cukru pół szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem śmietankowy: 250g śmietanki kremówki 30 lub 36% 500g serka mascarpone ok 3-4 łyżki cukru pudru – do smaku Polewa czekoladowa: 100g czekolady deserowej 3-5 łyżek mleka *** Do przygotowania masy makowej używam kupionego w paczce zmielonego maku (nie mylić z masą makową z puszki). Zmielony(...)krem dzielimy na dwie nierówne części: 2:3 i 1:3. Większą część wykładamy na wiśnie *** *** Całość przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy resztą kremu. Ciasto wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy polewę czekoladową: w garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Rozpuszczoną czekoladę wylewamy na wierzch ciasta i za pomocą wykałaczki mieszamy delikatnie z kremem
Blog z Apetytempowstało szczelne okienko. Następnie środki ciastek wypełnić konfiturą z borówek (fot.3) . Wszystkie ciastka z konfiturami przykryć pozostałymi szachownicami, lekko dociskając. Polewę czekoladową przygotować wg przepisu na opakowaniu. Brzegi ciastek maczać w czekoladzie (fot.4) . Ciasteczka odstawić, aby polewa dobrze zastygła. Po tym czasie można je przełożyć do blaszanego pudełka. Przepis bierze udział w akcjach
Świat Ciastamielonego cynamonu 1/2 startej gałki muszkatołowej syrop z agawy (do smaku) Krem czekoladowy na wierzch: domowa nutella bez cukru z tego przepisu http://lamarida.pl/2017/06/01/domowa-nutella/ albo aksamitna polewa czekoladowa z tego przepisu http://lamarida.pl/2017/10/31/aksamitna-polewa-czekoladowa/ Dodatkowo: sok z połowy cytryny 1/2 szklanki przegotowanej i przestudzonej wody Wykonanie: Biszkopt: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Dno tortownicy wykładamy papierem(...)krem na wierzch. Polecam domową nutellę bez cukru z tego przepisu (zwykle dodatkowo dodaję do blendera około 3 łyżki płynnego oleju kokosowego przed miksowaniem) http://lamarida.pl/2017/06/01/domowa-nutella/ albo aksamitną polewę czekoladową z tego przepisu http://lamarida.pl/2017/10/31/aksamitna-polewa-czekoladowa/ . Wyciągamy tort z lodówki i smarujemy wierzch i boki kremem czekoladowym. Dekorujemy ulubionymi owocami. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy schłodzony. Smacznego
Lamarida.pldodać 2) olej do smażenia Farsz: 1 budyń czekoladowy 40 g bez cukru 2 - 3 łyżki cukru 500 ml mleka 2% owoce (u mnie borówka i malina) polewa czekoladowa 1. Do misy miksera wbijam jajko, dodaję wodę i miksuję. Następnie dodaję cukier, porcjami mąkę naprzemiennie z mlekiem. Jak uzyskam odpowiednią konsystencję, to naleśniki smażę na małej(...)przepisu na opakowaniu. Lekko studzę. 3. Na usmażonym naleśniku rozsmarowuję porcję budyniu, dodaję owoce i składam. Robię tak samo z kolejnymi naleśnikami. Przed podaniem polewam polewą czekoladową i dekoruje dodatkowo owocami :-) Smacznego
kruche babeczkiłyżeczki cynamonu cejlońskiego 2 łyżki rafinowanego oleju kokosowego lub innego tłuszczu 2 garści orzechów włoskich posiekanych (opcjonalnie) Polewa czekoladowa 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej lub innej niskowęglowodanowej (u mnie Ketolada) 0,45 szklanki gęstego mleka kokosowego 0,5 łyżeczki żelatyny lub agaru Instructions(...)umieścić w niej masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie grzania góra + dół. Piec ok. 25 – 30 minut do lekkiego zrumienienia. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową z czekolady rozpuszczonej w mleku kokosowym lub inną ulubioną. Notes Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (bez polewy): Wartość energetyczna: 124 kcal Tłuszcz: 5,4 g Węglowodany
