemności 250ml Do podania wedle uznania: syrop klonowy, polewa czekoladowa, owoce, dżem itd. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pancakes – przepis na amerykańskie placki- Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (Jajka, mleko i masło wyciągnąć z lodówki odpowiednio szybciej(...)Jeśli zaś się przypalają – to należy nieco zmniejszyć płomień palnika. Z podanych składników wychodzi 12 pankejków o średnicy ok. 12-13 cm. Podawać wedle uznania z syropem klonowym, polewą czekoladową, owocami, dżemem itd. Smacznego! Jeśli lubicie przepisy na placuszki, to polecam również te przepisy: Racuchy na maślance bez drożdży , Placki z jabłkami wg przepisu mojej Babci , Placki z serka

Kulinarne Przeboje