Modern Cave Girlmlecznej czekolady 5 jajek 1 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 160 g zmielonych orzechów włoskich (lub drobno posiekanych) Polewa czekoladowa: 50 g mlecznej czekolady 30 g masła 1-2 łyżki mleka Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)piekarnika i formy. Przenieść na kratkę do studzenia. W międzyczasie przygotować polewę czekoladową: Masełko stopić w garnuszku, dodać połamaną na kawałki czekoladę oraz 1-2 łyżki mleka. Cały czas mieszając podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą i powstanie gęsta, błyszcząca polewa. Lekko przestudzoną polewę wylać na babkę. Udekorować posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniejajecznej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić i przekroić na 2 blaty. Krem czekoladowy: 400 ml śmietany 30% 320 g czekolady deserowej lub mlecznej Śmietankę przelać do garnka, uważając by jej nie zagotować, dodać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Masę dobrze schłodzić, najlepiej(...)około 24 godziny. Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietany kremówki Do naczynia wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę. Całość rozpuścić w kąpieli wodnej. Przełożenie ciasta - na pierwszy blat ciasta rozsmarować 2/3 kremu czekoladowego, przykryć drugim krążkiem ciasta, na nim rozsmarować pozostały krem. Na krem powykładać śliwki w alkoholu, udekorować polewą czekoladową. Smacznego
Domowa cukiernia Ewysklepie internetowym Kuchnie Świata . Tam też kupuję angielski krem czekoladowy Cadbury Choc Spread i Maltesers Hot Chocolate czyli czekoladę pitną o smaku kulek Maltesers. Do dekoracji opcjonalnie polewa czekoladowa wiórki kokosowe zmielone orzechy kolorowe posypki pałeczki czekoladowe Przygotowanie Ciasta, ciasteczka i resztki słodkich wypieków zmiksować w blenderze. W rondelku zagotować mleko z masłem, dodać cukier, czekoladę w proszku(...)masy możemy regulować dodając albo zmielone na pył herbatniki (jeśli jest zbyt rzadka), albo dżem lub krem, jeśli okaże się za gęsta. Z masy formować kulki, zamaczać je w polewie czekoladowej i obtaczać w zmielonych orzechach i / lub wiórkach kokosowych, startej czekoladzie lub innych posypkach. Gotowe bajaderki wstawić do lodówki, aby stężały. Bajaderki w wersji mini czyli przegląd tygodnia #s3gt
Cztery Fajerysklepie internetowym Kuchnie Świata . Tam też kupuję angielski krem czekoladowy Cadbury Choc Spread i Maltesers Hot Chocolate czyli czekoladę pitną o smaku kulek Maltesers. Do dekoracji opcjonalnie polewa czekoladowa wiórki kokosowe zmielone orzechy kolorowe posypki pałeczki czekoladowe Przygotowanie Ciasta, ciasteczka i resztki słodkich wypieków zmiksować w blenderze. W rondelku zagotować mleko z masłem, dodać cukier, czekoladę w proszku(...)masy możemy regulować dodając albo zmielone na pył herbatniki (jeśli jest zbyt rzadka), albo dżem lub krem, jeśli okaże się za gęsta. Z masy formować kulki, zamaczać je w polewie czekoladowej i obtaczać w zmielonych orzechach i / lub wiórkach kokosowych, startej czekoladzie lub innych posypkach. Gotowe bajaderki wstawić do lodówki, aby stężały
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabyła szklanka Do ciasta dodałam również mielone orzechy włoskie, zastępując nimi część mąki, zmniejszyłam ilość cukru, bo my aż tak słodkich ciast nie lubimy. Górę ciasta stanowi polewa czekoladowa i połówki orzechów włoskich. Możecie zamiast orzechów użyć podprażonych płatków migdałowych czy też kolorowych lub innych posypek. Ja do polewy piernika użyłam czekolady gorzkiej 80%, ale użyjcie taką, jaką(...)czekoladową. Składniki 2/3 szkl. cukru 200 g masła 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1 szkl. mąki pszennej (czubata szklanka) 4 szt. jajka 0,5 szkl. mielonych orzechów włoskich 1 łyżka proszku do pieczenia 150 ml mleka 4 łyżki kakao 1 szczypta soli 1 op. przyprawy do piernika 4 łyżki pomarańczowej skórki kandyzowanej 3 łyżki kandyzowanej skórki cytryny Polewa
Mieszam w Garnkupieczenia Ciasto II: 150 g orzechów włoskich 120 g cukru 6 białek 200 g podłużnych biszkoptów, zmielonych pół łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: 2/3 szklanki rodzynek ciemny rum Polewa czekoladowa: 60 g czekolady mlecznej 60 g czekolady gorzkiej 60 g masła Wykonanie: Około 12 godzin wcześniej zalać rodzynki rumem. Rumu powinno być tyle, by przykrywał rodzynki. Po tym czasie(...)upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto skropić rumem pozostałym z moczenia rodzynek ( nie wykorzystałam całego rumu ). Na ciasto wyłożyć osączone rodzynki. Polewa czekoladowa: Obie czekolady połamać i roztopić wraz z masłem w kąpieli wodnej. Wymieszać do otrzymania gładkiej polewy i polać nią ciasto. Odstawić do stężenia polewy. Smacznego
Opowieści z piekarnikaprawdziwą wanilią szczypta soli opcjonalnie ok. 50 g chipsów czekoladowych starta skórka z 1 pomarańczy dodatkowo trochę tłuszczu do wysmarowania formy trochę mąki do oprószenia formy folia aluminiowa polewa czekoladowa 200 g czekolady (50% kakao) ok. 100 g śmietany kremówki (30%) 1 łyżeczka neutralnego oleju (np. rzepakowego) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) sposób wykonania przepis od Basi formę(...)żeby uniknąć przypalenia. gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. po ok. 30 minutach wyjąć ostrożnie z formy i odstawić do całkowitego ostudzenia. kiedy ciasto jest zimne, przygotować polewę czekoladową: czekoladę posiekać, umieścić w misce. śmietanę doprowadzić prawie do wrzenia (ma być bardzo gorąca, nie może się jednak gotować) i zalać nią czekoladę. dodać olej i ekstrakt z wanilii
w mojej kuchnizimno. Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki: 1. Sernik z polewą czekoladową i migdałami – jest lekki, puszysty, pełen bakalii, rozpływa się w ustach, na wierzchu jest polewa czekoladowa i słupki migdałów. Ten Sernik piekę najczęściej dzień przed Wigilią, gdyż jest najlepszy po 1-2 dniach od upieczenia. 2. Seromakowiec na kruchym spodzie / Seromak- ciasto, które łączy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoraz rumem. Składniki na polewę czekoladową: - 3 łyżki kakao - 4 łyżki cukru pudru - 90 mililitrów mleka - 50 gram masła Przygotowanie polewy: Kakao, cukier i mleko mieszamy i zagotowujemy razem. Zestawiamy z ognia. Dodajemy masło i całość intensywnie mieszamy, aż do połączenia się składników. Składniki do warstw: - ciasto - rum - krem - 7-8 bananów - polewa Przygotowanie warstw: Przestudzone ciasto nasączamy niewielką(...)ilością rumu i wykładamy na nie obrane ze skóry, ale niepokrojone banany. Następnie pokrywamy całość kremem. Powierzchnię wygładzamy i wylewamy na nią przestudzoną, ale nie zimną, polewę czekoladową. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakumasła 30 g żelatyny 125 ml wody sok z 1/2 cytryny tabliczka mlecznej czekolady tabliczka białej czekolady Polewa: 4 łyżki kakao 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 7 łyżek śmietanki 30% płaska łyżka żelatyny 50 ml wrzątku Przygotowanie: Polewa czekoladowa: Do garnka wlać śmietanę kremówkę, dodać masło, kakao oraz cukier. Podgrzać całość mieszając masę do uzyskania jednolitej konsystencji(...)rozpuścić. Do masy z białej czekolady dodać resztę ubitych białek i delikatnie połączyć całość za pomocą łyżki. Na ciemną masę białkową wylać jasną pianę z białek, wierzch wyrównać. Tężejąca polewę czekoladową wylać na wierzch naszego ptasiego mleczka. Wyrównać. Gdy masa będzie zbyt gęsta, można lekko ją pogrzać, ale należy uważać, aby nie była zbyt ciepła i nie rozpuściła bezowej pianki
KuchniaWeDwoje.pl